Joop

Nederlands narcisme en racisme: tot welk van de drie types behoor jij?

  •  
15-04-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
1443 keer bekeken
  •  
40341963371_0ab77cae2c_k

© cc-foto: Valentin R

De narcistische racist is een magneet voor aanmoedigers en meelopers die zelf vaak een minder stevige persoonlijkheid hebben
Wellicht ontgaat het de meeste mensen, maar er is een psychologische reden waarom racisme bestaat. Racisme is niet een gevolg van historische, militaristische, kapitalistische en economische bewegingen die door de tijd heen at random gebeurden en die de politieke status quo, tegenovergestelde culturele waarden en scheve machtsverhoudingen tussen bevolkingsgroepen, in Nederland hebben veroorzaakt. Racisme ís er de oorzaak van. En dat niet alleen, racisme is een vorm van antisociale persoonlijkheidsproblematiek: narcisme.
Narcisten, of racisten in dit geval, begrijpen niets van persoonlijke grenzen omdat hun lege innerlijke gevoelswereld vervloeid is met de wereld buiten zichzelf en ze hebben geen, of een verwaarloosbare hoeveelheid, empathie. Innerlijke emoties kunnen door hen niet afzonderlijk worden ervaren en moeten worden gereguleerd via ‘self-objecten’: anderen waarop de eigen narcistische verwarring, emoties en ongenoegens worden geprojecteerd. Het is niet toevallig dat racisten (narcisten dus) altijd destructief gericht zijn op ‘anderen’ en elke vorm van reflectie, lees het spiegelen van de innerlijk leegte, vermijden. Hiervoor creëren ze een eigen virtuele realiteit waar anderen aan moeten geloven.
Veel mensen met deze persoonlijkheidsproblematiek hebben de sociaal-economische kaders en koloniale tentakels van Nederland lang geleden gevormd of onderhouden deze. Racisme is daardoor volledig geïntegreerd in de Europese nationale en globale politiek door machthebbers en politici. Het is als een zittende rechter totaal geïnstitutionaliseerd en genormaliseerd. Ook in Nederland. Racisme was en is superlucratief; het vult namelijk de financiële zakken van de nazaten van kolonisten en de zakken van nieuws- en opiniemakers. Het genereert ook nog eens miljoenen volgers die verslaafd zijn geraakt aan de Nederlandse ‘shaming-framing-blaming-van-anderen’-cultuur waar altijd wel een slachtoffer (lees minderheid) voor te vinden is met tal van ‘foute kenmerken’ zoals… huidskleur. Deze bron is dus ook nog eens onuitputtelijk.
Nu vraag je je wellicht af: ben ik dan ook een racist als ik vooroordelen heb, onwetend ben en anderen onbewust stereotypeer? Ben ik narcistisch als ik racistische drek reproduceer of niet opkom voor het bestaansrecht van minderheden? En heb ik een antisociale persoonlijkheidsproblematiek als ik niet actief anti-racist ben of het oprecht niet heb gewusst? Ik bedoel, als kind was Zwarte Piet mijn held.
De drie soorten racisten. Veel sociale studies wijten de oorzaken van racistisch denken en discriminerend gedrag aan sociale en maatschappelijke invloeden op het individu. De Oosterijks-Amerikaanse psychoanalyticus Heinz Kohut (1913-1981) vond dit echter niet afdoende. Kohut toonde aan dat we naast invloeden van buitenaf ook naar de intrapsychische structuren moeten kijken om een racistische levenshouding vollediger te begrijpen en wellicht te kunnen voorspellen. In zijn psychoanalytische studies categoriseert Kohut racistische individuen in drie groepen; de narcistische racist, de stress-afhankelijke racist en de informatiearme racist.
De narcistische racist is een individu bij wie racisme een direct gevolg is van de narcistische persoonlijkheidsproblematiek en die dezelfde psychopathologische kenmerken en behoeften vertoont als moordenaars, pedofielen, (kind)verkrachters en sadomasochisten. Psychopaten dus. Deze racist creëert een vorm van racisme als onderdeel van een virtueel dualistisch model waar de ander, die als inferieur word beschouwd, op mag worden geprojecteerd en zelfs moet worden vernietigd.
De narcistische racist acht zichzelf superieur of extreem belangrijk en onaantastbaar. Narcistische racisten zijn vaak sekteleiders en lijsttrekkers van populistische partijen en verlangen naar podia omdat ze aanzien nodig hebben van een grote groep volgers om psychisch te overleven. De narcistische racist is een magneet voor aanmoedigers en meelopers die zelf vaak een minder stevige persoonlijkheid hebben. De toeschouwers (de zwijgende meerderheid) die niet openlijk anti-racist zijn, heeft hij nodig heeft om de boel te faciliteren. Feiten die deze narcistische levensbeschouwing uitdagen, zoals bijvoorbeeld de Universele Rechten van de Mens , worden verfoeid , vermeden , vervormd of er wordt over gelogen.
De stress-afhankelijke racist is een individu die pas narcistische en racistische kenmerken vertoont wanneer zijn bestaanszekerheid onder druk komt te staan. Het narcisme is niet de volledige psychische persona maar een afweermechanisme van een psychische identiteit die kwetsbaar is, die de notie van het eigen bestaan moet bevestigen.
De narcistische persoonlijkheidsproblematiek is latent aanwezig in de kwetsbare psychische identiteit met een miniem aan empathisch vermogen en een armoedig zelfbeeld. Het narcisme wordt echter pas ‘aangezet’ door een levensbedreigende omgeving. Ook al is die omgeving virtueel en bijvoorbeeld geïnduceerd door conditionering en programmering. Dit gebeurt in sektes, in het leger, bij radicaliseringsprogramma’s maar ook warmpjes voor de buis waar mensen dagelijks worden gebombardeerd met valse nieuwsfeiten en niet bestaande correlaties over… noem eens een minderheid. De stress-afhankelijke racist is er gevoelig voor, volgt vaak de narcistische racist en vervalt makkelijk in aanmoediging en meeloop gedrag. Zeker onder groepsdruk, als er persoonlijke, maatschappelijke of politieke ruimte is, of als het deze racist iets zelf oplevert zoals (schijn)veiligheid, geld of status.
Het viel Kohut op dat Amerikaanse soldaten in de oorlog tegen Vietnam (1955-1975) Vietnamese vrouwen tot een inferieure ras indeelden en het een plicht en recht vonden om hen te verkrachten. De soldaten werden in hun trainingen keer op keer geconditioneerd met het idee dat dit inferieure ras moest worden vernietigd vanuit hun eigen nationalistisch zelfbehoud. Dit leidde bij velen tot een ‘narcistische woede’ die zich kenmerkt door de wens op die ander wraak te nemen of zich van hen te ‘zuiveren’ door vernietiging.
Doordat het dieper gelegen emotionele brein ‘gevaar’ niet kan differentiëren in virtueel of echt, kun je iemand door herhaaldelijke blootstelling aan kunstmatige correlaties van virtueel gevaar, permanent conditioneren en traumatiseren. Als narcisme latent aanwezig is vervallen deze mensen in een primitieve overlevingshouding waarbij gebrek aan nuance ontstaat en alles als zwart-wit wordt geobserveerd. De typische wij-zij attitude. Omdat deze conditionering verankerd wordt in het emotionele brein, gestoeld op het neuroplasticiteits principe ‘what sinks in the brain – links in the brain’, zal het zonder interventie van buitenaf niet meer veranderen.
De informatiearme racist is een individu die het niet heeft gewusst. Hij is geboren met een zilveren, met privileges gevulde, lepel in zijn mond en kent geen noodzaak zich druk te maken over de sociale, financiële en emotionele pijn van een minderheid. Geen herkenbare markers in het zelf om op te staan tegen onderdrukking maar heerlijk gedijend op de normalisatie en cultivatie van het eigen privilege. Wanneer de meerderheid het doet, dan zal het wel goed zijn. En gaat hij in tegen dit comfort, dan is hij zich waarschijnlijk aan het aanstellen, volgens de meerderheid. Want, doe maar genormaliseerd, dan doe je al gek genoeg.
De arme racist is vaak niet zo heel intelligent of heeft geen zin om zelfonderzoek te doen met behulp van de onuitputtelijke bronnen van sociale interacties, documentaties of andersoortige substantiële informatie. Hij meet de eigen superieure identiteit af aan een historisch model van het nationale superieure zelfbeeld, waarvan de nadelige historische feiten voor het gemak met chirurgische precisie al zijn gecensureerd en de positieve aspecten ervan vergroot, gestolen of bedacht.
De arme racist gedijt op het nationaal narcisme dat is geïnstitutionaliseerd in onze maatschappij en dat van hem verwacht dat hij minstens aanmoedigt, meeloopt of de faciliterende stille toeschouwer is. Gaat hij de status quo aanvechten, dan getuigt dat van domheid of disloyaliteit aan het nationaal zelfbeeldsysteem en inherente machtspositie die je niet moet willen delen met een ‘waardeloze’  minderheid omdat er anders minder overblijft voor jou!
Als je goed observeert, daarvoor even de tijd neemt, kun je mensen uit de drie bovengenoemde groepen identificeren in de sociale ruimtes om je heen, op televisie of in de politiek. Vooral als ze beginnen te praten over: noem eens een minderheid. In deze discussies vliegen de narcistische afweermechanismen meteen je om oren. De ad hominems, de non-argumenten, de lege verwijten, het devalueren, goochelen met aandacht, manipulatie en af en toe een explosie van ‘narcistische woede’, wegkijken of weglopen. Discussiëren met een narcist is als oorlog voeren in lala-land. De ‘battleground’ is niet echt maar moet wel worden verdedigd met hand en tand. Want als de waarheid zou winnen dan stopt direct het bestaan van dit lala-land alsmede de bedenker ervan en de volgers die voor hun psychische overleving direct afhankelijk ervan zijn.
Wie ben jij? Als je echt-niet-behoort tot de drie bovengenoemde categorieën, dan ben je waarschijnlijk een minderheid of actief anti-racist. In een systeem waar een specifieke groep mensen constant wordt gekwetst, gemarginaliseerd, gecriminaliseerd, geïsoleerd, het bestaansrecht ervan wordt bediscussieerd, bestaan geen onschuldige toeschouwers. Iedereen heeft in dit systeem een rol. Ook de mensen met de niet-gewusst houding. Tenzij je een kind bent, dood bent of bijvoorbeeld in coma ligt, maar daar hebben we het niet over.
Bronnen Carl C. Bell: Racism: A Symptom of the Narcissistic Personality. J Natl Med Assoc. 1980 Jul; 72(7): 661–665. Allport GW: The Nature of Prejudice. New York, Doubleday, 1958, p 388 Adorno T, et al: The Authoritarian Personality. New York, Harper, 1950, p 118 Half a century of Hebb H. Sebastian Seung   ( Nature Neuroscience volume 3, page1166 (2000)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (132)

