Joop

Nederlands-Chinese gemeenschap doet aangifte tegen haatzaaiend carnavalslied

  •  
10-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
lex
Verschillende leden van de Nederlands-Chinese gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen dj Gaarthuis en Radio 10, meldt NOS. In een gezamenlijke verklaring noemen 57 Chinees-Nederlandse organisaties het carnavalslied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ discriminerend en haatzaaiend. Lex Gaarthuis van Radio 10 draaide het lied vrijdag voor zijn luisteraars in zijn show Laat met Lex. Het zou naar eigen zeggen zijn bedoeld als satire.
Het landelijke meldpunt voor discriminatie heeft inmiddels 3000 meldingen binnengekregen over het lied. . “Dat is uitzonderlijk hoog voor een incident”, zegt een woordvoerder tegen NOS. “We krijgen jaarlijks tussen de 4500 en 5000 meldingen binnen.” Hoeveel aangiftes er zijn gedaan, is niet bekend.
Met ronduit discriminerende teksten als: “stink-Chinezen” en “Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen”, slaat het de plank volledig mis. Chinees-Nederlandse organisaties vragen zich nu af of er voor Chinezen wel plaats is in Nederland.
De Nederlands-Chinese Miki deed melding bij de politie en het meldpunt voor discriminatie , vertelt ze in het Radio 1-programma Nieuws en Co. “Toen ik dat liedje zag, kon ik maar vijf of tien seconden blijven kijken”, reageerde Miki. “Ik was zo boos en ik schaam me gewoon. Ik was verbaasd dat dit soort liedjes nog steeds gemaakt worden.”
Het lied werd geschreven door Rotterdamse Toon, een fictief personage dat is gecreëerd door Gaarthuis zelf, onder een fictief personage genaamd Rotterdamse Toon. Zaterdag bood hij zijn verontschuldigingen aan voor het uitzenden van het racistische carnavalslied. De negatieve reacties zouden hem aan het denken hebben gezet. Ook de video’s van het lied staan niet meer op de website Radio 10.
Het radiostation zegt in een nieuwe reactie de aangiftes inhoudelijk niet te kennen en daarom ook geen commentaar te kunnen geven. “Maar we willen nogmaals benadrukken dat Radio 10 en Lex betreuren wat er is gebeurd en dat we hiervoor onze excuses aanbieden. Dat hebben we vandaag ook persoonlijk gedaan aan vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap.”
“Wij leven al meer dan honderd jaar in vrede en harmonie met iedereen in Nederland, en daarbij tolereerden wij ook de vele grappen over Chinezen”, staat in de verklaring van de Chinese gemeenschap. “Maar door dit lied is er een grens overschreden.”
De Chinese organisaties stellen dat iedereen grappen mag maken en satire mag bedrijven, maar die vrijheid kent ook verantwoordelijkheid en grenzen. “Een lied over het Coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend.”
Inmiddels hebben 30.000 mensen hun handtekening gezet onder de petitie We zijn geen virussen! tegen discriminatie van Nederlanders met een Chinese achtergrond.
Bron: Screenshot YouTube

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (107)

Auslander
Auslander12 feb. 2020 - 10:31

Volgens assimilatie liefhebbers hadden de Chinezen zich uitstekend aangepast in Nederland. Geen probleem “door” Chinezen dus. Zij hadden vergeten dat integratie of simulatie de gekleurde burgers niet beschermt tegen vaderlands racisme. En hier is het bewijs! Ook Chinezen zijn gehecht aan hun identiteit, toch vallen ze voor behoud daarvan anderen niet lastig. Daaraan kan de wit veel leren!

3 Reacties
Jozias2
Jozias212 feb. 2020 - 18:42

Ik denk dat de Chinese nationaliteit of afkomst in deze hele discussie totaal irrelevant is. Er is een zeer besmettelijke ziekte in land A en dat komt zeer groot in de media in combinatie met het feit dat deze ziekte zich verspreid oa door mensen die vanuit land A over de wereld reizen. Daardoor ontstaat er in andere landen een negatieve reactie, foute grappen en (onterechte) angst bij mensen die er uit zien alsof ze afkomstig zijn uit land A. Dit is iets wat nu wereldwijd gebeurt dus het staat compleet los van de assimilatie van Chinezen in Nederland of blanke mensen. Het gebeurt ook in Korea en andere landen met een niet blanke bevolking richting chinezen. En een ongefundeerde, onnodige en schadelijke reacties worden ook genomen tegen westerlingen die op een cruise schip zitten zonder besmettingen maar nergens mogen aanmeren. Ik ben er van overtuigd dat als deze ziekte was ontstaan in een ander land bijvoorbeeld Zuid Amerika (Mexicaanse griep?) maar ook in Europa de reactie exact hetzelfde zou zijn. Nog steeds fout maar het heeft mi niet zozeer iets te maken met de chinezen zelf of met nederlanders.

Libertain
Libertain13 feb. 2020 - 6:50

@Jozias, (“Ik denk dat de Chinese nationaliteit of afkomst in deze hele discussie totaal irrelevant is. “) Juist wel, anders zou het op een aperte leugen neerkomen. Het epidemie is enkel het motief om de latente xenofobie richting de volgende etnische groep te blijven strooien. Dit filmpje herhaalt zich steeds vele jaren, enkel het doelgroep veranderd, het ziekte blijft hetzelfde.

Auslander
Auslander13 feb. 2020 - 9:52

@ Jozias Ik begrijp de vrees over deze epidemies. Maar deze case gaat niet hierover maar over hoe sommigen naar aanleiding daarvan hun eigen aard laten zien. Hoe zou je het gevonden hebben als mensen naar aanleiding van MH17 ramp dit soort reacties plaatsten over de slachtoffers? Had je ook dat relativeert? Want de Chinezen zijn tevens ook de slachtoffers van deze epidemie.

