Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands boerenbedrog haalt Franse nieuwsuitzending

  •  
25-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53341 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-04-25 om 17.10.51

Een twitterakkefietje tussen columnist en presentator Sander Schimmelpenninck en Marga Bult, de zangeres die na een paar weken in de zorg in coronatijd compleet wappie ging, is de grens over gegaan. Op de Franse tv werd aandacht besteed aan een door glyfosaat vergiftigd veld en de manier waarop Bult dat probeerde goed te praten.

Het begon allemaal met een foto genomen door Schimmelpenninck. Daarop was te zien hoe een veld dat groen hoort te zijn helemaal geel was uitgeslagen. Een teken dat het extreem giftige bestrijdingsmiddel glyfosaat, onder andere bekend onder merknaam Roundup, er is gebruikt. Dat schoot bij Bult in het verkeerde keelgat. Volgens haar ging het om een nepfoto en dus deelde ze een zogenaamd echte foto waarop het veld wel groen was.

Gelukkig was daar dan ook nog journalist en professionele factchecker Marieke Kuypers die de foto van antivaxxer en overtuigd complotdenker Bult linea recta naar het land der fabelen verwees. In Frankrijk vond de factcheck-redactie van France24 het een interessante casus en dus legden ze het nog eens helder uit:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.