Nederlandse banken bezitten kernkapitaal van 11,65 procent … 25 Europese banken zakken
De Nederlandse banken zijn geslaagd voor de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Ze beschikken over ruim voldoende kapitaalbuffers om te mogen toetreden tot de Europese Bankenunie.
ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal, en verder ook RBS Nederland en de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank slaagden voor de test. Ze beschikken samen over een kernkapitaal van 11,65 procent tegenover het totaal uitstaande leningen. De ECB had een drempel van 8 procent gesteld. Wel moeten de zeven banken voor 2,8 miljard euro aan voorzieningen treffen om bepaalde leningboeken te versterken. Daarbij gaat het vooral om commercieel vastgoed, grootzakelijke kredietverlening en grotere MKB-bedrijven.
Van alle 123 Europese banken die de ECB moest doorlichten, stuitte 25 banken op problemen. Samen dragen ze een tekort van 24,6 miljard. Twaalf van hen hebben eind 2013 al maatregelen genomen om hun tekorten op te vullen. Daarbij blijven er nog 13 zwakke banken over die samen een tekort van 10 miljard hebben. Zij krijgen twee weken de tijd om een plan in te dienen waarin ze uitleggen hoe ze hun tekorten zullen terugdringen. De zwakste banken komen uit Italië. Vier van de 13 zwakke banken komen uit het Zuid-Europese land. Daarnaast hebben ook Portugal, Oostenrijk, Slovenië, Ierland, België, Griekenland en Cyprus een bank met een slechte buffer.
Op 4 november neemt de ECB het bankentoezicht van de nationale toezichthouders over. Met die stap begint officieel de Bankenunie waarmee Europa wil voorkomen dat er ooit weer een nieuwe eurocrisis ontstaat. Het totale tekort is minder dan analisten vooraf hadden gedacht, maar nu is het afwachten hoe de financiële markten komende week reageren op de uitkomsten. Daarbij gaat het vooral om het vertrouwen dat zij hebben in het functioneren van een Bankenunie met 25 zwakke banken.