Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse ambassade waarschuwt kabinet voor wrede Israëlische wraakzucht

  •  
14-11-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
7017 keer bekeken
  •  
ANP-461501115

De Nederlandse regering weet heel goed dat Israël onevenredig veel geweld gebruikt in de strijd tegen Hamas en daarbij doelbewust wordt gemikt op civiele doelen. Daardoor vallen er zeer veel doden en die wijze van oorlog voeren is in strijd met internationale verdragen en oorlogswetten. Het is namelijk wat de regering in Den Haag keihard wordt medegedeeld door de Nederlandse ambassade in Tel Aviv. In niet mist te verstane bewoordingen wordt duidelijk gemaakt dat Israël, dat van Den Haag "onvoorwaardelijke steun" ontvangt, op grote schaal misbruik maakt van de morele en materiële ondersteuning.

NRC heeft een geheim memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv kunnen bekijken waarin dit aan de regering wordt gemeld. Het is opgesteld door de Defensieattaché, een diplomaat die met een speciaal militair team het verloop van de strijd monitort en analyseert. De ambassade constateert dat de regering van Israël en de leiding van de krijgsmacht geen heldere strategie volgen. Het officiële doel luidt dat een definitieve afrekening met Hamas gerealiseerd moet worden maar dat is volgens de experts "vrijwel onmogelijk te behalen". De strijd is geen militair maar een politiek vraagstuk, stelt het memo.

Het kabinet lijkt vooralsnog doof voor de waarschuwingen. NRC schrijft:

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) zei vorige week woensdag na een gesprek met de Israëlische premier Netanyahu dat Israël „moet laten zien dat wat zij doen ook proportioneel is” en binnen de grenzen van het internationaal recht moet handelen. Rutte wil, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse president Macron, niet oproepen tot een staakt-het-vuren. Uit het memo blijkt dat Nederland weet dat Israël bewust kiest voor een nietsontziende militaire aanpak die leidt tot grote aantallen burgerslachtoffers. Toch wordt het Israëlische optreden door Rutte en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) niet publiekelijk veroordeeld.

De Israëlische regering beweert officieel voortdurend dat burgerdoden zoveel mogelijk worden voorkomen maar uit het memo blijkt dat dat een leugen is.

Van de partijen die in het demissionaire kabinet zitten, doet alleen D66 een oproep tot een staakt-het-vuren. VVD, CDA en ChristenUnie steunen het voortzetten van de oorlog tegen de Palestijnen waarbij duizenden en duizenden gewone burgers worden gedood. Die slachtoffers zijn niet het onvermijdelijke gevolg van een noodzakelijke militaire operatie maar het resultaat van een losgeslagen beleid, zo maken de experts duidelijk.

Het memo waarschuwt dat Israël zich niet laat leiden door rationele overwegingen.

De beslissingen van het Israëlische oorlogskabinet en legerleiding zijn volgens het ambtelijk memo ingegeven door wraakgevoelens. „De emotie en woede klinken door in briefings van de IDF [het Israëlische leger]”, staat in het bericht. Deze emoties zouden een rol spelen bij het verruimen van de geweldsinstructies voor de Israëlische militairen en bij de Israëlische interpretatie van het oorlogsrecht.

Het IDF, de Israëlische krijgsmacht, volgt de zogeheten Dahiya-doctrine, die eerder werd toegepast in Libanon in 2006 en tot doel heeft de civiele infrastructuur van het gebied op grote schaal te vernietigen. Die doctrine is in strijd met het internationale oorlogsrecht waarin gesteld wordt dat het uitkiezen van dergelijke doelwitten verboden is. Israël trekt zich daar niets van aan want is er op uit om met het gebruik van buitenproportioneel geweld andere vijanden, zoals Iran en Hezbollah, te laten zien dat geen enkel middel wordt geschuwd. Daar moet een afschrikwekkende werking van uit gaan, waarvoor de levens van Palestijnse burgers geofferd worden. De Nederlandse militaire specialisten stellen dat in de praktijk het tegenovergestelde doel wordt bereikt omdat het rücksichtslose geweld de kans op regionale escalatie juist vergroot.

Het memo weerspreekt ook de analyse die premier Rutte tegenover het parlement gebruikte om de Nederlandse steun te rechtvaardigen:

Eind oktober zei Rutte in een Kamerdebat dat Israël het recht heeft om de terroristische dreiging te elimineren: „Het vermogen van Hamas om aanvallen uit te voeren, moet verdwijnen.” Volgens de ambassade is „een duidelijke militaire overwinning op Hamas” echter niet te realiseren. Aan Israëlische zijde bestaat bovendien geen overeenstemming over het einddoel van operatie Zwaarden van ijzer. „Het huidige optreden is first and foremost ingegeven door de behoefte een genadeklap uit te delen aan Hamas”, zo staat in het memo: „Het gevoel dat overheerst is dat er daarna wel verder wordt gekeken.

Het einde van de Israëlische oorlogsmisdaden is nog niet in zicht omdat de regering van Nethanyahu nog een andere optie overweegt, namelijk die van etnische zuivering. Daarbij worden alle inwoners van Gaza verdreven naar de Egyptische woestijn. NRC: Onder het kopje ‘Thinking the unthinkable’ staat dat in Israël „verschillende mensen – onder wie parlementsleden, adviseurs en militairen – deze optie niet afdoen als extreem, maar als reëel.”

Het ministerie heeft de authenticiteit van het document bevestigd maar zegt dat het slechts een enkel memo is in een veel grotere hoeveelheid bronnen. "Nederland is zeer bezorgd over de ernst en de schaal van het conflict," aldus het ministerie. Tot herbezinning ten opzichte van de afgegeven vrijbrief aan de Israëlische regering heeft dat nog niet geleid.

Dinsdagochtend meldde het ANP dat een meerderheid van de Tweede Kamer instemt met een voorstel van D66 en SP om terug te keren van verkiezingsreces en een debat te houden over de oorlog. Zo kunnen de kiezers nog voor ze naar de stembus gaan zien welke partijen groen licht blijven geven aan de Israëlische oorlogsmisdaden.

Update 12:50

Oud-diplomaat Berber van der Woude stelt in De Volkskrant dat er meer op het spel staat dan alleen het wegkijken voor de misdaden van Israël. Door die houding speelt Nederland mogelijk een voortrekkersrol in het ontmantelen van de internationale rechtsorde:

‘Kijk, Nederland positioneert zich graag als internationale hoofdstad van vrede en recht, daaraan ontlenen we een deel van onze diplomatieke kracht. Als je dan aan dergelijke schendingen voorbijgaat, als je het signaal geeft dat het recht niet altijd van toepassing is, ondermijn je het hele systeem.’

Update 13:00

The Rights Forum, Oxfam Novib, Amnesty International en PAX dagen de Nederlandse staat voor de rechter. Ze klagen de staat aan vanwege de opstelling van de Nederlandse regering ten aanzien van de oorlog in Gaza. Nederland gaat bijvoorbeeld door met het exporteren van wapens naar Israël. Dit maakt Nederland medeverantwoordelijk voor schendingen van het oorlogsrecht en de collectieve bestraffing van de burgerbevolking in Gaza, aldus de organisaties. "Als hulporganisaties hebben we op allerlei manieren aan de regering gevraagd om onze medewerkers te steunen en een einde te maken aan het geweld in Gaza. Zij willen hulp verlenen aan de burgerbevolking, maar de bommenregen maakt dat onmogelijk. Dat die bommen afgeworpen worden dankzij Nederlandse militaire steun is haast niet te bevatten. Dit moet stoppen. Het is voor ons een ongekende stap om naar de rechter te stappen, maar als het nodig is dan is het helaas niet anders." verklaart Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib.

De advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen zijn ingeschakeld om het krot geding voor te bereiden. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (135)

PVDB2
PVDB215 nov. 2023 - 18:40

Wees niet verbaasd dat het gaat om de centen in eerste plaats, dan de electorale belangen. Rechts en zijn afkeur voor Palestijnen spreekt dat meer aan dan links. Terwijl het over duizenden mensenlevens. Het Israëlische leger ziekenhuis binnen stormt en medisch ondervraagt. Terwijl het alle hands aan dek in deze ziekenhuizen om levens te redden. Mooi te zien op surveillance beelden. Uiteraard laat men wel beelden zien van het uit laden van hulpgoederen voor de patenten in deze ziekenhuizen. De vraag s hoe lang men in het westen deze genocide nog laat doorgaan voordat de noorderbuur echt tot de orde word geroepen. Wat waarschijnlijk alleen de VS kan. Het (humanitair) oorlogsrecht zoals beschreven in het verdrag van Genève geld voor ieder land en bevolking. Sommige landen houden zich er niet aan en komen er mee weg. Landen en diaspora er buiten kunnen veel invloed hebben, zowel politiek als financieel om deze status quo te behouden.