Marinus C.
Marinus C.12 feb. 2020 - 10:30

Zo rolt men blijkbaar. Men zet een satirevlag op een caranvalsstrontschuit, en men verwacht dat de rest het ineens als een plezierjacht ziet. Als de rest dan vervolgens aangeeft het nog steeds een bruine, stinkende strontschuit is, dan heet het in "volkse" kringen dat plezierjachten verboden zijn.

Libertain
Libertain12 feb. 2020 - 9:24

Pesten en beledigen valt gewoonweg niet onder satire.

Marinus C.
Marinus C.11 feb. 2020 - 22:29

Voor referentie. Ik kan alvast verklappen dat dit carnavalsnummer geen satire is. "Een satire of hekeldicht is een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijze maatschappijkritiek of kritiek op personen wordt gegeven. De kritiek kan geleverd worden via parodie, ironie, sarcasme, pastiche en karikatuur. De doelwitten kunnen personen, politici, tradities, religie, kunstenaars, entertainers, media, normen, waarden, trends zijn. Niet alle satire is uitsluitend humoristisch bedoeld. Sommige satires zijn zo agressief en scherp dat ze vooral willen provoceren of tot actie aanzetten. Hierom zijn door de geschiedenis heen veel satirici vervolgd door de overheid."

prgrssf
prgrssf11 feb. 2020 - 20:56

Pesten is van alle tijden. En sinds de uitvinding van internet (GeenStijl, 4chan. e.d.) is het het nieuwe normaal. Ik noem het fascisme.

3 Reacties
Libertain
Libertain12 feb. 2020 - 6:45

(“ Pesten is van alle tijden. ”) Inderdaad is de vrаag of pesten een wezenlijke, kenmerkende onderdeel van bepaalde cultuur zou zijn?

Tony Bolloni
Tony Bolloni12 feb. 2020 - 16:09

Pesten is facisme? Ok... Wat is plagen?

Maxim2
Maxim213 feb. 2020 - 10:52

Jij noemt alles facisme.

Visionair NL
Visionair NL11 feb. 2020 - 15:05

200% terecht. Onsmakelijk en racistisch. Opmerkelijk ook hoe kritiek op de islam gedemoniseerd wordt, maar onverholen racisme bon ton is in mediakringen.

2 Reacties
Becausky
Becausky12 feb. 2020 - 1:30

Wat opmerkelijk is, is jouw zever

Libertain
Libertain12 feb. 2020 - 6:43

(“... maar onverholen racisme bon ton is in mediakringen.”) Omdat het gewoon eigen cultuur betreft, snap je?

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 feb. 2020 - 14:49

Mensen die vinden dat er op alles wat ze zeggen wat wordt aangemerkt zouden hun taalgebruik eens kunnen nagaan. Degenen die de tekst hebben geschreven precies mikkken op de Boze Witte Man die niks meer mag zeggen, maar nu, met dit lied, met carnaval, lekker de hele dag politiek incorrect mag brallen ('das laachen'). Enige aanpassing van de wegkijkvocabulaire : niet 'kinderfeest' maar 'volksfeest'

byron chavez
byron chavez11 feb. 2020 - 14:21

Wat de Chinezen meemaken, maken de donkere mensen langer mee... Wordt tijd dat ze inzien dat Nederlanders 1 hypocriet volkje is ...

4 Reacties
Jozias2
Jozias211 feb. 2020 - 15:12

Tuurlijk, is een Nederlands probleem. Lees de kranten er even op na: oa Parool: "Chinezen wereldwijd gediscrimineerd vanwege coronavirus. Chinese studenten die tijdelijk niet meer naar Frankrijk hoeven te komen. Restaurants in Korea en Japan die Chinese toeristen weren. Wereldwijd voelen Chinezen (en Aziaten die voor Chinezen worden aangezien) de reacties op de uitbraak van het coronavirus." Je kunt wel door een rietje naar Nederland kijken maar dan ga je volledig voorbij aan het echte probleem. Namelijk dat in alle landen er discriminatie gebeurt. Dat is niet goed maar het heeft wel een oorzaak en het is wel een feit. Zo worden ook de Chinezen in Suriname weggezet als geldbelust dus door de donkere mensen die volgens u ook een slachtoffer zijn. Zie dit artikel: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/oude-stereotypes-blijven-hardnekkig-in-suriname~b2c176eb/ En in Chinezen discrimineren in China niet net zo hard? Moet je eens aan de Oeigoeren en de Tibetanen vragen. Nogmaals, elke vorm van discriminatie is niet goed maar je moet niet doen of het een puur Nederlands probleem is.

prgrssf
prgrssf11 feb. 2020 - 21:00

@Jozias Volgens mij ben jij het probleem.

Jozias2
Jozias211 feb. 2020 - 21:04

@prgssf Verklaar je nader

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 feb. 2020 - 5:40

Byron Chavez Daarom richt jij de aandacht natuurlijk weer op jezelf. Jullie zijn zoveel belangrijker toch? Chinezen hebben hier voor zover ik weet nooit problemen gehad. Verder moet je een Rotterdammer ( heb ik begrepen) natuurlijk geen carnavalsliedjes laten maken wil je geen grens over gaan. Oei, maak ik nu verschil?

Buitenstaander
Buitenstaander11 feb. 2020 - 12:43

Het blijft moeilijk: Wat isnog satire; een grap of sketch en waarbegint kwetsen, discrimineren of zelfsracistisch zijn. Wij kennen in Nl een rijke traditie aan cabaretiers, die in verleden decennia er geen moeite mee hadden gewoontes of hele gemeenschappen snoeihard te kijk te zetten. Neem bv het Katholicisme of Katholieken als groep. Kon allemaal, en zeker op links was het instemmend gelach niet van de lucht. Kon niet hard genoeg zijn. Het werd als moeilijk, zo niet onmogelijk waar het ineens de Islam betrof. Wie durft nog? En Andre van Duin met Willempie? Belgenmop? Dingen die in hun context alleen maar grappig waren bedoeld -ondanks de soms impliciete kern van waarheid- worden nu al snel op de hoop 'racisme of discriminatie' gegooid. Waar blijft de nuchtere, relativerende NLSe maatschappij? En ja: Poep op deuren smeren en Chinzen dood wensen is niet grappig of satire.

