Joop

Nederlands basketbalteam speelt vanmiddag gewoon tegen Rusland, in Rusland

  •    •  
24-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
5931986666_f0d2fcbcda_k

© cc-foto: Eric Wong https://flic.kr/p/a3bYYb

De Nederlandse basketbalbond is niet van plan een wedstrijd tegen Rusland die voor vanmiddag op het programma staat af te gelasten vanwege de oorlog. De ploeg speelt in Perm, 1300 kilometer van Moskou verwijderd. “In Perm is het rustig, daar merk je niets van wat nu gaande is”, verklaart een woordvoerder van de bond op Nu.nl.
Het gaat om een WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Rusland en volgens de woordvoerder is er “geen enkele signaal” dat de wedstrijd niet doorgaat. Dat geldt ook voor een wedstrijd tegen de Russen zondag in Almere.
In een verklaring zegt de bond:
De spelers en staf voelen zich zeer ongemakkelijk bij de ontstane situatie. In de internationale sport en in de buitenlandse diplomatie wordt met de volgende uitgangspunten gewerkt:
– Indien sport wordt opgenomen in brede internationale boycot waar Nederland aan meedoet, zal de sport in Nederland die boycot doorgaans volgen. – Zelfstandig zal de sport geen boycot ondernemen. – NOC*NSF steunt alle sporters die in deze moeilijke tijd (toch) aan sportwedstrijden deelnemen. Ook de sporters en hun sportorganisaties uit Oekraïne en Rusland.
Concreet betekent het dat er op dit moment geen sprake is van een (internationale) boycot waarin sport is opgenomen, de situatie ter plekke veilig is en de FIBA er op basis van alle informatie vanuit gaat dat de wedstrijd veilig en verantwoord gespeeld kan worden. Daarnaast zijn er voor het team geen mogelijkheden om eerder dan zoals gepland terug te keren.
Na een intensief en beslist geen eenvoudig overleg tussen spelers onderling en vervolgens met de staf en na weging van alle argumenten, is besloten om ondanks de bezwaren die er zeker zijn, de wedstrijd te spelen. We begrijpen dat dit tot gemengde reacties zal leiden. Na terugkomst in Nederland zal daarop een verklaring van het team en de basketbalbond volgen.
Ook voetbalbond UEFA laat zich niet hinderen door de Russische schending van internationaal recht, de invasie en het oorlogsleed. De wedstrijd Real Betis versus Zenit gaat vanavond in Spanje gewoon door.
cc-foto: Eric Wong
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

WillemdeGroot
WillemdeGroot25 feb. 2022 - 15:11

Weet je, van jongs af aan, met de paplepel ingegoten als het ware, hield ik van sport, in bijna de volle breedte. Boksen en zo, dat dan weer niet, maar van voetbal tot judo, allemaal prachtig. Zelf ook volop aan meegedaan. Maar... Tot ik, nog niet eens zo lang geleden, echt doorhad dat vele (professionele) sporten niet om de sport gingen, maar om het geld en de reclame erachter. Niets met sport te maken. De sporters, vaak als handelswaar benut, uitgebuit, laten zich opfokken door de krachten, van zaakwaarnemers tot overspannen fanatieke coaches en trainers, erachter. Doodzonde voor een in de kern gezonde en mooie bezigheid. En dat nu de ontmoetingen in de diverse sporten, ondanks de weerzinwekkende agressie van Rusland, vrolijk door blijven gaan, zal daarom niet verbazen, evenmin als de sponsoring van b.v. Gazprom die prominent aanwezig blijft. Zelfs bij dat 'wie is de grootste schreeuwer' programma V.I.Vandaag. Zo verontwaardigd over van alles en nog wat, maar wel lekkere sponsoring waar je ze niet over hoort natuurlijk. Hoe zielig, die lui.

johannn2
johannn225 feb. 2022 - 10:13

Blokkade! Maar nu even niet. .

JanB2
JanB225 feb. 2022 - 8:31

Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral. Bertold Brecht

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2022 - 8:15

Onbegrijpelijk, snap daar ook niets van!

johannn2
johannn224 feb. 2022 - 19:44

De eerste de beste test van de blokkade is al op de eerste de beste uitzondering gesneuveld. .

Joop den Uil2
Joop den Uil224 feb. 2022 - 17:44

China - Qatar - Rusland .... sport verbroederd en je houdt er nog wat aan over ook ! WA heeft het maar druk met zijn lintjes.

Hank Nozemans
Hank Nozemans24 feb. 2022 - 12:50

Als speler heb je dan geen greintje zelfrespect. Werkelijk NUL integriteit als je op dat veld stapt.