Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Nederlanders worden beleefder

  •  
07-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groet_300.jpg
In 2008 voelde 20 procent zich weleens respectloos behandeld ... In 2011 daalde dat naar 16 procent
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek is gebleken dat Nederlanders zich steeds minder respectloos behandeld voelen. In 2008 voelde 20 procent van de ondervraagden zich vooral in winkels en bedrijven respectloos behandeld. In 2011 daalde dat naar 16 procent.
Uit het onderzoek is verder gebleken dat ook de overheid zich steeds beleefder is gaan opstellen en jongeren het vaakst onheus bejegend worden. In dorpen voelen inwoners zich respectvoller behandeld dan in steden, waar vooral op straat en in het openbaar vervoer onbeleefd gedrag voorkomt. NOS: Nederlanders minder onbeleefd

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Candide2
Candide27 nov. 2012 - 11:23

'Dan kan het vaker voorkomen van onbeleefd gedrag bijna geen toeval zijn.' Ik vind Mehmet Wilders en Naïma Agema inderdaad zich nogal onbeleefd gedragen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 nov. 2012 - 11:23

''Nederlanders worden beleefdder'' ? Nu Samsom en rutte nog. Want als je goed kijkt in de foto bij het artikel, de agent salueerd netjes de heren, terwijl Samsom en Rutte met hun linkse hand de agent terug-salueeren? Salueeren hoort met rechter hand of steek je rechter hand in de lucht naar de agent was mooi gewwest en niet een slappe linkse arm langs je oren slaan!

MichelReiziger
MichelReiziger7 nov. 2012 - 11:23

Beleefd zijn en beleefd overkomen zijn totaal 2 verschilende dingen...beetje moeilijk om dat er ook in te verwerken.

FritsGuevara
FritsGuevara7 nov. 2012 - 11:23

2 addertjes onder het gras: - Raken mensen ook wel eens "gewend" aan een voortdurende aantasting van hun grenzen? Alsof je pijngrens omhoog gaat? - Zijn er sinds het vorige onderzoek nog nieuwe dingen bij gekomen. Valt een steeds draconischere overheid er ook onder bijvoorbeeld? Als burgers werkelijk beleefder zouden zijn geworden, en de overheid neemt juist in arrogantie toe (weer nieuwe grenzen verleggen, EU plus dat PvdA regime hier) dan hoop ik dat dat flink negatief gaat opvallen dat overheidsgedrag. Eindelijk gaan mensen eens doorkrijgen dat die geleide economie en dat onbeschaamde verhalen van de mislukkingen op de belastingbetaler niet langer kan.

startmeop
startmeop7 nov. 2012 - 11:23

Nederland kent twee delen, de randstad en de rest van Nederland. Deze twee worden niet geïntegreerd. Er gaan geen snelle lijnen naar oost en noordNederland. Ergens maar goed ook, hoewel het voor de economie niet goed is, dat iedereen op elkaars staart wil trappen in het westen. Daar is men ook een stuk onbeschofter over het algemeen. Verder denk ik dat Wilders enorm heeft bijgedragen aan de onbeschoftheid in Nederland, wat hij verder nationaal en Socialistisch ook nastreeft. soms denk ik dat hij hier in de politiek alleen zit om Israël te behagen, zijn gevoelsmatig thuisland, waar men ook keihard is tegen de beoogde vijand.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2012 - 11:23

"In dorpen voelen inwoners zich respectvoller behandeld dan in steden, waar vooral op straat en in het openbaar vervoer onbeleefd gedrag voorkomt." Kijk ook eens naar de samenstelling van de bevolking in beide gebieden. In steden komt onze gemaakte multiculti samenleving veel meer tot uiting. Dan kan het vaker voorkomen van onbeleefd gedrag bijna geen toeval zijn.

2 Reacties
Ineses
Ineses7 nov. 2012 - 11:23

Onbeleefd en respectloos gedrag ondervind ik vooral van autochtone jongeren. Woorden als oud zeurwief en dergelijke heb ik persoonlijk nog nooit van allochtonen gehoord. Van de allochtone jongeren ondervind ik als oudere meer respect dan van autochtone jongeren.

