Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands egoïsme drijft Europeanen tot wanhoop

  •  
19-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
BELGIUM - EU - SUMMIT - HEALTH - VIRUS

© Netherlands' Prime Minister Mark Rutte (L) speaks with Luxembourg's Prime Minister Xavier Bettel (R) during an EU summit at the European Council building in Brussels, on July 18, 2020, as the

Premier Rutte stelt zich als aanvoerder van de Vrekkige Vier (Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden) hard en onverzoenlijk op naar de andere Europese regeringsleider. De Franse Huffington Post wijst er op dat de premier een fan is van Thatcher en Churchill en eigenhandig de positie van de dwarsliggende Britten heeft overgenomen nu die met de Brexit uit de EU zijn gestapt.
Rutte tracht te voorkomen dat de Europese Unie een steunpakket voor Zuideuropese landen beschikbaar stelt. De premier wil dat Brussel, je weet wel die stad die altijd het verwijt krijgt bedilzuchtig te zijn, van de zwaar door corona getroffen landen eist dat ze allerlei zaken gaan hervormen die niets met corona te maken hebben. De getroffen landen wijzen op de positie van Nederland als belastingparadijs dat samenspant met multinationals en ervoor zorgt dat miljarden belastinggeld niet bij de samenlevingen die er recht op hebben terechtkomen.
De Huffington Post ziet als verklaring voor de halsstarrigheid van Nederland, dat in het stuk de voormalige Bataafse Republiek wordt genoemd, dat de eurosceptici een zwaar stempel op het politieke debat drukken en er over 8 maanden verkiezingen zijn.
De Duitse en Franse regeringsleiders Merkel en Macron raakten zaterdag zo geïrriteerd over het Nederlandse optreden dat ze vroegtijdig het overleg met Vrekkige Vier kribbig verlieten. Rutte reageerde laconiek toen hem daar naar werd gevraagd.
Het Europees Herstelplan is bedacht door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Emmanuel Macron en omvat nu 300 miljard euro aan leningen en 450 miljard aan subsidies. Frankrijk en Duitsland weigeren om dat laatste deel onder de 400 miljard te laten zakken.
Richard Ferrand, de voorzitter van het Franse parlement, twitterde dat het onverteerbaar is als één enkel land egoïstisch zou voorkomen dat het Europese Herstelplan tot stand komt, terwijl de overgrote meerderheid van de lidstaten, die 90 procent van de Europese volkeren vertegenwoordigen, zich achter de plannen van Merkel en Macron scharen.
Manon Aubry, Europees parlementslid voor La France Insoumnise, een zusterpartij van de Nederlandse SP, twittert dat het Nederlandse egoïsme triomfeert en dat Nederland andere landen wil hervormen maar dat kennelijk niemand maalt om belastingparadijzen.
David Cormand van de Europese Groenen fulmineert dat Nederland Europese solidariteit in de weg staat en de andere landen onderwerpt aan onaanvaardbare chantage:
"Vrijdagavond kwam het tijdens het avondeten tot een fikse discussie over de Nederlandse eis dat elk land een uitbetaling uit het fonds moet kunnen blokkeren wanneer het vindt dat er onvoldoende is voldaan aan de eis van hervormingen. Met een nieuw compromisvoorstel kwam Michel zaterdagochtend aan die bezwaren tegemoet, maar of ook andere lidstaten ermee akkoord kunnen gaan is nog verre van zeker en hangt af van allerlei andere discussies."
De NOS meldt dat het gezamenlijk overleg zondag om 17:30 nog steeds niet is hervat. De kans bestaat dat het overleg van de regeringsleiders om de lidstaten door de coronacrisis heen te loodsen gaat mislukken. De schuld daarvan zal bij Nederland worden gelegd dat door critici als “een eiland” in de Europese Unie wordt beschouwd. Net nadat dat andere eiland de Unie heeft verlaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (175)

Uitgekleed
Uitgekleed21 jul. 2020 - 14:51

MartinvanderLinde 20 juli 2020 at 01:55 Martin nogmaals graag een link naar die 5000 en 2000 per jaar. Zo niet dan zal het wel een verzinsel zijn.

Bouwman2
Bouwman221 jul. 2020 - 6:46

De vrekken kregen hun zin. En als Rutte terug is in Den Haag gaat de premier zeggen: mensen, ik ben uitgeput, het was een marathon, maar ik heb prima berichten, jullie krijgen de korting die ik gekregen heb als korting op je belasting terug. Die duizend euro, je weet wel. Maar de belasting moet fors omhoog, dat snappen jullie natuurlijk wel. Coronavirus niet waar? Maar voor de laagste inkomens is er niets aan de hand, die worden als altijd belast plus duizend euro die ze niet krijgen vanwege de solidariteit die ik altijd betracht. . En dan vinden linkse mensen dat prima, want anderen en niet zij lijken het gelag te betalen. En toen werd Rutte geprezen omdat ie de Grieken, de Italianen en de Portugezen het vel over de neus werd getrokken. . Want die anderen, die zijn toch maar dom en erg lui bovendien. En slordig. dat ze zijn, ze hebben daar hun zaakjes niet op orde. Precies wat Jeroen zei. En ze werd van nationalistisch en rechts linkse soep gekookt. En velen vonden wat Rutte deed juist en zelfs prachtig. er waren er maar heel weinig mensen die zich kapot schaamden.

1 Reactie
Jansen7
Jansen721 jul. 2020 - 9:27

@Bouwman: "De vrekken kregen hun zin." Hoezo? En definieer vrek, in plaats van te beschuldigen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jul. 2020 - 5:12

Die korting op de jaarlijkse afdracht is de welbekende 'sigaar uit eigen doos". Ik heb het even snel uitgerekend, we gaan per saldo 12 miljard euries extra overhevelen naar landen die dit geld ook zullen aanwenden om hier basisinkomens en vakantievouchers [geniaal plan Italië] mee te gaan financieren. Of kan hiervoor meteen aan de handrem worden getrokken? Probeer dit als Rutte maar eens in eigen land te "spinnen" als een succes. 60% a 70% van onze landgenoten was tegenstander van giften, ook de overgrote meerderheid van de VVD achterban was hier fel tegen gekant. We worden met onze neus op de feiten gedrukt dat EU-burgers geen enkele democratische invloed hebben in wellicht een van de belangrijkste akkoorden in de historie van de EU. Een grote farce!

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 17:10

Waarschijnlijk krijgen we een deal zoals met de Eurocrisis: Nederland maakt zijn miljarden over maar in ruil daarvoor kijkt Dijsselbloem op elke krantenfoto van de afgelopen jaren heel streng (naar Zuid Europa als het ware). De komende jaren zal het Rutte zijn die die rol mag vervullen. Want Nederland is niet gek, het pensioengeld geeft de NL-regering graag weg maar wel onder voorwaarden hoor (of die wel of niet nageleefd worden doet niet ter zake).

Jos Houtsma
Jos Houtsma20 jul. 2020 - 16:24

Nou zeg, de Fransen gaan aardig tekeer

Martin007
Martin00720 jul. 2020 - 14:25

Een overheid, of dat nou een europees land of Europa als totaal is, kan op 3 verschillende manieren aan geld komen. 1 Belasting heffen 2 Lenen door uitgifte van obligaties 3 De centrale banken creëren geld uit het niets, door via het otestenbord van de computer cijfertjes in de boekhouding te schrijven. Dit geld wordt door commerciële banken (Rabo - ING) geleend van de centrale bank tegen een bepaalde rente. Dit geld kan ook aan een overheid worden gegeven als gift, zonder het opleggen van rente. In Engeland en Japan wordt dit al gedaan. De politici zijn tegen, omdat ze niet begrijpen hoe het werkt en omdat men elkaar wijsmaakt dat je dan inflatie krijgt. MAAR er is geen verschil tussen geld van rijke mensen lenen en dat uitgeven, belasting heffen van rijkemensen en dat geld uitgeven, of renteloos geld krijgen van de centrale bank en dat geld uitgeven. Je moet natuurlijk wél even nadenken waar je dat geld aan uitgeeft. Je kunt er niet zomaar alles mee betalen. Wat je er wél mee kan betalen, is de lonen van ondernemingen die geen omzet draaien tijdens deze crisis. Zo gauw de crisis voorbij is, wordt het geld dat nu bespaard wordt, extra uitgegeven. Door het innen van belasting over die uitgaven kun je het eerder geïnvesteerde geld weer terug krijgen.

2 Reacties
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 17:05

@Martin007: als het niet uitmaakte dan zou rechts Nederland 30 jaar lang niet zoveel moeite hebben gedaan om de belastingen te verlagen en dan zouden we geen Zuidas hebben.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden20 jul. 2020 - 19:45

"er is geen verschil tussen geld van rijke mensen lenen en dat uitgeven, belasting heffen van rijkemensen en dat geld uitgeven," In het ene geval moet je er rente over betalen en weer terugbetalen en in het andere geval niet. Bovendien wordt systematisch de vraag ontweken of een economisch model waarin een kleine groep mensen zo ontzettend veel geld -en dus macht- kan verzamelen, wel deugt. Voorkomen is beter dan genezen, als het enige geneesmiddel "belastingen" heet.

Cave Canem
Cave Canem20 jul. 2020 - 14:19

Misschien moet Rutte het wat anders spelen en gewoon zonder met de ogen te knipperen eisen dat wij geld van Italië moeten krijgen. Zij zijn aanzienlijk welvarender dan wij. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Distribution_of_wealth_in_Europe

6 Reacties
Tampert
Tampert20 jul. 2020 - 16:11

Rutte is dus een soort van omgekeerde Robin Hood, steelt het geld van de arme Nederlanders en geeft het aan de rijke Zuid-Europeanen. En wie spinnen hier straks garen bij? Wilders en Baudet. Ik stem dit keer maar weer eens SP, me dunkt...

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden20 jul. 2020 - 18:57

Dat komt omdat de Nederlandse werknemers zich al meer 25 jaar laten uitknijpen met veel te lage lonen om te zorgen dat de ondernemers kunnen concurreren met de Chinezen op de wereldmarkt, terwijl de winsten naar de belastingparadijzen worden weggesluisd. Daarbij komt dat er niet alleen een Europese norm bestaat inzake de staatsschuld, maar ook inzake de mate waarin de burgers schulden op zich kunnen nemen. Er is geen enkele land in Europa dat zoveel lak heeft aan die norm als juist Nederland. Met andere woorden: Rutte komt op voor de belangen van de Nederlandse staat en de ondernemers, niet voor het belang van de Nederlandse werknemers. Het woordje "we" dient vooral om dat te versluieren.

