Van de 44 miljoen kilo plastic die in de oceaan drijft wil Ramon Knoester een eiland bouwen waarop een half miljoen mensen kunnen wonen
Architect Ramon Knoester denkt dat het mogelijk is om van al het plastic in de wereld zeeën een eiland te bouwen. De bewoonbare floot moet komen te liggen in de Pacifische Oceaan tussen Californië en Japan. De Nederlandse droom is nu ook overgewaaid naar het buitenland. De Britse zondagskrant The Observer heeft het over ‘Waterworld’ op een eiland van plastic.
Als je al het plastic in de oceanen op de planeet bij elkaar raapt, neemt het afval een oppervlakte in beslag van twee keer de Verenigde Staten. Het plastic is een gevaar voor mens en milieu, maar daar bedacht Knoester een oplossing voor: een gerecycled bewoonbaar eiland van 10.000 vierkante meter plastic waarop een half miljoen mensen kan wonen. Zonnepanelen en windmolens zullen het eiland van energie voorzien en bewoners kunnen leven van eigen landbouw en visserij. Hoe het eiland vorm moet krijgen, weet Knoester nog niet precies. “Er moeten nog veel oplossingen worden gezocht”, zei hij eerder tegen het NOS-journaal. Maar inmiddels hebben veel technische bedrijven interesse getoond. De architect heeft al wel nagedacht wat de beste manier is om al het plastic te verzamelen. Met de laatste technieken lijkt het hem mogelijk al het plastic naar een plek toe te drijven waar de concentratie het hoogste is.