8 Reacties
Katootje2
Katootje211 feb. 2020 - 13:45

Norm kan het nog steeds niet verkroppen dat in de jaren '60 de alles verstikkende invloed van de kerk op de hak werd genomen.

Willem24
Willem2411 feb. 2020 - 15:04

Nee Katootje, dat is niet wat Norm bedoeld. Satire is een humoristische stijlvorm en de vraag wat nog satire is en waar kwetsen begint is een interessante vraag. Satire kent altijd een mikpunt van spot wiens gevoeligheid nooit wordt meegewogen. Anders zou satire niet kunnen bestaan. Het mikpunt was vroeger de pastoor. Maar ook nu vliegen de Trump-satires je om de oren. Allemaal erg hilarisch. Vraag je bij satire het mikpunt van spot om de mening dan zal die minder positief zijn. Dat is satire. Maar wanneer men selectieve censuur op satire gaat opleggen is dat zeer bedenkelijk. Dat is wat Norm bedoeld. Vandaar zijn voorbeelden van waar de grens ligt en voor wie dan wel mikpunt van spot mag zijn en wie niet. Hij stelt dat links die selectieve censuur toepast. Bepaalde groepen of personen volop persifleert en schaterlacht om de satire en deze bij andere selectieve groepen en personen juist weer censureert.

Buitenstaander
Buitenstaander11 feb. 2020 - 17:10

@Katootje Probeer nou eens1 keer te lezen, voor het uit-de-heup-schieten. Intelligent Links toch, weet je wel?

madbako
madbako11 feb. 2020 - 17:19

@Norm 11 februari 2020 at 13:43 Het blijft moeilijk: Wat isnog satire; een grap of sketch en waarbegint kwetsen, Dit is geen satire, dit is geen grap, dit is stinkend smerig kwetsen. Nergens voor nodig

Audio
Audio11 feb. 2020 - 17:26

@Katootje Als voor de alles verstikkende invloed van de kerk, de alles verstikkende invloed van de islam in de plaats komt, zijn we nog even ver van huis.

hanzeboog2012
hanzeboog201211 feb. 2020 - 19:43

Willem: Quote: Satire is een humoristische stijlvorm en de vraag wat nog satire is en waar kwetsen begint is een interessante vraag. Satire kent altijd een mikpunt van spot wiens gevoeligheid nooit wordt meegewogen. Anders zou satire niet kunnen bestaan Herinner me nog dat premier Jan Peter Balkenende samen met Hein Donner de grappen in Kopspijkers besprak. Jan Peter Balkenende was helemaal niet blij waarop hij door cabaretier Owen Schumacher werd neergezet. En bespot werd. Gevolg was nog meer hoon en spot van collega politici. Zelfs uit zijn eigen kabinet. Als premier behoor je boven te staan. Ruud Lubbers en prins Bernhard werd bespot door Andre van Duin. Maar op een andere manier. Maar premier Ruud Lubbers werd er alleen maar populairder door. Quote: Vandaar zijn voorbeelden van waar de grens ligt en voor wie dan wel mikpunt van spot mag zijn en wie niet. Chinezen houdt best van humor. Dat legde ze gisteren ook uit in DWDD. Maar het is de manier waarop het gebracht werd. En daar is niets humoristisch aan. Dat is een bepaalde groep die nu zit opgescheept met een gevaarlijke virus afbranden. Scoren over de rug van een groep. Dat is simpelweg plat en niets lolligs aan. Najhib Amhali imiteerde Chinezen op een positieve en grappige manier in één van zijn theatervoorstellingen. Die imiteerde fonetisch Chinezen in een Chinese restaurant. Daar kwetst hij niemand mee. En kan hij moeiteloos de hele zaal mee aan het lachen krijgen. Zo kan het ook.

Marinus C.
Marinus C.11 feb. 2020 - 22:26

"Satire is een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijze maatschappijkritiek of kritiek op personen wordt gegeven. De kritiek kan geleverd worden via parodie, ironie, sarcasme, pastiche en karikatuur. De doelwitten kunnen personen, politici, tradities, religie, kunstenaars, entertainers, media, normen, waarden, trends zijn. Niet alle satire is uitsluitend humoristisch bedoeld. Sommige satires zijn zo agressief en scherp dat ze vooral willen provoceren of tot actie aanzetten. Hierom zijn door de geschiedenis heen veel satirici vervolgd door de overheid." Dat het even duidelijk is dat een carnavalsnummer met als onderwerp "Lachen om Chinezen met Corona" weinig tot niets met satire te maken heeft.

Willem24
Willem2412 feb. 2020 - 0:06

Beste Hanzeboog, Mee eens waar jij de grens legt. Bij ziekte, dood en en in dit geval het Coronavirus Kan men satire niet toepassen. Maar bij uiterlijk kenmerken en religie wel. Zo werd het Katholicisme maar ook de uiterlijke kenmerken van bijvoorbeeld Balkenend, of nu Trump, wel bespot. Ik vind ook dat daar de grens ligt en ik denk jij en Norm ook. Dat betekent dus geen satire over ziektes zoals het Coronavirus, maar over uiterlijkheden, gedragskenmerken, taal. e,d van verschillende volkeren weer wel. En natuurlijk ook over religies zoals het Christendom en de islam. Wat dat betreft zien we toch dat de censuur op satire iets te ver aan het doorschieten is. Iets minder correct en iets minder selectief zou satire weer de vrijheid en de functie geven die het behoort te hebben.

Vlaggenroof
Vlaggenroof11 feb. 2020 - 12:37

Het trieste (maar eveneens keiharde realiteit) is dat hoe meer mensen gaan vallen over vermeend "racisme", "discriminatie", etc, hoe meer de andere helft van de bevolking zich gaat irriteren, en expres lomp gaat doen om tegenwicht te bieden. De hele verontwaardiging helpt helaas een beetje averechts. Het beste kan je dingen nog negeren.