Mark Huysman
Mark Huysman15 nov. 2023 - 14:55

Fadi Quran, de directeur van campagne-netwerk Avaaz, vraagt zich af waarom er nog steeds mensen zijn die in de propaganda van Israël trappen: 1. They said they found a paper with “Hamas terrorist names” in a hospital - the paper had days of the week written on it in Arabic…Monday, Tuesday…etc 2. They said they’re “sending incubators” to hospital, knowing full well the issue is not lack of incubators, it’s the army’s prevention of fuel to run them and the whole hospital. They let 3 premature babies die, and dozens of other ICU patients too. They also bombed the maternity room in that same hospital, said it wasn’t them, then @nytimes confirmed it was an Israeli shell. 3. They showed a fake video of a nurse in a hospital in Gaza saying “hamas is not letting them leave”, it was later uncovered that the woman was an Israeli actor. Video was proven to be staged. 4. The said they helped a 79 year old man get safe passage, his family confirmed he was shot with two bullets in his back by a sniper, and k!lled. 5. They said they targeted a car with terrorists in Lebanon, it had three little girls and their mom and grandmother. Only the mothers survived. And there are so many more examples. Either they’re the most incompetent propagandists in history, or they’re producing stuff for an audience they know is ignorant enough to drink the kool aid time and time again.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2023 - 7:35

Ze hebben ook zogenaamd wapens, tassen gevonden. Totaal verzonnen. Wat denk je dat er in die bagage zat die ze meenamen naar het Al Shiva ziekenhuis, medicijnen echt? Daar zaten de spullen in die ze neergelegd hebben om toch te kunnen vertellen dat het ziekenhuis toch echt wel een basis was van Hamas. Zijn mensen ineens zo naïef geworden of zijn ze dat altijd al geweest. Kan ook gewoon zijn dat ze het niet willen zien en niet veel beter zijn dan dat.

android1984
android198415 nov. 2023 - 10:29

er is een ding zeker. Als er meer dan 1000 kilometer van onze grens twee partijen elkaars burgers afslachten? Dan zal aan het eind er in nederland door nederlanders een rechtzaak tegen de nederlandse staat over de schuldvraag worden gevoerd.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 nov. 2023 - 10:55

Als Nederland meehelpt om Palestijnse burgers te vermoorden dan is het niet meer dan logisch dat de Nederlandse staat aangeklaagd wordt.

Marcus A.2
Marcus A.215 nov. 2023 - 15:04

"Als Nederland meehelpt om Palestijnse burgers te vermoorden dan is het niet meer dan logisch dat de Nederlandse staat aangeklaagd wordt." Eens. Echter, Hamas moet verdwijnen. Dat mag duidelijk zijn. Als blijkt dat hamas zich verschuilt in ziekenhuizen dan is dat wat dat betreft duidelijk. Hamas en israel gaat nooit werken. Palestijnse burgers verdienen een leven zonder hamas. Of islamitische jihad. En zonder onderdrukking van de Israëlieten. Laten we zeggen een democratie. Ik zie geen toekomst zonder extremisme.

Mark Huysman
Mark Huysman15 nov. 2023 - 16:01

Palestijnen verdienen op de eerste plaats leven. Dat betekent dat de huidige genocide moet stoppen. Op de tweede plaats verdienen ze zelfbeschikking. Dat houdt in dat de bezetting, het kolonialisme en de apartheid opgeheven worden en dat eindelijk het recht op terugkeer geïmplementeerd wordt. Het houdt ook in dat ze zelf bepalen wie hen vertegenwoordigt en niet een of andere reageerder vanuit een land dat de moordpartijen op hen faciliteert. Dat is democratie en dat wil Israël ten allen tijde voorkomen.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 16:24

Marcus: "Palestijnse burgers verdienen een leven zonder moordende en land stelende bezetters". Ik heb het even voor je gecorrigeerd. Hamas is een product van zionistische misdaden.

Geer1
Geer115 nov. 2023 - 5:50

Het was dan ook niet de vraag of Gaza hard geraakt zou worden maar hoeveel er zou overblijven. Dat procent van de bevolking dat dood is of 50% van alles dat plat ligt na een maand. Israël heeft met succes laten zien dat een dergelijke aanval leidt tot 30 jaar benodigde wederopbouw. Dat het zo werkt is al lang bekend. Het is ook effectief. Alleen krankzinnige terreurorganisaties durven Israel aan te vallen. Staten houden zich in. Zelfs Hezbollah durft niet echt. Het is het enige dat werkt als de buren je eigenlijk graag dood willen hebben.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2023 - 10:06

@ Geer1 Jij schrijft: Het is het enige dat werkt als de buren je eigenlijk graag dood willen hebben. Het gevolg van je buren doden is dat zij jou graag dood willen hebben. Dan kan israel zich dus niet echt beklagen over 7/10 volgens jouw opvattingen.

Wilma3
Wilma315 nov. 2023 - 14:54

Israël kan zijn gang gaan omdat zij de steun hebben van Amerika en andere landen anders was Israël allang weggevaagd. In die tweestrijd staat Amerika en de andere landen ook. Ik geloof niet dat zij goedkeuren wat Israël doet maar als ze laten blijken dat zij Israël niet langer steunen dan worden alle Israëliërs vermoord en van de kaart geveegd. Alleen wat Israël nu doet dat is gewoon volkerenmoord en dat moet gestopt worden. Wat na WO II is gebeurd door al die Palestijnen hun thuis af te pakken dat was verkeerd en heeft logischer wijze een hoop woede en haat gecreëerd en die haat zal niet afnemen door wat Israël nu doet en de afgelopen tientallen jaren heeft gedaan door een openlucht gevangenis te stichten.

Palipka
Palipka16 nov. 2023 - 6:06

Wat is er dan overgebleven van religie waar ze zich op beroepen? Naastenliefde? Joods-christelijke leugenachtigheid. Het is de instituties van deze religies altijd en alleen maar gegaan over macht en geld.

Kuifje3
Kuifje314 nov. 2023 - 22:31

Een geheim document wordt door het NRC gepubliceerd. Ik pleit voor een strafrechtelijk onderzoek naar de bron van het lek. Vervolgens een passende zware straf plus ontslag op staande voet. Ook bij het NRC zou men zich moeten afvragen of dit wel gepubliceerd had mogen worden.

5 Reacties
korheiden
korheiden15 nov. 2023 - 9:01

Mee eens. Minister Ollongren heeft bovendien gezegd dat dit document een 'niet faire weergave' is en er 'mogelijk selectief uit geciteerd' is.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 9:14

gewoon je vingers in je oren steken als je iets hoort wat je niet bevalt. Israël is een schurkenstaat!

Vuurrood
Vuurrood15 nov. 2023 - 10:34

kuifje: Jij vind het normaal dat de regering de gewone mensen belazerd en voorliegt? En als de media iets doen wat het parlement had moeten doen de media strafrechtelijk vervolgen? Volgens mij ben jij een groot liefhebber van een dictatuur! Compleet met sterke man!

GroenLand2
GroenLand215 nov. 2023 - 18:40

@vuurrood Het feit dat een ministerie informatie geheimhoudt wil niet zeggen dat 'de gewone mensen' worden belazerd. Het kan om uiteenlopende redenen verstandig zijn om informatie niet openbaar te maken. Kuifje pleit niet voor het vervolgen van de media, maar naar een strafrechtelijk onderzoek de bron die lekt.

Olav Meijer
Olav Meijer15 nov. 2023 - 20:14

@ Kuifje: Aha, dus je had liever gehad dat deze informatie geheim was gebleven? Dat is volgens jou dus belangrijker dan de waarheid te weten over deze uiterst belangrijke kwestie? De "lekker" mag van mij een lintje krijgen! Die neemt wél zijn/haar verantwoordelijkheid. @ korheiden: ['niet faire weergave' en er (is) 'mogelijk selectief uit geciteerd'} Jaja, natuurlijk, de waarheid is nogal pijnlijk voor het kabinet, hè.

