Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlandse banken betrokken bij landroof'

  •  
02-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
suiker.jpg
Update: Ploumen wil uitleg... Oxfam Novib: banken en pensioenfondsen investeren in suikerproducent die in Brazilie land rooft van indianen...
Vier Nederlandse banken en twee pensioenfondsen zijn indirect betrokken bij een gewelddadig landconflict in Brazilië. Zij investeren in de Amerikaanse voedingsproducent Bunge die zaken doet met lokale boerenbedrijven die suikerriet verbouwen op land van een inheems volk. Dat meldt Nieuwsuur.
Nieuwsuur maakte een reportage over de betrokkenheid van Bunge bij het conflict tussen boeren en de zogeheten Guarani-Kaiowá indianen. Dat  leidt al jarenlang tot oplopende spanning en geweld, maar van teruggave van het land is geen sprake.
De zes Nederlandse financiële instellingen die investeren in Bunge zijn ABN Amro, ING Rabobank, Aegon en de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn (PfZW). Gezamenlijk hebben zij een financieel belang van 360 miljoen euro in het Amerikaanse bedrijf. De financiële relatie is aangetoond door het financieel onderzoeksbureau Profundo, dat onderzoek deed in opdracht van Oxfam Novib. De hulporganisatie is vandaag een campagne gestart tegen landroof door suikerproducenten. Oxfam Novib heeft een lijst opgesteld van internationale voedingsmiddelenconcerns die zaken doen met suikerproducenten die land afpakken van indianen en kleine boeren. CocaCola en Pepsi Cola scoren bijzonder slecht op deze lijst. Ook dit zijn bedrijven waarin de Nederlandse financiële instellingen investeren.
Volgens Tom van der Lee van Oxfam Novib zijn de Nederlandse investeerders best op de hoogte zijn van de situatie in Brazilië:
Ze weten dat in de productie van suiker, net als voor soja en maïs, dit soort misstanden plaatsvinden. Dat hebben wij en andere maatschappelijke organisaties en ook media hun al veel vaker laten weten. Het is totaal niet nieuw voor ze. Je moet toch controleren met welk bedrijf je in zee gaat? Het is een conflict met een geschiedenis waar al overheidsuitspraken over eigendomsrechten over liggen, maar producent Bunge weigert er naar te handelen. Ze willen pas handelen als de contracten zijn afgelopen, terwijl die contracten juist ter discussie staan.”
De Nederlandse banken en pensioenfondsen zijn niet van plan hun financiële relatie met de Amerikaanse voedingsproducent Bunge op te schorten. ING laat in een reactie weten: 
De conflicten over de landrechten van de inheemse bevolking en de rechten van boeren, die soms al sinds 1925 en in de meeste gevallen al tientallen jaren gevestigd zijn in het gebied, zijn soms moeilijk te doorgronden, maar het geweld dat daar soms bij wordt gebruikt wijzen wij resoluut af. Wij financieren geen landbouwprojecten van Bunge in Brazilië en we financieren ook niet de teelt of de verwerking van suikerriet door Bunge in Brazilië. ING is niet betrokken bij de financiering van de Monteverda suikerrietmolen van Bunge die wordt genoemd in de uitzending van Nieuwsuur. ING is wel betrokken bij andere activiteiten van Bunge, zoals het financieren van het internationaal transport van suiker, soja en granen.”
ING stelt wel de zaak nauwlettend te volgen:
Bunge heeft aangegeven de contracten met de huidige landeigenaren niet te zullen verlengen aan het einde van dit jaar, ongeacht de uitkomst van de gerechtelijke procedure en het standpunt van de overheid. ING zal deze kwestie en de manier waarmee Bunge met het landrechtconflict omgaat richting de inheemse bevolking, de boeren en de overheid nauwgezet volgen alsmede de toezegging van Bunge om de voormelde contracten niet te verlengen.
Update donderdag 08.00 uur
Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil uitleg van de Nederlandse financiële instellingen over hun investeringen in de suikerrietproductie in Mato Grosso in Brazilië. Dat heeft een woordvoerder laten weten in reactie op de uitzending van Nieuwsuur.
cc-foto: johnmcq

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Rootman
Rootman2 okt. 2013 - 14:52

Multinationals en helaas, corporate parasieten die meeliften op de grootschalige anti CO2 inzichten brengen desastreuse schade toe aan het regenwoud: die ellende die in nu je benzine zit, hygroscopisch is, minder vermogen heeft (mijn generator en mijn 50er jaren 2takt besproeiingspompje allebei kapot na bijtanken van die SHIT)! Klimaatbeheersing is belangrijk: maar alles gaat toch wel opgestookt worden: hopelijk vrij rustig en besparend. Maar laten we de natuurgebieden en de weinige stammen die hier hun bestaan hebben met veel eerbied benaderen: misschien dat sommigen van ons hun kennis kunnen gebruiken om te overleven en kinderen te krijgen. Biodiversiteit en het culturele erfgoed van deze stammen is VEEL belangrijker dan beperking van CO2 emissies