Pater
Pater21 jul. 2020 - 3:17

@Cave Nee, als je de gemiddelde rijkdom rekent is NL rijker. De mediane rijkdom lijkt me geen goede vergelijkingsbasis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2020 - 11:18

Bij een scheve verdeling zoals bij rijkdom/inkomen het geval is geniet de mediaan als maat voor centrale tendentie de voorkeur. Het gemiddelde is te gevoelig voor outliers (zoals een handjevol miljardairs).

Pater
Pater22 jul. 2020 - 2:39

@Danielle Mediaan is prima geschikt voor het vaststellen van de inkomensverschillen, hier gaat het over de rijkdom van een land, dan moet je naar het gemiddelde kijken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2020 - 8:27

Nee, waarom?

Willem D2
Willem D220 jul. 2020 - 13:13

Uiteraard kijken de meeste mensen hier geen pulp televisie, maar als het binnenkort een keer regent zou ik toch eens naar de volgende programma’s kijken: Het Italiaanse dorp Ollolai Het Spaanse dorp Polopos Het wordt je na een paar uitzonderingen duidelijk, waarom de economieën van deze landen gebaat zijn bij wat minder bureaucratie en wat minder ambtenaren. Overigens ook een opvallend weetje: Spanje heeft 8x zoveel burgemeesters per hoofd van de bevolking als Nederland.

2 Reacties
Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 14:56

Hoeveel denk je dat de USA er heeft te opzichte van Nederland. Nou dat land is nog veel rechtser dan Nederland en lult alleen maar over een kleine overheid. Overigens is het samensmelten van gemeentes nu niet echt heel goed uitgepakt in Nederland. Hogere kosten, afstand politiek burgers groter geworden, meer bureaucratie. Kortom wat wil je nu eigenlijk zeggen?

Willem D2
Willem D220 jul. 2020 - 22:05

Wat ik wil zeggen? Dat ze erg veel ambtenaren hebben en erg veel regeltjes. Maar dat begreep je vast wel, anders kijk even naar die 2 series, dan begrijp je het zeker.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 12:58

Het is een schijnstrijd. Nederland heeft al zo goed als ja gezegd, het tegenspel van Rutte gaat over de 'voorwaarden' en niet over het bedrag zelf.

Mr Ed
Mr Ed20 jul. 2020 - 10:36

Voor degenen die het hebben over egoïsme: kijk een naar onderstaande link. Italianen, Spanjaarden, Fransen, Grieken, gemiddeld allemaal rijker dan de gemiddelde Nederlander. Want oa geen of nauwelijks vermogensbelasting, lage belastingen etc. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Distribution_of_wealth_in_Europe

4 Reacties
Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 11:32

Dus omdat Rutte de Nederlander (lees Nederlander die niet puissant rijk is) helemaal groen en geel aan het belasten is al jaren lang moeten anderen dat ook doen. Je lijkt wel een socialist, allemaal even arm.

Mr Ed
Mr Ed20 jul. 2020 - 12:10

@zapata Jij vindt blijkbaar dat Rutte Nederlanders die niet zo rijk zijn nog verder moet belasten om heel rijke mensen in andere landen te ontzien? Dat is het soort socialisme waaraan de communistische landen te onder gaan. Waarom zouden zuidelijke landen niet normaal belasting kunnen heffen en zorgen dat deze ook betaald wordt?

Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 12:50

@Abel, dat vind ik helemaal niet. Sowieso is dit een pakket om de Franse en Duitse banken uit de problemen te houden omdat die omvallen als Italië omvalt. Onze EU leiders zijn bang voor de financiële markten. Het is dus een beetje krom om private bedrijven, wat banken zijn overeind te houden van belastinginkomsten. Of het betaalde deel zou dan weer omgezet moeten worden in aandelen voor de staat. Wat weer tegen het zere been is van onze marktdenkers want die vinden dat banken en al helemaal geldcreatie in private handen moet zijn. Het is dus weer de zoveelste bailout. En of nu de Nederlandse of de Italiaanse belastingbetaler dat moet financieren in beide gevallen worden de schulden dus weer publieke schulden gemaakt. En dan ook nog eens austerity eisen... het moet niet gekker worden. Dus als dit geld er komt, en dat komt er, dan zou wat daarvan in de bankensector of grote corporaties terecht komt alleen gegeven mogen worden als daar een evenredig deel van aandelen tegenover staat. En dan graag niet de zombiebanken in staatshanden laten komen.

Pater
Pater21 jul. 2020 - 3:27

@Abel De gemiddelde rijkdom lijkt me een betere vergelijkingsbasis dan de mediane. Qua gemiddelde rijkdom zit NL flink boven Italië, Spanje, Griekenland. De lage mediane rijkdom wijst op een veel ongelijker verdeling van die rijkdom dan in Italië enz. De Italianen, Fransen en Grieken kennen een hogere belastingdruk dan NL. Simpel uit Wiki te halen.

Kit2
Kit220 jul. 2020 - 9:56

De basis van het probleem ligt echter hier: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Duration_of_working_life_-_statistics#Sweden_and_the_Netherlands_with_the_longest_working_life Kijk naar het plaatje net boven halverwege de helft van het document. De gemiddelde Italiaan werkt in zijn leven zo''n tien jaar minder dan de gemiddelde Nederlander. Tel er wat belastingontduiking bij op en vraag je af wie daarvoor betalen moet. Egoisme?

4 Reacties
Libertain
Libertain20 jul. 2020 - 10:35

Het Corona-virus heeft geleid tot een pandemie over de hele wereld. Deze pandemie heeft onevenredig o.a. de EU-landen getroffen. Dit heeft helemaal niets met het structuur van de economie te maken. Er is reeds een fonds opgesteld die door de Corona zwaar getroffen EU-landen moet gaan helpen. Dit is zeer normaal binnen de EU gedachte. Het dwangmatig neoliberale maatregels opleggen voor deze Corona-steun is een sluwe, neoliberale maatregel, helemaal in de stijl van VVD-Rutte die ondertussen de zorgstaat in eigen land heeft afgebroken. Niet iedereen deelt zijn mening binnen de EU (anders dan in eigen land) , daarom wil hij daadwerkelijk de EU in de prullenbak gooien.

Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 11:17

Belgie en Luxemburg zitten ook in het rijtje met landen waar mensen het minst lang hoeven te werken en overall ontloopt het elkaar niet zoveel in Europa. Behalve in vier landen waar mensen heel lang door moeten werken. gemiddeld meer dan 40 jaar (mazzelkonten, als ik klaar ben heb ik er 52 jaar opzitten). Tsja, wie zijn dan de extremen.

Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 11:28

Public spending is ook wel een aardige, welke landen geven nu het meeste uit van hun GDP aan public spending. https://www.statista.com/statistics/263220/public-spending-ratio-in-eu-countries/ Oostenrijk boven Italië? Nederland boven Spanje? Zweden nauwelijks minder dan Italië? En dan toch die landen austerity opdringen? Nee het hulppakket is nodig om Franse en Duitse banken te redden en de angst voor de financiële markten om dat niet te doen.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 11:44

@Libertain: vandaar dat Oost-Europa ook geld uit de pot krijgt. En je mag zelf solidair zijn met alles en iedereen maar leg het anderen niet op, tenzij via referenda.

Phil2
Phil220 jul. 2020 - 9:33

Aan dat landen als Italie en Spanje hard-harder zijn getroffen, zoals ze ook de bulk van het vluchtelingen probleem op hun bord krijgen, kunnen ze weinig aan doen. Daar past Europese solidariteit. Maar als er geen enkel vooruitzicht is op hervorming in ruil voor financiele steun in deze crisis, dan zal die er ook nooit komen. Zo'n Orban zou op z'n minst het deksel op z'n neus moeten krijgen. Iedere EU steun is verdere legitimering van zijn bewind.

Break on through
Break on through20 jul. 2020 - 9:17

Ik dacht dat Rutte links af was geslagen met de VVD? Maar nu komt de knetterharde rechtse "hervormen" (lees je bevolking volledig aan de bedelstaf godverdomme!!) toch weer gewoon in beeld. Zoals te verwachten is natuurlijk van onze fijne foute VVDertjes.... Het word tijd dat Nederland definitief afscheid neemt van de VVD. Maar goed, als je echt iets wilt doen voor de Europeanen en de betreffende economieën dan voer je toch gewoon een afdoende onvoorwaardelijk basisinkomen in....

4 Reacties
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 9:29

Iedereen die tegen de VVD is brengt NU zijn geld naar Italië.

RealistischLinks
RealistischLinks20 jul. 2020 - 10:01

"(lees je bevolking volledig aan de bedelstaf godverdomme!!)" Lijkt mij juist dat hij wil dat onze bevolking NIET aan de bedelstaf hoeft te raken door het lakse gedrag van met name de Fransen en Italianen. Lees je eens in (of ik snap je punt niet) En stop eens met dat gevloek.

gimli55
gimli5520 jul. 2020 - 15:54

Zo lang Nederland jaarlijks €5 miljard belasting heft, terwijl die landen €80 miljard mislopen, en hier een wet is aangenomen, waardoor Nederland geen belasting paradijs genoemd mag worden door de media. Is Rutte en consorten erg hypocriet en asociaal. Blijf maar wijzen naar andere landen, dan zie. Je het eigen falen van neoliberaal rechts niet. Rutte is al weer bezig met zijn herverkiezing van 2021.

Break on through
Break on through20 jul. 2020 - 15:55

Bedankt voor jullie reacties. Alle "hervormingen" van de afgelopen decennia heeft ons naast een heel leger aan flexwerkers en zzpers een sterk gereduceerde rechtspositie van werknemers en een afgebroken sociale zekerheid opgeleverd.... Dus "hervorming" is alleen maar in het voordeel van werkgevers en altijd in het nadeel van de gewone burger, neem dat nou maar van mij aan.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer20 jul. 2020 - 8:57

Een egoist wil het grootste deel van de koek voor zichzelf houden... Kijkend naar de cijfers, omtrent Corona, omtrent de welvaart van de bevolkingen en de economische vooruitzichten is het schier onmogelijk om Nederland hier van te betichten. Men moet toch met betere argumenten komen dan vals sentiment.