kassakijker73
kassakijker7324 apr. 2021 - 14:46

Dit artikel is alleen gericht op ‘anderen’ en vermijdt elke vorm van reflectie, lees het spiegelen van de innerlijk leegte.

Libertain
Libertain20 apr. 2021 - 9:52

("Marcet: „Ja. Slavernij heeft onlosmakelijk te maken met racisme") https://www.rd.nl/artikel/859408-drie-christelijke-surinamers-over-racisme

Gambardella
Gambardella19 apr. 2021 - 10:30

Leontrotsky poneert de stelling dat ‘heel veel witte Nederlanders’ narcistisch-racistisch zijn. Je oordeelt dus over een zeer groot gedeelte van Nederlanders op grond van hun huidskleur... een gotspe, maar ik denk dat je het grappig bedoelt à la Herman Finkers. (Finkers: “ik vind dat Turkse mannen, vooral als ze grote snorren hebben, dat die mannen altijd zo veel vooroordelen hebben!”)

beetlejuice150
beetlejuice15019 apr. 2021 - 9:32

Waarom zou iemand die niet hoort tot de 3 beschreven categorieën horen bij een minderheid? Is het behoren tot een minderheid een vaccin tegen racistisch zijn? Dacht het niet. Er bestaat juist veel racisme binnen minderheden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2021 - 12:21

Te veel zelfkritiek kan een rol spelen bij het ontstaan ​​en voortschrijden van psychische aandoeningen zoals depressie, angst en diverse stoornissen. Het kan er ook toe leiden dat de behandeling minder effect heeft. Drie Groningse onderzoekers gaan een studie te doen naar de mogelijkheid om "selfcompassion" te bevorderen.

Pater
Pater16 apr. 2021 - 9:15

Een lichte vorm van racisme is bijna niemand vreemd: mensen zien er anders uit, hebben andere gewoontes, kortom: niet normaal. Dat verdwijnt vanzelf, als je eenmaal aan elkaar gewend bent. Racisme wordt gevaarlijk als het wordt gebruikt om mensen tegen elkaar op te zetten. je krijgt dan mensen achter je die echt geloven dat de ander minder is. Mensen tegen elkaar opzetten is een manier om macht en invloed te veroveren, een tamelijk fundamentele en primitieve menselijke behoefte, dat geldt ook voor de behoefte om jezelf 'beter' te voelen dan de afwijkende ander. Daar valt natuurlijk veel meer over te zeggen maar het verduidelijkt m.i. beter het mechanisme van het ontstaan en bestaan van racisme. Narcisme speelt zeker een rol, maar wordt hierin gebruikt als een soort deus ex machina.

4 Reacties
Libertain
Libertain16 apr. 2021 - 13:47

@Pater, het betreft hier een degelijke medische diagnose die in het wetenschap wordt gebruikt - daar kunnen we er niet omheen.

henk-alexander
henk-alexander18 apr. 2021 - 13:42

Pater, '(...) Een lichte vorm van racisme is bijna niemand vreemd (...)' Dat is hoe racisme gedefinieerd wordt. Met een verwijzing naar de persoonlijkheidsstoornis narcisme, zoals Benkaddoer hier doet, wordt de verwachting gewekt dat iemand met 'racisme' ook behandeld kan worden - m.a.w. recht heeft op zorg i.c. een therapie. Ik verwacht niet dat een racist, ook al manifesteert deze zich in een 'lichte vorm', zorg tegemoet kan zien.

Robert Follon
Robert Follon20 apr. 2021 - 7:31

[het betreft hier een degelijke medische diagnose die in het wetenschap wordt gebruikt] Volgens mij staat er nergens in de DSM de aandoening "Nederlands raciscme" en/of "Nederlands narcisme" genoemd. Kan me vergissen hoor, maar lijkt me heel sterk.

henk-alexander
henk-alexander20 apr. 2021 - 11:00

Robert, Er is een discussie gaande in het psychiatrische veld of 'racisme' als een 'waanstoornis' geclassificeerd moet worden. Als 'racisme' als subcategorie wordt opgenomen in de DSM dan zou het voor behandeling (medicatie of gedragstherapie) in aanmerking kunnen komen. De vraag is wie zit te wachten op een dergelijke 'patiënt'?

Libertain
Libertain16 apr. 2021 - 9:03

Best leuk essay, doch indien dit artikel een gerecht was, zou het typerend samengeprakt worden genoemd. Dacht eerst dat ik ergens de Maslow-piramide zou tegenkomen, ontbreekt volledig. Excuus is mogelijk dat er een enorm onderwerp betreft dat in een A4 helemaal niet samen te vatten is. Ontbreekt volledig ook de correlatie Macht-narcisme-xenofobie-racisme-discrminatie, nog het uitleg over hoe het ene het instrument is voor ontwikkeling en tot standkomen van het andere. Meest belangrijk - geen uitleg over het etnocentrisme - wat de belangrijke kenmerk is van onze Nederlandse cultuur met typerende groepseigenschappen als ons-kent-ons en blanke oldboys network die het leven in ons land volledig bepalen. Daardoor maken ook minderheden weel minder kans op succes, allemaal afgespeeld om de achtergrondmuziek van PVV/Wilders en de myriade ultrarechtsen.

1 Reactie
Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker24 apr. 2021 - 11:43

Zelden zoveel onzin bijeen in een zo'n kort artikel zien staan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 5:10

Ik laat deze beker aan me voorbijgaan! Als je mensen de strot wil afknijpen zeg dat dan meteen, ben je in een zin klaar.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 5:17

Doet me denken aan een zin uit de bijbel; In den beginnen was het woord en het woord was God of zoiets!

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 8:50

Ik had bijna de neiging en nu schrijf ik het toch maar, zij het wat huiverend, op, om erachteraan te schrijven....zei de narcist!

OlavM
OlavM16 apr. 2021 - 0:45

De strekking van dit artikel onderschrijf ik wel, maar ik ben na lezing toch met wat gemengde gevoelens achtergebleven. Het bevat m.i. zeker informatieve stukken, maar is hier en daar ook wat verwarrend. Al met al worden nogal wat termen gebruikt, maar die maken de ingewikkelde problematiek niet steeds helderder. (Het is soms ook wat vermoeiend qua stijl, en daardoor minder goed leesbaar). Nogal schematisch van opzet, met die vaste categorieën. Het begint al met de eerste alinea: [Wellicht ontgaat het de meeste mensen, maar er is een psychologische reden waarom racisme bestaat. Racisme is niet een gevolg van historische, militaristische, kapitalistische en economische bewegingen die door de tijd heen at random gebeurden en die de politieke status quo, tegenovergestelde culturele waarden en scheve machtsverhoudingen tussen bevolkingsgroepen, in Nederland hebben veroorzaakt. Racisme ís er de oorzaak van. En dat niet alleen, racisme is een vorm van antisociale persoonlijkheidsproblematiek: narcisme.] De lange tweede zin is om te beginnen vrij moeilijk te lezen. Racisme heeft uiteraard MEDE psychologische wortels, maar wel degelijk ook sociale, economische en historische oorzaken. Dit soort “bewegingen” –beter: processen- hebben niet zo maar “at random” plaatsgevonden, maar hebben een zekere logica en dynamiek. Het is onjuist te stellen dat racisme de oorzaak van alles is, en dan ook nog specifiek een vorm van narcisme. Hier wordt voorbijgegaan aan productiewijzen, -krachten en – verhoudingen en aan klassentegenstellingen als belangrijke factoren. De werkelijkheid zit veel ingewikkelder in elkaar: er is sprake van een wisselwerking tussen al deze factoren. [Veel mensen met deze persoonlijkheidsproblematiek hebben de sociaal-economische kaders en koloniale tentakels van Nederland lang geleden gevormd of onderhouden deze.] Alsof kapitalisme en kolonialisme enkel het gevolg zouden zijn van een “persoonlijkheidsproblematiek”, i.c. narcisme. Eerder is het omgekeerde het geval: de sociaal-economische ontwikkelingen binnen het kapitalisme kunnen de ontwikkeling van narcistische persoonlijkheden faciliteren en zelfs stimuleren, en daarbij ook racisme als legitimatie van superioriteitsdenken, uitbuiting, beroving, ontmenselijking, enz. [Kohut toonde aan dat we naast invloeden van buitenaf ook naar de intrapsychische structuren moeten kijken om een racistische levenshouding vollediger te begrijpen en wellicht te kunnen voorspellen.] Dit is begrijpelijk. Maar betekent dus juist ook, dat het om een aanvullend begrip gaat, en geen eenzijdige verklaring, wat de schrijfster in mijn ogen doet! De driedeling in “de narcistische, de stress-afhankelijke en de informatiearme racist” is op zich wel in analytische zin plausibel, maar zou ik beschrijven als “ideaaltypen”. Ze sluiten elkaar niet uit. Wel verwarrend is, dat de narcistische racist wordt onderscheiden van andere vormen, terwijl de schrijfster begint met de stelling dat racisme überhaupt een vorm van narcisme is. Tegenstrijdig dus. De “informatiearme” racist lijkt me overigens een soort “restcategorie”, waarbij de onderscheiding met de andere twee verschijningsvormen niet echt scherp is. Dan duikt ineens “nationaal narcisme” op. Het lijkt me beter om in dit verband niet deze psychologische/psychiatrische term te gebruiken, maar een meer sociologische: nationalistische ideologie. [In een systeem waar een specifieke groep mensen constant wordt gekwetst, gemarginaliseerd, gecriminaliseerd, geïsoleerd, het bestaansrecht ervan wordt bediscussieerd, bestaan geen onschuldige toeschouwers. Iedereen heeft in dit systeem een rol.] Met deze afsluiting ben ik het geheel eens.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman16 apr. 2021 - 5:41

