Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse banken wasten gestolen Magnitsky-miljoenen wit

  •  
04-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
browder
De Brits-Amerikaanse zakenman Bill Browder heeft aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven wegens het witwassen van crimineel geld. ZEMBLA en NRC ontdekten dat een bedrag van ruim 8 miljoen euro dat via onbekende bedrijven uit belastingparadijzen op Nederlandse bankrekeningen terechtkwam, mogelijk afkomstig is uit de grootste belastingfraude uit de Russische geschiedenis: de Magnitsky-affaire.
Sergei Magnitsky was een Russische advocaat die werkte voor Browder. Hij kwam in 2009 in gevangenschap om het leven nadat hij een grootscheepse belastingfraude aan het licht bracht, waarbij Russische politie-officieren en belastingambtenaren betrokken waren. Browder leidt sinds de dood van Magnitsky een zoektocht naar de gestolen miljoenen, en pleit er bij landen voor om wetgeving in te voeren die het mogelijk maakt om bezittingen te bevriezen en de visa te blokkeren van personen die betrokken waren bij zijn dood.
De Magnitsky-miljoenen belandden deels in Nederland via Danske Bank uit Denemarken, dat centraal staat in het grootste witwasschandaal ooit. Verdachte brievenbusbedrijven maakten geld over naar bankrekeningen van Nederlandse ondernemingen, maar zowel de banken als de bedrijven was niets vreemds aan de geldstromen opgevallen. Uit het gezamenlijke onderzoek van ZEMBLA en NRC blijkt dat het om tientallen bedrijven gaat en dat alle grote Nederlandse banken, ING, ABN-AMRO en Rabobank, gebruikt zijn voor deze transacties. Ook de Amsterdam Trade Bank, die in handen is van een Russische oligarch en waar de FIOD vorig jaar binnenviel, staat op de lijst met transacties.
De betrokken bedrijven, waaronder veel exporteurs van groenten, fruit en bloemen, leverden producten aan Russische afnemers. Ze werden hiervoor op Nederlandse bankrekeningen betaald door verdachte derde partijen, via het Estse filiaal van Danske Bank. Vaak was sprake van opvallende transactieomschrijvingen. Zo kreeg een bloemenexporteur betaald voor ‘bouwmaterialen’. Er zijn geen aanwijzingen dat de Nederlandse exporteurs van de fraude op de hoogte waren.
Nederlandse banken zijn wettelijk verplicht om verdachte transacties te detecteren en te melden. Als banken zich niet aan deze verplichting houden, maken ze zich schuldig aan een misdrijf. Banken zeggen op zoek te zijn naar een balans tussen controle en efficiency. Hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer zegt in ZEMBLA:
"Die balans is nog niet gevonden, dat is mijn reactie daarop. Ik zou het ook als een verplichting ervaren als bankbestuurder, omdat ik niet in het nieuws wil komen met klanten met fout vermogen. Ik zou als bankbestuurder niet in het nieuws willen komen dat ik meewerk aan witwassen voor de Russen."
Dat Nederlandse banken betrokken zijn bij het witwassen van crimineel geld is door een recente schikking van ING meer dan duidelijk geworden. Deze bank betaalde 775 miljoen euro om strafvervolging te ontlopen. Rabobank schikte in de Verenigde Staten voor een bedrag van bijna 300 miljoen euro wegens witwassen van Mexicaans drugsgeld. Het OM laat weten de aangifte in behandeling te nemen.
ZEMBLA: Bankieren voor Rusland, wordt woensdag 5 december om 21.15 uur uitgezonden op NPO2. Kijk hier een eerdere documentaire van ZEMBLA over de Magnitsky-zaak: Geld en gif uit Moskou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Martinel
Martinel5 dec. 2018 - 17:23

De banken....'mijn ING' bijvoorbeeld vraagt haar klanten feedback over de nieuwe site. Heb ik tig keer gedaan. Nooit en te nimmer antwoord gekregen. Gebeld tot ik een ons woog. Niemand aldaar weet waarom ik via Edge niet normaal meer kan internetbankieren. Wel bijna dagelijks post om de app te downloaden, dat dan weer wel. Banken zijn de witwaspraktijken van de toekomst. Aan klanten met vragen hebben ze maling. Het verbaast mij dus ook niets dat zij witwassen faciliteren, want zij hebben geen idee wat klantvriendelijkheid inhoudt.

