Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandistan

  •  
08-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2019-02-04-om-14.46.37
Maak elkaar niet gek met onnodige doembeelden
Het land was de afgelopen week in rep en roer. Joram van Klaveren, ex-PVV’er, is bekeerd tot de islam. Joram, de rechterhand van Wilders, de persoon die het ‘Marokkanendebat’ mede aanzwengelde in de Tweede Kamer en door Wilders werd geprezen en aangewezen als burgemeesterskandidaat in Almere voor de PVV. In zijn afscheidsbrief in 2014 aan de PVV schreef hij dat het groeien in zetelaantal en genereren van media-aandacht voor de PVV meer centraal stonden dan oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving. Tussen haakjes voegde hij daaraan toe ‘toenemende invloed van de islam’.
Vanuit de islamitische gemeenschap wordt overwegend jubelend gereageerd. De andere categorie bestaat uit mensen die dit absoluut niet kunnen plaatsen. Het lijkt haast als verraad op het hoogste niveau te voelen. Hoe kan de voorvechter van de ‘de-islamisering’ nu geïslamiseerd zijn? DENK-Kamerlid Öztürk zegt grappend tegen de camera’s van GeenStijl dat hij PVV-Kamerleden een termijn geeft voor de bekering. Iets in de trant van ‘bij jou verwacht ik zes maanden, bij jou duurt het iets langer..’ GeenStijl roept meteen ‘dat is dan het doel van DENK! De hele wereld moet geïslamiseerd worden!’
Ik snap de grap, Joram is de tweede ex-PVV’er die inmiddels is bekeerd. Maar het is ook de vinger op de zere plek. Een angstscenario. Typische PVV-retoriek. Nederland wordt geïslamiseerd. D66-Kamerlid Paternotte verspreekt zich voor de camera’s. Na een stukje onverstaanbaar gebrabbel over dat Joram te veel met de islam bezig was, zegt hij ‘dat kan zomaar mis gaan’. Net alsof de islam een virus is dat je te pakken kan krijgen als iemand per ongeluk in jouw richting niest. Ook daar in de Kamer is de verbazing blijkbaar zo groot dat het verstand even op nul staat.
Ikzelf vond de bekering van Joram in eerste instantie dubbel. Totdat ik besefte dat er tussen haat en liefde een hele dunne lijn is. En dat angst wordt veroorzaakt door onwetendheid. Alles wat we niet kennen, beangstigd ons. En laten we wel wezen, als de enige informatie over de islam die jij ontvangt niet verder reikt dan IS-beelden, snap ik die angst heel goed. Joram ging verder op onderzoek uit, informeerde zich over de kern en kwam tot een geheel andere conclusie omdat hij open stond voor de nieuwe informatie. Ik snap het dat hij nu kritisch wordt bevraagd op het verschil tussen zijn vorige en huidige standpunten. Die deur heeft hij ook zelf geopend door eerst volksvertegenwoordiger te zijn en daarna een boek over zijn overpeinzingen te schrijven. Dat het overgrote deel van de moslims hem welkom heet, snap ik ook. Een van de kernpunten van de islam is vergevingsgezindheid en bij een bekering hoort dat je het verleden laat voor wat het is. Ergens zal het ook als een stukje bevestiging voelen voor de blij verraste moslims. Dat de PVV inderdaad helemaal niets over de islam weet en dat iedereen dat nu te zien krijgt. De weinige PVV’ers die wel op onderzoek uit zijn gegaan, zijn inmiddels bekeerd. En of het echt een doel is om de hele wereld en Nederland te islamiseren? Dat lijkt me niet. Nederland is nog steeds gewoon Nederland en geen Nederlandistan. Maak elkaar niet gek met onnodige doembeelden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.