OlavM Helemaal eens met je kritiek op dit artikel. Beter verwoord dan ik hieronder doe. Vooral dit is belangrijk: “Alsof kapitalisme en kolonialisme enkel het gevolg zouden zijn van een “persoonlijkheidsproblematiek”, i.c. narcisme. Eerder is het omgekeerde het geval: de sociaal-economische ontwikkelingen binnen het kapitalisme kunnen de ontwikkeling van narcistische persoonlijkheden faciliteren en zelfs stimuleren, en daarbij ook racisme als legitimatie van superioriteitsdenken, uitbuiting, beroving, ontmenselijking, enz.”

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 8:45

Ik vind het artikel zo agressief dat ik kritiek niet eens meer kan formuleren en er ook geen zin in heb. Ik haak af!

Libertain
Libertain16 apr. 2021 - 13:44

@Minoes, heb je toevallig eerdere uitspraken van brave burgers gemist over die "kopvodden" die ze wouden eraf scheuren?

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2021 - 17:20

Libertain Nee!

Sonic2
Sonic215 apr. 2021 - 19:54

Ik heb het idee dat de drie types racist ook nogal erg in elkaar overlopen. Racisme en narcisme lopen ook vaak in elkaar over. Dat is wel een scherpe observatie moet ik zeggen. Voor de rest zou ik me zelf als een anti racist willen omschrijven. Maar wel op mijn eigen manier. Fati pakt een bepaalde groep heel terecht aan, maar ik denk dat je ook een middengroep hebt van Nederlanders die een relatief open houding hebben tegen mensen met een migratie achtergrond. Wellicht kun je open ook samenvatten als onverschillig. Het racisme probleem zit aan een bepaalde kant van het politieke spectrum. Dus daar moet je stevig tegen gekant zijn. De strijd tegen racisme moet goed zijn en moet niet mensen onterecht raken die het dus niet zijn, maar wel hard de mensen ontmaskeren die het wel zijn.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 apr. 2021 - 19:51

" je waarschijnlijk een minderheid of actief anti-racist" Euh, minderheden kunnen dus geen racist zijn? In tegenstelling tot Nederland heeft Marokko zelfs vandaag nog een kolonie en ontkent dit overigens. Wellicht dat deze ontkenning ook betrekking heeft tot de ontkenning van het eigen racisme. Ikzelf ben er van overtuigd dat racisme simpelweg iets menselijks is. Mensen zijn groepsdieren en we hebben neiging om anders naar een andere groep te kijken dan naar de eigen. Het is goed om hier over te spreken en het is goed om bewust te zijn van onze eigen vooroordelen. Het constant wijzen naar één bepaalde groep met de boodschap "jullie zijn racisten". Eigenlijk is dat gedrag juist zelf een vorm van racisme.

P Haan
P Haan15 apr. 2021 - 19:13

Wat een bult onzin. Ik ben wel gewoon een racist dan, het zij zo. Blij nu?

Mokker
Mokker15 apr. 2021 - 18:14

Heinz Kohut schreef een algemene theorie over racisme, waarom doet de schrijver alsof het specifiek over Nederlanders gaat?

2 Reacties
Libertain
Libertain16 apr. 2021 - 8:48

Mogelijk omdat ze over haar eigen land wil spreken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2021 - 12:40

Carl C. Bell is een Amerikaanse psychiater. Uiteraard schreef hij zijn werk in een Amerikaanse context van decennia geleden. Heinz Kohut is een Amerikaanse psychoanalyticus en in hoeverre zijn theorie die hij ontwikkelde in de jaren 60-70 de tand des tijds heeft kunnen doorstaan weet ik niet. Wat meer up to date literatuur zou geen kwaad kunnen.

Ik weet het wel
Ik weet het wel15 apr. 2021 - 17:08

Dus als je een racist bent dan behoor je tot de 95% meerderheid? Dat geeft ook niet veel incentive om geen racist te worden, mensen behoren nu eenmaal graag tot de meerderheid, het zijn net schapen.

sjaak5
sjaak515 apr. 2021 - 16:04

Ik geloof wel in racisme maar ik ben niet praktiserend. Ik ben niet verantwoordelijk voor mensen die zich wel racistisch uiten. Ik hoef mij daar dan ook niet van te distantiëren.

1 Reactie
Libertain
Libertain16 apr. 2021 - 8:50

("Mogelijk omdat ze over haar eigen land wil spreken?") Schijnt dat er sommigen het beroepsmatig blijven doen.

de passie preker
de passie preker15 apr. 2021 - 16:03

Volgens de logica van Fatima is iemand die dit pseudowetenschappelijke quatsch vindt en een licht getinte huidskleur heeft een 'narcistische racist'. Iemand die dit pseudowetenschappelijke quatsch vindt en een donker getinte huidskleur heeft is daarentegen een 'minderheid'.

Daniel Blank
Daniel Blank15 apr. 2021 - 15:04

Mooi dat de duiding divers is. Er is een groot aantal stress-afhankelijke racisten in Nederland zijn. Misschien is wel een grote groep mensen dit, bij stress voor bestaan zowel financieel als voor sommige cultureel klit men met gelijkgezinden. Denk ook aan woningen, banen, etc. Een fenomeen wat bij alle groepen in de bevolking gebeurt en juist met stress versterkt dit. Ook wel polarisatie genoemd. Zelf denk ik dat polarisatie het belangrijkste is. Kleine minderheden van groepen komen in de aandacht, dus racistische mensen, criminelen, etc. Dit geeft een extreem beeld. Het land is wel een beetje stuk. Grote groepen leven langs elkaar heen, komen elkaar niet tegen bij het werk, wonen, school. Hierdoor ontstaan er echoputten. Wanneer stress komt, slaat dit om in racisme. Of afkeer van de andere groepen.

1 Reactie
Sonic2
Sonic215 apr. 2021 - 19:59

Zou het? Angst voor een baan of een huis is volgens mij een aanvulling op al bepaald gedachtengoed. Het is niet zo dat ik D66'ers of VVD'ers zo lees of hoor. Of PvDA of Groenlinks stemmer. En eigenlijk hoor en lees ik CDA en CU stemmers ook niet zo. Je kunt overigens ook te weinig woningen of te weinig banen wijten aan een totaal mislukt economisch concept. Het neoliberalisme. Of het milieubeleid. Ik geloof niet zo in de stress afhankelijke racist. Wel in de overige 2 types. Je hebt 100 % racisten en mensen die wat minder grof in de leer zijn, maar ik geloof niet zo in de stress racist.