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jul. 2020 - 8:47

Ik begrijp best dat die roofridders van de EU hun blik op ons land gericht houden om wat geld in de bodemloze putten ten zuiden van de Alpen te storten. Je moet het halen waar het zit. Nu leven we al heel wat jaren onder het nul bewind van die ECB, wat dus behalve steun aan het zuiden ook een graai in de renteopbrengst van spaarders is. Vroeger was het nuttig om te sparen, nu zou je wel gek zijn als je spaart. Dan maar een ander huis kopen, waarmee de prijzen van huizen, zelfs in deze crisis blijven stijgen. Helaas, er blijft maar 1 conclusie over, het is mislukt! Terug naar de basis, terug naar een eigen munt.

harmmeijer
harmmeijer20 jul. 2020 - 8:39

Het lijkt wel een patroon. ‘Gratis geld’ voor de mediterrane landen is voor Rutte en zijn VVD net zoiets als de bijstand in Nederland. Die regeling moet je op allerlei manieren tegenwerken. Bijstandsgerechtigden in Nederland weten er alles van. Wie niet werkt zal ook niet eten.

3 Reacties
RealistischLinks
RealistischLinks20 jul. 2020 - 10:37

Volgens mij plaats je dit vanwege de persoon Rutte en gaat het je niet om de inhoud.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 10:54

1) geef je geld aan Zuid Europa en je weet dat bijstand op termijn zal verdwijnen (want over een paar jaar komt de overheid dan tot de ontdekking dat het 'onbetaalbaar' is geworden).

harmmeijer
harmmeijer20 jul. 2020 - 12:19

@ RealistischLinks Ja, inderdaad. Rutte is reeds begonnen met de campagne i.v.m. de verkiezingen van volgend jaar maart. Wilders en Baudet hijgen in zijn nek.

Libertain
Libertain20 jul. 2020 - 8:30

("Nederlands egoïsme drijft Europeanen tot wanhoop") Het is geen wanhoop. Degene die achter de Europese gedachten zitten, gaan nu de volle waarde van ons inbreng inzien die op dit moment gericht is om de Europese Unie uit de voegen te laten barsten. De valse hoop dat als de Engelsen weg zijn, zou de situatie tot rust keren is nu dankzij Nederland helemaal vervlogen. Rutte heeft op de juiste neoliberale wijze de estafette overgenomen - geen rekening met anderen behalve ons-kent-ons houden. De Europse gedachte direct in de neoliberale prullenbak.

4 Reacties
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 8:54

@Libertain: wat is er 'neoliberaal' aan? Of probeer je met deze term socialisten op het verkeerde been te zetten?

Libertain
Libertain20 jul. 2020 - 10:26

("@Libertain: wat is er ‘neoliberaal’ aan?") Het prullenbak. Het prullenbak waar het neoliberaal Rutte met zijn gedrag het hele Europa wil doen gooien. Trouwens, bedoel je dat "socialisten" analfabeten zijn die helemaal niets van wat nu gaande is kunnen begrijpen?

Fredje3
Fredje320 jul. 2020 - 10:37

@libertain, het enige wat Nederland vraagt is om de het lek te dichten voordat er weer heilloos inmense hoeveelheden geld naar toe gesluist wordt. Wij zijn nog steeds netto betalers, dat houdt in dat wij sowieso socialer zijn dat de netto ontvangers.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 12:55

@Libertain: de EU IS neoliberaal. En de burger laten draaien voor bankproblemen IS VVD beleid.

Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 8:26

Monti keurde 27 miljard aan bezuinigingen goed in 2012 in Italië, Berlusconi 2 jaar daarvoor 20 miljard. Hoezo is er daar niet bezuinigd? Rajoy heeft enorm bezuinigd in Spanje. Ik kan er tientallen linkjes over plaatsen maar die mag u zelf opzoeken. Meer dan Nederland bezuinigd heeft. Maar daar gaat het helemaal niet om. Franse en Duitse banken zitten tot over hun nek in de bankensector in die landen. Het zijn de Duitse en Franse banken die at risk zijn. Daarom willen Merkel en Macron dit steunpakket. Echt niet omdat ze medelijden hebben met de gemiddelde Italiaan of Spanjaard. En daarom gaat Rutte ook gewoon tekenen want doet hij dat niet dan wordt de single market verstoord. We zijn dus gewoon weer banken aan het redden. Maar zoals gewoonlijk moeten de schulden weer publiek gemaakt worden dus wil Rutte austerity. Never waste a good crisis. En het staat goed bij de volgende verkiezingen. Hij heeft zijn rug recht gehouden. Nee hij speelt een heel cynisch spel. Hij wil natuurlijk die banken redden, maar wil ook dat de rekening terecht komt bij mensen die toch al weinig hebben. Net zoals na de verkiezingen ook hier weer een golf van bezuinigingen gaan komen. Durven ze nu nog niet aan om dat te zeggen.

5 Reacties
Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 8:56

Even als aanvulling op mezelf. https://www.irishtimes.com/business/economy/crisis-era-tools-to-bring-relief-for-banks-in-france-italy-and-germany-1.4205658

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos20 jul. 2020 - 10:00

2012 Dat is 8 jaar terug, Ze hadden, net als Nederland en Ierland veel meer moeten bezuinnigen. Het valt me op dat er een causaal verband is tussen het begrotingstekort/staatsschuld en het, vergeef me het woord, ambtenarenoverschot. Één van de grootste taboes in Europa is de hoeveelheid ambtenaren per inwoner. In Nederland kunnen we zonder problemen met 250.000 ambtenaren minder. Gewoon overtollige regeltjes afschaffen en er kunnen er weer een paar weg. Met hoeveel ambtenaren kunnen ze in Zuid-Europa wel niet minder toe? Daar zitten de echte kosten. Dan heb ik het niet over leraren, agenten, brandweerlieden of verplegers, maar over beleidsambtenaren, coöriginatoren en andere bureautijgers.

Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 11:07

Bezuinigingen Italië gingen door tot dat Renzi het veld moest ruimen, in Spanje tot Sanchez ging regeren. Dat is een paar jaar geleden en ze zijn langer doorgegaan als Nederland. Strak plan ambtenaren er uit gooien. Dan verdwijnen die taken naar zogenaamde semi private advies en ondersteuningsbureaus die veel meer kosten dan ambtenaren.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 11:46

@Zapata: als ze meer dan Nederland bezuinigd hebben verklaar dan het enorm grote tekort.

Pater
Pater22 jul. 2020 - 4:05

@Lowieke "Gewoon overtollige regeltjes afschaffen en er kunnen er weer een paar weg." Welke regels zijn overbodig ? Trumpf schrapt veel milieuregels, desastreus. In NL hebben we een sturende ruimtelijke ordening met regels helemaal afgeschaft, met als gevolg een Randstad die uit zijn voegen barst, met onbetaalbare woningen, en vele krimp- of bijna krimpregio's in de periferie.

Herr Vorragend
Herr Vorragend20 jul. 2020 - 8:04

Natuurlijk gaat er straks een bak geld richting o.a. Italië. Daar is geen ontkomen aan. Is juist ook in ons eigen belang want als Italië omvalt zijn hier de rapen ook gaar. En of dat dan 450 of 500 miljard giften zijn zal ieder een worst zijn. Alleen hebben ervaringen uit het verleden geleerd dat er aan het cliëntelisme en de wijdverbreide corruptie in Italië geen eind komt als je er zonder voorwaarden geld naar toe brengt. Integendeel zelfs, je moedigt het eigenlijk flink aan. Dus dat er voorwaarden gesteld worden die corruptie en dergelijke moeten ontmoedigen is niet meer dan terecht. De Oostenrijkers weten dat overigens als geen ander. De voormalige Oostenrijkse en nu Italiaanse autonome Duitstalige provincie Alto Adige/ Südtirol kent geen problemen à la de rest van Italië. Reden: De Romeinse kleptocratie en de maffia hebben er geen enkele invloed.

2 Reacties
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 8:55

@Herr Vorragend: BANG. Harde voorwaarden, net zoals met de invoering van de Euro die ook al met zoveel beloften werd ingevoerd.

korheiden2
korheiden220 jul. 2020 - 10:15

@Herr : Dat klopt. Alto Adige is een zeer welvarende regio. Wij komen er zeer regelmatig. Je waant je in feite in Oostenrijk. Alleen in Bolzano en Merano wordt ook Italiaans gesproken. Dat is vooral veroorzaakt door Mussolini, die na 1918 grootscheeps heeft ingezet op Italianisering van de hele regio. De Zuidtirolers zouden het liefst terug willen naar Oostenrijk en na de Tweede Wereldoorlog had men daar terecht hoop op. Maar de grote landen wilden de Italianen niet schofferen en Zuid-Tirol bleef dus Italiaans, ook al behoorde deze regio tot de Eerste Wereldoorlog aan Oostenrijk. De geschiedenis wordt nu eenmaal geschreven door de overwinnaars.

shrew
shrew20 jul. 2020 - 7:03

Alsof Nederland alleen staat, van de 8 netto betalers aan dit plan (D, F, Nl, Zw, DM, O, F, Irl) zijn er vijf tegen. Van de landen die betalen is dus een meerderheid tegen.

1 Reactie
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 7:39

@shrew: goed gezien. Eén van de methoden waarop men het hoopt te verkopen is dat Rutte 'geisoleerd' zou staan, en dan nog....

Bouwman2
Bouwman220 jul. 2020 - 6:49

Victor Orbán wijst Rutte terecht: bemoei je niet met Hongarije zoals je je ook niet de zuidelijke landen de wet niet moet gaan spellen. Dat een zeer rechtse mens als Orbán dit tegen een Nederlandse premier zegt is ontluisterend voor Rutte die bekend staat als redelijk rechts en komend uit een land dat bij de oprichters van de EU hoorde. Ruitte brengt niet alleen de VVD maar heel Nederland en de hele EU in diskrediet ten faveure van volstrekt onnodige polarisatie. .

6 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend20 jul. 2020 - 7:24

Op je donder krijgen van een absolute non-valeur als Viktor Orbán zou ik beschouwen als een groot compliment.

Buitenstaander
Buitenstaander20 jul. 2020 - 8:10

@Bouwman Vraag: Als er in de EU 'spelregels' afgesproken zijn over hoe de (morele) rechtsgang en rechten van de mens geregeld zijn, want dat zijn de EU-values, en je treedt als Hongarije toe, dan mag een land/ mogen landen dus anderen op de vingers tikken, en vooral dit type afwijkend regiem niet 'sponsoren' met geld, toch? Of worden we lid van een voetbalclub waar ineens een lid besluit dat hands ook gewoon moet kunnen om een doelpunt te maken?