Deugkeizer
Deugkeizer14 nov. 2023 - 21:56

Israël probeert zoveel mogelijk hamasleden te vinden en om te leggen. Met alle middelen die ze hebben. Een roekeloze tactiek die er alleen voor zorgt dat de boel escaleert. Nog even en Hamas gaat structureel gijzelaars omleggen en Israël slaat weer harder terug. Totdat een moslimsland zoals Iran besluit een kernbom te schieten.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2023 - 8:54

@ Deugkeizer Jij schrijft: Totdat een moslimsland zoals Iran besluit een kernbom te schieten. De kans is groter dat een joods land dat doet.

Wilma3
Wilma315 nov. 2023 - 14:56

Iran zal geen kernbom afschieten want dan heb je een wereldoorlog.

JaapBo
JaapBo14 nov. 2023 - 21:22

Het is bekend dat Israëls ware vijand niet Hamas is, maar het Palestijnse volk. Het is tenslotte het Palestijnse volk dat Israël etnisch gezuiverd heeft om een Joodse staat te stichten. Het zijn de Palestijnse vluchtelingen in Gaza (70% van de Gazanen is vluchteling) die op Israëlisch grondgebied thuis horen, en die Israël niet terug wil laten keren, maar die daar wel recht op hebben.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen14 nov. 2023 - 17:22

Inmiddels is er aardig wat platgebombardeerd en zijn er de nodige Israëlische grondtroepen in Gaza. Zijn die intussen al eens de beruchte ondergrondse gangenstelsels waarin Hamas zich zou ophouden tegengekomen en zijn daar ook beelden van geschoten en vrijgegeven? Is Qatar Inmiddels al eens gevraagd om uitlevering van de Hamas kopstukken?

7 Reacties
pahan
pahan14 nov. 2023 - 21:34

Dat laatste zou een goeie zaak zijn. Over de muur tussen de vrije Gazanen gooien en de 5 miljard onder de inwoners verdelen.

Kuifje3
Kuifje314 nov. 2023 - 22:27

Er zijn inderdaad al beelden van gangen onder het ziekenhuis vrijgegeven. Ook de CIA heeft dit bevestigd.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 22:57

"Zijn die intussen al eens de beruchte ondergrondse gangenstelsels waarin Hamas zich zou ophouden tegengekomen en zijn daar ook beelden van geschoten en vrijgegeven?" Ja, en ze zijn allemaal fake. Hasbara.

Mark Huysman
Mark Huysman15 nov. 2023 - 10:13

[Ook de CIA heeft dit bevestigd.] Oké dan is het zeker waar. De CIA wist immers ook dat Irak massavernietigingswapens had.

android1984
android198415 nov. 2023 - 11:01

OK, als je vraagt of er al beelden zijn voor je het geloofd, prima! Hoewel in deze tijd beelden allang niet meer objectief voor waarheid kunnen worden aangenomen. Maar daarna, als blijkt dat die beelden zijn vrijgegeven, ineens zeggen dat je ze toch niet kunt geloven. Dat is wat suf. Mevrouw van Diepen vroeg of er beelden waren vrijgegeven. Antwoord is Ja. Don't shoot the messenger mensen.

linksert
linksert15 nov. 2023 - 14:21

Android, die beelden zijn ondertussen al lang gedebunked. Het gaat niet om een tunnel, maar om een liftschaft naar een werkruimte, de kalender met namen klopt ook niet. De locatie is *niet* verbonden met het ziekenhuis bovendien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2023 - 7:44

Mark Huysman Dat produceren van valse beelden, het geven van valse informatie heeft Israël dus niet van een vreemde.

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 nov. 2023 - 17:00

Dit lijkt me logisch. Hebben we in NL nog 'weinig' last van de gruweldaden daar, maar met een toeslagen affaire en de 1500-2000 uithuiszettingen roept men voor de buehne ook wat anders dan wat er daadwerkelijk speelt. Echte vraag is waarom er niet eerder ingegrepen is met de nederzettingen van Israël in de Gazastrook. De rest is oorzaak-gevolg en het waarom kunnen heel veel mensen verwerpelijk vinden maar resumerend is het antisemitisme-6 mio doden-politiek handjeklap- islam terrorisme hand in hand gaand met Israelbonderdrukking (vnl de laatste 10 jr)- oplaaiend antisemitisme en een Israël dat nu economische gezien de beste kaarten heeft. En dat laatste, dat telt het meest.

3 Reacties
Beisser
Beisser14 nov. 2023 - 23:46

Weer zo;n frame van de Israëlen de VS met in hun kielzog Eu en Nederland, met het Cidi voorop. Veruit de meeste incidenten die het stempel "antisemitisme" opgedrukt krijgen zijn protesten tegen het agressieve en destructieve imperialisme van de staat Israël, onder invloed van het ultra-orthodoxe volksdeel. Ze zijn niet, zoals het aloude, door "de kerk" aangezwengelde ("De Joden hebben ónze christus vermoord!") antisemitisme dat tegen Joden gericht was (en is) om hun Jood zijn.

7anpau1
7anpau115 nov. 2023 - 11:16

Nee, het is een combinatie van het aloude Katholieke antisemitisme, extreem rechtse complottheorieën over Joden (bijv. over Soros) met nieuwe geïmporteerd antisemitisme gevoed door satelliet en internet. Maar goed, een trol die meent dat Hamas een liefdadigheidsclub is moeten we misschien niet al te serieus nemen.

Beisser
Beisser15 nov. 2023 - 22:23

*1: De complottheorieën en het getrol op het internet wortelen in het aloude christelijke antisemitisme. *2: Wikipedia (Eng.): "…In 1987, after the outbreak of the First Intifada against Israel, Hamas was founded by Palestinian imam and activist Ahmed Yassin. It emerged out of his Mujama al-Islamiya (Islamic Centre), which had been established in Gaza in 1973 as an Islamic charity involved with the Egypt-based Muslim Brotherhood.…" Wikipedia N9ned): "…De beweging is een afsplitsing van de Egyptische Moslimbroederschap, in 1973 in Palestina opgericht door sjeik Ahmad Yassin als de Islamitische liefdadigheidsorganisatie Mujama al-Islamiya. In 1987, tijdens de Eerste Intifada werd mede door hem de verzetsbeweging Hamas opgericht. De Izz al-Din al-Qassam Brigades, genoemd naar verzetsstrijder Izz ad-Din al-Qassam, vormen de militaire tak van Hamas…" Beisser (14 nov. 2023 - 16:50) "…Hamas is geen terroristische organisatie. Dat is een frame van Israël en de VS met in hun kielzog de EO en Nederland. Hamas is in oorsprong een liefdadigheidsorganisatie en nu een verzetsgroep tegen het antisemitische (Palestijnen zijn, net als Israëli, Semieten) kolonoalisme en imperialisme van Israël, aangevoerd door hey ultra-orthodoxe volksdeel ."

Pater
Pater14 nov. 2023 - 16:19

Het verpletterende Israëlisch geweld, ook tegen burgers en zelfs specifiek gericht tegen journalisten, wordt weerzinwekkend. Ook Rutte en Bruins Slot (die ik verder een veel betere minister van BuZa vind dan Wopke H.) moeten dat snel in gaan zien.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman14 nov. 2023 - 21:32

Denk je werkelijk dat ze dat een hol interesseert? Natuurlijk weten ze al lang wat zich afspeelt in Gaza. Ook uit het memo blijkt dat. "Nederland weet dat Israël bewust kiest voor een nietsontziende militaire aanpak die leidt tot grote aantallen burgerslachtoffers", staat er in de NRC. Ze weten het maar het interesseert ze niet. Het zijn maar Palestijnen dus die mag je massaal afmaken. Alleen onder druk van de bevolking zullen ze geneigd zijn zich wat anders op te stellen. Vandaar dat het uitermate belangrijk is dat alle acties op volle kracht doorgaan.

Volrin
Volrin14 nov. 2023 - 15:38

Klein typfoutje in de laatste update. 'krot geding' in plaats van 'kort geding'.