DenFlexwerker
DenFlexwerker15 apr. 2021 - 14:32

Eerst snapte ik dit stuk niet. De normale betekenis (van Dale) van een racist is iemand die mensen met exotische lichaamskenmerken, anders behandeld. Maar gelukkig wordt uitgelegd dat hier, een huisrecept wordt gebruikt voor die term. "Als je echt-niet-behoort tot de drie bovengenoemde categorieën, dan ben je waarschijnlijk een minderheid of actief anti-racist. In een systeem waar een specifieke groep mensen constant wordt gekwetst, gemarginaliseerd, gecriminaliseerd, geïsoleerd, het bestaansrecht ervan wordt bediscussieerd, bestaan geen onschuldige toeschouwers. Iedereen heeft in dit systeem een rol. Ook de mensen met de niet-gewusst houding. " Wie dus geen actieve anti-racist is of een minderheidje dat niet enige uitleg waardig is, is racist. Dat kom je vaak tegen bij fanatici: wie niet actief voor ons is, is tegen ons en dus racist, en slecht of dom. Racist is hier dus synoniem met niet-sympathisant (wat nogal afwijkt van de definitie in de van Dale). Slecht is in dit geval narcist of profiteur die daar privileges aan te danken heeft en dom wordt " heel intelligent of heeft geen zin om zelfonderzoek te doen” (Dat laatste valt ook onder slecht). Vreemd genoeg heeft de schrijver het wel over zwart-wit denken bij de tegenstanders maar bij zichzelf wordt dat door de vingers gezien. De pest voor elke fanaticus, zijn weldenkende, geïnformeerde mensen die vraagtekens zetten bij diens visie. Het hele idee dat mensen, natuurlijk, zich aangetrokken voelen door mensen met overeenkomsten, wat in studies naar voren komt, vertroebelt het makkelijk beeld wat hier over racisme geschetst wordt. Dit en het feit dat racisme geen blank fenomeen is en dus niet alleen blanke cultuur is (Rwanda, Huti, Tutsi). Het is altijd makkelijk als je mensen die met tegenargumenten komen, kan afserveren als dom of slecht. Dan win je elke discussie, zeker als je het met pseudowetenschappelijke psychobabbel inpakt.. Gezien ik geen speciale minderheid ben en niet meeloop in het kamp van de schrijver, schijn ik ook racist te zijn. Precies al waarom ik niet meedoe. Ik heb er nog een slechte smaak over als je geacht wordt mensen hun standpunten over te moeten uitdragen om te deugen. De godwin maakt zichzelf. Ten tweede heb ik er een hekel aan als mensen nare labels krijgen op basis van hun huidskleur en actief moeten tonen dat die labels niet kloppen, of die labels woorden als ‘crimineel’ of ‘racist’ zijn, maakt niet uit. Dan zou ik een echte racist zijn. Als laatste weiger ik aan kruistochten tegen allerlei kwaad te moeten deelnemen, zeker als dat kwaad bestaat uit een labeltje dat heel makkelijk wordt uitgedeeld. Voor ‘heks’ pak ik geen fakkel en hooivork en 'racist’ wordt hier ook te makkelijk uitgedeeld. Dus hier ‘racist’ type vier: weigert achter fanatike engnekken aan te lopen. Al zal de schrijver mij natuurlijk als domme racist wegwuiven.

Rick Hofland
Rick Hofland15 apr. 2021 - 14:23

Het is wachten tot er een woke type komt met het idee tot een verbod om anderen niet leuk te vinden. En dat je dat niet alleen niet mag zeggen, maar ook niet mag denken. Allemaal een chipje in de hersenpan en als iemand dan negatief over een ander denkt die hij/zij/het net ontmoet dan moet die iemand meteen voor het leven gecanceld worden, of bij kans op verbetering linea recta naar een heropvoedingskamp en net zo lang indoctrineren totdat die iemand alles en iedereen wel weer leuk vindt. Ik denk dat ik er wel voor in aanmerking kom, zo’n heropvoedingskamp. Er zijn helaas sommige type mensen, waar ik herhaaldelijk slechte ervaringen mee heb gehad. Mijn onderbewustzijn is mij daarom ongewild negatieve prikkels gaan geven als ik die types tegen kom, maar omdat het geen bewuste keuze is kom ik misschien gelukkig in aanmerking tot heropvoeding en wordt ik niet levenslang gecanceld.

henk-alexander
henk-alexander15 apr. 2021 - 14:17

De DSM 5 noemt een aantal kenmerken van narcisme als persoonlijkheidsstoornis - een 'stoornis' die met een gerichte therapie is te behandelen. Door racisme, als 'pathologie' te relateren aan narcisme wordt nu de verwachting gewekt dat het ook te behandelen is. Zo wordt racisme, i.c. het racistische gedrag en dito attitude a.h.w. 'gemedicaliseerd'. De consequentie van de door Benkaddour genoemde classificatie en types, is dat de 'racist' gezien moet worden als een persoon die 'lijdt' aan een mentale stoornis. Maar dan wel een die anderen geestelijke en zelfs fysieke schade berokkent. Dat alles maakt een professionele behandeling van de 'racistische patiënt' er niet makkelijker op - wil niet zeggen dat racisten onbehandeld hun gang kunnen gaan.

Rick Hofland
Rick Hofland15 apr. 2021 - 14:04

Ik zie bij iedereen ongeacht achtergrond, geslacht, seksuele voorkeur of kleur wel eens trekjes die vooroordelen over anderen betreffen en dan daar die anderen ook naar behandelen. Stel dat ik religieus was zou dan het 11e gebod van god wat mij betreft mogen zijn dat we anderen ongeacht wie ze zijn moeten behandelen als ware het onszelf, maar net als de andere 10 geboden is het denk ik een utopie dat er ooit een wereld komt waarin dit 11e gebod niet meer voor zal komen. Maar dat betekent niet dat het mooi is om er naar te streven. PS Het meest trieste van dit onderwerp is dat er altijd zo veel mensen precies doen waar ze van zichzelf denken en zeggen tegen te zijn, d.w.z. anderen op basis van hun voorkomen veroordelen als racist.

Leontrotsky
Leontrotsky15 apr. 2021 - 13:34

Je ziet deze narcistische racisme trek bij heel veel witte Nederlanders. Ik verbaas mij hier ook al jaren om. Ik ben wit dus ik ben slimmer, beter, intelligenter en meer bijzonder dan een Nederlander met een andere culturele achtergrond. Dit wordt door media ook geconditioneerd in de witte volksaard. De Nederlandse media is (hoewel veel rechtsen abusievelijk vinden dat dit niet zo is) voor het overgrote deel (extreem) rechts georienteerd en je ziet dit bij alle actualiteiten/nieuws/praatprogramma's terugkomen. Altijd wordt er een positief beeld geschetst over de witte Nederlander al zou deze zonder fouten en onbesmet, een ziel die wit is als sneeuw. Terwijl op iedereen die een andere culturele achtergrond heeft altijd wordt gepresenteerd als iemand waar iets aan mankeert, iemand die niet goed is en ofwel niet intelligent is of niet eerlijk of minder betrouwbaar. Dit werkt narcistisch wit racisme erg in de hand en het zou de media sieren wanneer ze minder rechts zouden gaan denken.

5 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland15 apr. 2021 - 14:07

“Je ziet deze narcistische racisme trek bij heel veel witte....." Ik zou zeggen, verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Jonkheer
Jonkheer 15 apr. 2021 - 14:29

@Leontrotsky - Vraag uit nieuwsgierigheid: denk je dat racisme voorbehouden is aan 'witten' en aan Nederlanders? Want dat lees ik tussen de regels door.

tinekea2
tinekea215 apr. 2021 - 15:16

Als je dit niet met een aantal deugdelijke onderzoeken kunt staven, is dit de grootste flauwekul die ik zo een beetje ooit gelezen heb. Wat een aannames, en wat een eigenhaat.

Ik weet het wel
Ik weet het wel15 apr. 2021 - 19:45

Gelukkig wordt het bijna zomer, kunnen we weer allemaal naar buiten en zijn we af van witte nederlanders, in ieder geval tot het eind van het jaar.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 apr. 2021 - 19:55

"Je ziet deze narcistische racisme trek bij heel veel witte Nederlanders. Ik verbaas mij hier ook al jaren om. Ik ben wit dus ik ben slimmer, beter, intelligenter" Oh ik denk dat hier nog wel een kern van waarheid in zit. Echter, is dit voorbehouden aan blanke landen? Ik denk het niet. Ik denk dat in Afrikaanse, Aziatische landen hetzelfde is. Met andere woorden, ik denk dat dit een menselijke eigenschap is. Overigens goed om er van bewust te zijn. De media is extreem rechts georienteerd? Goh, ik probeer me in te beelden hoe uw geliefde extreem linkse media in een fictieve wereld er dan uit zou zien maar ik heb toch enige moeite met mijn inbeeldingsvermogen.

FromValue
FromValue15 apr. 2021 - 13:33

De mens is een groeps- en gewoontedier. Een groep geeft veiligheid, voedsel en kans op voortplanting. Gewoonte geeft structuur en een simpele indeling van de wereld. Je eigen groep is superieur, buitenstaanders zien we als bedreiging en concurrentie. De gemakkelijkste manier om een andere groep te herkennen zijn uiterlijke kenmerken en gewoonten. Daarbij zal men binnen de groep individueel defiant gedrag binnen andere groepen uitvergroten en al snel als een bedreiging interpreteren. Daar hebben de meeste mensen geen diagnose narcist voor nodig – dat is in meer of mindere mate al ingebakken en lijkt te slijten door exposure en opleiding. Ik kan mij voorstellen dat racisme handvatten geeft voor mensen met een narcistische grondslag. De causaliteit lijkt mij echter beperkt en louter op individueel niveau. De aanwezigheid van narcisten is geen verklaring voor racisme en racistische denkbeelden, de individuele omarming van dit soort denkbeelden kan hooguit een van de vele indicaties zijn voor een mogelijke narcistische persoonlijkheid.

4 Reacties
Jonkheer
Jonkheer 15 apr. 2021 - 14:33

@FromValue - Eens. En een narcist is nog geen racist. Ik ken een vreselijke narcist maar alles wat dit heerschap ook maar een heel klein beetje vindt rieken naar racisme of discriminatie maakt hem echt gek. Is dit soort hokjesdenken ook niet een vorm van racisme?