4 Reacties
ton14024
ton1402411 feb. 2020 - 13:56

Jij kunt misschien iemand die voor je deur zit te kakken negeren maar normale mensen kunnen dat niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 feb. 2020 - 14:41

Ton, Als er iemand voor Vlaggenroof's deur zit te kakken dan komt hij verontwaardigd nar buiten met de vraag of als Kakkert klaar is hij de boel wel even bij de buren wil neergooien. Hij probeert zijn tuintje schoon te houden namelijk

Vlaggenroof
Vlaggenroof11 feb. 2020 - 15:35

@ton Dat jij nog denkt dat er iets bestaat als “normaal”. “Normaal” bestaat niet.

Marinus C.
Marinus C.12 feb. 2020 - 9:32

Zelf het racisme van racisten is de schuld van "policor" links. toe maar. Of, en dat kan ook nog, "het volk" is zo ver afgegleden dat het niet eens meer in staat is verantwoordelijkheid te nemen voor het racisme, wat men geheel zonder hulp van "policor" links weet op te boeren.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 feb. 2020 - 11:55

Ik durf te stellen dat het politiek correcte gedrag zo'n enorme tegenbeweging gaat geven, dat we straks werkelijk een probleem hebben. Waarom ziet de PCN (politiek correct NL) niet in dat bashen van een Baudet en Wilders die partijen alleen maar groter maakt, waarom ziet zo'n anti ZP beweging niet in dat iedereen buiten het westen walgt vd manier van actievoeren. Je kan wat denken te winnen, maar dit komt als een boomerang terug. Waar is de redelijkheid gebleven om tot een oplossing te komen. Nu geldt: Ik heb gelijk en de rest kan stikken. En begrijp me goed, ik vond Gordon z'n grapje toen al over het randje. Maar racisme los je op door de oorzaak weg te nemen en door het middels een positieve boodschap aan de kaak te stellen. En tijd. Niet door beleid dat maskeert.

henk1953
henk195311 feb. 2020 - 11:11

Onze dochter, geboren in China, is nu 20 jaar in Nederland. Op en top Nederlandse. In de trein blijft de plaats naast haar leeg, hoewel er mensen moeten staan. Het raakt haar diep. Een vriendin van haar, ook geboren in China, loopt in een winkelstraat, een vrouw komt haar tegemoet en doet demonstratief haar sjaal voor haar mond en neus. Haar strak aanstarend onder het voorbij lopen. En dan komt er ook nog eens een idioot met zo'n carnavalsnummer. Dat er mensen zijn die zich hier zwaar gekwetst en verdrietig door voelen, ach grapje, moet je tegen kunnen. Walgelijk.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2020 - 18:32

Ik herken dit helemaal niet. Dat is inderdaad walgelijk.

Loebkesman
Loebkesman11 feb. 2020 - 19:47

“ In de trein blijft de plaats naast haar leeg, hoewel er mensen moeten staan. Het raakt haar diep.” Dat kan toch ook angst zijn? In dit geval dan ongegrond.

hanzeboog2012
hanzeboog201211 feb. 2020 - 19:51

Met alle respect voor jouw reactie. Maar is dit stelselmatig? Het kan iedereen een keer overkomen dat de plaats naast je in de trein leeg blijft. Reis regelmatig met de trein. En soms willen de mensen soms niet gaan zitten in overvolle treinen. Maar of dit bewust gebeurt? Dan zal je toch moeten weten of het echt zo is. Met alle respect. Je kunt misschien ook te ver doordenken. En dat is ook niet prettig voor de persoon zelf. Over die intenties van de carnavalsnummer zijn de meesten wel over eens. Smakeloos.

Robotnik1
Robotnik111 feb. 2020 - 23:06

Ik heb een Chinese man en kids maar ik merk echt nooit iets van racisme en zij ook niet. Ik kan je vertellen dat wij meer dan zeer geslaagd zijn en Nederland een top land vinden

henk1953
henk195312 feb. 2020 - 16:33

@Robotnik1 Niet voor niets zijn er in korte tijd bijna 50.000 handtekeningen geplaatst bij de petitie "We zijn geen virussen" https://www.petities.com/we_zijn_geen_virussen Ik vind de vermelding van racisme ook iets te zwaar aangezet. Het gaat er om dat mensen met een chinees uiterlijk aangekeken worden op iets waar ze part nog deel aan hebben. En dat is zeer kwetsend. @hanzeboog2012 ". . . Maar is dit stelselmatig?. . ." Zie de in korte tijd geplaatste handtekeningen bij de petitie. En natuurlijk zijn er mensen die liever blijven staan in een trein. Het is opvallend dat het nu wel gebeurd waar in het verleden geen plaats naast haar onbezet bleef. Het is een mooie meid :-)

Semmel
Semmel11 feb. 2020 - 10:48

Let maar op : Over een paar jaar is carnaval ook verleden tijd. Welkom in het politiek correctie dystopia. Of eigenlijk zijn we er al aanbeland. Wat ben ik blij dat ik ben opgegroeid in de jaren 70-90. Toen we nog om 6 uur 'ochtends aan het dansen waren op een afterparty, in plaats van met een yogamatje onder onze veganistische kont aan het tweeten zijn hoe beledigd we zijn......

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot11 feb. 2020 - 12:16

'Over een paar jaar is carnaval ook verleden tijd.' Flauwekul. Dat is sowieso een vrij regionale aangelegenheid. 'Toen we nog om 6 uur ‘ochtends aan het dansen waren op een afterparty,' Ik heb een verassing voor je: daar is niets aan veranderd. Alleen ben jij er waarschijnlijk te oud voor.

Willem24
Willem2411 feb. 2020 - 14:36

... in plaats van met een yogamatje onder onze veganistische kont aan het tweeten zijn hoe beledigd we zijn…LOL!

Thuiszitter
Thuiszitter11 feb. 2020 - 9:03

De Chinese gemeenschap voelt zich ernstig aangesproken en dat hadden ze kunnen bedenken, de makers van het liedje. Lijkt toch nergens op ....

2 Reacties
Jozias2
Jozias211 feb. 2020 - 10:58

Over smaak valt niet te twisten, kunnen Belgen moppen nog wel?