Mostafa
Mostafa14 nov. 2023 - 15:35

De enige vijand voor de Arabieren in het hele Midden Oosten is de olie. Als er geen olie daar was , denk jij dat Europa en Amerika een bewaker daar hadden neergezet ?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje314 nov. 2023 - 22:33

@Mostava: Strijd tussen Arabieren onderling en tussen Arabieren en Joden was er al veel langer.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 15:24

Ik vind het veelzeggend dat er nooit een antwoord komt op de vraag waarom verdedigers van Israël al die jaren zwegen toen Israël de ene misdaad na de andere pleegde, mensen vermoorde, uit hun huizen zette, hun olijfbomen omhakten, hun land inpikten ze zonder vorm van proces opsloten, hun putten vol stortten met beton, etc etc etc.

Pindaklaas
Pindaklaas14 nov. 2023 - 15:22

Lees net op de NOS dat de Nederlandse staat wordt aangeklaagd door hulporganisaties, en dat Israel alle Palestijnen uit Gaza wil hebben. Ik snap werkelijk niet hoe ons demissionair kabinet achter Israel kan blijven staan. Verder hoop ik dat Rutte keihard op z'n bek gaat.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans314 nov. 2023 - 15:17

Het optreden van Israël wordt in dat memo irrationeel genoemd als ik afga op de berichtgeving hier. Ik vraag me af of dat wel zo is. Wraakzucht zal een rol spelen om politieke redenen, immers die aanval op 7 oktober was ongekend qua schaal en wreedheid. Maar doen alsof er geen gevaar te duchten valt van Hamas en hun buitenlandse vrienden als Iran, Syrië en Hezbollah lijkt mij een vorm van naïef wensdenken. Sinds de oprichting heeft Israël oorlogen moeten voeren om zich te verdedigen en te kampen gehad met terrorisme. Het scheelde tenslotte niet veel in 1973. Welke andere bedoeling kan Hamas gehad hebben dan het uitlokken van een grootschalige oorlog en een verdere isolering van Israël in de wereld? Er is uiteraard geen enkele mogelijkheid dat Hamas Israël kan verslaan. Dat je dan in die omstandigheden kiest voor afschrikking, voor hard terugslaan, kan ik me voorstellen. Het mobiliseren van 300 000 reservisten is daar onderdeel van. Ik heb weinig idee wat de werkelijke steun is voor Hamas onder de bevolking van Gaza en in hoeverre die is afgedwongen. Maar onderscheid maken tussen combattanten en non combattanten zoals het oorlogsrecht eist lijkt mij een haast onmogelijke opgave.

4 Reacties
JaapBo
JaapBo14 nov. 2023 - 21:10

Waarom was de aanval van 7 oktober ongekend qua schaal en wreedheid? De Israëlische operatie "cast lead" van 2008-9 was bijvoorbeeld al groter van schal en wreedheid (bijv. een hoger percentage burgerdoden).

Lopez
Lopez15 nov. 2023 - 3:34

@Frans Akkermans3 [Het optreden van Israël wordt in dat memo irrationeel genoemd als ik afga op de berichtgeving hier. Ik vraag me af of dat wel zo is.] Ik kan er niets rationeels aan ontdekken. Dat geldt overigens al tientallen jaren voor Israëls Palestinapolitiek. Volstrekt irrationeel en vragen om problemen. [Ik heb weinig idee wat de werkelijke steun is voor Hamas onder de bevolking van Gaza] Ik neem aan dat u in elk geval de opiniepeilingen van PCPSR en Arab Barometer volgt en het project Whispered in Gaza uit 2021 kent. [Maar onderscheid maken tussen combattanten en non combattanten zoals het oorlogsrecht eist lijkt mij een haast onmogelijke opgave.] Israël richt welbewust op enorme schaal dood en verwoesting aan. Zie het artikel in NRC over het memo van de ambassade. Israëlische politici hebben daar van meet af aan geen geheim van gemaakt.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 nov. 2023 - 12:47

Ik heb het hier over een aanval op Israël.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 nov. 2023 - 12:55

@lopez Dan verschillen we duidelijk van mening over wat rationeel is in deze omstandigheden. Het afschrikken van je vijanden vind ik bijvoorbeeld wel rationeel. Ook oorlog voeren in een miljoenenstad met een bevolking waarvan een flink deel sympathiseert met de terreurorganisatie die het daar voor het zeggen heeft lijkt me complex.

Nicolay2
Nicolay214 nov. 2023 - 14:59

Deze reactie is verwijderd

IkBenPetraEnIkBenErVoorJou
IkBenPetraEnIkBenErVoorJou14 nov. 2023 - 13:52

Nederland buitelt over elkaar heen om z’n afschuw uit te spreken als er een paraplu neerdaalt op de knar van een zelfverklaard visionair. Moord, brand, schande!! Een bommetje meer of minder, een paar duizend geplette, uiteengereten, kapotgeschoten onschuldige mensen…… hele generaties weer voor generaties lang naar de klote geholpen…. Iets deugt hier niet! Het demissionaire kabinet moet zo snel mogelijk in een dwangbuis afgevoerd worden naar de beste psygiatrische kliniek die er bestaat!! Kak…! Wachtlijsten zei u..

3 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen14 nov. 2023 - 14:31

Kunnen ze dan bij jou op de gang worden opgevangen?

IkBenPetraEnIkBenErVoorJou
IkBenPetraEnIkBenErVoorJou15 nov. 2023 - 15:14

Beste Rob, Voor dringende noodgevallen sta ik met alle liefde mijn spreekkamer en gangenstelsel af. Indien nodig valt er zelfs voor jou nog wel een plekkie te ritselen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2023 - 7:58

Dat lijkt mij een TBS instelling.

Jan-Diederik
Jan-Diederik14 nov. 2023 - 13:36

"... en daarbij doelbewust wordt gemikt op civiele doelen. " Is een civiel doel nog een civiel doel als zich er hamas terroristen bevinden ?

10 Reacties
Vuurrood
Vuurrood14 nov. 2023 - 14:58

Jan-Diederik: Is een civiel doel nog een civiel doel als zich er hamas terroristen bevinden ? Is dat de echte waarheid of is dat jouw waarheid?

linksert
linksert14 nov. 2023 - 15:01

13.000 doden waaronder duizenden kinderen, en jij vraagt je nog af of het legitiem is? Wat een verwrongen brein moet je dan wel niet hebben.

vdbemt
vdbemt14 nov. 2023 - 15:03

Op de eerste plaats: bevinden zij zich wel daar? Het wordt gezegd door Israël, maar niet aangetoond. Jij vindt het dus wel dus waard voor de káns enkele terroristen te grazen te nemen ((wat ook inhoudt: voor niets), honderden, duizenden onschuldige burgers te doden.

Mark Huysman
Mark Huysman14 nov. 2023 - 15:04

[Is een civiel doel nog een civiel doel als zich er hamas terroristen bevinden ?] Daar gaat het Israël niet om. Het gaat om wraak en om anderen (Iran, Hezbollah) af te schrikken. Men wil laten zien dat men nergens voor terugschrikt. Alle ziekenhuizen moeten kapot, woonwijken, scholen, bakkerijen , infrastructuur. Duizenden kinderen moeten sterven zodat iedereen in de regio zal zeggen, ‘goh die Israeliërs, daar valt niet mee te spotten'. Overigens hadden we daar de memo niet voor nodig aangezien de Israëlische leiders ook in niet mis te verstane woorden duidelijk maken dat ze de bevolking willen treffen. Een paar citaten: President Herzog: "It’s an entire nation out there that is responsible. This rhetoric about civilians not aware, not involved, it’s absolutely not true." Energieminister Israel Katz: “All the civilian population in gaza is ordered to leave immediately. We will win. They will not receive a drop of water or a single battery until they leave the world”. Minister van defensie Yoav Gallant: “We are imposing a complete siege on the city of Gaza. There will be no electricity, no food, no water, no fuel, everything is closed. We are fighting human animals and we are acting accordingly” Yitzhak Kroizer van de regerende Otzma Yehudit: “the Gaza Strip should be flattened, and there should be one sentence for everyone there—death. We have to wipe the Gaza Strip off the map.  Dit is een schoolboekvoorbeeld van genocide.

hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 15:43

Als een van de partijen een burgerdoel of speciaal doel [ziekenhuis] actief gebruikt voor zijn militaire operaties, dan verliest dat doel zijn beschermingsstatus. echter.... De aanvallende partij is verplicht evt onschuldige burgers de mogelijkheid te te geven, te ontkomen. Dat laatste doet Israel dus niet. Artsen en organisaties in het gebied, hebben meermalen bevestigt dat burgers die willen ontsnappen, ter plekke doodgeschoten worden door IDF. Kortom: regelrechte moord op onschuldige burgers en in totaliteit gewoon sprake van doelbewust massamoord. Zelfs Putin gedraagt zich nog beter.