Libertain
Libertain20 jul. 2020 - 8:20

@Herrr, ("..een absolute non-valeur als Viktor Orbán..") Waar haalt u deze geweldige opmerkingen vandaan, mogelijk rechtstreeks uit uw onderbuik omdat er een buitenlander betreft?

Willem D2
Willem D220 jul. 2020 - 13:07

Dat ik op deze site nog steun voor Orban mag lezen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, of zou hier meer de stelling opgaan: “De vijand van mijn vijand is mijn vriend” ?

Herr Vorragend
Herr Vorragend21 jul. 2020 - 7:34

M'n excuses Libertain. Ik zal voortaan mijn onderbuik onder controle houden en nooit meer kritiek hebben op Trump, Duterte, Bolsonaro, Erdogan, Poetin, Orban en andere buitenlanders.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas21 jul. 2020 - 8:08

@Libertain "Waar haalt u deze geweldige opmerkingen vandaan, mogelijk rechtstreeks uit uw onderbuik omdat er een buitenlander betreft" Kritiek op Orban is onderbuik zeg je, want het is een buitenlander?? Als 't maar tegen Nederland is, en vooral maar tegen Rutte, is het automatisch goed, blijkbaar. Of ben je het eigenlijk wel een beetje eens zijn beleid misschien? Zou me hier ondertussen ook helemaal niets meer verbazen. Het afpakken van het recht van transgenders om hun geslacht te mogen veranderen was er een van Orban. Of het gelijkscharen van homosexualiteit en pedofilie, dat was ook een mooie parel van Ome Viktor en zijn club. Maar goed, ik weet ondertussen ook wel wat homorechten waard zijn voor sommige van de 'progressieve' helden hier. Nul komma nul. Als we maar stelling kunnen nemen tegen het bedorven Nederland is alles geoorloofd.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 jul. 2020 - 4:51

Rare frames in dit artikel, heeft niets met egoïsme te maken. Je moet natuurlijk wel het grote plaatje willen zien. De Britten hebben nauwelijks hun hielen gelicht of de Frans/Duitse kongsi probeert met powerplay en emo-manipulatie, de Coronacrisis is een gelegenheidsargument, er linksom of rechtsom een transferunie door te drukken. Zwichten de verstandige vier dan wordt het "point of no return" definitief gepasseerd en zitten zij allemaal vuistdiep in mediterrane potverterende economieën. Er zijn twee hoopgevende factoren die de verontruste burger moed geven. De timing, met de TK-verkiezingen voor de deur betekent zwichten van Rutte hoogstwaarschijnlijk een electorale decimering van de VVD, hij zal toch graag de huidige zetelwinst in de peilingen willen verzilveren. Mocht hij onverhoopt toch weer overstag gaan, dan verwacht ik een veto van Oostenrijk, Denemarken of Zweden. Vooral de laatste twee landen zullen niet willen opdraaien voor de weeffouten van de Euro.

8 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 jul. 2020 - 6:55

Breaking news. Macron schijnt Kurz in een onderonsje flink te hebben geschoffeerd. Ik zet nu een goed flesje rode troost [Haut-Médoc] op een veto van de Oostenrijkse bondskanselier.

Bouwman2
Bouwman220 jul. 2020 - 7:02

Waarom Rutte doet wat ie doet komt door u, Lefty. Want u snapt niets van de Euro, dat Nederland en de BRD op moment van invoering de gulden en de mark devalueerden, dat de concurrentiepositie van Nederland en de BRD enorm werd gelift ten koste van die van de drachme, de peseta, de franc en de lira. Dat de eerste twee genoemden goedkoop konden gaan leven en de rest een stuk duurder uit was. U beschouwt dat verschil als voordelig voor zichzelf, en wat iemand uit Portugal, Griekenland en Catalonië aan nadelen ondervindt zal u wordt wezen. U geeft aan dat u links bent, maar u bent gewoon dom rechts, u laat zich manipuleren. Sorry.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 7:41

@Bouwman: hele verhaal graag. De concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven werd gelifd ten koste van de Nederlandse consument en belastingbetaler.

Verver
Verver20 jul. 2020 - 8:08

@bouwman Dat zal allemaal prima, maar ze hadden toen al maatregelen moeten nemen om dat verschil kleiner te krijgen. Echter ze zijn gewoon blijven doorgaan met leven, alsof ze nog de goedkope peseta, franc en de lira hadden. Ze hebben de tering niet naar de nering gezet en zullen dat alsnog moeten doen. Te beginnen door eens de pensioenleeftijden gelijk te trekken.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 jul. 2020 - 8:08

@ Bouwman "Dom rechts" toe maar. Ik ben bekend met wat u schetst, daarom hadden we de zuidelijke niet direct moeten opnemen in de muntunie. Waarschuwingen werden destijds in de wind geslagen en de scenario's die zich nu voltrekken werden door deskundigen voorspeld, daar is niets "links"of "rechts" aan.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 jul. 2020 - 8:09

zuidelijke landen

Buitenstaander
Buitenstaander20 jul. 2020 - 8:18

@Bouwman Los van het treurige nieuws, dat u blijkbaar behoort tot het type die, wanneer anderen een ander standpunt hebben, deze mensen weer dom rechts noemt (gaaaaap...) , vraag ik me in alle gemoede af waarom we weer gezochte excuses aanvoeren om het economisch- en politiek falen van Zuid Europa te verdedigen. Ieder land had destijds een 'keuze' om haar munt op een bepaalde waarde in te brengen. Maar als je altijd gewend was te devalueren om je eigen economische tekortkomingen te maskeren, dan wordt het niet makkelijker....

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jul. 2020 - 10:50

Bouwman - ik vrees dat jij het niet begrijpt. Voor de Euro is de D-Mark de basis. De andere munten zijn naar waarde in de Euro gegaan. Ik denk echt dat je fout zit met het opgewaardeerd zijn van D-Mark en gulden. Alleen door de betere economische prestaties van deze landen is er een verschil ontstaan wat alleen te corrigeren is door deze landen armer te maken (en de zuidelijke landen relatief rijker). De inspanningen van de ECB zijn de laatste jaren daarop gericht geweest met haar onbeperkte beschikbaarheidstelling van ongedekt geld en negatieve rente. De enige remedie daartegen, ontrukken aan dat bewind. Ik hoop dat daar de eerste stappen van worden gezet.

José
José20 jul. 2020 - 4:50

Ter overdenking: https://decorrespondent.nl/11431/in-brussel-gaat-het-nu-over-de-economische-vraag-van-deze-coronatijd-bezuinigen-of-investeren/1331812710074-de0dea85

1 Reactie
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 7:38

@José: zelfs het woord "investeren" is nu een eufemisme voor een transferunie.

Pater
Pater20 jul. 2020 - 3:46

NL is de grootste profiteur van de EU. NL maakt grootschalige belastingvermijding mogelijk. NL profiteert van aanzienlijke kortingen op de betalingen aan de EU. NL wenst andere landen neoliberale voorwaarden op te leggen (zoals privatiseringen en bezuinigingen op de sociale uitgaven). Rutte is kennelijk zo bang voor Wilders en Baudet dat hij de EU in de soep laat lopen.

9 Reacties
Pater
Pater20 jul. 2020 - 3:57

PS Als D66 en CU Rutte hiermee weg laten komen hebben ze geen kans meer bij de verkiezingen. Kabinetscrisis dus in aankomst.

Bouwman2
Bouwman220 jul. 2020 - 7:08

U bent geen pratende pater, Pater maar een oprecht gelovige, in het land van blinddoeken en muilkorven houdt u de lamp hoog. Ditmaal dus even geen sorry.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 jul. 2020 - 7:09

@ Pater Wij zijn vanaf de start van de unie verhoudingsgewijs de grootste netto-betaler. Het beleid van Draghi die de geldpersen vrijwel onophoudelijk overuren liet draaien, is vooral heel nadelig geweest voor u en ik. Was bovendien in strijd met het stabiliteitspact, alle EU-verdragen worden naar believen geschonden om de muntunie met kunst- en vliegwerk overeind te houden

Harba Lorifa2
Harba Lorifa220 jul. 2020 - 7:14

Laten ze in Italië nou maar eens eerst zelf belastingen gaan innen. Over profiteurs gesproken.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 7:46

@Pater: altijd dat "ge-wij" alsof ik samen met Starbuck en Facebook en Shell meedeel in hun vuile belastingspel. En eh, Pater: omdat jij het zo afschuwelijk vind wat in de Zuidas gebeurd. Kun je even de partijen aangeven die het mogelijk hebben gemaakt? Met VVD, CDA en uiteraard D'66 kom ik namelijk nog wat zetels te kort.....

Buitenstaander
Buitenstaander20 jul. 2020 - 8:23

@Pater Profiteur of gebruik maken van de mogelijkheden en doelstellingen waarvoor de EU is opgericht? Kortingen op aanzienlijke netto betalingen, ja en dus? Belastingvermijding, dus niet ontduiking, ten bedrage van wat is het 40miljard? Oke dan compenseren we Z-Europa uit een fonds voor die 40 miljard, koopje tov de 400-700 miljard, toch? Wat een verhaal he?

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer20 jul. 2020 - 9:01

Definieer NL, want dat is neem ik aan niet de gemiddelde burger?

Pater
Pater21 jul. 2020 - 3:10

@Bouwman Ik noem feiten. @Deplorable Verhoudingsgewijs grootste netto betaler: kan goed kloppen. Ook de grootste netto profiteur. @Harba Italië heeft de afgelopen 20 jaar fors bezuinigd om de rente op de schulden te kunnen betalen, daar kan Dijsselbloem nog een puntje aan zuigen. Juist Italië verdient onze solidariteit. @Jansen Ik zie geen 'wij' staan in mijn post. De VVD zit sinds 1994 onafgebroken in de regering, CDA (of voorgangers) sinds 1945, uitgezonderd de acht jaar paars. Lijkt me heel verantwoord daar de hoofdverantwoordelijkheid te leggen. @Lood NL = Nederland, in dit geval in het bijzonder de Nederlandse regering. Als de gemiddelde burger daar afstand van wil nemen is maart 2021 een prachtige gelegenheid.

Jansen7
Jansen721 jul. 2020 - 12:13

@Pater: 1) wel Nederland in de zin alsof ik mee zou profiteren en zie punt 2) ik stem niet op die drie rechtse partijen dus welke linkse partijen waarop we stemmen gaven de VVD, CDA en D66 de mogelijkheid om de Zuidas, die jij zo slecht vindt, op te richten en in stand te houden?