Marinus C.
Marinus C.12 feb. 2020 - 9:43

@Jozias Smaken verschillen, inderdaad, maar dat betekent niet dat Thuiszitter ongelijk heeft. Verder mag je gewoon alles nog zeggen. Gewoon rug recht, borst vooruit en zeggen wat je te zeggen hebt. Houdt er wel rekening mee dat het voor mensen die geen Blanke Heteroman zijn nu wel een stuk makkelijker is om iets terug te zeggen.

Joop den Uil
Joop den Uil11 feb. 2020 - 8:40

zo is satire en cabaret zogenaamd grappig maar vooral veilig; de Chinese Gemeenschap in Nederland haalt er haar schouders iha voor op. Zijn ze er te nuchter voor om te gaan demonstreren of een blik advocaten open te gaan trekken. Waait wel over denken ze en ze hebben gelijk ook. Manneke Lex moet wel zonder pensioen de straat opgeschopt worden. Dat is dan ook humor.

Gefaald
Gefaald11 feb. 2020 - 8:11

Mogen Oeigoeren Chinezen nog wel belachelijk maken ?

2 Reacties
nikita72
nikita7211 feb. 2020 - 10:16

China is geen democratie, dus Chinezen zijn niet verantwoordelijk voor hun regering, net zo goed als u niet verantwoordelijk bent voor het beleid van onze minster van landbouw (behalve als u op de huidige coalitie gestemd heeft misschien). Ik denk dat in China zelf het voor Oeigoeren verboden is om een Chinees belachelijk te maken.

ton14024
ton1402411 feb. 2020 - 13:37

peinzer, wat bedoel jij met misschien? Wel als je CU gestemd hebt? Volksvertegenwoordiger is toch een duidelijk begrip? Of maakt het jou niets uit als Baudet voor Nederland in de VN spreekt?

Daniel Blank
Daniel Blank11 feb. 2020 - 7:25

Ik begrijp dat niet iedereen dit leuk vindt, maar de ophef is hier ook wel erg buiten proporties. De verontwaardiging is mij wel wat erg dik aangezet.

5 Reacties
Ced11215
Ced1121511 feb. 2020 - 8:14

Misschien is het wel dik aangezet, omdat de Chinese overheid over hun schouders meekijkt. Dit aangezien dit nummer al over het Chinese Twitter (Weibo) rond is gegaan en het Chinese Staatsblad er al melding van heeft gemaakt (de Engelstalige versie is de Global Times). Er komen ook andere incidenten naar boven borrelen. In een bijzonder neutrale reportage van PowNews op de campus van de Universiteit Wageningen was er in ieder geval eentje bij met een Chinese vlag op de deur (die eraf bleek te zijn gerukt) die vond dat dit een belediging was voor het Chinese volk, in het Engels ook wel "This hurt the feelings of the Chinese people." Dit zinnetje is door het Chinese staatsnieuws helemaal grijsgedraaid, omdat Amerikanen, Engelsen en Australiërs het voor elkaar krijgen zowat dagelijks de (leden van de) Chinees Communistische Partij te beledigen (en dus niet alle Chinezen). In Chinese oppositiemedia is dit in ieder geval een "running gag". Maar goed, dit zinnetje is wel zo'n zinnetje waarin de CCP meekijkt of getriggerd wordt mee te kijken, net zoals het Nederlandse "AIVD kijkt u even mee", maar dan op topniveau. Nederland zal in ieder geval door Beijing flink onder druk worden gezet komende tijd, omdat dit al het tweede incident is dit jaar. Het eerste incident was toen de Nederlandse ambassade in China opkwam voor de vrijheid van meningsuiting en het bevorderen van de internationale rechtsorde en pleitte voor het vrijlaten van een of andere Chinese protestant. Hier is geen excuses voor gemaakt door de Nederlandse overheid.

madbako
madbako11 feb. 2020 - 17:25

@Daniel Blank 11 februari 2020 at 08:25 Ik begrijp dat niet iedereen dit leuk vindt, maar de ophef is hier ook wel erg buiten proporties. De verontwaardiging is mij wel wat erg dik aangezet. Dat is makkelijk gelult. Jij bent dan ook geen Chinees hè

Daniel Blank
Daniel Blank12 feb. 2020 - 7:59

De incidenten in Wageningen waar een vlag van een deur wordt gerukt en met poep wordt gesmeerd zijn beneden alle peil en daar dien je tegen op te treden. Ik las in het NRC een reactie van een Nederlander meteen Chinese achtergrond die het kwetsend vindt dat over het Corona virus lacherig wordt gedaan, want dat doe je volgend hem ook niet over kanker. Wat mij betreft doe je dat ook en ja die smerige ziekte heb ik ook van nabij meegemaakt. Maar er moet ruimte voor humor blijven. Het kuchen van mensen in de bus nabij mensen met een aziatisch uiterlijk, dat is hinderlijk en beschamend.

Daniel Blank
Daniel Blank12 feb. 2020 - 8:04

@madbako Dat is makkelijk gelult. Jij bent dan ook geen Chinees hè Dit klopt als een bus, daarom gaf ik ook aan het lijkt mij dit aangezet. Het komt mij over dat mensen erg snel geketst zijn. Dat is veel breder dan nu alleen de groep Chinezen. Autochtonen roepen....ze willen dingen van mij afpakken, anderen roepen....ik wordt gekwetst....Er zijn veel spanningen, als ik dit zo naga. Kan ook zijn dat vooral de extremen aan het woord komen en mij beinvloeden. Ik mis het relativeringsvermogen in Nederland steeds meer. Maarja ik mag niets zeggen want ik ben geen Chinees, erger nog ik ben man en nog blank ook.