Beisser
Beisser14 nov. 2023 - 15:50

Hamas is geen terroristische organisatie. Dat is een frame van Israël en de VS met in hun kielzog de EO en Nederland. Hamas is in oorsprong een liefdadigheidsorganisatie en nu een verzetsgroep tegen het antisemitische (Palestijnen zijn, net als Israëli, Semieten) kolonoalisme en imperialisme van Israël, aangevoerd door hey ultra-orthodoxe volksdeel . En een civiel doel blijft een civil doel, ook als zich daar al dan niet gewonde verzetsstrijders zitten. Waar Israël momenteel mee bezig is, is geen "strijd tegen het terrorisme" het is regelrechte volkerenmoord.

Gezondrechts
Gezondrechts14 nov. 2023 - 16:58

Deze reactie is verwijderd

hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 21:22

Gezondrechts GEwoon de interviews en verslagen van artsen en personeel dat zich in de ziekenhuizen bevindt. Meerdere bevestigingen van hulporganisaties, die ook aangeven dat de vluchtroutes ook gebombardeerd worden. Dus nee, Israel heeft helemaal geen veilige uitweg geboden. En couveuses aanbieden is een gotspe. Want Israel heeft alle stroom afgesneden en blokkeert alle bevoorradingen van water, medicijnen en diesel voor de aggregaten. En wat Hamas doet, is een whataboutism. We hebben het hier over grove schendingen van oorlogsrecht en mensenrechten door Israel.

Lopez
Lopez15 nov. 2023 - 2:37

@Jan-Diederik [Is een civiel doel nog een civiel doel als zich er hamas terroristen bevinden?] Er zijn zeker 42 duizend woningen volledig verwoest, en meer dan 222 duizend (zwaar) beschadigd. Wat denkt u, allemaal bewoond door ‘Hamas-terroristen’, wier aantal vóór 7 oktober werd geschat op 30 duizend? Zie voor de aantallen verwoeste kantoren, winkels, klinieken, scholen, bakkerijen, moskeeën, kerken enz. de dagelijkse updates van de VN. De pijnlijke realiteit is dat Israël welbewust grootschalige verwoestingen heeft aangericht en nog aanricht, zoals de Nederlandse ambassade vaststelt. Verrassend? Nee, precies wat een aantal Israëlische bewindslieden heeft aangekondigd.

Lopez
Lopez15 nov. 2023 - 2:59

@Gezondrechts [Daarbij komt dat het ziekenhuis/de ziekenhuizen tot nu toe nagenoeg zijn ontzien.] Goh, volgens de WHO zijn 22 van de 36 ziekenhuizen in de Gazastrook buiten werking wegens schade als gevolg van militaire aanvallen en tekorten aan ongeveer alles, en opereren de overige 14 mondjesmaat. Daarnaast zijn 135 klinieken aangevallen, waarvan een groot aantal verwoest of zwaar beschadigd, en zijn een kleine 200 artsen/verpleegkundigen gedood.

Olav Meijer
Olav Meijer14 nov. 2023 - 13:27

Op Al Jazeera zag ik een interview met Craig Mokhiber, als mensenrechtenspecialist al jaren verbonden aan de VN. Hij heeft vlak voor zijn pensioendatum ontslag genomen als directeur van het kantoor van de Hoge Commissaris van de Mensenrechten. Hij heeft heftige kritiek op de gebrekkige reactie van de VN op de oorlog in Gaza, die hij "textbook genocide" noemt. Hij ziet alleen nog één democratische, seculiere staat in het hele gebied van historisch Palestina als oplossing voor de lange termijn. (De "tweestatenoplossing" wordt achter de schermen inmiddels een " open joke" genoemd). Uiteraard is het verdwijnen van extreemrechtse, criminele regering in Israël (mijn woorden) een voorwaarde om verder te komen.

12 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen14 nov. 2023 - 13:52

Elk tv station kiest de 'deskundige' die de mening van het tv station weergeeft. Dat geldt voor de Nederlandse tv en ook voor Al Jazeera.

Volrin
Volrin14 nov. 2023 - 15:50

@Rob Mathijsen U reageert niet op de inhoud van de argumenten van Mokhiber.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 15:52

Rob geeft hier gewoon toe dat de Nederlandse omroepen over het algemeen achter de genocidale zionisten staan.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands14 nov. 2023 - 16:00

@Olav Meijer U noemt hier Al Jazeera. Dan verbaast me u gebruik van de term 'genocide' niet erg. Sinds het eerste schot dat Israël loste, riep men daar al dat er sprake was van excessief geweld en genocide. Iets wat ze overigens nooit deden als het over de oorlogen in Jemen, Syrië, Armenië etc ging. En de commissie mensenrecht van de VN. Really? Die club waar Iran voorzitter van was? De VN is een politiek overleg orgaan en allesbehalve een moreel kompas.

Pater
Pater14 nov. 2023 - 16:23

Ik ben niet tegen de éénstaatbenadering, maar we weten allemaal dat dat voor Israël nog veel minder te verteren valt dan de tweestatenoplossing. Grap of niet, als Israël een draai maakt en terugkomt op de keuze voor een extreemrechtse coalitie moeten we daar ruimte voor bieden.

Herr Vorragend
Herr Vorragend14 nov. 2023 - 16:35

"Hij ziet alleen nog één democratische, seculiere staat in het hele gebied van historisch Palestina als oplossing voor de lange termijn." De extreemrechtse regering van Israël wil een exclusieve Joodse staat. De extreemrechtse leiders van de Palestijnen (featuring Iran, Hezbollah, De Moslimbroeders) willen een Islamitische staat.

Olav Meijer
Olav Meijer15 nov. 2023 - 1:37

@ Rob Matthijssen: Deze man is niet zo maar een "deskundige", zoals je die vaak op de Nederlandse TV ziet, maar een scherpzinnige jurist met een lange staat van dienst bij de VN. Kan je gemakkelijk op Wkikipedia checken.

Olav Meijer
Olav Meijer15 nov. 2023 - 1:46

@ Schenker enz.: Hetzelfde antwoord als aan Rob M. Deze man vertelt op basis van zijn eigen kennis, ervaring en opvattingen, al wordt hij door Al Jazeera geïnterviewd. Hetzelfde zou gelden voor b.v. CNN.

Lopez
Lopez15 nov. 2023 - 4:02

@Schenkerdesvaderlands Kijkt u eigenlijk weleens naar Al-Jazeera? Ik krijg sterk de indruk dat u slecht op de hoogte bent van de berichtgeving van deze voortreffelijke nieuwszender over zowel I/P als over Jemen, Syrië, enz. (en trouwens over allerlei andere onderwerpen; daar kunnen we in Nederland een puntje aan zuigen). Hetzelfde geldt voor uw kennis van de OHCHR, waarvoor Craig Mokhiber tot voor kort werkte. Uw bewering dat Iran daar ‘voorzitter van was’ is ontstellende flauwekul. Wat beweegt u om zulke onzin te verkondigen?

7anpau1
7anpau115 nov. 2023 - 4:58

Al-jazeera is een goede nieuwszender. Ze hebben misschien een ander perspectief dan CNN en zeker dan Fox, maar dat maakt niet dat ze meer gekleurd of objectief zouden zijn dan westerse zenders. Hooguit anders. Ze zijn weldegelijk onafhankelijk. En ze hebben overal (heel moedige) teams ter plaatse. Je kunt eigenlijk niet iets zeggen over het midden oosten zonder ook Al-Jazeera te kijken.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands15 nov. 2023 - 12:52

@Lopez "Kijkt u eigenlijk weleens naar Al-Jazeera?" Ik volg meerdere buitenlandse media waaronder Al-Jazeera. Ze hebben soms hele aardige documentaires, met name over problemen buiten het MO. In het geval Gaza heeft men echter zelfs de schijn van neutrale verslaggeving laten vallen. Men laat vaak hele relevante informatie weg en slaat een hysterische toon aan. Gewoon niet goed.

