Joop

Nederlandse ambassade laat bruidslavinnnen in de steek

  •    •  
13-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Musa.jpg
Femmes For Freedom gaat protesteren in Den Haag voor 'taskforce' tegen gedwongen huwelijken
De Nederlandse ambassade laat flinke steken vallen als het gaat om het redden van meisjes die in een gedwongen huwelijk zitten. In Nieuwsuur uit Shirin Musa van Femmes For Freedom (FFF) flinke kritiek op het werk van Nederlandse ambassades in Somalië, Pakistan en Afghanistan, landen waar tientallen meisjes vast zitten in gedwongen huwelijken. Ze komen er niet weg omdat de Nederlandse overheid te laks is om in actie te komen voor individuele gevallen.
In Nieuwsuur vertelt de Somalische Sarah haar verhaal. Ze werd onlangs door Musa naar Nederland gehaald nadat de overheid meerdere keren had gefaald om Sarah te redden. 
Sarah werd op minderjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan haar oom en vervolgens misbruikt. Ze vluchtte naar de Nederlandse ambassade in Ethiopië, maar werd niet geholpen omdat ze minderjarig zou zijn. Ze zou eerst toestemming moeten vragen aan haar moeder, terwijl die haar juist heeft uitgehuwelijkt. Ze werd opgespoord door haar man en kon toen weer opnieuw beginnen. 
Musa is verbolgen over de gang van zaken op de Nederlandse ambassade: 
“Er komt een meisje die zegt: ‘Help ik ben verkracht, uitgehuwelijkt. Mijn ouders hebben me dit aangedaan.’ En dat je dan toestemming nodig hebt van de dader om een kind te mogen helpen. Dat is te gek, te krankzinnig voor woorden.” 
Den Haag reageert afstandelijk op de zaak. Ze vertellen Nieuwsuur dat ze niet in kunnen gaan op individuele gevallen en dat de ambassademedewerkers zich aan de regels hebben gehouden. Een Nederlandse rechter kan echter een uitzondering maken voor individuele gevallen, maar de ambassade medewerkers dienden dat verzoek niet in. 
Sarah was met gespaard geld naar Ethiopië gevlucht. De ambassade liet Sarah, die geen geld en verblijfplaats had, aan haar lot over. Een groepje vluchtende Britse meisjes met wie Sarah naar Addis Abeba was gekomen, was wel binnen een week weer thuis. Groot-Brittannië hanteert de Forse Marriage Unit. Een taskforce die tot nu toe al 1468 meisjes uit de hel heeft gered.
PvdA-Kamerlid Khadija Arib pleit al lange tijd voor zo’n zelfde taskforse in Nederland. Haar voorstel voor een speciaal interventieteam werd onlangs afgewezen omdat daar onvoldoende voorzieningen voor zouden zijn. 
Arib: “Sarah symboliseert waarmee heel veel meisjes mee worden geconfronteerd. Meisjes als Sarah betalen een hoge prijs.
Op het vliegveld in Somalië wachtte Sarah samen met een ander Nederlands meisje uit Delft, maar zij werd net op het laatste moment voor haar vlucht opgepakt door de politie. Aankomende woensdag demonstreert FFF in trouwjurken Den Haag voor de taskforse zodat Nederlandse meisjes in het buitenland snel teruggehaald kunnen worden. Shirin Musa laat op Facebook inmiddels weten dat ze binnen zijn.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

HanvanderHorst1
HanvanderHorst113 aug. 2012 - 21:03

Door zijn acties heeft de ambassade in Ehtiopië zich actief als bondgenoot van ouders die hun minderjarige meisjes in Somalië hebben uitgehuwelijkt. "Zie ik Hollands vlag aan vreemde kust, dan juihuicht mijn hart victorie!", zo luidt het oude lied. 't Wordt steeds meer het dundoek van de lafheid.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort13 aug. 2012 - 21:03

Ach, de politie + jeugdzorg is van hetzelfde laken een pak. Die geven ook niet thuis als er weer eens een meisje wordt ontvoerd voor uithuwelijking. Is cultureel erfgoed, je weet toch. http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/841877 Ambassades hebben ook nog eens diplomatieke betrekkingen te onderhouden, daar kun je al helemaal niet van verwachten dat ze wat doen. Laten we eerst eens eigen huis op orde krijgen voordat we beginnen te janken over het rendement van onze diplomatieke staf in landen als Pakistan en Afghanistan.

BasVV
BasVV13 aug. 2012 - 21:03

Hoe vreemd is het toch dat Somalische vluchtelingen rustig teruggaan naar hun eige land om daar dochters uit te huwelijken terwijl Somalie ongelofelijk onveilig zou zijn.

drsAndus
drsAndus13 aug. 2012 - 21:03

Wellicht zou het schelen door ipv op de ambassade te schelden, de mannen die dit veroorzaken eens hard aan te pakken en voorgoed uit Nederland te verwijderen! Daar hoor ik die zogenoemde hulpinstanties maar weinig over!

1 Reactie
toshiba
toshiba13 aug. 2012 - 21:03

Ahum. het gaat over gevallen in het buitenland. Niet over mannen hier in Nederland. En die mannen in het buitenland kan je als Nederland niet aanpakken. Je kan wel die meisjes redden uit t gedwongen huwelijk en alle ellende van dien. Maar sinds Rutte besloten heeft dat ambassades alleen maar op hun economische waarde worden beoordeeld, zullen dit soort zaken niet snel de aandacht krijgen. En dat is schrijnend, maar tevens hypocriet, als wij hier in NL continue misbaar maken over gedwongen huwelijken.