Thuru
Thuru20 jul. 2020 - 3:46

Nederland moet zijn poot stijf houden. We betalen al teveel aan contributie. Meer betalen is zeer onwenselijk. Beter italie, spanje en frankrijk, griekenland enzovoorts flink de belasting omhoog te gooien. Deze landen moeten hun broek zelf maar ophouden. Als europa haar zin wil doordrijven wordt het misschien tijd voor een Nexit En voor elke deugerd die vind dat Nederland wel meer moet ophoesten, mag de kosten wat deze plannen kost voor Nederland in zijn geheel zelf ophoesten. UK is net op tijd met het verlaten van de EU en zit binnenkort daar wel de voordelen van. Nederlandse volk heeft geen zin om het wanbeleid van zuid europese landen op te moeten hoesten. Dus Rutte hou je poot stijf!!!

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman220 jul. 2020 - 7:12

Vanuit de serre in uw hoog gelegen luxe appartement kijkt u met genoegen uit op de krottenwijken beneden. Er zijn er veel als u, en omwille van u en hen speelt Rutte zijn doortrapte spel. Het is pornografisch, hoe Rutte de boel verneukt.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 jul. 2020 - 7:14

Mee eens, deze koers wordt een gebed zonder einde. Ik ben geen voorstander van een Nexit, wel van het opsplitsen van de muntunie. Hier lijkt al op te worden voorgesorteerd met de zogeheten "Hanzeliga". Moeten we wel even flink wat centjes afschrijven, soit. Dat weegt niet op tegen het weinig aanlokkelijke alternatief.

Buitenstaander
Buitenstaander20 jul. 2020 - 8:26

@Bouwman Vanuit uw luxe positie, u heeft er waarsch niet veel financieel last van, kijkt u moreel neer op diegenen die proberen ook nog een beetje realisme ten toon te spreiden

Fredje3
Fredje320 jul. 2020 - 3:10

Alhoewel ik over het algemeen gezien niets goeds over Rutte kan zeggen, heb ik nu het gevoel dat hij voor het eerst voor de Nederlandse belangen uitkomt. De staat Nederland doet al descennia niets anders dan het uitmergelen van haar volk om het rupsje nooitgenoeg (de EU) te blijven voeden. Dit terwijl andere landen al descennia lang niets doen. Elke keer als er een crisis of wat dan ook is, dan wordt aan het Nederlandse volk gevraagd.... euh... geeist dat zij weer meer geld gaat ophoesten. Het resultaat is een ongekende belastingdruk en de enige bedrijven die groeien in Nederland zijn de voedselbanken. Als we nog meer geld kwijt zijn aan het rupsje nooitgenoeg zal dit zeker van invloed zijn op de manier waarop de Nederlanders tegen de EU gaan kijken en aangezien momenteel de enige partijen in de politiek begrijpen hoe walgelijk de EU is de populistische partijen zijn (zijn zij dan als enige slim genoeg het monster te zien?) is dit een kwalijke zaak. Rutte moet zijn poot stijf houden. We zijn idd geen pinautomaat.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman220 jul. 2020 - 7:14

Rutte moet zijn poot stijf houden? .Je reinste vuilbekkerij.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 7:44

@Fredje: je zei: "De staat Nederland doet al descennia niets anders dan het uitmergelen van haar volk om het rupsje nooitgenoeg (de EU) te blijven voeden." het Nederlands bedrijfsleven en de Nederlandse bankenwereld willen dat zo.... 1) bedrijfsleven wil dat we hun export subsidieren, via de Euro en loonmatiging. 2) bankwezen wil dat we opdraaien voor de onverantwoorde leningen aan Zuid Europa.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 jul. 2020 - 23:55

In het VK gaven politici de EU jarenlang de schuld van maatregelen die ze zelf niet durfde te verdedigen. En zo ontstond daar het beeld dat Brussel er niet was voor het VK. Dat legde de bodem voor de brexit. Rutte heeft goed opgelet want in navolging van gekke Gerrit Zalm doet hij hetzelfde als de Britse leiders deden. Leugens verkopen om goede sier bij zijn eigen volk te maken. Hij doet net of hij niet weet dat zijn dwarsliggen ons maar ook de andere landen een enorme schade toebrengt. Met geen enkel ander doel dan het gras voor de voeten van Wilders en Baudet weg te maaien. Rutte is het slachtoffer geworden van zijn eigen leugens. Het was amateur econoom Gerrit Zalm die de Europese samenwerking terugbracht tot een simpele boekhoudkundige kwestie: Alles wat niet naar ons gaat, gaat naar een ander. Waarschijnlijk om het voor zichzelf begrijpelijk te houden en omdat het zo lekker bekt. Rutte neemt die onwaarachtige frame over omdat de verkiezingen voor de deur staan. En het werkt. Maar liefst 60% van Nederland gelooft hem. Of het waar is zal niemand van die 60% kunnen bevestigen of weerleggen, maar dat is ook helemaal de bedoeling niet. Het moet waar zijn. Listen Very Carefully, I Shall Say This Only Once. Er gaat geen Nederlands geld naar Italië, er wordt geld geleend om alle Europese landen waaronder ook Nederland te helpen. Wij krijgen zelf 12 miljard uit die pot. Ons risico is 8 miljard. Dat is het bedrag waarmee we het schip ingaan wanneer geen enkel Europees land in staat is om zijn deel terug te betalen. Wanneer het alleen om Italië zou gaan dan komt het voor ons neer op nog geen miljard. Dat is peanuts vooral omdat Nederland jaarlijks 85 miljard euro aan de interne markt van de EU verdient. Iedere Nederlanders vangt daar jaarlijks 5000 euro van, een Italiaan maar 1200 euro. Want er gaat al decennia een enorme, constante stroom geld van arm naar rijk, van zuid naar noord. En in tijden van tegenspoed zoals in 2008 en ook nu weer gaat er een heel klein beetje van dat geld weer terug naar de zuidelijke landen. Precies als in een transferunie. Toen de euro werd ingevoerd is besloot men tot een goedkope euro voor de zwakkere economieën. Het was een steuntje in de rug om ze te beschermen tegen Nederland en Duitsland. In de praktijk pakte het echter precies andersom uit. Want een goedkope euro voor de zuidelijke landen bleek een nog veel goedkopere euro voor Nederland en Duitsland. Daarom ons enorme handelsoverschot. Wij zijn rijk omdat we Italië arm hebben gehouden. Nu Italië terecht vraagt om een correctie op die scheefgetrokken economische afhankelijkheid zijn wij ineens niet meer thuis. Het is te zot voor woorden.

8 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa220 jul. 2020 - 7:12

Martin, kunt u de beweringen ook staven?

Ch0k3r
Ch0k3r20 jul. 2020 - 7:40

@Martin "Wij krijgen zelf 12 miljard uit die pot. Ons risico is 8 miljard. Dat is het bedrag waarmee we het schip ingaan wanneer geen enkel Europees land in staat is om zijn deel terug te betalen." Newsflash, er zijn maar een paar landen in de EU die daartoe in staat zijn. De rest staat over een jaar weer te bedelen om nieuw geld bij te drukken. Geld bijdrukken is een korte termijnoplossing die op lange termijn voor problemen zorgt. Er moet iets rigoreus veranderen in de landen.

Libertain
Libertain20 jul. 2020 - 8:25

@Harba, leeft u mogelijk afgesloten in eigen bubbel - wat Martin hier schrijft is reeds breed door Europese economen uitgelegd. Leest u het 's nog een keertje.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer20 jul. 2020 - 9:06

De reden dat veel Nederlanders dat "frame" geloven is omdat steeds meer mensen zich zelf bepaald niet rijk voelen. Onze staat is rijk, onze bedrijven zijn rijk, maar steeds meer Nederlanders hebben geen enkel vermogen, hoe zuinig ze ook leven.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa220 jul. 2020 - 9:55

Libertain, heeft u linkjes?

Uitgekleed
Uitgekleed20 jul. 2020 - 13:04

MartinvanderLinde 20 juli 2020 at 01:55 Iedere Nederlanders vangt daar jaarlijks 5000 euro van, een Italiaan maar 1200 euro. Want er gaat al decennia een enorme, constante stroom geld van arm naar rijk, van zuid naar noord. Gisteren las ik hier dat Nederland per inwoner ruim 5000 euro verdient aan de EU. Gemiddeld zijn wij vanaf 1980 gelijk gebleven aan inkomen. Hoe zit dat dan. Nu dat gemiddeld klopt misschien wel ?, maar als 90% het niet ontvangen heeft dan gaat de rest naar 10% van onze dierbare landgenoten. de boeren krijgen dus ook niets die worden nu bedreigd in hun bestaan door een regering die nooit eens het geld haalt waar het heengaat. Misschien heeft dat te maken met de Nederlandse weerstand hun geld te overhandigen aan de PICS landen. Dus mensen kijk uit met Rutte, hij maakt er handig gebruik van. Martin graag een link naar die 5000 en 2000 per jaar

Klaas Punt
Klaas Punt20 jul. 2020 - 17:27

Martin, als het 'slechts' om 8 miljard gaat waarom schenken we dat niet bij voorbaat, aan wie?, en dan zijn we van die hele zaak af. Dat bedrag kunnen we wel weer terugverdienen door de accijnsen te verhogen. In elk geval geen verdere verplichtingen.

Uitgekleed
Uitgekleed21 jul. 2020 - 14:45

MartinvanderLinde 20 juli 2020 at 01:55 Martin nogmaals graag een link naar die 5000 en 2000 per jaar. Zo niet dan zal het wel een verzinsel zijn.

HarrieJ
HarrieJ19 jul. 2020 - 21:43

We zijn er voor gewaarschuwd, de "Never Waste A Good Crisis". Hier is ie dan! De liberaal Rutte is de uitverkorene om voor het Europese en Amerikaanse grootbedrijf Europa echt te gaan slopen. Europa in de schulden jagen, aan de ketting leggen. En ons zo ook een samenleving naar het evenbeeld van Amerika scheppen. Dít vraagt om een opstand, net zo zeer als rascisme zo niet meer.

