Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands onderwijs onder de maat door prestatiedrang

  •  
02-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cito.png
De kwaliteit van rekenen en lezen moest ophoog ... focus op prestatie gaat ten koste van de kwaliteit
De Onderwijsraad is niet gerust op de toekomst van het Nederlandse onderwijs. Er wordt teveel gefocust op meetbare doelen voor de onderwijskwaliteit en dat is een verschraling van het onderwijs. Dat zegt de voorzitter van de Onderwijsraad, Geert ten Dam, zaterdag in een ingezonden artikel in NRC Handelsblad.
Volgens Ten Dam zijn er drie redenen waardoor het onderwijs eerder achteruit gaat in plaats van vooruit. De eerste is dat er te weinig visie is op wat leerlingen en studenten moeten leren. Daarbij bemoeit de overheid zich steeds meer met de inhoud van het onderwijs. En ten derde dreigt de eigenwaarde van leerlingen die minder goed kunnen leren, een deuk op te lopen.


Adviesrapport
Ten Dams bezwaren staan in het advies van de Onderwijsraad ‘Een smalle kijk op onderwijskwaliteit. De stand van educatief Nederland 2013’, dat maandag verschijnt. In dit advies zegt ze:
Zeker, de prestaties in de vakken Nederlands en rekenen/wiskunde moesten omhoog. Maar de nieuwe generatie moet over meer bagage beschikken.”


Wat de Onderwijsraad betreft, moeten scholen weer meer de ruimte kunnen nemen als het gaat om de inhoud van onderwijs en zich niet alleen maar hoeven richten op de prestaties. De raad hoopt ook op meer waardering voor praktische vaardigheden. Ten Dam hierover:
De samenleving heeft ook behoefte aan creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerking, culturele en morele sensitiviteit, zorgzaamheid en vakmanschap.


Het advies van de Onderwijsraad wordt maandag aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

kaat9
kaat92 nov. 2013 - 21:57

W.b. het laatste citaat: er wordt schrikbarend weinig geld uitgegeven aan promovendi in die sectoren. Er is blijkbaar geen behoefte meer aan filosofen, literatuurwetenschappers, ethici. etc.etc.

meijerlahn
meijerlahn2 nov. 2013 - 21:57

Ook met universiteiten is het een en ander mis. Meer studenten, minder docenten: 'De harde waarheid: er zijn veel en veel te veel studenten' Minister Bussemaker zwaait met ranglijstjes, maar ons universitaire onderwijs behoort tot het slechtste van Europa, meent student Maartje ter Horst. . Zeven uur college, per week. Eerstejaarsbachelor studenten die college krijgen van derdejaarsbachelor studenten. Presentielijsten die door tjokvolle hoorcollegezalen gaan. Huiswerkcontroles. Voortdurend samenwerken in groepjes, zodat er minder nakijkwerk is en slecht gemotiveerde studenten zich kunnen optrekken aan de rest. En dan, als na drie jaar van academisch nivelleren een huiveringwekkende scriptie wordt ingeleverd, er maar gewoon een zesje voor geven. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3537914/2013/11/02/De-harde-waarheid-er-zijn-veel-en-veel-te-veel-studenten.dhtml

steppewolf
steppewolf2 nov. 2013 - 21:57

En dat zegt de onderwijsraad, de adviesgevende organisatie die de afgelopen decennia van harte heeft meegewerkt aan het slopen van het onderwijs. De schaalvergrotingen, het lumpsum misbruik door overbetaalde onbekwame bestuurders, de massale instroom van onbevoegden, de invoering van de competentiegerichte crap. De onderwijsraad stond overal achter en heeft nog nooit naar de werkvloer geluisterd. En wat adviseren ze de minister: Graag nog meer macht en geld naar de bestuurders want die willen nog wel een rondje graaien, slopen en verspillen. En uiteraard stemt de minister, voortkomend uit hetzelfde incestueuze bestuurdersclubje, deze aanpak van harte. En voor de buhne maar lullen over die geinspireerde docenten,en dat er zo naar ze geluisterd moet worden. Maar in de praktijk is het weer business as usual: gewoon nog een rondje incompetent verspillen en slopen door de bestuurders, hand in hand met de politiek. Hoe lang, hoe lang kan de politiek zo blind blijven en maar blijven weigeren om naar de wervloer te luisteren en nou eindelijk het onderwijs in te laten richten door de deskundigen op de werkvloer.