Olav Meijer
Olav Meijer15 nov. 2023 - 19:38

@ Schenker enz.: Zoals Lopez al impliceert (en ik vergat te vermelden): De Hoge Comissaris van de Mensenrechten van de VN is een onafhankelijk instituut, dat geheel los staat van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Je roept nogal eens wat in het wilde weg,

Rick Hofland
Rick Hofland14 nov. 2023 - 13:11

Israel had er beter aan gedaan om met een verrassend matige wijze te reageren en daarmee de aandacht te houden op Hamas als de slechterikken. Moeilijke keuze, maar nu sterven er vreselijk veel onschuldige burgers en daarmee ontstaan er tevens weer allemaal toekomstige nieuwe potentiele Hamas leden van familieleden die dierbaren verliezen. Kortom, dit extreme geweld werkt helemaal niet. En inmiddels druppelen er tocn ook flink wat video's door waaruit blijkt dat Hamas bij veel gazanen helemaal niet zo populair is en zelfs als schuldige van deze ellende wordt gezien, jammer dat de regering Netanyahu in de val van Hamas is getrapt. Daarnaast zou het Israel sieren als ze een groot mobiel ziekenhuis bouwen in of vlak naast Gaza voor alle burgerslachtoffers. De Nederlandse overheid voor de rechter roepen voelt wat eigenaardig, dan kunnen we dat wel wekelijks doen over allerlei onrecht in de wereld waartegen onze regering niet genoeg zegt naar ons zin. PS Het mag onderhand wel duidelijk zijn dat Hamas daadwerkelijk ziekenhuizen als hun menselijk schild heeft gekozen tot hun menselijk schild, op een schaal die we in de moderne geschiedenis nog nooit eerder in de wereld hebben gezien. Ik vind dat dit veel te weinig belicht wordt en heeft nou echt geen enkele hulp organisatie in Gaza afgelopen jaren tekens gezien van deze wandaden in constructie? Misschien moeten we de hulporganisaties die hierbij weggekeken hebben wel aanklagen.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt14 nov. 2023 - 15:07

"Het mag onderhand wel duidelijk zijn dat Hamas daadwerkelijk ziekenhuizen als hun menselijk schild heeft gekozen tot hun menselijk schild,......" Ik heb dat dan gemist. Je wilt vast wel die duidelijkheid hier aantonen. Onze regering voor wegkijken aanklagen, vind je gek. Maar hulporganisaties aanklagen vind je wel een goede zaak? Hoe werken jouw hersenen?

hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 15:44

whataboutism in je laatste alinea

Volrin
Volrin14 nov. 2023 - 15:49

Dan moet u wel bewijs leveren dat die organisaties wegkeken en geen kritiek leverden. Die organisaties laten zich namelijk regelmatig kritisch uit over Hamas. https://www.reuters.com/article/israel-palestinians-hamas-rights-idINKBN0OB2O020150527

Lopez
Lopez15 nov. 2023 - 4:19

@Rick Hofland [dan kunnen we dat wel wekelijks doen over allerlei onrecht in de wereld waartegen onze regering niet genoeg zegt naar ons zin.] Er is een wereld van verschil tussen ‘niet genoeg zeggen’ en medeverantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen van het internationaal recht. Wat begrijpt u daar niet aan? [Misschien moeten we de hulporganisaties die hierbij weggekeken hebben wel aanklagen.] Mensenkinderen… Zet ‘m op, zou ik zeggen. Hebt u al wat snode organisaties in het vizier?

Ben  Liberaal
Ben Liberaal14 nov. 2023 - 13:08

Israel staat pal achter zijn volk. Dan ligt dan ook in de lijn van verwachting dat ze voor elke prijs opkomen voor hun rechten en veiligheid. Door de uiterst wrede akties en gijzelingen van Hamas laten ze zich niet tegenhouden en komen op voor veiligheid van hun mensen. Loyaliteit heet dat. Daar mogen andere landen cq regeringsleiders nog wel een voorbeeld aan nemen. Hamas wist dat van te voren ...

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood14 nov. 2023 - 15:00

Zoals gewoonlijk weer eens domrechtse onzin!

hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 15:45

Goh in Israel zijn er wel degelijk protesten tegen deze oorlog. Ook joodse organisaties in VS en Europa keren zich tegen deze oorlog. alleen rechts extreem staat te juichen bij dit geweld.

Volrin
Volrin14 nov. 2023 - 15:47

"Israel staat pal achter zijn volk." Correctie, de Israëlische regering meent namens het volk te spreken terwijl een groot deel, waaronder ook familie van de ontvoerde mensen, zich uitspreken tegen de oorlogsrecht en mensenrechtenschendingen door het IDF.

Pater
Pater14 nov. 2023 - 16:26

@Ben Het vervelende is, dat het extreme geweld dat Israël toepast als reactie op de uiterst wrede acties van Hamans de steun voor Israël in hoog tempo ondergraaft, en op de lange termijn zelfs het bestaan van Israël in de waagschaal stelt. De enige oplossing is een politieke, niet deze waanzin van escalerend geweld.

Olav Meijer
Olav Meijer15 nov. 2023 - 17:14

In Israël wordt de berichtgeving over de oorlogvoering in Gaza zwaar gecensureerd, hebben al een paar correspondenten op TV verklaard. Bovendien blijkt dat kritische geluiden van burgers erover snel de kop worden ingedrukt. Het is niet veilig. Niet verrassend, natuurlijk.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands14 nov. 2023 - 13:06

De meeste analisten zijn van mening dat het afzijdig houden van Hezbollah te maken heeft met de klap die Israel in 2006 heeft uitgedeeld. Het land is nauwelijks hersteld en kan zich een herhaling eigenlijk niet permitteren. In die zin zou hier dus wel degelijk een strategie achter kunnen zitten. In dit geval lijkt het mij echter minder zinnig. Israël beoogt immers Hamas uit te schakelen en niet te verlammen oid. Hoe het ook zij, beter probeert Israël zoveel mogelijk binnen de lijntjes te kleuren. Niet zozeer voor anderen - want de mensen die daar er niet wonen en geen last van terrorisme hebben, zullen altijd wat vinden, bijvoorbeeld Israëls verantwoordelijkheid voor het klimaat -, maar voor zichzelf. Probeer ondanks de beestachtigheid van Hamas iets positiefs te doen, zoals met het keveren van couveuses.

5 Reacties
Volrin
Volrin14 nov. 2023 - 15:46

"De meeste analisten zijn van mening dat het afzijdig houden van Hezbollah te maken heeft met de klap die Israel in 2006 heeft uitgedeeld. Het land is nauwelijks hersteld en kan zich een herhaling eigenlijk niet permitteren. In die zin zou hier dus wel degelijk een strategie achter kunnen zitten." Dat veranderd niks aan het feit dat er oorlogsmisdaden worden begaan en dat Nederland zich daar tegen hoort te verzetten volgens de internationale verdragen en eigen wetten.

hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 15:47

Het leveren van couveuses is een gotspe als de palestijnen geen stroom hebben of diesel voor de aggregaten. Iets wat Israel stelselmatig blokkeert.

LaBou
LaBou 14 nov. 2023 - 16:16

Ik weet niet wat die reaguurder schenkt maar erg zuiver is het niet: https://www.volkskrant.nl/buitenland/analist-mohanad-hage-ali-ik-zie-niet-hoe-hezbollah-buiten-deze-oorlog-kan-blijven~b1467c01/

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands14 nov. 2023 - 16:17

@hgroen2 "Het leveren van couveuses is een gotspe als de palestijnen geen stroom hebben of diesel voor de aggregaten. Iets wat Israel stelselmatig blokkeert" Israel heeft 300 liter brandstof neergezet. Die is onmiddellijk door Hamas geconfisqueerd.

hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 21:26

Schenkerdesvaderlands oh wauw. 300 ltr. daar draaien de aggregaten amper een uurtje op. En dat weet Israel ook wel. Je laat je zand in de ogen strooien door dit soort zogenaamde 'goede' daden van Israel

Mark Huysman
Mark Huysman14 nov. 2023 - 12:54

Natuurlijk wisten we dit al maar het is heel goed dat dat op deze manier bevestigd wordt. Op de demonstraties tegen de misdadige aanval op Gaza is een van de meest gehoorde leuzen “Rutte schande, bloed aan je handen”. Ik denk dat we dit in de aanloop naar de verkiezingen nog zo vaak mogelijk moeten roepen en schrijven. Natuurlijk is er een categorie die het geen bal uitmaakt dat Palestijnse kinderen bij bosjes doodgemaakt worden. Maar hopelijk zijn er zelfs aan de rechterkant nog enkele mensen met een geweten die deze massamoord, die met toestemming van Rutte plaatsvindt, net iets te ver gaan.