4 Reacties
HarrieJ
HarrieJ19 jul. 2020 - 21:57

dat alles als vanouds door de VVD gebouwd op eng nationalisme, want zo maak je de geesten hier ook al vast rijp voor de broekriem aantrekken, lagere lonen, almaar ten gunste van hogere bonussen en dividenden.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 5:18

Geen verwarring scheppen. Wat Rutte doet is één grote bankensubsidie. Die hebben teveel uitgeleend en ook dat mogen we goedmaken van ze. En revolutie is precies wat ze bovenin willen. Dan kunnen ze het neerslaan en dan hebben ze hun excuus om maatregelen nemen.

Mr Ed
Mr Ed20 jul. 2020 - 6:43

Wij moeten geld lenen om dat aan Italië en Frankrijk te geven, omdat die landen zoveel geleend en uitgegeven hebben dat ze niet meer solvabel zijn. Wat kan er mis gaan?

Uitgekleed
Uitgekleed20 jul. 2020 - 13:13

Correctie PIGS landen

itsme3
itsme319 jul. 2020 - 21:40

Er zit een fout in de titel. Die had moeten zijn: "Rutte verdedigt Nederlandse belangen met verven. Drijft Europese profiteurs tot wanhoop." Ik zie geen reden waarom dat Italië en Frankrijk, die niet anders hebben gedaan dan alle hervormingen gesaboteerd, ook maar een enkele cent zouden moeten krijgen. Spanje, Portugal en Griekenland hebben tenminste nog iets gedaan om hun financiën op orde te krijgen, maar de eerste twee totaal niets.

4 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden20 jul. 2020 - 0:23

"Rutte verdedigt Nederlandse belangen met verven." En nou staat hij er gekleurd op.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 5:18

Zijn er kranten en andere media in Nederland die voor Nederland zijn?

webmaatje
webmaatje20 jul. 2020 - 6:46

Ik snap alle nationale reacties. maar de wereld is veel groter dan de EU. En in die grote buitenwereld is een heel groot vrijhandelsblok *RCEP) aan het ontstaan tussen het werelddeel Australië (incl. Nieuw Zeelabd) en de verre oostenstaten in Azië incl. China. India heeft zich teruggetrokken, maar kan altijd wel weer aanschuiven, Nederland is afhankelijk van de Duitse economie en dat land exporteert nogal wat naar de zuidelijke lidstaten. Ik snap werkelijk niet waarom dat niet begrepen wordt en waarom niet meer naar het (verre) oosten gekeken wordt wat zich daar afspeelt.

itsme3
itsme320 jul. 2020 - 8:37

@Vrije Geluiden. Slip of the keyboard. Ik het het gezien, maar toen was het te laat :-(.

VaderTijd
VaderTijd19 jul. 2020 - 21:14

Mfff, mijn sympathie gaat primair toch uit naar Rutte, maar iets toegeven kan wel.

Spierbal
Spierbal19 jul. 2020 - 21:10

Hard? Het moet nog veel harder, dit is niets.. nederland is altijd al de grootste netto betaler geweest

BartP2
BartP219 jul. 2020 - 20:38

Heel goed dat Rutte de vinger op de zere plek legt. Nederland is geen pinautomaat.

Markzelluf
Markzelluf19 jul. 2020 - 20:14

‘Bek houwe en betale’, dat wordt van u verwacht, beste landgenoten. Dat u pas als u een achter in de zestig bent met pensioen kunt, dan vast nog een flinke hypotheek hebt, aan de vooravond staat van hoge zorgkosten en weinig contacten zult hebben met u kinderen ( die werken, net als hun partners), maakt niks uit. Is voor goede doel: een ruimhartige houding richting andere landen die het niet makkelijk hebben en geen behoefte hebben aan ‘opgelegde veranderingen’.

I am Legion
I am Legion19 jul. 2020 - 20:05

Het gaat in zeker niet om egoïsme daar het bewust valselijk geclaimde "slachtofferschap" waarmee de zuidelijke EU-landen een verdeling van de staatsschulden nastreven allang voor de Corona-crisis bestond. Dat kan eenvoudig worden bewezen met de eerder al door o.l.v. Macron gezamenlijk met andere zuidelijke EU-landen al openlijk als doel verklaarde wens om tot een herverdeling van nationale schulden te komen maar ook door andere oudere dit ondersteunende onmiskenbare feiten. Die feiten werden middels twee belangrijke columns van mensen die weten waar ze over spraken tien jaar geleden bij de vorige EU-crisis al overtuigend verwoord: https://www.nrc.nl/nieuws/2010/05/29/romeinen-germanen-en-de-europese-koekjestrommel-11896301-a837456 https://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/28/democratie-als-gevaar-12027740-a132779 Ik kan niet vaak genoeg op deze twee samenhangend scherpe columns wijzen die precies aangeven in welke precaire toestand we verkeren. Lees ze eerst eens goed en denk erover na voordat je oordeelt. Los daarvan is er weinig mis met het Herstelfonds an sich en zelfs niet met een zekere meerjarenbegroting mits dus heet ook door veel economen van aanzien middels leningen gaat die tenslotte niet or nauwelijks belast zijn met rente, en er daarnaast bij giften niet ook eisen tot redelijke hervormingen en bindend toezicht daarop geldt. Dat men zich daartegen verzet, net als bij de vorige crisis, is veelbetekenend en reden die eisen des te meer te laten gelden.

2 Reacties
Pater
Pater20 jul. 2020 - 3:55

Het is onjuist dat Macron al voor de coronacrisis tot een herverdeling van de nationale schulden wil komen. Links naar artikelen achter een betaalmuur werken natuurlijk niet. Over de richting van de hervormingen zijn de landen het wel eens: groener, socialer. Zoniet NL Als NL, altijd de grootste profiteur van de EU, saboteur van belastingheffingen in andere landen, nu niet beweegt zal NL het de komende jaren heel zwaar krijgen in de EU en kunnen we Rutte de lafheidspremie geven: angst voor Wilders % Baudet.

Buitenstaander
Buitenstaander20 jul. 2020 - 8:29

@Pater Macron: dat klopt, hij gebruikt alleen nu het moment nog eens, daarvoor was hij nl ook al voor herverdeling, en hoe zou dat nou komen, uit een land dat zelf intern niets voor elkaar krijgt?

Rutger Groot
Rutger Groot19 jul. 2020 - 19:59

"Rutte tracht te voorkomen dat de Europese Unie een steunpakket voor Zuideuropese landen beschikbaar stelt." Hier ontbreekt het woordje "onvoorwaardelijk". Natuurlijk moeten we elkaar helpen, maar het is niet gek om hier voorwaarden aan te stellen bijvoorbeeld tav verhoging pensioenleeftijd, het innen van belasting en bestuurlijke hervorming (bijv. reduceren van collectieve lasten dmv samenvoegen van gemeentes). Los van corruptie en nepotisme. Zonder noodzakelijke hervormingen hebben de zuidelijke landen op de langere termijn geen schijn van kans binnen de EU.

RaymondenJoop
RaymondenJoop19 jul. 2020 - 19:56

Bottom line gaat het erom of we de pinpas van Europa willen zijn of dat je het grote manco van de EU repareert. Dat is dat verschillende culturen er andere werkmethodieken op na houden. Geld bij de burger (bijv Italie) of geld bij de overheid ((NL). De italiaan heeft meer koopkracht dan de NL'er, o.m. door een 25% zwarte economie. Dit gaat niet om corona, dit gaat om het bestaansrecht vd EU zelf. Afspraken zijn te vaak geschonden, dus een 'veto' op niet naleven vd hervormingen is terecht. Als Rutte toe geeft, geeft ie onze principes op. Kunnen we twee dingen doen: Nexit en een focus op gelijkgestemden of de cultuur overnemen van de zuidelijke staten

wegmetons
wegmetons19 jul. 2020 - 19:52

Dus technisch gezien speelt men chicken in plaats van gewoon in het midden uit te komen. Ik moet wel toegeven dat ik smakelijk gelachen heb om Orban. "Ik wil niet op de man spelen maar die Hollander". In de categorie ik spreek mezelf tegen was deze wel prachtig. Ook wel humor dat hij de boel wil opblazen om de rechtsstaat, zegt wel wat over waar die man staat wat betreft democratische waarden.

Middenman
Middenman19 jul. 2020 - 19:51

OK. Dus Europese eenheid betekent dat Duitsland en Frankrijk een plan bedenken en dat Nederland moet tekenen bij het kruisje? Wat ben ik blij dat Rutte het anders ziet. Zeg ik als niet-VVDer. Voorwaarden stellen aan bedrijven bij Corona steun is OK. En aan landen ook. Dat ben je op zijn minst verschuldigd aan je eigen belastingbetalers.

1 Reactie
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 5:22

Rutte ziet het niet anders: ook kwaliteitsmedia geven het allang aan: hij heeft minstens twee gezichten. Het gezicht als hij EU-verdragen en handelsverdragen sluit en het Halbe Zijlstra-gezicht als hij in Nederland verkiezingen moet winnen van de PVV.

JanKlaasen
JanKlaasen19 jul. 2020 - 19:33

Chapeau dat Rutte zijn poot stijf houdt. Bizar dat Merkel en Macron miljarden willen doneren zonder aan hervormingen te denken. Wil je dat landen bij een volgende crisis hun eigen boontjes kunnen doppen of niet?

1 Reactie
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 5:25

Merkel steunt daarmee de Duitse bankenwereld vermoed ik, op kosten van, maar vooral buiten het oog van, Otto Normalverbraucher.

RealistischLinks
RealistischLinks19 jul. 2020 - 19:31

De kop van het artikel had moeten zijn: "Nederlands REALISME drijft Europeanen tot wanhoop" Zou de schrijver van dit stukje zich niet realiseren dat: -de gemiddelde Italiaan meer vermogen bezit dan de gemiddelde Duitser? -Italië de op twee na de grootste goudvoorraad ter wereld heeft? -de Italiaan vrijwel niet of nauwelijks een hypothecaire schuld heeft, in tegenstelling tot een Nederlander? -de Italiaan véél minder aan belasting afdraagt? -een kwart van hun economie zwart is? Om over het grijze deel maar niet te spreken. -etc..etc.. Kortom, dit moet eens stoppen.