Marinus C.
Marinus C.12 feb. 2020 - 9:12

"Maarja ik mag niets zeggen want ik ben geen Chinees, erger nog ik ben man en nog blank ook." Daarbij zit je ook mijlendiep in een slachtofferrol. Je mag, binnen de grenzen die de wet stelt, gewoon (nog) alles zeggen. Het is wel zo, dat daar waar je vroeger je onderbuik ongehinderd over alles en iedereen leegschijten, je nu grote kans hebt dat er commentaar opkomt. Dit omdat de rest van NL een inhaalslag heeft gemaakt wat emancipatie betreft, en nu beter in staat is te reageren op Blanke heteromannen"satire" als dit domme, platte carnavalsnummer voor de domme, platte massa. Het leven is voor Blanke heteromannen gemiddeld genomen nog steeds een stuk simpeler, dus je verongelijkte gedram is nergens voor nodig. Gewoon een kwestie wat Blanke heteromannenhaar op je Blanke heteroknapenballetjes laten groeien, en dan in het vervolg beter nadenken over wat je zegt dan wel verantwoordelijkheid nemen voor wat je zegt. De rest van de Nederland leeft al zo sinds het jaar kruik, trouwens; Welkom in de echte wereld!

Donutz
Donutz11 feb. 2020 - 6:55

De woordspeling '(eet geen Chineed want) volkomen is beter dan genezen' is wel grappig. Genoeg mensen die grappen dat je op moet passen met Chinees eten. Wat overduidelijk totale onzin is. Maar dingen zoals 'stink Chinees' , dat is niet alleen niet grappig maar ronduit fout en hatelijk. Ze hadden het dus beter bij alleen die eerste woordspeling gelaten, mini cabaret ofzo.

NL2019
NL201911 feb. 2020 - 5:45

Tegenwoordig is alles haatzaaiend. Je mag niets meer zeggen en grappen zijn bij voorbaat fout of kwetsend. Wat een dystopie waar we in beland zijn! De obsessie voor exotische volkeren en het als racistisch bestempelen van iedere uitspraak daarover is schokkend en moet heel snel verdwijnen. Er is een vorm van newspeak ontstaan waar zelfs George Orwell van op zou kijken!

4 Reacties
Pennaam
Pennaam11 feb. 2020 - 8:58

Tegenwoordig is alles 'politiek correct geneuzel". Je mag niets meer zeggen en het veranderen van een naam of een plaatje is bij voorbaat fout of kwetsend. Wat een dystopie waar we in beland zijn! De obsessie 'hoe het altijd al was'en het als fout bestempelen van iedere uitspraak daarover is schokkend en moet heel snel verdwijnen. Er is een vorm van newspeak ontstaan waar zelfs George Orwell van op zou kijken! Lang leve de Chocoladebol, de Dickman Zoen en de roetveeg piet! (En iedereen die zich gekwetst voelt, omdat we het vroeger beter hadden met elkaar, moet maar eens volwassen worden en zich realiseren dat verandering er gewoon bijhoort.)

harmmeijer
harmmeijer11 feb. 2020 - 9:40

“Je mag niets meer zeggen en grappen zijn bij voorbaat fout of kwetsend.” Wat vindt u. Zou een grappig carnavalslied over kanker ook moeten kunnen?

tinekea2
tinekea211 feb. 2020 - 10:45

@ Merel: uiteraard!

hanzeboog2012
hanzeboog201211 feb. 2020 - 20:11

Het is waarschijnlijk de tijdsgeest van deze tijd. In de jaren 60 was de humor met Toon Hermans en Wim Kan heel anders. En was er sprake van een verzuiling met arbeiders, christenen en rijken in de politiek en cabaret. In de jaren '70 imiteerde Kooten en de Bie migranten. Maar op een beschaafde grappige manier. En zodanig dat je er wat van kon leren. In de jaren 80' werd Freek de Jonge met zijn humor over migranten al wat harder. Maar geen migrant die er over viel. Wie weet bereikte die humor hun toen niet eens in hun bubbel. In de jaren 90' schoot Youp van 't Hek regelmatig uit de slof over die radicale moslims. Hij maakte wel onderscheid tussen de goede moslims. En de rotte appels onder de moslims. Vanaf 2000 had/heb je Hans van Theeuwen, Theo van Gogh e.a. die absoluut geen grenzen hadden. En de internet begon al op te komen. Iedereen kan tot in Argentinië misschien meekijken wat over Nederland gezegd wordt. Je hebt tegenwoordig een ondertiteling bij. En de Chinezen die klaagden over de smakeloze carnavalsnummer zijn gewoon Nederlanders met voorouders in China. Dus hoeveel moeten deze mensen nog hun best doen om geaccepteerd te worden?. Nog even en er ontstaat daar ook een tegenbeweging. Sluiten ze zich aan bij de partij DENK. Het paradoxale aan vrijheid van meningsuiting in de afgelopen jaren is dat er juist grenzen zijn gekomen aan de vrijheid van meningsuiting door invloeden van buitenaf. Youp van 't Hek gaf aan nu geen keiharde grappen meer te maken over moslimextremisten. Uit angst. En aan de mentaliteit van het-moet-maar-kunnen is steeds meer een einde gekomen. Dat zie je niet alleen met humor. Er is een tegenbeweging gekomen waardoor sommigen vragen respect te tonen. En enigszins willen aanpassen aan anderen. Dan is waarschijnlijk al veel opgelost.

wegmetons
wegmetons11 feb. 2020 - 5:37

Door dit als racisme weg te zetten ga je voorbij aan wat eigenlijk de hele gedachte is achter carnaval en carnavalsnummers. Veel carnavalsnummers en ook de wagens bij optochten klagen op een ludieke wijze misstanden aan in de samenleving. Je zou dit nummer dus ook als een ludieke wijze kunnen zien om mensen er op te wijzen dat het niet past om Chinezen aan te kijken op het Corona virus.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt11 feb. 2020 - 8:55

Ja hoor. Carnaval. Met Carnaval en 'ludiek' wordt het ook nog leuk gevonden door diegenen die het onderwerp van de grap zijn. Als je daaraan voorbijgaat, is het niet leuk meer. Als dat je niets interesseert, is er misschien nog wat meer met je aan de hand.