Daniel Blank
Daniel Blank15 apr. 2021 - 15:06

Van origine waren alle vreemde groepen een bedreiging voor je voedsel en mogelijke voortplanting. Dit versterkt het samenhang met een groep waarmee jij jezelf identificeert. Iets wat behoorlijk stevig is in de maatschappij en stress zorgt voor meer en sterkere groepsvorming. Zo zie je een duidelijke Urkse gemeenschap, Turkse gemeenschap, Marokkaanse gemeenschap, in Wassenaar een rotary gemeenschap, ect, ect

Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 17:08

VanWaarde Als, zoals de schrijfster beweert, "..... racisme een vorm is van antisociale persoonlijkheidsproblematiek: narcisme." dan ìs er geen causaal verband tussen narcisme en racisme, tenminste..... Als verschijningsvorm van ziekte, kennen we de mazelen. En die 'mazelen' is ook geen oorzaak van de ziekte (of andersom?). En laat "defiant" in het Nederlands 'deviant' zijn en "from value", 'van waarde' en "exposure" weet ik veel...... Jonkheer Natuurlijk is in hokjes denken een vorm van discriminatie, dan wel racisme. Maar er bestaan ook juiste vormen van discriminatie. Je kunt dus ook op een juiste manier in rassen indelen. Daniel Leuke verklaring. Echter niet relevant. We hebben immers leren denken en keuzes maken....... En op die keuzes, daar worden we dan op be- of veroordeeld.

OlavM
OlavM15 apr. 2021 - 23:39

@ zandb: [En laat “defiant” in het Nederlands ‘deviant’ zijn] En in het Engels betekent het: uitdagend, tartend. Maar dat is hier kennelijk niet bedoeld.

Fredje3
Fredje315 apr. 2021 - 13:24

Feitelijk schrijft u hier een racistisch stuk over racisme.

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland15 apr. 2021 - 14:09

Precies Fredje! In het land van de blinden is eenoog koning!

itsme3
itsme315 apr. 2021 - 15:17

Niet ongewoon. De meeste "anti-racisten" zijn racistischer dan de PVV.

Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 17:09

Fredje Misschien wel. Echter, er is alleen iets tegen op bepaalde vormen van racisme.

Kwant2
Kwant215 apr. 2021 - 13:04

Er zijn meerdere soorten racisme, dit stuk gaat eigenlijk over interpersoonlijk impliciet racisme. Op een grotere schaal slaat deze, nogal pseudo-wetenschappelijke, analyse nergens op. Er zijn geen bedrijven die winst maken om structureel groepen uit te sluiten als werknemer of klant op basis van eigenschappen die niks te maken hebben met hoe goede klant of werknemer ze zouden zijn. Iemands huidskleur, compleet los van verschillen tussen groepen in bijv. onderwijs, zegt je helemaal niks over individuen hun prestaties. Zo zie je bijvoorbeeld in Amerika, dat bijv. recente immigranten uit Afrika meer geld verdienen en een hoger IQ hebben dan de gemiddelde amerikaan. Terwijl de afstammelingen van slaven het juist veel minder goed doen op de banenmarkt, op school en qua gezondheid. Beiden kampen met dezelfde mate van interpersoonlijk racisme o.b.v hun huidskleur, maar de klasse verschillen zijn enorm. Die narcisme theorie verklaart dit niet (nogal wiedes, het is psycho-analyse wat de hele reden voor Karl Poppers werk in pseudowetenschap was), maar vooral dat racisme iets is van alle tijden en alle volkeren. Wat dit soort artikelen nogal doen is een bepaalde groep aanwijzen als de boeman, zo is racisme een europese uitvinding en omdat wij allemaal narcisten waren zijn we dat nog steeds. De mens zit veel simpeler in elkaar dan dat, op interpersoonlijk niveau is iedereen xenofobisch tegenover groepen mensen. Mensen zijn groepsdieren en zien andere groepen al snel als homogeen, en oordelen ook als zodanig. Op samenlevingsniveau (economisch niveau), doen groepen mensen (bedrijven) alles om bovenop te komen. De enige reden om slavernij te bedrijven is voor economisch gewin. Het is niet echt bepaald toeval dat de afschaffing samenviel met technologische vooruitgang waardoor al snel de menselijke component minder relevant werden. Drie keer raden wie de eigenaar was van die technologie was, wie niet, en wie dus de komende jaren kapitaal op elkaar kunnen stapelen. We kijken exact hetzelfde naar dieren, 95% van de nederlanders eet vlees, veel vlees. Over een paar jaar hebben we alternatieven waarvoor geen dier hoeft te sterven, dat goedkoper is, lekkerder, veel minder slecht voor het milieu, etc. Ik kan je nu al een briefje geven dat we dan een soortgelijke stroom aan opinie artikelen zullen krijgen. Hoe goed het is dat dieren slachten en veehandel nu officieel verboden is. Hoe slecht en narcistisch mensen vroeger waren, dan worden bij wijzen van de standbeelden van wie nu progressief is omgetrokken omdat ze vlees aten. De vlees industrie is ook slecht, maar het is niet narcisme of dierenhaat dat vlees lekker maakt. En ook zeker niet dierenliefde die een slachtverbod gaat bewerkstelligen, laat staan een collectieve omslag van onze psychologie. Pure economie en technologische vooruitgang zal deze dingen mogelijk maken en daar komt geen psycho-analyse aan te pas.

1 Reactie
ton14024
ton1402415 apr. 2021 - 14:28

Jij gaat wel erg makkelijk van xenofobie over op racisme. Die grens lijkt erg vaag te zijn. Kun je dat onderscheid wel maken?

LaleLala
LaleLala15 apr. 2021 - 12:53

Samenvattend: 'Racisme is een Westerse virus met 3 soorten gastheren?

tinekea2
tinekea215 apr. 2021 - 12:31

Het zal wel goedbedoeld zijn, maar iedereen een racist noemen is dat waar we naar toe moeten?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen15 apr. 2021 - 12:21

Iedereen behoort wel tot een of andere minderheid, zelfs tot een enorm aantal minderheden. Er zijn nu eenmaal meer vrouwen dan mannen, dus de eerste minderheid heb ik al binnen, check. Daarnaast hangt het er ook nog maar vanaf waar je je op de wereld bevindt. Een moslim in Nederland behoort tot de minderheid, in Iran tot de meerderheid. Het valt dus nog niet mee mensen accuraat in hokjes in te delen, laat staan ze, zoals de schrijfster aantoont, als gelijkwaardig te zien. Maar ik doe mijn best.

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker15 apr. 2021 - 16:43

Psst: er is één ultieme minderheid: het individu.

Jonkheer
Jonkheer 15 apr. 2021 - 12:21

Prima stuk. Maar het laat mij achter met twee vragen: 1) Wat is de cijfermatige onderbouwing van de suggestie dat als je je niet tot een van de drie groepen kunt rekenen, je tot de minderheid behoort? 2) Na hoeveel kwalijke gedachten ben je een racist? Racisme (en discriminatie) is niet land-, ras- of cultuurgebonden. Het komt overal voor. En we maken ons er allemaal wel eens (onbewust) schuldig aan. Maar dat mag ons niet afremmen om racisme en discriminatie de kop in te drukken. Anderen buitensluiten of als inferieur beschouwen is gotspe.

1 Reactie
ton14024
ton1402415 apr. 2021 - 14:36

´´Racisme is niet land-, ras- of cultuurgebonden´´ Doe wat onderzoek en je kunt het zelfs op personen terugvoeren. Dat je er zijdelings discriminatie bij noemt laat ook duidelijk zien dat je de materie niet beheerst.

Ivan61
Ivan6115 apr. 2021 - 12:04

Ik mis een belangrijke zin. In welke groep plaatst deze dame zichzelf. Elke analyse van zulke onderwerpen moeten met zelfonderzoek beginnen anders stelt dat niks voor.

Bouwman2
Bouwman215 apr. 2021 - 11:57

Mensen zijn niet tot types te verengen. Wie dat ontkent, is al snel een karikaturist. Toch wordt dat heel snel en met veel toewijding gedaan. Zo kam ik laatste een karikatuur van een lachende Mark Rutte tegen. Ik ben maar gauw snikkend doorgelopen. ,

Sam V
Sam V15 apr. 2021 - 11:54

Een activistische boodschap met een pseudowetenschappelijke ondertoon. Het betoog is simpel gezegd dat het vermeende huidig institutioneel racisme veroorzaakt wordt door het kolonialisme en in stand gehouden wordt door narcisten en hun volgers. Dat onderbouwt ze echter niet. Nu mag u als blanke Nederlander bepalen tot welke van de 3 groepen u hoort of anders actief anti-racist zijn. Vooral dat laatste vind ik problematisch. Als ik anti-abortus zou zijn, wil dat nog niet zeggen dat ik bij elke abortuskliniek moet gaan protesteren. Logischer is dat ik dan zelf zorg niet te doen waar ik anti op ben. Dat is ook echt anders dan de hier genoemde informatiearme (of arme?) racist, maar die ruimte geeft deze activistische schrijfster niet.

