Joop

Nederlands TNT op 3 in Top 100 'duurzaamste bedrijven ter wereld'

  •    •  
27-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tnt_300.jpg
Unilever op 7, Philips 17 en Shell 20 ... veel Europese bedrijven duurzaam ...  Google valt buiten de boot
De Amerikaanse gigant General Electric is de duurzaamste multionational ter wereld maar Europese bedrijven zijn het best vertegenwoordigd in de Top 100 duurzaamste ondernemingen. De lijst is opgesteld door het Canadese businessmagazine Corporate Knights dat volgens eigen zeggen streeft naar ‘clean capitalism’.
De lijst  werd gepresenteerd op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. ‘Corporate Knights Global 100 Most Sustainable Corporations in the World’ probeert het vaak vaag gebruikte begrip ‘duurzaamheid’ concreet te maken. Drieduizend beursgenoteerde internationale bedrijven werden langs de meetlat gelegd op basis van 11 criteria.  Zo moeten bedrijven zuinig omspringen met grondstoffen. Ook werd er gekeken naar de salarisverhoudingen tussen de top en de gemiddelde werknemer. Dat laatste verklaart de aanwezigheid van veel Europese bedrijven omdat de bonuscultuur hier niet zo uitbundig is als in bijvoorbeeld de VS.
Een bedrijf als Google, dat zichzelf als duurzaam afficheert, viel buiten de Top 100 vanwege de meegaande houding ten opzichte van het regime in China (afgelopen maand overigens ter discussie gesteld) en vanwege zorgen over het privacybeleid.
De lijst is ook te raadplegen op de site van het Amerikaanse zakenblad Forbes , compleet met foto-overzicht van de top 10.
Lees ook bij Trouw over nieuw kantoor TNT: Duurzaam is méér dan energiezuinig
cc-foto: FaceMePLS

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

rgeurtsen
rgeurtsen27 jan. 2010 - 14:32

Ho Ho Ho beste redactie van joop.nl Google heeft haar beleid ten opzichte van Chinese overheid helemaal gen sikkepitje gewijzigd. Ze hebben een geluid laten horen om een andere indruk te wekken en omdat ze hiertoe werden aangezet door de West Wing van het Witte Huis. Feiten checken!!!

Jensson
Jensson27 jan. 2010 - 14:32

TNT op plaats één betekent dat dit bedrijf 'wereldwijd' de wedstrijd: "Wie-Besodemietert-De-Burger-Zoveel-Mogelijk", heeft gewonnen....

johnnysisko
johnnysisko27 jan. 2010 - 14:32

Ik wist niet dat duurzaam betekent dat je heleboel werknemers in je bedrijf als een stuk vuil behandelt en winstmarges boven mensen stelt Ja als dat duurzaam betekent dan staat TNT inderdaad in de top 3

Lucyfer
Lucyfer27 jan. 2010 - 14:32

Een vertrouwd beeld, die fietsende postbezorger. En kom zeg: wie van jullie stuurt nog een brief!??

paulvr2
paulvr227 jan. 2010 - 14:32

Het is misschien niet zo fair of leuk voor TNT, maar als ik denk aan duurzaam in combinatie met postbezorging dan moet ik toch denken aan het feit dat ze de staats-PTT als monopolist vervingen. En dan moet je dus naar het totaalbeeld kijken, niet alleen naar wat TNT doet maar ook wat alle collega-concurrent organisaties presteren. En dan denk ik dat een vijfdubbel ophalen en bezorgen van post door allerlei bedrijfjes (om maar niet te spreken van de bezorging van pakjes) helemaal niet zo milieuvriendelijk is vergeleken met hoe het voor de privatisering was.

Jan_E
Jan_E27 jan. 2010 - 14:32

Zouden ze wel weten dat TNT van de postbestellers af wil omdat ze "te duur" zijn en vervangen worden door bv. huisvrouwen die hetzelfde werk gaan doen, maar dan part time tegen het minimum loon?

1 Reactie
schurinkgw
schurinkgw27 jan. 2010 - 14:32

Dat beroemde ex staatspostbedrijf P.T.T komt ook in de problemen als gevolg van het te liberale beleid. Heb vandaag mn postbus ook weer eens leegehaald en gezien dat oa de post van de sociale verzekerings bank(oa AOW) door de goedkopere bezorger van Sandd wordt bezorgd. En dat geld ook voor andere overheids instellingen, gemeentes en dergelijke In de Gemeente waar ik woon wordt de post door medewerkers van de soc.werkplaats rondgebracht het goedkoopste past ons toch het allerbeste? Eigenlijk is het een schande dat de postbezorging tot een zo schandalige gang van zaken is verworden. En dus doet TNT zijn uiteste best om in ieder geval naar buiten toe , om toch wat extras in de aanbieding te hebben. Is wel van belang om in ieder geval in beeld te blijven. Maar mat name overheids instellingen maken de cao van o.a de postbestellers kapot! dus weg een heel goed stuk werkgelegenheid uiteindelijk. bedankt overheid voor jullie huichelachtige beleid

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods27 jan. 2010 - 14:32

Een postrondbrengbedrijf is het meest duurzame bedrijf; luchtvaartmaatschappijen bengelen onderaan. En dat is opmerkelijk nieuws waarom?

1 Reactie
listvanderede
listvanderede27 jan. 2010 - 14:32

Ook TNT heeft een respectabele luchtvloot... Uw vergelijking gaat dus niet op.