x.x
x.x11 feb. 2020 - 10:36

@vdbemt Zo? Een CDAer met normbesef? Zelfs als het ten koste gaat van de macht? Met deze zin doe je nog vrolijk mee aan discriminatie.. En nu ben je weer tegen discriminatie. Wat is het nu? Voor? Tegen? Of als het jouw uitkomt?

wegmetons
wegmetons11 feb. 2020 - 11:01

Ik moet de grap nog bedenken die iedereen leuk vind. U vind dus eigenlijk dat er geen grappen meer gemaakt mogen worden. Niet over de kerk, niet over Baudet of over Nederlanders. Stel toch dat iemand hem niet leuk vind...

vdbemt
vdbemt11 feb. 2020 - 13:41

@x.x. Ik heb niet het idee dat CDAers bestaan uit 1 bevolkingsgroep, of ras, of 1 sexe, of alleen maar hetero's, zelfs niet 1 geloof. Dus ik zie die discriminatie niet.

x.x
x.x11 feb. 2020 - 20:51

@vdbemt; Artikel 1 = Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Ik denk dat je het wel weet... maar ander bij deze: politieke gezindheid.

vdbemt
vdbemt12 feb. 2020 - 9:23

@x.x. Dan nog. Ik stel hun normbesef ter discussie. Heb ik ooit ergens gezegd dat ze het land uit moeten? Dat ze vervolgd moeten worden?Dat zij, vanwege hun m.i. gebrekkige normbesef maar minder rechten in NL moeten krijgen? Dat ze Nederland homeopathisch verdunnen?

Becausky
Becausky11 feb. 2020 - 0:02

De foto laat goed zien hoe "een echte, gezonde , boreale man, die ook wel eens een uil heeft gespot", er uit dient te zien Nederlandse Humor

JohnVKR
JohnVKR10 feb. 2020 - 21:51

Fouten maken we op zijn tijd allemaal. Maar dit is in de huidige tijd toch wel van een andere orde. Als je anno 2020 niet begrijpt wat er mis is met zwaar racistische uitspraken als "st...chinezen", dan vraag ik me eerlijk gezegd af hoe deze Lex Gaarthuis ooit op die positie bij Radio 10 terecht is kunnen komen. Behoort enig gevoel van hoe we in Nederland met elkaar omgaan, niet tot de basisvoorwaarden om een radioprogramma te mogen maken? Aan de andere kant: Radio 10 is eigendom van Talpa. Lex Gaarthuis heeft dus dezelfde werkgever als Johan Derksen. Een beetje racisme hier en daar is volgens de HR-afdeling van Talpa dus best wel OK.

3 Reacties
Baron von Kleef
Baron von Kleef10 feb. 2020 - 22:31

Ik ben het helemaal met je eens, het heeft alleen niets met racisme te maken maar met fatsoen (en luistercijfertjes natuurlijk). En wat Derksen betreft, je kunt lullen wat je wilt over 'm maar hij heeft wel karakter.

Henk Tuinman
Henk Tuinman11 feb. 2020 - 7:15

En waarom is Derksen racist?

Buitenstaander
Buitenstaander11 feb. 2020 - 17:15

@Henk Omdat racist zo lekker 'bekt' en dus lui maakt. En daarom is het zo aan inflatie onderhevig, met als gevolg dat steeds meer mensen -onterecht- hun schoudrs ophalen. Iets wat zwaar onfatsoenlijk is of zelfsdiscriminerend, wordt ook op de hoop gegooid van racisme. Jammer.

Freek3
Freek310 feb. 2020 - 21:33

Een ziek plaatje hoor, daar niet van... Maar laat ik maar weer eens herhalen; Het zou voor de verandering wel eens aardig zijn als we eens een keer een dingetje vinden zonder er een rel bij te hypen, maar gewoon een keertje glimlachen of zo.

1 Reactie
madbako
madbako11 feb. 2020 - 17:29

Nogmaals, dat is voor iemand die geen chinees erg makkelijk lullen

Loebkesman
Loebkesman10 feb. 2020 - 21:18

De Rotterdamse Toon is een politiek incorrecte persiflage en dat weten de luisteraars maar kan mij voorstellen dat niet-luisteraars de context niet snappen. Anno 2020 is het de trend om context bewust niet op te zoeken of zelfs te negeren zodat we lekker weer in hysterische overdrive kunnen gaan en dan ‘racisme’ te roepen. Tja. Dat is toch eigenlijk ook wel lekker. Lex Gaarthuis is een racist! (Doe ik zo goed?)

2 Reacties
Pennaam
Pennaam11 feb. 2020 - 8:45

Anno 2020 is het de trend om context bewust niet op te zoeken of zelfs te negeren zodat we lekker weer in hysterische overdrive kunnen gaan en dan ‘zeikerds’ te roepen. Zoals toen de Hema de naam van haar gebakje veranderde. Je mag ook niks meer in dit land, niet eens zelf bepalen hoe je gebak heet! Zoiets?

Loebkesman
Loebkesman11 feb. 2020 - 14:11

Pennaam Bijna goed. Hema in de hysterische overdrive in jouw voorbeeld. Context.... het zit allemaal in de context.

Jozias2
Jozias210 feb. 2020 - 21:10

Gaan we aangifte doen tegen elk carnavalsliedje wat een groep of persoon belachelijk maakt en/ of kwetst? Een paard in de gang is natuurlijk ook dierenmishandeling.

5 Reacties
Loebkesman
Loebkesman11 feb. 2020 - 8:01

En wat dacht je dan van een getraumatiseerde buurvrouw Jansen?

ton14024
ton1402411 feb. 2020 - 12:55

Sukkels, maar ga gerust achter André aan, met je ballen in je onderbuik.

Willem24
Willem2411 feb. 2020 - 14:44

Kom, kom Ton, een grapje op z'n tijd moet kunnen. Carnaval zonder grapjes, gekscherendheid of perciflages wordt een wat dooie boel.

