Nidera zette Argentijnse vestiging op met Nederlandse ontwikkelingshulp … Argentijnse autoriteiten vergelijken omstandigheden met 'concentratiekamp'
Het Rotterdamse graanhandelsbedrijf Nidera maakt zich in Argentinië schuldig aan praktijken die volgens de minister van Arbeid grenzen aan ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Bij een inval op een plantage van het bedrijf werden 133 arbeiders bevrijd door de politie.
De Volkskrant opent met de schokkende praktijken van het wereldwijd opererende bedrijf dat in Rotterdam gevestigd is. Nidera is de grootste zaadhandelaar van Argentinië. In december deden de autoriteiten een inval op een plantage van het bedrijf en troffen daar mensonterende omstandigheden aan, schrijft de krant:
Twee gaten in de grond dienden als toiletten, die slechts werden afgeschermd door een gordijn gemaakt van tassen met het Nidera-logo erop, zo bleek uit het onderzoek.
Als bad gebruikten werknemers een container voor pesticiden. Ze hadden geen elektriciteit en nauwelijks drinkwater en mochten het terrein niet verlaten. Onder de 133 arbeiders waren 19 minderjarigen. De arbeiders werkten volgens de Argentijnse fiscus illegaal.
De ‘werknemers’ kregen niet te horen hoeveel ze eigenlijk verdienden. Ze moesten vervolgens exorbitante bedragen afdragen voor ‘kost en inwoning’ zodat er van het loon niets over bleef.
Een woordvoerder van Nidera doet de zaak af als ‘een lokale kwestie’.
Update 10:05 De Argentijnse praktijken van Nidera worden gefinancierd door de FMO, de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden. Dat is een private bank, al zijn de aandelen voor 51 procent in handen van de Nederlandse staat. De bank, een van de grootste in zijn soort ter wereld, heeft tot doel de private sector in ontwikkelingslanden te stimuleren. In een brochure van FMO zegt Financieel directeur Alejandro Benvenuto van Nidera S.A.
Van meet af aan bleek FMO een enorme steun en toeverlaat te zijn bij de plannen voor de langetermijnvoorfinanciering van onze exportproducten uit Argentinië. Hierdoor kon ons bedrijf zowel in volume als in aantal verschillende producten groeien. Sinds de recessie van 2002 heeft FMO in samenwerking met ABN Amro en Rabobank één van de eerste exportvoorzieningen afgesloten voor een Argentijns exporteur. Na de initiële lening in 2003 hebben we een lening voor zeven jaar afgesloten voor een bedrag van 150 miljoen dollar. In september 2004 bleek de lening een mijlpaal voor Argentijnse handelsmogelijkheden en werd deze nog door financiële vakbladen uitgeroepen tot “best deal 2004”.