PopeyeKamper
PopeyeKamper7 nov. 2012 - 11:23

"In dorpen voelen inwoners zich respectvoller behandeld dan in steden, waar vooral op straat en in het openbaar vervoer onbeleefd gedrag voorkomt." Ik weet niet waar u woont, misschien op de Camping?? of in Lutjebroek misschien?? Ik zou zeggen...kom uw huis uit en haal 'n frisse neus!!!

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2012 - 11:23

Onbeschoft gedrag is iets anders dan respectloosheid, respect hoef je niet volautomatisch te verwachten en onbeschoft gedrag hoef je niet te pikken.

1 Reactie
Candide2
Candide27 nov. 2012 - 11:23

Wij Nederlanders staan al sinds de middeleeuwen bekend als onbehouwen. Dat is een ander woord voor 'direct'. Hufterigheid is iets totaal anders. Wat die buitenlanders die hier op bezoek waren daarbij door de eeuwen heen ook opviel is de manier waarop mannen en vrouwen gelijkwaardig met elkaar omgingen. Wat ze verbaasde is dat vrouwen economisch zo zelfstandig waren en bijvoorbeelde eigen bedrijven hadden. Dat zag je niet in de ons omringende landen. Ook verbaasde het hen dat personeel (bedienden, knechten) respectvol behandeld werden door hun bazen en dat het niet te onderscheiden was wie nu de baas en wie de knecht was. Ten slotte zagen de buitenlandse bezoekers dat Nederlanders dol zijn op hun kinderen, dat die onzettend veel mogen en volgens buitenlandse maatstaven verwend werden. Dit is allemaal gedocumenteerd. Rare Chinezen die Hollanders. Er is weleens gespeculeerd hoe dit alles nu mogelijk was. De traditionele verklaring is dat de Nederlandse samenleving van oudsher egalitair is. De invloed van de Nederlandse adel op de samenleving was uiterst gering vergeleken met een land als Engeland, Duitsland en laat staan Frankrijk. De standverschillen zijn hier als klein, vergeleken met de ons omringende landen, en de mogelijkheden om in sociaal opzicht te stijgen groot.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2012 - 11:23

Op het Centraal Bureau voor de Statistiek kan kennelijk ook nog wel wat bezuinigd worden. Tijd en geld stoppen in een onderzoek naar beleefdheid, dat kan alleen een ambtenaar verzinnen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger7 nov. 2012 - 11:23

Ik vind deze opmerking behoorlijk onbeleefd jegens ambtenaren...

HendrikQueynckenTollaert
HendrikQueynckenTollaert7 nov. 2012 - 11:23

De foto bij het artikel is volgens mij uit Jiskefet. Respectloos? Als AOW'er voel je je dagenlijks op de pik getrapt, aan de taas getrokken, en in de kuif gepikt. De rijken pakken je sluipend alles af, dat is ook respectloos. Wij hebben dit land gemaakt tot wat het is, nee wacht, tot wat het twaalf jaar geleden, voor die Fortuins opkwam, nog was. En nou? Stank voor dank. Ik neem een borrel voordat ze die ook nog komen inpikken. Proost!

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer7 nov. 2012 - 11:23

"Ik neem een borrel voordat ze die ook nog komen inpikken." Let je een beetje op, ik heb je inmiddels al behoorlijk wat borrels zien nemen.

JoopSchouten
JoopSchouten7 nov. 2012 - 11:23

Beleefdheid verbergt een hoop.

1 Reactie
Candide2
Candide27 nov. 2012 - 11:23

'Beleefdheid verbergt een hoop.' Een voorbeeldje uit het onderwijs en speerpunt van 'orde en gezag'-partijen.Een voorbeeldje uit het onderwijs: 'U bent een klootzak, meester.' En: 'He, jij daar klootzak.'