1 Reactie
JasDon
JasDon15 apr. 2021 - 12:31

"Vooral dat laatste vind ik problematisch." Idem, het voelt een beetje als het argument dat niet geloven ook een religie is. Alsof zonder afgevinkt hokje de realiteit kapot gaat. Ik vermoed dat de veel inclusieve mensen geen uitgesproken anti-racisten zijn, het komt misschien niet bij ze op en het kost vooral verspilde energie en moeite, zonder dat de deelnemer of waarnemer van het door jou uitgeoefende anti-racisme er nou per se om vraagt.

Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 11:45

Er staan helaas wel erg veel spel, taal en stijlfouten in dit stuk.

10 Reacties
Jonkheer
Jonkheer 15 apr. 2021 - 12:08

@zandb - Het is: "spel-, taal- en stijlfouten" ;-)

Eric Minnens
Eric Minnens15 apr. 2021 - 12:20

Zand erover.

michellekepen
michellekepen15 apr. 2021 - 12:24

Zanb, Waren die spel-, taal- en stijlfouten maar het grootste probleem :)

Jerry Bidet
Jerry Bidet15 apr. 2021 - 12:51

Als we dan toch bezig zijn: Er staan helaas wel * veel spel-, taal- en stijlfouten in dit stuk. *erg veel = dubbelop

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen15 apr. 2021 - 14:05

Veel hoeft niet erg te zijn.

Poeha
Poeha15 apr. 2021 - 14:26

Zand: iets met pot en ketel?

ton14024
ton1402415 apr. 2021 - 15:12

Wedden dat er bij heel erg veel stijlfouten iemand flipt?

Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 17:28

Jonkheer Had ik al gezien en dat klopt. Het is wel een verschil of ik als armzalig speller een artikel aangeboden krijg met veel ernstige fouten, of dat ik me als reageerder me vergis. Waarop ik overigens terecht door u op gewezen wordt, net als ik terecht opmerk dat er fouten in staan. (Ik ben begonnen met de fouten er uit te halen maar dat bleek te veel werk en inmiddels zijn een aantal van die fouten al verbeterd.) Verder kan ik niet op een andere manier duidelijk maken, dat er storende fouten in staan. Ik geef bijvoorbeeld geen waardeoordeel of spreek mensen op arrogante wijze, alsof ik geen fouten zou maken, aan. Deze fout bijvoorbeeld in de volgende zin uit het artikel - "Racisme is daardoor volledig geïntegreerd in de Europese nationale en globale politiek door machthebbers en politici." is nog steeds niet verbeterd. Michel Klopt. Jerry U beweert onzin. "Wel" is hier niet synoniem aan "veel". ("Wel" is nooit synoniem aan "veel".) Er is 'wel' degelijk verschil tussen: 1. U maakt wel fouten. 2. U maakt wel veel fouten. Poeha Niets met pot en ketel. Ik maak fouten, klopt helaas, maar ik ben geen redacteur van een internetforum dat een zeer slordig geformuleerd artikel met relatief veel fouten plaatst om de lezers daarover te laten discussiëren. Wat u denkt over mijn beweegredenen, dat moet u weten.

Poeha
Poeha15 apr. 2021 - 18:32

Zandb: als je een opmerking maakt over andermans taalgebruik, neem dan in ieder geval zelf de moeite om het goed te doen.

Zandb
Zandb16 apr. 2021 - 7:32

Poeha Op deze site kan je niet anders dan via een reactie duidelijk maken dat er fouten in een artikel staan. Daaraan kunt u elke emotionele lading verbinden die u wil. Maar feit is, dat ik neutraal vind, dat fouten niet thuishoren in mijn of andermans stukken. Volkomen terecht dat ik word gekapitteld. Maar het idee, dat omdat ik fouten maak, ik anderen daar dan niet neutraal op mag wijzen, dat vind ik onzin.

HarrieV2
HarrieV215 apr. 2021 - 11:36

Een narcist beschouwt zichzelf beter dan anderen. Een racist beschouwt de groep waar hij/zij toe behoort beter dan andere groepen, maar plaatst zichzelf niet boven die groep. Nogal een nuance verschil en ik snap dan ook niet waarom je alles op één hoop gooit en een hoop tussen varianten bedenkt. Ik ben zeker geen narcist en waak voor mogelijke racistische gedachten. Voor de rest kan ik echt niets met dit verhaal. Het waaiert alle kanten uit. Benoemt van alles. Koppelt van alles, maar onderbouwt niets en legt ook nergens wat uit waarom dat dan zo zou moeten zijn. Misschien te volgen voor sociale wetenschappers, maar als gewone Joop lezer mis ik de kern van je verhaal en wat je nu precies wilt zeggen en heb dan ook zoiets van ‘het zal wel’. Gemiste kans dus.

zeeman aan wal
zeeman aan wal15 apr. 2021 - 11:32

Iedereen is racistisch, ongeacht kleur of etnische achtergrond. Mens is een groeps-/kuddedier en voelt zich vanuit evolutionaire principes veilig in eigen groep. Het is iets was mensen dienen te overwinnen, door de ander als wezenlijk anders te kunnen zien, de primitieve angst te overwinnen en uiteindelijk ook waardering te kunnen hebben voor wat voor iemand vreemde of andere mensen zijn. Of dit lukt hangt af van veel factoren; persoonlijkheidskenmerken (zoals missschien narcisme, maar ook angstigheid, openstaan voor nieuwe ervaringen), socialisatie, sociaal-economische omstandigheden, politiek, en vast nog veel meer. Het is dan ook niet zo dat je of wel of niet een racist bent. Je bent in bepaalde mate in staat om anderen als anders te accepteren. Dat varieert per persoon. De meeste mensen kunnen dat in mijn ogen in voldoende mate. Verder vond het ik het een rancuneus en negatief betoog. Er zijn vooralsnog weinig betere landen dan Nederland om als minderheidsgroep te wonen. Theoretisch gezien was de tekst verder kul.

3 Reacties
ton14024
ton1402415 apr. 2021 - 13:16

Racisme krijg je niet mee bij de geboorte, je leert het daarna. Het heeft niets met evolutie te maken en alles met revolutie, kolonisatie. Racisme overwinnen hangt eigenlijk af van één factor: wilskracht. In Nederland kun je vooralsnog alleen van jezelf winnen.

Norsemen
Norsemen15 apr. 2021 - 13:43

"Er zijn vooralsnog weinig betere landen dan Nederland om als minderheidsgroep te wonen" En dat zeg jij als blanke Nederlander?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 apr. 2021 - 19:58

@Ton, kolonisatie? Dus in landen zonder kolonisatie hebben geen racisme? Laat ik eens een scenario scheppen. Stel we hebben een afgelegen stam die nog nooit iemand van buiten gezien heeft. Die hebben dus 0 idee over andere rassen. Stel dat daar een albino geboren wordt. Ik durf te wedden dat die persoon anders behandeld zal worden.

Deugkeizer
Deugkeizer15 apr. 2021 - 11:09

Mooie verwoord! racisme is eerder het resultaat van scheve culturele verhoudingen dan aangeboren onderscheid.

1 Reactie
ton14024
ton1402415 apr. 2021 - 13:02

Waar staat dat ´eerder´ hier op?

jantje
jantje15 apr. 2021 - 11:01

Daar wil ik niet bij horen.. Mijn mening is dat iedereen gelijk is. Alleen wat je kunt en wat je doet is bij elk weer anders.. Dat maakt ons uniek. En hoe je er uit ziet maakt mij niets uit.. Vrouwen in Midden Afrika weten ook wel hoe je met een naaimachine om moeten gaan als ze het geluk hebben om er eentje te bezitten. Handwerk is eeuwen oud, daar kunnen wij westerlingen nog veel van leren. En het wordt over de hele wereld beoefend. Mensen die wel discrimineren en denigreren naar anderen toe hebben waarschijnlijk nog nooit met de handen gewerkt.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman15 apr. 2021 - 14:08

Jannie, gelijk heb je. Hoe je er uit ziet maakt mij ook niets uit. Iedereen is gelijk. Nou ja als die iemand begint je te verwijten dat je racist bent omdat in dit land geboren en blank bent dan laat ik die iemand verder links liggen. En ik denk dat veel van die stukjes over racisme voortkomen uit een onbewust minderwaardigheidgevoel. Dat gevoel zal ik een ander niet geven.

D K
D K15 apr. 2021 - 10:52

In de voorlaatste alinea vat de auteur het discussieren met de drie types racisten samen met de focus op slechts de narcist. Hiermee karakteriseert ze iedereen die binnen die drie hokjes past, dus vooral blanke heteromannen die niet "actief anti-racist" zijn (wanneer mag je jezelf zo noemen?) eigenlijk als het eerste type. Het zou een stuk constructiever zijn als ze discussies met de andere twee types niet bij voorbaat kansloos acht.

1 Reactie
ton14024
ton1402415 apr. 2021 - 12:54

´´wanneer mag je jezelf zo noemen?´´ Doe het eens. En hoe voelt dat?

Markzelluf
Markzelluf15 apr. 2021 - 10:50

Net als Benkaddour ben ik geen psycholoog, dus ik weet niet of deze behoorlijke oude theorie wetenschappelijk onomstreden is. In elk geval had ik er nooit over gehoord. Als ik het goed begrijp is vrijwel iedereen volgens deze theorie racist, al weet ik zelfs dat niet zeker. Het was in elk geval interessant geweest te lezen hoe de schrijfster de theorie op haarzelf toepast, dan krijgt het betoog ook wat meer handen en voeten. Zeker als ze er ook nog bij zou vertellen of er wat aan racisme te doen valt en hoe zij dat aanpakt.