4 Reacties
hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 15:48

[Maar hopelijk zijn er zelfs aan de rechterkant nog enkele mensen met een geweten die deze massamoord, die met toestemming van Rutte plaatsvindt, net iets te ver gaan. ] Ik hoor het graag als je er een paar gevonden heb. ik heb de hoop en zoektocht al opgegeven.

Pater
Pater14 nov. 2023 - 16:29

Kijk eens aan, je hebt zomaar een goeie leus in handen.

GroenLand2
GroenLand214 nov. 2023 - 17:08

Geniet nog even van het Rutte-bashen, zolang het nog kan.

Gentleman
Gentleman14 nov. 2023 - 19:22

Rechts heeft geen geweten, rechts is alleen vrolijk

FYM
FYM14 nov. 2023 - 12:51

"De advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen zijn ingeschakeld om het krot geding voor te bereiden" Ik stel deze weg al jaren voor en ben hier dan ook heel blij mee. Laat een rechter het gedrag v.d. staat in relatie tot de wetten maar eens toetsen en zich uitspreken. Maar het zal wel weer op de e.o.a. manier onmogelijk worden gemaakt vrees is

6 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland14 nov. 2023 - 13:20

Er is al jaren gewaarschuwd voor Hamas dat commandocentra een het bouwen was onder of op burgerdoelen en ziekenhuizen, dat Hamas onze hulpgoederen en gelden inpikte voor oorlogsdoelen, zoals het opgraven van waterpijpleidingen om die om te bouwen tot racket lanceer buizen. Hamas maakte er zelfs trots video's van en afgelopen week heeft de Hamas leiding zelfs laten weten dat zij zich niet bezig hebben gehouden met schoonwater, voedsel of medische zorg voor de Gazanen, dat was iets voor de VN wat hen betreft. De vraag is wie er zich onderhand voor een rechter zou moeten verantwoorden, onze regering of "The Rights Forum, Oxfam Novib, Amnesty International en PAX" die er jaar na jaar met hun neus bovenop hebben gezeten in Hamas en wat die uitspookten/voorbereiden met de humanitaire hulp. Het bombareren van een ziekenhuis is een oorlogsmisdaad, maar nog meer van degene die daarvan daan racketten afvuurt en commandocentra eronder bouwt. De NGO's die dat aan hebben zijn kijken zijn misschien ook wel schuldig door weg te kijken al die tijd.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 15:04

Rcick, waarom negeer jij de decennia lange misdrijven van de zionistische landstelers en massamoordenaars?

Vuurrood
Vuurrood14 nov. 2023 - 15:05

Hofland: Blijkbaar is niets jouw te gek op Isrël vrij te pleiten en de schuld aan deze massamoord in de schoenen van anderen te schuiven. Liefst in de schoenen van die instantie's zoals Oxfam Novib, Amnesty International etc. waar jij toch al een hekel aan hebt!

Volrin
Volrin14 nov. 2023 - 15:44

@Rick "De vraag is wie er zich onderhand voor een rechter zou moeten verantwoorden, onze regering of "The Rights Forum, Oxfam Novib, Amnesty International en PAX" die er jaar na jaar met hun neus bovenop hebben gezeten in Hamas en wat die uitspookten/voorbereiden met de humanitaire hulp." Een boel boude beweringen zonder enig bewijs dat die organisaties dat gedoogden en niet bekritiseerden.

hgroen2
hgroen214 nov. 2023 - 15:48

Rick Hofland Sinds wanneer zijn NGO aansprakelijk / verantwoordelijk voor wat militaire organisaties doen????

FYM
FYM14 nov. 2023 - 15:59

Rick. Prima en dan klagen we die ook allemaal aan joh. 1 grote rechtszaak waarin het handelen van ALLE acteurs door rechters wordt gewogen op basis van het (inter)nationale recht. Gelijke monniken / gelijke kappen. Oh wacht .... ik voel een vetootje en westerse stemonthoudingen aankomen ! Maar al zou een dergelijke gang naar de rechter lukken; maak je vooral niet blij om een dooie mus want de aanklachten zullen ongeveer neerkomen op het wegkijken van 1 partij en voor de andere partij zaken als oorlogsrecht overtreden, martelen, gijzelen, en nog meer van soort vreugdevolle Israëlische daden

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2023 - 12:32

De nederlandse regering had kunnen weten dat alle rechten geschonden zouden worden, Gaza aanvallen is voor Israel een routine klus zij het dat deze keer relatief veel israelische slachtoffers te betreuren zijn waardoor de wraak actie nog disproportioneler zou worden, Rutte ambieert de functie van Stoltenberg en in dat licht bezie ik zijn ferme uitspraken, een cynisme dat aan dat van Poetin grenst, Bruins Slot is helemaal cda, kleurloos, nietszeggend en volgzaam, goede zaak dat een kort geding tegen de staat is aangespannen, van Schiphol is bekend dat het een hub is voor israelische overslag met verregaande autonomie op onze bodem voor de israelies, vandaar ook de grote geheimzinnigheid rond de Bijlmer ramp toen het El Al vliegtuig neerstortte. hmm, ik weet niet of mijn commentaar doorgekomen is, misschien wordt het dubbel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2023 - 12:30

De nederlandse regering had kunnen weten dat alle rechten geschonden zouden worden, Gaza aanvallen is voor Israel een routine klus zij het dat deze keer relatief veel israelische slachtoffers te betreuren zijn waardoor de wraak actie nog disproportioneler zou worden, Rutte ambieert de functie van Stoltenberg en in dat licht bezie ik zijn ferme uitspraken, een cynisme dat aan dat van Poetin grenst, Bruins Slot is helemaal cda, kleurloos, nietszeggend en volgzaam, goede zaak dat een kort geding tegen de staat is aangespannen, van Schiphol is bekend dat het een hub is voor israelische overslag met verregaande autonomie op onze bodem voor de israelies, vandaar ook de grote geheimzinnigheid rond de Bijlmer ramp toen het El Al vliegtuig neerstortte.

Feiten
Feiten14 nov. 2023 - 12:22

“Als je de onderdrukker ziet volharden in zijn onderdrukking, weet dan dat zijn einde onvermijdelijk is. En als je de onderdrukte ziet volharden in zijn verzet, weet dan dat zijn overwinning onvermijdelijk is”. Ali Ibn Abi Talib

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman14 nov. 2023 - 13:13

Uiteindelijk zal het apartheidsregime verliezen. De vraag is alleen hoeveel doden dat nog gaat kosten.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands14 nov. 2023 - 14:18

@Feiten ". Ali Ibn Abi Talib" Dat is toch de Ali die praktisch in alle alle oorlogen en slachtpartijen van Mohammed meevocht? Is dat het morele baken wat we zoeken?

Feiten
Feiten15 nov. 2023 - 0:39

Vanuit het perspectief van de onderdrukker of bezetter klopt het, want hij werd beschouwd als de vijand van onrecht. Vanuit het perspectief van de onderdrukte werd hij echter gezien als een nobele persoonlijkheid.

Dehnus
Dehnus14 nov. 2023 - 12:07

Ach

linksert
linksert14 nov. 2023 - 11:47

Ik lees net dat er een aanklacht tegen de nederlandse staat komt: ‘Medeverantwoordelijk voor schending oorlogsrecht’ https://www.ad.nl/binnenland/aanklacht-tegen-nederlandse-staat-om-houding-gaza-oorlog-medeverantwoordelijk-voor-schending-oorlogsrecht~a60f5f9b1/

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer14 nov. 2023 - 12:50

Een gerechtvaardigde actie, al helpt het niet op de zeer korte termijn die rest om nog enige hulp te kunnen verlenen aan de toenemende aantallen dagelijkse slachtoffers van de Israëlische terreur.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 23:19

Olav: https://www.youtube.com/watch?v=H7g-niDevcU respect bro

linksert
linksert14 nov. 2023 - 23:25

Olav, nee het gaat de duizenden doden. het is nooit goed maken. Het is onbeschrijfelijk wat er gebeurd.

Parquet
Parquet14 nov. 2023 - 10:59

'Daar moet een afschrikwekkende werking van uit gaan, waarvoor de levens van Palestijnse burgers geofferd worden.' En weer zijn normale burgers de pineut, wat een verschrikkelijk conflict.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 nov. 2023 - 16:22

Doe nou niet of je dqt zo erg vindt. Dat station ben je allang gepasseerd.