Jozias2
Jozias211 feb. 2020 - 19:38

Nou Ton, je zit dichterbij dan je zelf misschien denkt. En Andre is nog redelijk goed terecht gekomen, toch? "Twee onderwijskrachten van de W. v.d. Berghschool (later hernoemd tot De Trimaran) in Kampen spanden, met financiële steun van ouders van gehandicapte kinderen, een kort geding aan tegen Van Duin. Zij zagen in Willempie en in het filmpje van AVRO's Toppop[2] een karikaturale typering van een minder begaafd iemand.[3][4] Een aantal diskjockeys, onder leiding van Felix Meurders, begon het plaatje te boycotten.[5] Van een kort geding kwam het niet. De eisers namen genoegen met een openlijke verklaring van Van Duin waarin hij stelde nooit de bedoeling gehad te hebben om iemand te beledigen of te kwetsen.[6] Ondanks alle ophef werd Willempie een hit."

Becausky
Becausky13 feb. 2020 - 1:24

@Jozias "Ondanks alle ophef werd Willempie een hit” Het Horst-Wessel lied was ook een grote hit in Nazi-Duitsland, en is dat nog steeds in bepaalde kringen Het is maar wat je als grappig bedoeld beschouwt

ton14024
ton1402410 feb. 2020 - 21:07

Lekker nationalistische foto ook. Zo´n sukkel noemen we nu toch bruinhemdje?

2 Reacties
Audio
Audio10 feb. 2020 - 22:39

Dat is nu weer niet relevant. Het zou erger zijn als hij zich als een traditionele Chinees zou kleden. Dat zou cultural appropriation zijn.

ton14024
ton1402411 feb. 2020 - 12:51

Twee zaken die hand in hand gaan bij doelbewust racisme.

vdbemt
vdbemt10 feb. 2020 - 21:00

Gaarthuis heeft in ieder geval laten blijken geen verstand te hebben en misschien ook wel een racist te zijn.

3 Reacties
NL2019
NL201911 feb. 2020 - 5:47

Ik vrees dat je niet weet wat een racist is. Iedereen die tegenwoordig maar íets zegt wat het deugvolk niet aan staat, is meteen racisme. Flauwekul natuurlijk. Het is gewoon grappig en onschuldig. Je moet een echte azijnpisser zijn om je hier aan te storen.

Libertain
Libertain11 feb. 2020 - 6:22

Misschien?

vdbemt
vdbemt11 feb. 2020 - 9:05

@NL2019. Het is maar wat je 'grappig en onschuldig' noemt. Voor de grappenmaker, ja. En gelijkgezinden. Die kunnen zich niet voorstellen wat het de ander aandoet. Ik weet wat een racist is. Als het alleen maar is dat je je dat niet voor kunt stellen, is het een graad van domheid. Als je je het wél voor kunt stellen, maar het je niet interesseert. Sterker nog: ervan geniet. Dan ben je een racist.

Robotnik1
Robotnik110 feb. 2020 - 20:50

Gelijk ook maar tegen die fascisten die een oude man bijna dood lieten vallen . Ook dit “liedje” is onsmakelijk

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub10 feb. 2020 - 20:46

"Een lied over het Coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend.” De chinesen hebben zich ook aan de grote groep gekwetsten toegevoegd. Gekwetst zijn is echt een rage tegenwoordig.

7 Reacties
Monroe
Monroe10 feb. 2020 - 21:31

Monty Python - Never Be Rude To An Arab https://www.youtube.com/watch?v=IxsZN8_l7cc

badgast
badgast10 feb. 2020 - 21:43

Dat is niets nieuws hoor: https://www.dumpert.nl/item/6635895_c5305f39

Libertain
Libertain11 feb. 2020 - 6:24

Helemaal niet tegenwoordig, dit fenomeen is officieel gestart ruim 20 jaren geleden gelijk met de opkomst van PVV.

Pennaam
Pennaam11 feb. 2020 - 8:51

En al die sukkels die zich ergeren aan roetveegpieten of chocoladebollen en dan een bakker bedreigen of een snelweg bezetten. Of van die mensen die zich druk maken over herten of paarden op de Oostvaardersplassen en boswachters gaan bedreigen... Hoever van het pad moet je zijn als je een boswachter gaat bedreigen?

Pennaam
Pennaam11 feb. 2020 - 8:55

@monroe Maar iedereen die zich ZO'N ZORGEN maakt dat je "niks meer mag zeggen in dit land" raad ik liever een ander Monthy Python lied aan : I'm so worried" https://www.youtube.com/watch?v=nT5JBrKC5M0

vdbemt
vdbemt11 feb. 2020 - 8:58

@Libertain. Die parallel zie ik ook. Even later nog eens aangesterkt door FvD.

Becausky
Becausky12 feb. 2020 - 1:37

@Pennaam Bedankt! Ik beschouw mezelf als een groot fan, maar deze was mij niet bekend

Audio
Audio10 feb. 2020 - 20:45

Laten we allemaal bij de Chinees gaan eten.

Audio
Audio10 feb. 2020 - 20:43

Het liedje is grappig bedoeld en zet in eerste instantie aan tot lachen. Maar dit gaat echt te ver en er is dus terecht aangifte gedaan.

3 Reacties
Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub10 feb. 2020 - 21:20

Je mag geen grappen maken over iemand afkomst, over uiterlijk, over religie, over dikke mensen, over dunne mensen, over lange mensen, over korte mensen, over handicaps (oeps: 'beperkingen'). Ik ben ambtenaar, dus ik ben ook gekwetst als er iemand daar grappen over maakt. Laten we grappen maken gewoon verbieden, dan weten we zeker dat we niemand zich gekwetst voelt.

Baron von Kleef
Baron von Kleef11 feb. 2020 - 9:00

@Zelfblijvennadenkenaub Helemaal mee eens, alle grappen zijn toch al een keer gemaakt dus waarom nog moeite doen.Laten we het van de zonnige kant bekijken...

vdbemt
vdbemt11 feb. 2020 - 9:07

@Zelfnadenken. Het lijkt me voor jou wel verstandig. Maar er zijn toch echt wel mensen die ook grappen kunnen maken, over andere mensen, zonder ze daarbij te discrimineren.