Cageman2
Cageman215 apr. 2021 - 10:45

Wat een pseudowetenschap is de sociale psychologie toch. Niet alleen blijkt na controle slechts rond 15-20% reproduceerbaar. Ook wordt er constant met gammele theorieen als lens naar data gekeken, en interpreteren ze het zo dat het mooi binnen de theorie past. Confirmation bias van heb ik jou daar. Er wordt trouwens al wel heel erg veel geschreven over de inherente racistische witte europeaan en het racistische europese systeem. Wees eens wat origineler en pak een onderbelicht stuk geschiedenis. 400 jaar slavenhandel door de noord afrikaanse barbarijnse staten. Ontvolking van de kustgebieden in spanje en italie. Wat zijn de racisme typen van de noord afrikanen?

1 Reactie
Satya
Satya15 apr. 2021 - 13:02

"Wat een pseudowetenschap is de sociale psychologie toch." Leg eens uit wat er aan dit stuk niet klopt. "400 jaar slavenhandel door de noord afrikaanse barbarijnse staten." Kennelijk vind je het ondanks dat maar 15 % reproduceerbaar is, wat trouwens beweert wordt door een politiek gekleurde groep wetenschappers, erg moeilijk om inhoudelijke kritiek te leveren. Ik vind het veel belangrijker wat er in mijn leven gebeurt aan te spreken betreft slavernij of racisme dan iets van jaren terug. Wat maakt het dat jij afleiding wilt creëren?

Mark Huysman
Mark Huysman15 apr. 2021 - 10:44

Interessant artikel dat veel waars bevat. Toch denk ik dat je op moet passen mensen al te zeer in hokjes op te delen. De ‘narcistische racist’ is denk ik een vast gegeven waar we de nodige hedendaagse politieke leiders in herkennen. De andere twee ‘typen’ zijn denk ik veel meer onderhevig aan externe invloeden. Dat staat ook wel in het artikel alleen denk ik dat je iemand die geen narcistische en racistische kenmerken vertoont omdat zijn bestaanszekerheid niet onder druk staat of omdat hij geen foute informatie consumeert ook geen racist kunt noemen. De conclusie uit het artikel lijkt te zijn dat zo iemand toch een (latente) racist is en dat geloof ik niet. Het zou kunnen dat zo iemand op moment dat de stress toeneemt racistische en narcistische kenmerken gaat vertonen. Maar het kan ook net zo goed dat zo iemand onder druk merkt dat hij juist overeenkomsten heeft met mensen met een andere huidskleur of andere etnische of nationale achtergrond. Veel hangt in een dergelijke situatie af van politieke en sociale verhoudingen. Als extreemrechts sterk is en als haar standpunten veelal door de reguliere media overgenomen wordt (zoals in Nederland) dan is de kans groot dat hij ook racistische onzin over gaat nemen. Is er daarentegen een sterke antiracistische beweging en is er sprake van linkse hegemonie dan is de kans groot dat iemand die stress ervaart of informatie-arm is ziet dat de problemen niet veroorzaakt worden door mensen met een andere huidskleur maar door maatschappelijke structuren.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 apr. 2021 - 10:41

Ik houd er niet van om mensen in hokjes te stoppen. Ik begrijp die obsessie niet.

2 Reacties
ton14024
ton1402415 apr. 2021 - 12:44

Loze kreten. Ruim dan die hokjes op.

Ik weet het wel
Ik weet het wel15 apr. 2021 - 19:54

@Ton Hokjes heb je nodig anders wordt je gek. De hersenen krijgen miljoenen signalen per minuut binnen. Zonder hokjes om daar snel duidelijkheid in te krijgen zou je de buitenwereld niet kunnen verwerken. Helaas zijn sommige hokjes niet gewenst, maar niet zo makkelijk af te leren.

X4
X415 apr. 2021 - 10:33

Uit uw conclusie: "Wie ben jij? Als je echt-niet-behoort tot de drie bovengenoemde categorieën, dan ben je waarschijnlijk een minderheid of actief anti-racist." De meeste mensen horen niet bij een minderheid. De meeste mensen zijn niet actief anti-racist. Kijk maar om u heen. Dat betekent dat volgens u, het is uw conclusie, het gros van de Nederlandse bevolking narcist en/of racist is. Dank u wel mevrouw Benkaddour. Rest er nog één vraag: Komt dit bij minderheden dan niet voor? Deze minderheden zijn in het land van herkomst gewoon de meerderheid. En in die landen is het met mensenrechten vaak slechter gesteld dan hier.

1 Reactie
Satya
Satya15 apr. 2021 - 13:05

"Rest er nog één vraag: Komt dit bij minderheden dan niet voor? Deze minderheden zijn in het land van herkomst gewoon de meerderheid. En in die landen is het met mensenrechten vaak slechter gesteld dan hier." En? Wil je nu zeggen dat jij daarom maar racist moet zijn? Lees je trouwens beter in wat betreft minderheid in die landen.

Winterdepressie
Winterdepressie15 apr. 2021 - 10:27

Net even mijn eigen schedel nauwkeurig opgemeten en daaruit blijkt dat ik tot die minderheid behoor.

sjaak5
sjaak515 apr. 2021 - 10:09

@fati Beetje eng wel om mensen in allerlei groepen in te delen. Ben jij een hokjes-racist?

Norsemen
Norsemen15 apr. 2021 - 9:52

Ik mis nog één categorie, de passieve anti-racist. Mensen die oprecht een probleem hebben met racisme, maar eigenlijk niet bereid zijn/te laks zijn er iets aan te doen. En daardoor onderdeel van het probleem zijn. Daar zou ik mezelf onder plaatsen.

6 Reacties
JasDon
JasDon15 apr. 2021 - 10:55

Norsemen, je moet jezelf niet tekort doen. Met je schrijven al hier ben je toch al anti-racistisch bezig? En niet iedereen heeft de tijd om een BLM protest bij te wonen.

Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 11:12

Norsemen Ik zou niet kunnen bedenken, waarom iemand niets aan geconstateerd racisme zou willen doen.

Norsemen
Norsemen15 apr. 2021 - 12:23

JasDon Zeggen dat racisten en mensen die op racistische partijen stemmen domme sukkels zijn, is niet echt actief bijdragen aan het oplossen van het probleem. En ik heb het niet alleen over mezelf. Niemand hier op Joop zou moeten denken dat ze aan iets bijdragen door hier wat teksten te posten.

Norsemen
Norsemen15 apr. 2021 - 12:24

Hoe is het trouwens met Kylie Minogue?

Norsemen
Norsemen15 apr. 2021 - 14:21

Zandb Er iets aan willen doen is wat anders dan er iets aan doen.

JasDon
JasDon16 apr. 2021 - 10:11

"Hoe is het trouwens met Kylie Minogue?" Nog steeds onbeschikbaar voor een duet.

ZonderNaam2
ZonderNaam215 apr. 2021 - 9:42

Is niet gewoon zo dat de mens biologisch gezien een roedeldier is en we dus bijzonder geneigd zijn tot tribalisme? Ook het opdelen van mensen in verschillende groepen zoals in deze column zou je ook als een vorm daarvan kunnen zien.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 11:14

ZonderNaam Ja, zo zou je dat kunnen zien. En dan?

Poeha
Poeha15 apr. 2021 - 14:32

Zandb: dan weet je de oorzaak

Gaitj
Gaitj15 apr. 2021 - 9:32

tot welk type ik behoor? Geen idee en het boeit mij ook niet. Ik doe mijn best om de mensen die ik in mijn leven tegenkom te behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden: met respect en vertrouwen. Lukt mij dat? Lang niet altijd, maar ik blijf het proberen.

4 Reacties
Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 11:20

Gaitj Dus wanneer u dat niet lukt, dan lukt u dat u dat willens en wetens niet. U wilt dan willens en wetens andere mensen niet met respect en vertrouwen behandelen. Anders is het namelijk niet te verklaren, waarom u zich niet voor 'een bredere bewustwording' - in uw woorden: "Ik weet het niet en het boeit mij niet". - openstelt.

Gaitj
Gaitj15 apr. 2021 - 11:49

Beste Zandb, bedankt voor deze scherpe analyse van mij psyche. Zo te zien hebt u daarmee veel ervaring. Ik wens u veel plezier met het vinden van het juiste hokje.

Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 12:59

Gaitj Idiote reactie. Ik reageer op wat u nota bene zelf beweert. Ik heb het niet over wat u zou zijn of bent, laat staan dat ik uw psyché analyseer.

Haz
Haz15 apr. 2021 - 14:05

Zandb Analyse van de psyche zou ik het niet noemen nee... maar je schrijft wel wat een ander volgens jou wilt. Waarom laat je dat niet lekker aan een ander, om te vertellen wat hij of zij wilt.