adriek
adriek2 nov. 2013 - 21:57

Volgens sommige stromingen in onderwijsland ontstaan er vanzelf allemaal hoogbegaafden als je kleuters met hun iPad wat laat aanrommelen. De financiële crisis maakt genadeloos duidelijk wat de gevolgen van zulk beleid zijn. Natuurlijk is er ruimte voor creativiteit, en heel veel andere zachtere vaardigheden. Maar er hoort wel een degelijk fundament onder te liggen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel2 nov. 2013 - 21:57

Geert ten Dam heeft gelijk. Tenslotte scoort Nederland nog steeds prima binnen de OESO-onderzoeken. Binnen het onderwijs draait men helemaal door in verslaglegging, in meten en het dient geen enkel doel meer. Het is Kafka optima forma ten koste van de inhoud. Nog altijd is een bevlogen docent de beste garantie om leerdoelen te halen.

basOoms
basOoms2 nov. 2013 - 21:57

Door prestatie drang van amtenaren en politici. Sind mammoetwet is het ondewijs afgegleden.

erikv3
erikv32 nov. 2013 - 21:57

Ik zou iedereen bij Joop willen aanraden De Groene Amsterdammer van 17 oktober jl. te lezen. Hierin stelt Alfie Kohn dat oa veertig jaar onderzoek wordt genegeerd door de huidige regering. Op 14 november spreekt hij in de Rode Hoed in Amsterdam. Ten Dam heeft hem ongetwijfeld ook ter harte genomen

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2013 - 21:57

kreun het lijkt me alsof je moet meten om te weten dat je ondermaats presteert. En dan deze: "En ten derde dreigt de eigenwaarde van leerlingen die minder goed kunnen leren, een deuk op te lopen.

 " dus als ik goed begrijp is de zesjescultuur een vorm van steun voor de mindere leerlingen? een school moet leerlingen uitdagen, alles uit ze halen, niet een grauwe massa met de bodem als maatstaf zijn.

1 Reactie
toshiba
toshiba2 nov. 2013 - 21:57

Een leerling die niet goed kan meekomen in dit onderwijs wordt eerder onder t 'zesje' gedrukt, waar goede leerlingen worden afgeremd.

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2013 - 21:57

"De samenleving heeft ook behoefte aan creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerking, culturele en morele sensitiviteit, zorgzaamheid en vakmanschap." Mooi gezegd. Maar misschien is het toch handig dat mensen kunnen rekenen, dat ze zich kunnen uitdrukken, en dat ze een min of meer intelligent verhaal kunnen lezen, en begrijpen, uiteraard. 'Inhoud van het onderwijs' onderscheiden van 'prestaties' in de zin dat je kunt zien dat het onderwijs iets heeft uitgehaald, ik vraag me af welk onderwijs de leden van de onderwijsraad hebben genoten.

1 Reactie
toshiba
toshiba2 nov. 2013 - 21:57

Je moet beter lezen. Het belang van rekenen en schrijven wordt onderschreven, maar er is meer tussen hemel en aarde dan alleen dat.

eeweew
eeweew2 nov. 2013 - 21:57

Op een of andere manier is dit wel grappig.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 nov. 2013 - 21:57

Misschien, maar wel een nogal wrange 'grappigheid'...

MarjoleinS2
MarjoleinS22 nov. 2013 - 21:57

Bij de Mammoetwet werd er nog onderscheid gemaakt tussen A en B leerlingen, die nu geheel verdwenen is. Waarom die moest verdwijnen is tot op heden ten dage niet duidelijk geworden. De politiek wilde van bovenaf het onderwijs inhoudelijk reguleren zonder kennis te nemen, en te hebben, van de verschillen in talenten en gaven van mensen die bij leerlingen in het voortgezet onderwijs pas langzaam tot ontwikkeling beginnen te komen. Het was wel een leuk streven hoor: "een slimme meid is op haar toekomst voorbereid" , maar om dan maar meteen het hele onderwijs overhoop te gooien was niets anders dan een kind met het badwater weggooien. Uiteindelijk verwerd het onderwijs tot een prestatiedrang dat vorm moest krijgen in 'het studiehuis' juist voor jongeren die in de puberleeftijd verkeerden en niet de tijd werd gegund om emotioneel tot ontwikkeling te komen. En dat heeft juist tot het omgekeerde geleid dan beoogd!!

1 Reactie
eeweew
eeweew2 nov. 2013 - 21:57

Wat bedoel je met geheel verdwenen. Waar er vroeger twee richtingen waren zijn er nu 4. Zelfs op het VMBO is dit onderscheid aanwezig.