Bert de Vries
Bert de Vries19 jul. 2020 - 19:25

Nederlands egoïsme? Waanzin. Zuid-Europese inhaligheid. Decennialang Europese begrotingsregels aan je laars lappen terwijl je er je handtekening onder hebt gezet. En vervolgens van de landen die zich in grote lijnen wel aan die regels hielden, geld eisen, dàt is pas egoïsme. Hulp, prima, maar dan indachtig het verleden onder voorwaarden. Zoals dat standaard is bij leningen. Hongarije, Italië, Spanje, Portugal, Polen, Frankrijk enzovoort hebben de keuze: handelen volgen Europese wtten, regels en richtlijnen of de EU verlaten. Maar geld over de balk smijten en vervolgens met de vuist op tagel slaan als een ander je niet direct geeft wat je wilt, is eigenlijk te primitief voor woorden.

Grozny
Grozny19 jul. 2020 - 19:22

"De getroffen landen wijzen op de positie van Nederland als belastingparadijs dat samenspant met multinationals en ervoor zorgt dat miljarden belastinggeld niet bij de samenlevingen die er recht op hebben terechtkomen." Volgens dat raport verliest frankrijk 2.5 miljard, italie 1.5 miljard en spanje 1 miljard per jaar door nederlands belastingparadijs. Niemand denkt toch serieus dat dit het verschil gaat maken in de begroting van die landen. Alleen al de verminderde bijdrage die ze aan de EU door hun schaduweconomie betalen is groter dan die bedragen.

Pieterw2
Pieterw219 jul. 2020 - 19:21

Het gaat niet alleen om de corona crisis. Ook over economisch herstel, hetgeen een goede zaak is. Er is in de loop van al meer dan 20 jaar nog niet één door de Rekenkamer gecontroleerde goedgekeurde jaarrekening geweest van de EU. Landen (ook de grote!) houden zich niet aan vastgelegde besluite, dus wat wil men nou?. Bezuinigen? Hervormen? Dat is in die landen politieke doodzonde. Moeten u en ik dat betalen? Er is al zoveel geld in bodemloze zuidelijke putten verdwenen dat er nu een keer een halt toegeroepen moet worden aan het ongebreideld overhevelen van uw en mijn geld. Als straks de crisis weer toeslaat komt men weer huilen aan de poort.

Thuiszitter
Thuiszitter19 jul. 2020 - 19:08

De voc mentaliteit zit er nog goed in, zeg maar. Maar ff serieus is dit vrekken gedrag ? De naam kijke kijke niet kopen hadden we al .

1 Reactie
Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 5:28

@Thuiszitter: de vrekken van tegenwoordig geven het geld van een ander weg.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa219 jul. 2020 - 19:03

Landen die al jaren hun financiële zaken op orde hebben vragen om te hervormen voor 500 miljard aan giften is niet asociaal en niet anti solidair. Het is uitermate verstandig. Ook voor landen als Italië en Spanje.

1 Reactie
Harba Lorifa2
Harba Lorifa219 jul. 2020 - 19:20

Niet op orde

Zapata
Zapata19 jul. 2020 - 19:02

Duitse en Franse banken zitten heel diep in de Italiaanse economie en in het financiële stelsel van Italië. Als Italië onderuit gaat volgen Frankrijk en Duitsland. Dat is de werkelijke reden dat het pakket er moest komen. Niet vanwege de arme Italiaan. Of de arme Spanjaard of noem maar een sloeber. Daarom gaat Rutte na een boel gesputter en gemopper gewoon overstag maar hij moet vanwege de verkiezingen wel geprofileerd worden als een krachtige leider die werkelijk alles bereikt heeft wat maar mogelijk is. Daarom dit toneelspel van de afgelopen dagen. Italië en Spanje gaan nu echt niet austerity toepassen want dan kunnen de regeringen die er nu zitten het wel vergeten de volgende verkiezingen. Die landen hebben al 10 jaar bezuinigingen achter de rug. Niet genoeg volgens de hardliners maar daarover kunnen de meningen verschillen.

3 Reacties
Lowieke de Vos
Lowieke de Vos20 jul. 2020 - 6:33

Hadden ze maar bezuinigd, dan hadden ze het geld nu niet nodig gehad. Ierland zat 10 jaar geleden dieper in de put dan Italie. Ze hebben we de broekriem aangehaald en zijn boven Jan gekomen.

Zapata
Zapata20 jul. 2020 - 8:04

@Lowieke, Zuid Italië is armer dan Roemenië. Wel eens geweest, en vooral daar rond Napels? Ik zie niet in wat daar te bezuinigen valt. In Spanje is ook enorm bezuinigd, de protesten waren daar niet van de lucht. De zelfmoorden overigens ook niet van mensen die het niet meer konden opbrengen. Het gaat niet om bezuinigingen, het gaat niet om verwende Italianen of Spanjaarden, het gaat om de Duitse en Franse banken. We zijn weer eens aan het banken redden.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 11:51

@Zapata: grotendeels eens met jou, maar wat dan nog? Maffia / Zuid Italië heeft haar shit al bijna een eeuw op Noord Italie afgewenteld en probeert Italie als geheel die shit weer op andere landen af te wentelen. Ik wil niet solidair zijn met de noch met de maffia, noch met de Franse en Duitse banken.

Pa Vlov
Pa Vlov19 jul. 2020 - 18:58

Van egoïsme is geen sprake. Gratis geld geven aan landen die hun zaken financieel niet op orde hebben en met de heersende mentaliteit ook nooit krijgen, is zinloos. Het is ons geld. Niet dat van Rutte. En het is veel geld. Heel goed dat daar afspraken over gemaakt moeten worden. Bij een bank krijg je ook geen lening of hypotheek als je je financiën niet op orde hebt.

Insan3
Insan319 jul. 2020 - 18:54

Het lijkt me niet meer dan normaal dat Nederland voorwaarden verbind aan dit verhaal. We dragen nette per inwoner ook het meeste bij. Of geven jullie ook gewoon je portemonnee aan een persoon van wie bekend is dat ze er niet heel goed mee zullen omgaan.

Rechtse Bal5
Rechtse Bal519 jul. 2020 - 18:29

gewoon geven dat geld en voor ons gedeelte de pensioenleeftijd naar 70 jaar dan is het bedrag zo afgelost; wat te kort komt brengen we in mindering op de boerensubsidie. Niemand weet overigens precies waar het over gaat, waar het geld vandaan komt en waar het geld voor besteed wordt.

Carbonarius
Carbonarius19 jul. 2020 - 18:28

"De premier wil dat Brussel, je weet wel die stad die altijd het verwijt krijgt bedilzuchtig te zijn, van de zwaar door corona getroffen landen eist dat ze allerlei zaken gaan hervormen die niets met corona te maken hebben." Tsja, de komende nationalisering van Alitalia heeft ook niks met Corona te maken. Het was daarvoor ook al een bodemloze put. Het is heel normaal dat om eisen te stellen aan een maatregelen pakket als het ons geld gaat kosten, dat doet de bank ook als je een hypotheek wil. Heeft echt niks met egoïsme te maken. Daarnaast wil Nederland ook dat ontvangers van de gelden, de rechtsstaat eerbiedigen, en dat bij schending de geldstromen moeten kunnen worden stopgezet. Is dit ook weer egoïstisch? Allemaal niet zo gek toch als je er even over nadenkt?

Buitenstaander
Buitenstaander19 jul. 2020 - 18:24

PS: O ja als Orban ook kwaad wordt dan weet jedat je goed bezig bent. En Macron geirriteerd: Ja als je niet doet wat Frankrijk met Frankrijk.. eh sorry Europa wil dan zijn de rapen pas echt gaar :-)

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin19 jul. 2020 - 18:21

Ik schaam mij ervoor dat ik Nederlander ben. Wat is er boven de Moerdijk toch aan de hand?

7 Reacties
Middenman
Middenman19 jul. 2020 - 19:53

Pjotr - op dit punt hoort u duidelijk bij een minderheid. Misschien zelfs wel een hele kleine minderheid en dan kan ik me die vraag wel voorstellen. U zou hem ook kunnen omdraaien.

Marco de Jong2
Marco de Jong219 jul. 2020 - 20:02

Dat sentiment is onder de Moerdijk niet anders hoor.

Spierbal
Spierbal19 jul. 2020 - 21:11

Als je wat meer levenservaring opdoet zal die schaamte wel snel minder worden

José
José20 jul. 2020 - 4:53

In de NRC stond een toepasselijk sonnet van Ilja Pfeijffer: Ons zelfbeeld staat ons in de weg. We zien onszelf als gidsland van de nuchterheid met monopolie op gezond beleid. Moreel gelijk voegt zich naar ons stramien. De anderen zien ons zoals we zijn: een klein, verwend belastingparadijsje, waar elk principe voor een bodemprijsje te koop is, narcostaatje aan de Rijn en land van botte onderhandelaars, die zich als kanselprekers presenteren. Op noodhulp worden voorwaarden bedongen, want onder dominees is deernis schaars. Ons Nederland heeft nog zoveel te leren, maar zelfs dat inzicht is niet doorgedrongen. Ilja Leonard Pfeijffer

Harba Lorifa2
Harba Lorifa220 jul. 2020 - 6:45

Marco, daar heeft u gelijk in. Ik begrijp de opmerking van Pjotr dan ook niet.

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 7:57

@Pjotr Kropotkin "Ik schaam mij ervoor dat ik Nederlander ben" Je kan prive zoveel geld overmaken als je wil. Je kan ook vrijwillig meer belasting betalen,

Jansen7
Jansen720 jul. 2020 - 8:04

@Jose: 1) welke partijen hebben samen met VVD, CDA en D66 de Zuidas opgericht? 2) zijn we nu opeens tegen drugs in progressief Nederland?

Buitenstaander
Buitenstaander19 jul. 2020 - 18:20

Egoiseme.... Gratis geld... Franse Huffington Post, en nog meer Frans commentaar. Ja, laten we het vooral over egoisme heben, lijkt wel erg een woord uit het Franse vocabulair. Frankrijk, een land dat NOOIT iets doet tegen het belang van Frankrijk zelf. Houdt Straatsburg, vele miljoenen per jaar, in stand, door zelfzuchtig nationalisme. De vos die passie preekt. En dan weer dat riedeltije over belastingparadijs: Laten Italie en Frankrijk eerst hun eigen interne (belasting) zaakjes maar eens op orde brengen En dat met gratis geld al die linkse stemmen in NL indirect alle Italiaanse veel-vernmogens steunen is de naiviteit ten top, ha ha. Maar ja, het is Rutte dus ben je per definitie tegen. Poot stijf, er komt heus wel een akkoord, alleen niet gratis, anders mogen we over 5 jaar weer.