Buitenstaander
Buitenstaander15 apr. 2021 - 9:22

Dat is wel een geruststelling: Je bent een minderheid als je niet tot een van de 3 types behoort, of een anti-racist. Nou ken ik niet zoveel mensen die openlijk elke dag prediken, EN in de praktijk brengen dat ze daadwerkelijk bewezen anti-racist zijn. Gelet het feit dat heel NL niet tot een kleine minderheid per definitie kan behoren, hebben we dus blijkbaarde meesten van ons in zich een van de 3 types.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP215 apr. 2021 - 9:21

Aan de schrijver : je maakt een lelijke fout in de volgende zin : "De stress- afhankelijke racist is gevoelig voor (voor wat?), volgt vaak de racistische racist en vervalt makkelijk in aanmoediging en meeloop gedrag. " Want je bedoelt zeer waarschijnlijk, dat deze racist de narcistische - en niet de racistische racist volgt. Het betoog is gammel. Het wil graag racisme kompleet beschrijven, maar reduceert het racisme tot een eigenschap van het individu. Dat is niet correct. Racisme krijgt pas een dimensie door groepsdynamiek. Die groepsdynamiek is veel meer dan "wij-zij" denken. De groep defineert hun superioriteit en legitimeert daarmee hun discriminerende gedrag. Het individu kan weliswaar latent racist zijn, - al dan niet in drie variaties,- maar het individu is ook een laffaard. In de groep wordt hij pas echt gevaarlijk.. (In dit opzicht zijn we dus het stenen tijdperk nog niet ontsnapt. Ondanks "beter weten".) Sinds vandaag is bij Amazon (D) de film "Scharze Adler" beschikbaar. Het is een schets van het lijden van beroemde voetballers, - mannen en vrouwen - in het Duitse Topvoetbal - met een zwarte huidskleur. Hier staat een kollektief van witte, blauwogige ariers tegenover absoltue topsporters met een foute huidskleur. Individueel (op straat beijvoorbeeld) zouden deze onmensen nooit apegeluiden maken bij het voorbijgaan van een gekleurde medemens. De Kerk is ook een voorbeeld van kollektieve discriminatie : als gelovige mocht men zich als verheven, beter wetend, zelfs door God uitverkoren beschouwen, tegenover die andere arme, niet gelovende sukkels. De Franciskanen leidden op hun seminaries priesters op met het idee, tot een elite te horren, verheven zelfs boven het gelovige volk. Er zijn theorien, dat het veel voorkomende kindermisbruik met deze vorm van superioriteit te maken heeft. Het ziet ernaar uit dat je, waar je hier het woord racisme gebruikt, het woord discriminatie beter op zijn plaats was geweest. Wil je een komplex fenomeen precies beschrijven, moet je je terminologie wel op orde hebben. En wel kompleet, niet gereduceerd, zoals hier.

2 Reacties
Redactie Joop
Redactie Joop15 apr. 2021 - 9:57

De verschrijving is aangepast. Dank.

Zandb
Zandb15 apr. 2021 - 11:43

Wanneer toch bezig zijn: Dit gebeurT in sektes, in het leger..... ...waarop de eigen narcistische verwarring, emoties en ongenoegens (op) worden geprojecteerd. Racisme is daardoor volledig geïntegreerd in de Europese nationale en globale politiek door (?) machthebbers en politici. om een racistische levenshouding vollediger te begrijpen en wellicht (kunnen) voorspellen. .....waar de ander, die als inferieur wordT beschouwd, op mag..... Deze racist creëert een vorm van racisme als onderdeel van een virtueel dualistisch model waar de ander, die als inferieur word beschouwd, op (?) mag worden geprojecteerd (?) en zelfs moet worden vernietigd. ....tot een inferieure (?) ras toebedeelden (?).....

JasDon
JasDon15 apr. 2021 - 9:18

Ik zou niet weten bij welke groep ik zou moeten behoren, maar ik vind het wel bijzonder dat auteur er per definitie van uit gaat dat minderheden hier niet bij de groepen kunnen horen die ze definieert. Ik kan me een artikel herinneren waarbij er door ouders van Turkse komaf werd geklaagd toen er blanke kinderen op hun, 'zwarte', school werden geplaatst.

1 Reactie
Mini2
Mini215 apr. 2021 - 10:11

Zo werkt dat dus niet JasDon, wel binnen de lijntjes kleuren!

RaymondenJoop
RaymondenJoop15 apr. 2021 - 9:03

'De narcistische racist is een magneet voor aanmoedigers en meelopers die zelf vaak een minder stevige persoonlijkheid hebben' Dat geldt voor iedere extreme groep, zoals ook woke links.

Vriend van Elf
Vriend van Elf15 apr. 2021 - 8:56

Mooi stuk. Een heel klein aandachtspuntje. Tellen we even mee: narcistische racist, stress-afhankelijke racist, informatiearme racist en de arme racist, dat zijn vier types niet drie. Ik kies voor stress-afhankelijke racist. Ik moet er nog even laten bezinken maar zolang ik me niet in stress situaties begeef ben ik safe dacht ik zo. Ik ben benieuwd tot welke groep de schrijfster zichzelf schaart.

1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 apr. 2021 - 10:15

Ik werd ook op het verkeerde been gezet. Ik dacht eerst dat arm gewoon kort was voor 'informatiearm', dan klopt het aantal, maar wat er over informatiearm en arm gezegd wordt is toch wel verschillend. Bij de eerste gaat het om met een gepriviligeerde groep die financieel goed af is, terwijl de alinea's die de arme racist beschrijven juist over 'Henk en Ingrid' lijken te gaan.

tempest
tempest15 apr. 2021 - 8:52

Doet me denken aan de praatjes van Baudet, net zo doorgedraaid. Misschien leuk voor sociale wetenschappers om over te discussiëren, maar praktisch volkomen nutteloos hokjes denken. Uiteraard is er interactie tussen persoonlijkheidsstoornissen en racistisch gedrag en uiteraard zullen persoonlijkheidsstoornissen invloed gehad hebben op de historie (en op hun beurt weer persoonlijkheidsstoornissen gecreëerd), maar hier wordt alles heel ongenuanceerd in het hokje racisme gepropt. Dit is niet minder stigmatiserend dan wat je probeert aan te kaarten en precies het probleem als activisten met sociologische theorieën aan de haal gaan.

2 Reacties
Mini2
Mini215 apr. 2021 - 10:12

'Doet me denken aan de praatjes van Baudet, net zo doorgedraaid.' En als je het blijft herhalen ga je er zelf ook nog in geloven..

tempest
tempest15 apr. 2021 - 12:34

@Mini Allebei pseudo-wetenschappelijk gepraat dat mensen in hokjes plaatst zonder echte onderbouwing. Yep, erg hetzelfde.

Lotz0
Lotz015 apr. 2021 - 8:32

Is er ook een categorie voor mensen die niet geobsedeerd zijn met huidskleur en iedereen gewoon gelijk behandelen?

3 Reacties
Mini2
Mini215 apr. 2021 - 10:13

'Is er ook een categorie voor mensen die niet geobsedeerd zijn met huidskleur en iedereen gewoon gelijk behandelen?' Dat is dus de meerderheid van Nederland, maar waar moeten we ons dan druk om maken?

De Baas
De Baas15 apr. 2021 - 12:25

@mini Ja hoor , maar we hebben gezien wat die deden tijdens bijv de Holocaust toch ? Helemaal niets, waarom zouden ze nu wel iets doen

De Baas
De Baas15 apr. 2021 - 12:26

bedoel @ lotz0

Jerry Bidet
Jerry Bidet15 apr. 2021 - 8:29

''Racisme is daardoor volledig geïntegreerd in de Europese nationale en globale politiek door machthebbers en politici.'' Klopt, in de rest van de wereld er is geen sprake van. Daar is het ook nooit oorlog, nooit te warm, maar ook niet te koud. Er zijn geen moorden, mensen worden er nooit ziek. Nu ik er zo over na denk, het is een soort Utopia. Maar niet in het westen, met die vermaledijde racisten.

4 Reacties
De Baas
De Baas15 apr. 2021 - 12:24

@jerry Je kan niet ontkennen dat het een blanke ziekte is ! Blank van oorsprong is ! In het westen zijn er ook genocides gepleegd met Racizme als , denk aan de Nazi . Genocides gepleegd door het westen in niet westerse contineenten onder de mom van het zijn barbaren ! Ook zeer racistisch. Ik begrijp dat feiten pijn dioen !

Sustainaboy
Sustainaboy15 apr. 2021 - 14:30

@ De Baas. Nou ik voel me prima hoor. De Arabieren trouwens ook, en de Chinezen, Japanners, de diverse stammen en volkeren in Afrika eveneens, en noem verder maar op. Maar dat zijn dan ook écht geen racisten.

De Baas
De Baas15 apr. 2021 - 17:30

@auataainboy, good for you. Een klok heeft ook 2 keer gelijk;-)

Gambardella
Gambardella19 apr. 2021 - 10:46

Je zou kunnen stellen dat het voor mij als VVD-stemmer fijn is om te zien hoe links-progressief zich steeds meer in de marge drukt met dit soort artikelen. Ik zou echter willen dat links weer een echte waardige tegenstander van rechts wordt. Het type mens waar wij van rechts nog heel nerveus van kunnen worden. Maar dit soort stukjes ('docent, therapeut', dat is alle info die we krijgen omtrent haar kennis en competenties?), tja, daar ga je de oorlog niet mee winnen. Ik heb zitten duimen voor Lilian Marijnissen en ik vond dat ze een goed verhaal had - misschien dat zij dan nog het volk op de been kan brengen - maar zelfs aan haar gaven de linksstemmers nauwelijks nog stemmen. Kom in de benen, links, maak nou eindelijk weer eens een rooie vuist met z'n allen, maak het toch niet zo makkelijk voor ons rechts!