Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse ambassade laat bruidslavinnnen in de steek

  •  
13-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Musa.jpg
Femmes For Freedom gaat protesteren in Den Haag voor 'taskforce' tegen gedwongen huwelijken
De Nederlandse ambassade laat flinke steken vallen als het gaat om het redden van meisjes die in een gedwongen huwelijk zitten. In Nieuwsuur uit Shirin Musa van Femmes For Freedom (FFF) flinke kritiek op het werk van Nederlandse ambassades in Somalië, Pakistan en Afghanistan, landen waar tientallen meisjes vast zitten in gedwongen huwelijken. Ze komen er niet weg omdat de Nederlandse overheid te laks is om in actie te komen voor individuele gevallen.
In Nieuwsuur vertelt de Somalische Sarah haar verhaal. Ze werd onlangs door Musa naar Nederland gehaald nadat de overheid meerdere keren had gefaald om Sarah te redden. 
Sarah werd op minderjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan haar oom en vervolgens misbruikt. Ze vluchtte naar de Nederlandse ambassade in Ethiopië, maar werd niet geholpen omdat ze minderjarig zou zijn. Ze zou eerst toestemming moeten vragen aan haar moeder, terwijl die haar juist heeft uitgehuwelijkt. Ze werd opgespoord door haar man en kon toen weer opnieuw beginnen. 
Musa is verbolgen over de gang van zaken op de Nederlandse ambassade: 
“Er komt een meisje die zegt: ‘Help ik ben verkracht, uitgehuwelijkt. Mijn ouders hebben me dit aangedaan.’ En dat je dan toestemming nodig hebt van de dader om een kind te mogen helpen. Dat is te gek, te krankzinnig voor woorden.” 
Den Haag reageert afstandelijk op de zaak. Ze vertellen Nieuwsuur dat ze niet in kunnen gaan op individuele gevallen en dat de ambassademedewerkers zich aan de regels hebben gehouden. Een Nederlandse rechter kan echter een uitzondering maken voor individuele gevallen, maar de ambassade medewerkers dienden dat verzoek niet in. 
Sarah was met gespaard geld naar Ethiopië gevlucht. De ambassade liet Sarah, die geen geld en verblijfplaats had, aan haar lot over. Een groepje vluchtende Britse meisjes met wie Sarah naar Addis Abeba was gekomen, was wel binnen een week weer thuis. Groot-Brittannië hanteert de Forse Marriage Unit. Een taskforce die tot nu toe al 1468 meisjes uit de hel heeft gered.
PvdA-Kamerlid Khadija Arib pleit al lange tijd voor zo’n zelfde taskforse in Nederland. Haar voorstel voor een speciaal interventieteam werd onlangs afgewezen omdat daar onvoldoende voorzieningen voor zouden zijn. 
Arib: “Sarah symboliseert waarmee heel veel meisjes mee worden geconfronteerd. Meisjes als Sarah betalen een hoge prijs.
Op het vliegveld in Somalië wachtte Sarah samen met een ander Nederlands meisje uit Delft, maar zij werd net op het laatste moment voor haar vlucht opgepakt door de politie. Aankomende woensdag demonstreert FFF in trouwjurken Den Haag voor de taskforse zodat Nederlandse meisjes in het buitenland snel teruggehaald kunnen worden. Shirin Musa laat op Facebook inmiddels weten dat ze binnen zijn.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.