Ad Leijenaar
Ad Leijenaar14 nov. 2023 - 10:35

Toch maar even weer, omdat het in deze omgeving hier zo nodig blijft, dat de oorlog met een terreuraanslag door Hamas op 7 oktober begon waar door hen bewust gekozen de meest kwetsbare en onschuldige mensen, zoals kibboetsbewoners en bezoekers van een dansfestival, waaronder kinderen en bejaarden afgeslacht, verkracht, en ontvoerd werden. Vind je het allemaal erg wat er nu gebeurt roep dan op tenminste eerst eens al die ontvoerden vrij te laten. Maar dat willen ze niet.

9 Reacties
r v b
r v b14 nov. 2023 - 12:07

het begon bij de Nakba. Vind je het allemaal erg wat er gebeurt, roep dan tenminste op tot vrijheid en veiligheid voor iedereen in heel Palestina: From the river to the sea, Palestine must be free!

linksert
linksert14 nov. 2023 - 12:42

De Palestijnen worden al deccenia lang vermoord, uit hun huizen gezet, bestolen van hun land en gevangen gehouden zonder dat er een rechter aan te pas komt. 7 October was een reactie op Israëlische misdaden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 nov. 2023 - 12:53

Israel is al jaren bezig onschuldige burgers, Palestijnen te vermoorden en de Wat-Bank etnisch te zuiveren.

FYM
FYM14 nov. 2023 - 12:55

AD Heb jij in de afgelopen plm. 60 jaar ooit je vinger opgeheven bij de kidnapping van duizenden Palestijnen die zonder vorm van aanklacht of proces soms jarenlang gevangen zitten en worden gemarteld? Idem voor de vele huisuitzettingen, diefstal van land, moorden, discriminerende wetten etc. etc. Of ben je zo'n hypocriet die telkens de andere kant opkeek en zweeg maar nu anderen de les meent te kunnen lezen?

Molly Veenstra
Molly Veenstra14 nov. 2023 - 14:00

@rvb - 'het begon bij de Nakba.' Het begon hier. Bij ons in Europa. Een Joodse staat werd noodzakelijk vanwege het Europese antisemitisme, dat sterk toenam in het begin van de 19e eeuw en zijn gruwelijke hoogtepunt beleefde tijdens de holocaust. De Palestijnen betalen de prijs voor misdaden, begaan door Europeanen.

DaanOuwens
DaanOuwens14 nov. 2023 - 14:42

@ Molly Veenstra Jij schrijft: Een Joodse staat werd noodzakelijk vanwege het Europese antisemitisme, Het europese antisemitisme kan nooit opgelost worden met een joodse staat. Dat moet hier opgelost worden. Je opent op deze manier een discussie die je gezien andere bijdragen van jou niet wil hebben. Die zijn namelijk meer genuanceerd. Dezelfde logica zou zijn Friesland of Limburg aanbieden aan de palestijnen want die zijn hun leven niet zeker in gaza. Of de palestijnen deporteren naar een ander arabisch land. Was het dan in de tweede wereld oorlog een goed idee de joden te deporteren naar madagaskar? Kortom langs deze weg van jou redenerend kom je bij uitkomsten die je ook niet wil hebben. Hoe het conflict op korte termijn opgelost moet worden weet ik ook niet. Maar een twee staten oplossing is de enige optie denk ik.

Volrin
Volrin14 nov. 2023 - 15:42

"Toch maar even weer, omdat het in deze omgeving hier zo nodig blijft, dat de oorlog met een terreuraanslag door Hamas op 7 oktober begon" Toch maar weer even dezelfde al ontkrachte onzin herhalen. De aanslag op 7 oktober was een escalatie van een al decennia lopende oorlog. Het was een vreselijke en onacceptabele aanslag, maar het werd niet op eens spontaan gepleegd. "Vind je het allemaal erg wat er nu gebeurt roep dan op tenminste eerst eens al die ontvoerden vrij te laten. Maar dat willen ze niet." Een onheuse stropop.

7anpau1
7anpau114 nov. 2023 - 17:24

De aanslagen van Hamas zijn helemaal niet ingegeven door de Israëlische repressie. Het lot van de Palestijnse bevolking boeit Hamas geen zier. De voortdurende repressie en vernedering van de Palestijnse bevolking door Israel is natuurlijk wel de voedingsbodem voor de steun voor Hamas. De aanleiding voor de aanval waren de Abraham akkoorden, en de interne problemen in Iran, hun broodheer. Voor Hamas was wel duidelijk dat het nu of nooit was. Nog even en ze stonden er alleen voor en zouden ze hun macht zijn kwijtgeraakt. En - dankzij Netanyahu - us Hamas op zijn wenken bediend. Hamas heeft al gewonnen en de Israëlische en Palestijnse bevolking hebben verloren. Alleen hebben de Israeli het nog niet helemaal door.

Molly Veenstra
Molly Veenstra14 nov. 2023 - 19:12

@Daan - 'Het europese antisemitisme kan nooit opgelost worden met een joodse staat.' Je kunt je toch wel voorstellen dat na eeuwen achterstelling, vervolging, onderdrukking en ten slotte de allergrootste massamoord uit de menselijke geschiedenis, veel Joden er geen vertrouwen meer hadden dat Europa zijn antisemitistische problemen zou gaan oplossen?

Inzicht
Inzicht14 nov. 2023 - 10:32

Iedereen kon zelf al bedenken dat Hamas niet op militaire wijze verslagen kan worden. De essentie van een dergelijke beweging is namelijk de steun onder de bevolking, niet hun fysieke infrastructuur. Nu dit door de defensieattaché wordt bevestigd, hoeft daar geen discussie meer over te worden gevoerd. Het is ook niet de vraag of Israël een etnische zuivering aan het uitvoeren is. Het afsluiten van drinkwater en elektriciteit heeft geen ander doel dan dat. Dat het conflict te ingewikkeld zou zijn om iets over te kunnen zeggen, slaat nergens op. Er sterven op dit moment heel veel onschuldige mensen en dit moet zo snel mogelijk worden beëindigd.

4 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen14 nov. 2023 - 12:04

Nou begrijp ik het niet meer. Je zegt dat Hamas niet verslagen kan worden vanwege de steun van de bevolking. Maar overal lees ik op deze site dat Hamas iets heel anders is dan de Palestijnen (dit in tegenstelling tot Israel en joden wat wel vaak door elkaar loopt). Dus hoe zit het nou?

Olav Meijer
Olav Meijer14 nov. 2023 - 13:36

@ Rob Matthijssen: Het is eenzelfde verschil als je moet maken tussen de criminele bende rond Netanyahu en de inwoners van Israël. Nu wél gesnopen?

Satya
Satya14 nov. 2023 - 13:55

"Maar overal lees ik op deze site dat Hamas iets heel anders is dan de Palestijnen (dit in tegenstelling tot Israel en joden wat wel vaak door elkaar loopt)." Heb je wat voorbeelden? Voorbeelden van haat tegen moslims gaat geen probleem worden maar die van jou wil ik graag onderbouwd zien.

Volrin
Volrin14 nov. 2023 - 15:40

" De essentie van een dergelijke beweging is namelijk de steun onder de bevolking" De meeste signalen wijzen erop dat Hamas leeft op de steun van buitenlandse mogendheden, niet de eigen bevolking.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 nov. 2023 - 10:20

"Zo kunnen de kiezers nog voor ze naar de stembus gaan zien welke partijen groen licht blijven geven aan de Israëlische oorlogsmisdaden." Ik denk dat iedereen dat wel zo'n beetje weet, en het zal weinig invloed hebben op de keuze van mensen in het stemhokje.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus14 nov. 2023 - 12:16

Denk het ook niet nee. De gemiddelde Nederlander is afgegleden to Hazes Hossen en "HUNNIE BUITENLANDIE DAAAN!" schreeuwen tegen elk probleem, terwijl rechts ze letterlijk lachend de centen uit de broekzak steelt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 nov. 2023 - 13:39

@Dehnus, het zijn precies dit soort teksten waardoor zoveel mensen 'rechts' zijn geworden.

linksert
linksert14 nov. 2023 - 15:10

Nee sunshine, als mensen rechts worden, mankeert er iets aan hun brein en hun opvoeding: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/de-wortels-van-onze-politieke-voorkeur-ontstaan-de-wieg

linksert
linksert14 nov. 2023 - 10:14

Volkomen gewetenloos!