[verwijderd]
[verwijderd]13 aug. 2012 - 21:03

Zo dat is ook een manier om tot Nederland we worden toegelaten. Ik begrijp de terughoudenheid van Nederland. Wat leren wij in Nederland de afgelopen jaren. Laten we onze normen en waarden niet als maatstaf nemen tenaanzien van andere landen en culturen. Hang niet superioriteit uit en respecteer de normen en waarden van andere landen. Bepaalde artikelen in de media wijzen ons er op dat uit huwelijken ook zo zijn voordelen heeft en onze vooroordelen niet de boventoon moeten laten gelden. Doen we dat, is het uit het linkse kamp weer niet goed

2 Reacties
jonh16144
jonh1614413 aug. 2012 - 21:03

Probeer je nou verkrachting van een minderjarige goed te praten???

Lucifer2
Lucifer213 aug. 2012 - 21:03

U lijkt niet te begrijpen dat het meisje Nederlandse is en uit dien hoofde zich (vruchteloos) tot de Nederlandse ambassade heeft gewend voor bescherming.

bob b.
bob b.13 aug. 2012 - 21:03

Schrijnend. Feitelijk is het de politiek, in het bijzonder de ministers van Justitie, en Binnen- en Buitenlandse zaken die hier verantwoordelijk voor zijn. Hoofdverantwoordelijke is natuurlijk Rutte. De politie of het ambassadepersoneel valt weinig te verwijten, zij handelen slechts in opdracht. De ware schuldigen maken zich nu drukker om hun herverkiezing dan om dit meisje.

1 Reactie
BasVV
BasVV13 aug. 2012 - 21:03

Eh. Wat dacht je van de moeder als hoofdverantwoordelijke. Die heeft haar meegenomen naar Somalie en uitgehuwelijkt. Een huwelijk dat in Somalie volstrekt rechtsgeldig is. De kans is zelfs groot dat het niet mogelijk is om dat huwelijk hier te ontbinden. Het is ook de vraag of ze hier wel veilig is.

Ruud12
Ruud1213 aug. 2012 - 21:03

De somalische ouders moeten door de nederlandse justitie worden aangeklaagd wegens vrijheidsberoving van hun dochter. Waarom gebeurt dat niet ? Na afloop van hun straf kunnen ze meteen worden uitgezet naar Somalie. Want ze hebben gelogen bij asielprocedure. In hun opvatting is Somalie wel degelijk een veilig land. Ze gaan er naar toe voor vakantie en ze laten hun dochter achter om te worden uitgehuwelijkt. Maar het is van de ouders natuurlijk de bedoeling dat de dochter weer terugkeert naar Nederland en dan een beroep doet op gezinshereniging. Oom kan dan ook naar Nederland komen. Nederland, en vooral links Nederland wordt toch eens wakker. We worden in de maling genomen waar we bijstaan.

2 Reacties
BasVV
BasVV13 aug. 2012 - 21:03

Ach. Die komen niet meer in Nederland. De bruisdschat is betaald. Die mevrouw zit in Dubay.

Senga2
Senga213 aug. 2012 - 21:03

Hier ben ik het mee eens, afgezien van de aanname die je aan het eind uitspreekt, want dat weten we niet. Maar als een Nederlandse ouder zijn kind aanbiedt aan oudere mannen is dat ook strafbaar, dus dat zou het in dit geval ook moeten zijn. Het moet eens afgelopen zijn de echt verantwoordelijken voor deze ellende buiten schot te laten.

[verwijderd]
[verwijderd]13 aug. 2012 - 21:03

Voor elke allochtoon terug in het thuisland een driewerf HOERA!

2 Reacties
Qizilbash
Qizilbash13 aug. 2012 - 21:03

Henk Verwoerd: "Voor elke allochtoon terug in het thuisland een driewerf HOERA!" Hoe kun je je vreugde uiten over het gedwongen uithuwelijken van meisjes, verkrachten, mishandelen en gevangen houden tegen hun zin, alleen omdat er dan een allochtoon minder in Nederland is? Gadver! Wat een @#$@ ben jij zeg (sorry redactie maar dit moet even)!

Qizilbash
Qizilbash13 aug. 2012 - 21:03

En vrijwel al deze meisjes zijn geboren en getogen in Nederland. Nederland is dus hun thuisland. Als de Nederlandse ambassade weigert om deze meisjes die gekidnapt, verkracht, mishandeld en weet niet wat nog meer hebben moeten meemaken, te helpen, dan is de Nederlandse ambassade racistisch bezig. Als een autochtoon Nederlands meisje daar zou zijn gekidnapt, verkracht en mishandeld dan zou de wereld op zijn kop gezet moeten worden om dat meisje te redden. Voor de duidelijkheid. De ouders, indien die nog in Nederland zouden verblijven, moeten wanneer er aangetoond kan worden, dat het meisje gedwongen is uitgehuwelijkt, gestraft worden. Ook in de islam is een gedwongen huwelijk trouwens verboden. Ik weet niet waar men het vandaan haalt dat dit mag. Als een meisje expliciet zegt dat ze niet wil dat het huwelijk plaatsvindt, mag het huwelijk niet plaatsvinden. In de praktijk komt het door sociale druk of dreiging met geweld (meisje zegt dan niets), echter wel vaak voor.