Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands evacuatietoestel keert vrijwel leeg terug uit Afghanistan

  •  
17-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
30404541745_d6cd00928a_k

© cc-foto: Latvijas armija https://flic.kr/p/NjKdYZ

Een C-17 transportvliegtuig van Defensie is dinsdagavond zonder Nederlandse evacués vertrokken uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het toestel heeft ook geen andere passagiers meegenomen van het vliegveld waar duizenden wanhopigen naar het buitenland trachten te vluchten. In het immense toestel zaten bij vertrek slechts 40 personen. De NOS meldt dat het toestel vannacht op Schiphol verwacht wordt.
Het is de tweede keer dat evacuatie mislukt. Maandag kon een toestel van Defensie niet landen.
"Defensie plant momenteel met verschillende militaire vluchten. Gisteren zijn twee C-17 transportvliegtuigen ingezet vanaf de Heavy Airlift Wing in Papa, Hongarije. Nederland kan samen met andere NAVO-landen een beroep doen op deze strategische transportcapaciteit. Het eerste vliegtuig kon gisteren niet landen. De toestemming om te landen werd uitgesteld, omdat lokaal de prioriteit werd gegeven aan het invliegen van extra beveiliging. Een tweede C-17 transporttoestel is vanavond geland op Kabul International Airport. Het vliegtuig is inmiddels opgestegen met ca. 40 mensen aan boord. Er zijn voor zover nu bekend geen Nederlanders of Afghanen aan boord."
De C-17 is een toestel dat gezamenlijk met 12 andere Europese Navo-landen wordt gebruikt. Nederland heeft het toestel dat gestationeerd is in Hongarije  500 uur per jaar tot beschikking.
Maandag vertrok een C-17 toestel van de Amerikaanse luchtmacht vanaf het vliegveld van Kaboel met aan boord circa 640 Afghaanse vluchtelingen. Dat was niet zo gepland. Wachtende Afghanen met toestemming om te evacueren klommen in paniek massaal het toestel in via de laadklep. De bemanning besloot het toestel niet te ontruimen maar met alle passagiers aan boord te vertrekken naar de basis in Qatar. Het is een keer eerder voorgekomen dat een C-17 toestel zoveel mensen vervoerde, tijdens een evacuatie vanwege een tyfoon in de Filipijnen. Toen waren er 670 mensen aan boord die net als nu de aanwezige sjorbanden gebruikten als geïmproviseerde veiligheidsgordels, schrijft Defense One.
TOPSHOTS - AFGHANISTAN - CONFLICT - REFUGEES - PLANE - EVACUATION

© This image distributed Courtesy of the US Air Force shows the inside of Reach 871, a U.S. Air Force C-17 Globemaster III flown from Kabul to Qatar on August 15, 2021. The plane safely evacuat

cc-foto bovenaan: Latvijas armija
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.