Medewerkers van de Tweede Maasvlakte verdienen minder dan minimumloon
Toen de crisis het Nederlandse bedrijfsleven bij de keel greep, stonden de regering en dus de belastingbetalers meteen klaar om te helpen. Een groot aantal overheidsprojecten werd versneld en vervroegd, zodat bedrijven aan het werk kunnen blijven. Dit alles werd in dank aanvaard, maar dezer dagen tonen twee parels aan de kroon van de economie, Bos Kalis en Van Oordt, wat zij werkelijk denken van de overheid.
Zij koesteren daarvoor alleen maar minachting. De Arbeidsinspectie kwam er namelijk achter dat beide bedrijven voor zwaar werk aan de tweede Maasvlakte Filippijnse arbeiders hebben ingehuurd, die daarvoor minder dan het minimumloon verdienen. De Filippijnen is een arm land dat, onder meer door wanbestuur, nauwelijks deelt in de economische opbloei van Zuid-Oost Azië. Het is een grote exporteur van arbeidskrachten die in rijkere delen van de wereld, zoals de regio van de Arabische Golf, op een verschrikkelijke manier wordt uitgebuit.
Nederlandse bedrijven spelen dat spel al decennia met verve mee. Vraag aan kenners maar eens, wat Filippijnse zeelui verdienen op schepen van Nederlandse rederijen. Schepen die natuurlijk onder Liberiaanse vlag varen. Nu echter komt de uitbuiting wel heel erg onder de kust. Op de vingers getikt, verklaarden Bos Kalis en Van Oord, dat de werkzaamheden buiten de territoriale wateren vielen, zodat de Nederlandse wetgeving niet van toepassing was. Het Ministerie van Sociale Zaken vindt dat flauwekul, maar Verkeer en Waterstaat steunt de opvatting van Bos Kalis en van Oordt.
Volgens een bericht op Radio Rijnmond krijgt deze muis nog een staartje. Bos Kalis heeft het eerste halfjaar 123,9 miljoen winst geboekt, volgens een eigen opschepperig persbericht. Van Oordt verdiende naar eigen zeggen in 2009 120 miljoen euro. We weten nu over wiens ruggen.
Een bijstandstrekker moet aan duizend voorwaarden voldoen, wil de gemeente na lang nadenken met die schrale uitkering over de brug komen. Anders komt er maar verkeerd gedrag van. Misschien dat de natie ook eens wat voorwaarden zou kunnen verbinden aan bedrijven die veel, heel veel aan contracten met de overheid verdienen. Om ze op het goede spoor te houden.