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2012 - 11:23

Nederland wordt rechtser en daarmee fatsoenlijker en beleefder.

2 Reacties
Candide2
Candide27 nov. 2012 - 11:23

Niet iedereen die je heil toewenst is fatsoenlijk en beleefd. Als het met gestrekte rechter arm gebeurt, loop ik liever een blokje om. Toch een opsteker voor u: 'Zalig zijn de armen van geest, want hun behoort het koninkrijk der hemelen.' ;-) Hoort u die bulderende lach van boven? Neen? Wat vreemd nou toch. De Heere was de Max Tailleur onder de goden en hield van een goed glas wijn. http://www.youtube.com/watch?v=-RrPLJOgbFc

Patrick Faas
Patrick Faas7 nov. 2012 - 11:23

Rechts fatsoenlijk? Was het maar zo. Integendeel helaas. Wel eens van de PVV gehoord?

rbakels
rbakels7 nov. 2012 - 11:23

Net vanmiddag teruggekeerd in Nederland. In het vliegtuig ontmoette ik buitenlanders die voor het eerst naar Nederland komen: vliegveld Eindhoven, op weg naar Groningen. Ik help ze communiceren met NS personeel. Tot drie keer toe schrik ik van het onbeschofte optreden van de NS-ers. Misschien worden Nederlanders iets beleefder, maar dat kan dat ook makkelijk. 1. Aan het loket vraag ik om een korting waar ik recht op meen te hebben. De loketist antwoordt dat hij dat "niet zo spannend" vindt, waarop ik alleen maar kan stamelen "maar ik wel". Het lijkt wel of de NS zijn onbeschoftste medewerkers aan het loket zet, om iedereen aan te moedigen alleen nog kaartjes aan de automaat te kopen. Alleen kun je moeilijk met contante geld voor € 50 aan laartjes kopen. 2. Op Utrecht Centraal vraag ik namens mijn buitenlandse vrienden waar je mag roken. Als niet-roker weet ik dat niet precies. Meewarig wordt mij verteld dat in de stationshal nergens gerookt mag worden. Ik wijs erop dat ik het niet voor mijzelf vraag. 3. Het a-gedeelte van de trein gaat naar Groningen, het b-gedeelte gaat naar Leeuwarden. Niemand weet waar het a- en waar jet b-gedeelte begint. Als eindelijk een NS medewerker in beeld komt laat hij duidelijk merken de vraag bespottelijk te vinden. Ik wijs hem erop dat het niet duidelijk is aangegeven. Vroeger stond de bestemming nog wel eens op of in de trein, maar bij de nieuwe generatie dubbeldekkers blijkbaar niet meer.

2 Reacties
Candide2
Candide27 nov. 2012 - 11:23

Utrecht is de Randstad, dat zal het zijn. Ik wil niet akelig doen, maar eigenlijk vraagt u er om. Wie gaat er nu eigenlijk naar Groningen of Leeuwarden? Eigen schuld, dikke bult, dus. Excuses, ik ben links en dus onbehouwen. Rotjeugd en zo, katholiek opgevoed... ;-)

Tom Meijer
Tom Meijer7 nov. 2012 - 11:23

Ik moet zeggen dat ik dit allemaal nog niet heb meegemaakt maar ik vind dit zonder meer allemaal de moeite waard voor een klacht.

Voice
Voice7 nov. 2012 - 11:23

Als we het over onbeschoft gedrag hebben, dan moet je bij Spekman en co zijn. Dat zijn diegene, die het geld van de ene afpakken, die er hard voor gewerkt heeft en geven aan die die met hun pakkie shag en 10 kavia's en de gehele dag tv kijken.

1 Reactie
Candide2
Candide27 nov. 2012 - 11:23

'Als we het over onbeschoft gedrag hebben, dan moet je bij Spekman en co zijn.' Het zijn altijd weer de anderen natuurlijk. Er is een groot verschil tussen het niet eens zijn met iemand anders en onbeschoft zijn. U kent het verschil blijkbaar niet.