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 dec. 2018 - 20:06

Edge ondersteunde eerst geen extensies (die zouden nodig zijn) en toen Edge dat wel ging doen deden de banken daar niets mee. Mijn roversbende heb ik ook al een aantal daarover aangeschreven maar inderdaad, er gebeurt niets.

Hiltermann
Hiltermann5 dec. 2018 - 13:53

Er ligt een voorstel om een onderzoek te doen naar klassenjustitie. De manier waarop banken steeds wegkomen met corruptie, witwassen, hulp aan criminele organisaties is veel zeggend. Justitie in Nederland doet niet eens een poging bankbestuurders voor het hekje te krijgen. Het misdrijf is bewezen zoals recent bij ING alleen is niemand daarvoor verantwoordelijk. We kunnen nog wat leren van de VS en IJsland waar malafide bankbestuurders niet langer een krijtstreepje maar een boevenpak aangemeten kregen.

2 Reacties
OlavM
OlavM5 dec. 2018 - 16:09

Dan zal wel een grote, Europees aanbestede order aan textiel moeten worden geplaatst.

adriek
adriek5 dec. 2018 - 16:53

Het lukt gewone (...) criminelen ook vaak om de dans grotendeels te ontspringen als de rechter niet bewezen acht wie in een groepje bepaalde strafbare feiten heeft begaan.

henk-alexander
henk-alexander5 dec. 2018 - 10:40

De hele bankensector moet eindelijk eens goed uitgemest worden. Te beginnen in The City waar m.n. Russische oligarchen met hun geroofde kapitaal al jaren bescherming genieten.

rvb2
rvb25 dec. 2018 - 9:23

en wie van de betrokken bankiers zal gestraft worden? Ik voorspel dat niemand veroordeeld wordt.

1 Reactie
adriek
adriek5 dec. 2018 - 12:43

Een jaartje een iets lagere bonus is toch al een heel zware straf?

vdbemt
vdbemt5 dec. 2018 - 8:57

Echt waar ING? ING, ABN-AMRO en Rabobank? Dat zijn toch banken die de les van de crisis wel geleerd hebben? Geen (sneeky) bonussen meer. Geen schandalige topsalarissen meer. Enorm klantgericht. EN ook zo goed voor het milieu. Ik geloof er niets van.

4 Reacties
adriek
adriek5 dec. 2018 - 12:47

Ze hebben de les zeker wel geleerd. Door de volgende crisis zullen ze niet failiet gaan maar juist heel veel winst halen, de bonussen zijn vrijwel onzichtbaar geworden, de salarissen zijn op papier heel bescheiden en het milieu vaart wel bij de sluitng van bijna alle kantoren en geldautomaten. Hier en daar komen nog wat illegale miljardentransacties aan het licht, maar die worden met de mantel der liefde bedekt.

vdbemt
vdbemt5 dec. 2018 - 15:44

@AdrieK. Je hebt gelijk. Ze hebben wel geleerd. Niet wat wij willen dat ze zouden leren. Ze hebben geleerd hoe te blijven graaien zonder daarvoor de verantwoordelijkheid te krijgen. Hoewel. Dat lijkt toch niet altijd te lukken. Er zijn toch momenten dat ze even de bril op de neus krijgen. Maar of dat vaak genoeg is? Overigens heb ik begrepen dat ze in de regel wel minder bonus krijgen. Maar dat hun basissalaris destemeer gestegen is. En dat ze daarmee nog beter af zijn. O.a. omdat ze dan ook een hoger pensioen hebben. Wat ook aantoont dat het graaiers blijven met geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid. De goeden, lijken in de minderheid, uitgezonderd.

OlavM
OlavM5 dec. 2018 - 16:05

@ vdbemt: Ik neem aan dat je het ironisch bedoelt. Zo naïef kan een mens toch niet zijn?

vdbemt
vdbemt13 dec. 2018 - 13:49

@OlavM. Ik denk dat mijn antwoord op AdrieK ook wel het antwoord, de bevestiging, is op jouw aanname.