Sodapop1
Sodapop12 okt. 2013 - 14:52

Als ING de transporten voor hun rekening neemt, dan hebben ze net zoveel boter op hun hoofd. Einde van het jaar worden de contracten niet verlengd. Nee, maar intussen hebben ze wel de stukken land verziekt vanwege kap. Planten en boomsoorten waar de indianen hun voedsel vandaan halen. Is er dan helemaal geen greintje schaamte meer?

Woeki Hypo
Woeki Hypo2 okt. 2013 - 14:52

'Nederlandse banken betrokken bij landroof' We moeten het economische en wiskundige principe van maximaal rendement of maximale winst aan de orde stellen. Dit principe is de wetenschappelijke basis van onderdrukking en uitbuiting. In de economie bekend als “marginale methode”. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

adrie2
adrie22 okt. 2013 - 14:52

Een nieuwe "Multatuli" kan aan de slag. Sinds de dagen van de Nederlandsche Handel-Maatschappij is de 'koopmansgeest' van de Nederlanders ongewijzigd gebleven. Wie was daarvan ook al weer de oprichter? Leuk feestje hebben we hier eind november a.s.!

steppewolf
steppewolf2 okt. 2013 - 14:52

Moet toch een soort van schizofrene gemoedstoestand van je eisen. Aan de ene kant, met je PR gezicht, de hele tijd maar verkondigen dat je heel duurzaam, integer en verantwoordelijk opereert; en ernstig allerlei morele codes uitkraamt. En aan de andere kant weten dat je altijd, en nog steeds, een boel geld hebt verdiend met het faciliteren van ( gelegaliseerde) criminele activiteiten waaronder moord, diefstal, afpersing en uitbuiting. Dat dat volk zichzelf recht in de spiegel kan blijven aankijken en keihard durft te beweren dat ze integer zijn, blijft me verwonderen. Dan moet je toch echt wel empathieloos en enigszins schizofreen zijn. Ooit zullen ze toch een keer wakker moeten worden en al dat bloed dat aan hun handen kleeft onder ogen moeten zien. Ben blij dat ik niet in hun schoenen sta. Dat moet ooit een ondraaglijke last worden als het inzicht tijdens of na dit leven doorbreekt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 okt. 2013 - 14:52

Knappe framing van spindoctor (GL) Van der Lee om deze aandeelhouders in de hoek te zetten van landrovers. Maar het zal wel niet lang stand houden want welke wet hebben ze dan overtreden? Minister Ploumen kan en zal echt niet meer eisen dan dat van een bedrijf: houd je aan de wet. De Novib is kennelijk ook zijn eigen Rietsuikeractie vergeten waardoor we nu in de wereldwinkels derdewereldproducten kunnen kopen.

JAWEH
JAWEH2 okt. 2013 - 14:52

Het lijkt verdorie wel onmogelijk om een hoog rendement op je centjes te krijgen zonder vuile handen te maken...

1 Reactie
lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 14:52

Dat denken ze, tenminste. Dat hoeft niet. http://www.triodos.nl/nl/zakelijk/ http://www.asnbank.nl/index.asp?nid=9375

JoopSchouten
JoopSchouten2 okt. 2013 - 14:52

Lulsmoes van het ING.: 'ING is wel betrokken bij andere activiteiten van Bunge, zoals het financieren van het internationaal transport van suiker, soja en granen.' Dus als je de maffia zulke hand- en spandiensten verleent mag dat dus ook ... Schoften.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc2 okt. 2013 - 14:52

Ik ga er van uit dat jij dan ook de website http://www.behindthebrands.org/nl hebt bekeken en met die wetenschap geen enkel product meer koopt waarvan indirect een relatie is met wat voor uitwas dan ook. Zo niet dan ben je, om jouw woorden te gebruiken, net zo schofterig als ING. Persoonlijk vind ik het nogal ver gaan om bij iedere indirecte betrokkenheid een bank de schuld te geven. Had de bank redelijkerwijs kunnen weten of er sprake was van landroof is de vraag die je moet stellen en als het antwoord nee is, hoe wordt er op geacteerd en is dat in lijn met het kenbaar gemaakte people planet profit beleid. Zo nee, dan zijn het schoften. Eerdere verwijten zijn te prematuur.

[verwijderd]
[verwijderd]2 okt. 2013 - 14:52

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 14:52

Maar ook in clusterbommen....