Rearden7
Rearden719 jul. 2020 - 18:16

Rutte weet heel goed dat als hij toegeeft aan Franco-Germaanse druk die slechts bonussen van brakke banken/bankiers als Crédit Agricole en Deutsche Bank gaat steunen op conto van Nederlands belasting-en pensioenkapitaal, Forum voor Democratie in maart 2021 de grootste partij gaat worden, die net als het Verenigd Koninkrijk terecht voor Nexit wil gaan. De ECB heeft zijn balans in de laatste 3 maanden met €1.000 miljard zien toenemen (1), €750 miljard extra is niet extreem, maar symbolisch draait instemmen VVD de nek on. 1. https://tradingeconomics.com/euro-area/central-bank-balance-sheet

2 Reacties
Zapata
Zapata19 jul. 2020 - 20:13

Jij ziet het ook. Het toneelspel van luie Italianen en Spanjaarden ach wanneer hebben we dat eerder gehoord. Is een leuke afleidingsmanoeuvre. Maar hij gaat echt wel tekenen hoor, maar hoe moet dat gespint worden als zijnde daadkrachtig? We gaan het zien. Gaan weer prachtige verhalen worden.

Rearden7
Rearden720 jul. 2020 - 9:14

@Zapata: Als Rutte tekent dan heeft FvD nog meer munitie om te claimen dat de EU een transferunie is, en om op Nexit aan te sturen. Wellicht is dit zelfs het achterliggende plan van VVD/Rutte, want multinationals als Shell en Unilever zijn inmiddels al naar het VK gevlucht. In de link met de ECB balans (waar iedere EU burger indirect aan geexposeerd is) kan gezien worden dat bedrag in periode 2000-2006 redelijk stabiel was, met €1.000 miljard, tot 2016 €2.000 miljard, en nu ~€6.000 miljard, of €12.000 per Europeaan, die je vanaf je geboorte al rood staat aan de ECB. Gelukkig heeft Nederland nog €1.500 miljard aan pensioenkapitaal, je voelt wel aan waar de ECB zijn geld komt halen. Aangezien ABP en PFZW via Alpinvest door The Carlyle Group (Amerikaanse private equity firma) worden gerund, kan hier niets misgaan (1,2). 1 https://www.reuters.com/article/us-alpinvest-idUSTRE70P53S20110126 2. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-de-nederlandse-pensioenfondsen-zijn-de-ware-aasgieren~b9e88d0c/

pietjansen
pietjansen19 jul. 2020 - 17:59

Het heeft er zowaar de schijn van dat Rutte toch een ruggengraat heeft. Zou het echt? Of tekent hij alsnog bij het kruisje en vegen de italianen volgend jaar gewoon hun bips af met die zogenaamde harde voorwaarden? Ik vermoed het laatste.

TheBigLebowski
TheBigLebowski19 jul. 2020 - 17:44

Goede foto weer Joop! Die laat mooi het arrogante vingertje zien van Nederland, het land met de enorme hypotheekschulden, private schulden en dat bekend staat als belastingparadijs voor bedrijven die in andere (vooral Zuidelijk Europa) belasting zouden moeten betalen voor een eerlijke samenleving. Ik walg echt van die houding. Rutte mag wat mij betreft met de eerstvolgende Mars expeditie mee.

7 Reacties
erikbos
erikbos19 jul. 2020 - 18:00

" het land met de enorme hypotheekschulden, private schulden' Dan is het toch logisch dat hij Nederland met niet nog meer schulden wil opzadelen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 jul. 2020 - 18:01

Gekke redenatie, dus omdat we al zoveel schulden hebben moeten we belastinggeld afdragen aan landen die nog meer schuld hebben? Zodat iedereen veel schuld heeft?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof19 jul. 2020 - 18:06

U heeft volkomen gelijk, we hebben torenhoge hypotheek- en andere schulden, tijd dat (o.a.) de Italianen eindelijk ook eens hun rechtmatige portie belasting gaan betalen en ons uit de brand helpen.

Buitenstaander
Buitenstaander19 jul. 2020 - 18:21

@Big Zo te horen bent u Italiaan, of leest u nooit stukken over financien?

DenFlexwerker
DenFlexwerker19 jul. 2020 - 18:48

Oké, een land dat in de praktijk niet zo rijk is door 'hypotheekschulden, private schulden' mag dus gaan betalen aan landen waar de schuldenlast kleiner is. Over belastingparadijzen: in Zuid-Europa wordt er zeker wel keurig belasting betaald?

Middenman
Middenman19 jul. 2020 - 19:56

Schulden die voor het grootste deel gedekt zijn. Daar zouden de Italianen nog iets van kunnne leren.

Marco de Jong2
Marco de Jong219 jul. 2020 - 20:00

'et de enorme hypotheekschulden, private schulden '' Ja hypotheken = onroerend goed.

GHS
GHS19 jul. 2020 - 17:37

En wij maar denken, dat Rutte niet zal tekenen? Er zal een zgn. oplossing worden gevonden, waarmee Rutte naar huis kan komen. Geen schenking, maar een leuning? Dat is toch ook een lachertje. Want de lening aflossen????? over 30 jaar??? Dan zijn er al tig verkiezingen geweest. Vergeet het. En voor Rutte: Er zijn n.l. verkiezingen volgend jaar. Spelletje voor de Bühne.

Cave Canem
Cave Canem19 jul. 2020 - 17:30

Misschien dat iemand Rutte even kan helpen met het aan de Italianen en anderen voorrekenen hoeveel miljarden een serieuze heffing op de vermogens van de allerrijkste Italianen, het confisqueren van de maffia-bezittingen en het in zijn algemeenheid op orde brengen van de belastinginning in dat land meteen al oplevert. Geld dat kan worden ingezet voor broodnodige hervormingen, waardoor al die door belastingbetalers op te brengen EU-miljarden misschien niet eens nodig zijn. Anders voorzie ik dat die EU-miljarden vliegensvlug op de verkeerde plekken verdampen, zodat we over een paar jaar opnieuw de portemonnee kunnen trekken.

Jansen7
Jansen719 jul. 2020 - 17:30

Mijn pensioen is veilig in de EU. Geen morele chantage, geen verdraaiingen van de waarheid, geen misbruik maken plus politiek slag slaan uit een wereldepidemie. De EU is een moreel zuivere club die je met een gerust hart je portemonnee kunt toevertrouwen.

1 Reactie
Uitgekleed
Uitgekleed19 jul. 2020 - 22:05

Feitelijk is het de principiële weigering van Nederland en de andere netto betalers, dat de EMU met algehele toestemming voor het eerst zal optreden als een transfer unie. Daarna zal dit niet meer teruggedraaid kunnen worden want de teerling is geworpen. Democratie van lidstaten zijn dan opgeofferd aan de globalisten. Als behoeder van onze Nederlandse democratie is dit naar mijn mening de juiste stellingname tegen deze machtsgreep.

dickser
dickser19 jul. 2020 - 17:27

Het is dus een verschil van mening tussen de ontvangende landen, die het geld willen krijgen en daar geen tegenprestatie of controle voor over hebben en de betalende landen die wel controle willen plus voorkomen dat het bij de volgende tegenslag weer op hetzelfde uitdraait. Ze praten over €100 per maand van iedere Nederlander, een bedrag dat ik eigenlijk niet echt kan missen

1 Reactie
Salama.
Salama.19 jul. 2020 - 20:09

Dan ben je volgens sommigen dus een vuile egoïst. Delen zul je, delen tot er niet meer over is.

west012
west01219 jul. 2020 - 16:58

Op het moment van deze reactie weet ik uiteraard niet hoe de situatie aan de onderhandelingstafel is. Wel wil ik kwijt dat Rutte het in mijn ogen goed doet. Waar we in Nederland mogelijk te ver zijn doorgeschoten in de bezuinigingsdrift van de overheid in andere landen gebeurt er te weinig. De zuidelijke landen moeten hun wetten en controles daarop op orde brengen en de voormalige Oost Europese landen moeten de rechtstaat respecteren. Miljarden schenken omwille van de lieve vrede is niet wat Europa nodig heeft.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman19 jul. 2020 - 18:59

West01 - ik hoop van harte dat Rutte niet inzakt voor argumenten als in de kop van dit artikel. Vraag mij altijd af waar die pro-EU sentimenten vandaan komen. Als je tot in lengte van dagen mee betalen wil moeten ze vooral ons geld via die EU verdelen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 jul. 2020 - 16:51

Dit is nogal een simplificatie. Er zijn toch wel een aantal aspecten zoals: 1. In het voorstel krijgen Oost-Europese landen met zeer weinig coronaschade een zeer groot bedrag, waarom? Is dat eerlijk en terecht? 2. In het voorstel betaald Nederland per capita netto ongeveer 2x zoveel als de Fransen, terwijl Nederlanders bij verre na niet 2x zo rijk als Fransen zijn. Waarom? Is dat eerlijk en terecht? 3. Parallel aan de 'eenmalige?' 'coronasteun' wil de EU ook haar budget flink verhogen namelijk van 1,2 naar 2% van het nationaal inkomen. Dit betekent een aanzienlijke verhoging van de Nederlandse afdrage. Is dit nodig? Is dit eerlijk en terecht? 4. De schuld wordt erg makkelijk op Nederland (en de andere landen van club) afgeschoven, maar is het niet zo dat de EU bedoelt was als organisatie om te coöpereren. De EU lijkt meer en meer een Frans-Duits vehikel geworden om de rest van de kleinere landen volledig te domineren. Is democratie in Nederland dan niks meer waard? 5. De Nederlander is helemaal niet zo heel rijk, o.a. door het lage percentage volledig huisbezit en de hoge hypotheekschuld. De koopkracht in Nederland is tevens ook helemaal niet zo spectaculair ten opzichte van de andere landen. De belastingen zijn hier behoorlijk hoog, is het eerlijk en terecht om ze hier nog meer te verhogen? 6. Is het een normale gang van zaken om een crisis aangedikt met veel emotie te gebruiken om eindelijk een transferunie op stelten te zetten? Het is nog maar af te vragen hoe 'eenmalig' he allemaal is.

Ivan61
Ivan6119 jul. 2020 - 16:50

Rutte is echt goed bezig. Orban boos Macron stampend ,geweldig.

1 Reactie
komputerhulp
komputerhulp19 jul. 2020 - 18:35

Dwarsligger Rutte Tussen de sporen heb je wel dwarsliggers nodig om een trein te kunnen laten rijden. Anders ontspoort die. En dat die EU ontspoort zou je toch niet willen. Daar moet je niet aan denken. Nou, héél even dan.