Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlanders schieten Afghaanse vluchtelingen massaal te hulp

  •  
27-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Terwijl media en politiek vooral in de ban lijken van de extreenrechtse minderheid die zich verzet tegen humanitaire hulp komen andere Nederlanders massaal in actie om de Afghaanse vluchtelingen te helpen. Onder meer RTV Utrecht meldt dat instanties overweldigd worden door het enorme aanbod aan hulp. Van babykleding tot telefoonopladers, massaal komen burgers spullen doneren voor de Afghaanse vluchtelingen die vaak zonder enige bezittingen in allerijl moesten vluchetn.
"Het is vandaag een komen en gaan van mensen bij Kringloop Zeist. Ze komen spullen brengen voor de Afghaanse evacués die even verderop verblijven in de opvanglocatie in Huis ter Heide. “Wij hebben zoveel”, klinkt het veelal. “Zij hebben niks.” “We hebben overvloed”, zegt ook een vrouw die twee boodschappentassen vol schoenen, tassen en kleding overhandigt aan vrijwilligers van het Rode Kruis. “Het idee dat je in zo’n vrachtvliegtuig zit met alleen een plastic tasje en misschien wel je kind aan de hand; dat lijkt me echt verschrikkelijk.”"
De hulp komt uit het hele land. Vooralsnog is er vooral behoefte aan slippers, sandalen, schoenen, riemen en bovenkleding, met name voor mannen. Ook opladers voor telefoons en verlengsnoeren zijn nodig.
"Riet Lenting, directeur van de kringloop, vertelt: “Er zijn mensen die nog in dezelfde kleding lopen als waarin ze door het riool zijn gelopen dat je op televisie hebt gezien. Dat doet wat met je waardigheid als mens.” De drukte bij de inzameling geeft Lenting hoop. “Het is enorm indrukwekkend”, zegt ze met tranen in haar ogen. “Deze jonge vrouwen ook”, doelend op de bestelwagen, “ze werken gewoon en hebben dit in de avond en nacht geregeld. Ik ben dankbaar. Het geeft hoop dat mensen dit doen.”"
In Harskamp waar deze week een gewelddadige racistische demonstratie werd gehouden bij het opvangcentrum waar Afghaanse vluchtelingen zijn ondergebracht is een massale humanitaire actie op gang gekomen. Het AD schrijft :
"Nu de rust in Harskamp na het heftige protest van dinsdag is wedergekeerd, wordt een andere kant van het dorp zichtbaar: die van naastenliefde. Bewoners zamelen honderden zakken kleren en speelgoed in voor de vluchtelingen. Topdrukte in de voortuin van Bas Sturm vandaag. Tientallen mensen brengen spullen bij hem die de Afghaanse vluchtelingen goed kunnen gebruiken tijdens hun verblijf op het Harskampse kazerneterrein. (…) ,,Ik doe dit samen met heel veel andere mensen. Je ziet door deze actie dat wat voor een gemeenschap Harskamp is: we helpen de mensen graag, ook vanuit een christelijk perspectief. Lang niet iedereen is zoals de relschoppers.”"
Ook in andere Europese landen worden inzamelingsacties gehouden om de Afghaanse vluchtelingen te helpen, zoals bijvoorbeeld in Estland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Trumpforever
Trumpforever28 aug. 2021 - 17:12

Karingin Probeer nu eens een nette reactie te geven ipv een grote mond te geven! Zal wel aan je opvoeding liggen denk ik!

Mini2
Mini228 aug. 2021 - 13:10

'Dat betekent nog steeds niet dat de bezwaren van veel burgers aldaar kwalijk zijn, laat staan dat ze als extreem-rechts zijn te kwalificeren, door hen gelijk te stellen aan een klein deel hen overschreeuwend hersenloos tuig.' Dit.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 aug. 2021 - 11:58

Het is goed om te zien dat de meeste Nederlanders het hart op de goede plek draagt. Misschien komt het ook omdat Afghanen al langere tijd in nederland zijn en zij nooit tot enige overlast zorgden. Ik heb jarenlang een Afghaanse als hulp in de huishouding gehad. Woonde met haar broer en zus in een asielzoekerscentrum. De broer reageerde op mijn briefje bij AH en kwam langs voor een kennismakingsgesprek. De vrijdag daarop kwam Sophia. Ze sprak geen woord Nederlands en was erg op afstand. Ze gaf geen hand, keek me wel recht in de ogen, waarschijnlijk om te zien hoe oprecht ik was. Na het schoonmaken gaf ik haar vaak Nederlandse les, vertelde hoe het leven hier was. Geleidelijk wende ze aan de Nederlandse normen maar maakte ze niet tot de hare. Niet direct in ieder geval. Misschien wel omdat ze wist dat ze elk moment kon worden teruggestuurd. Want alles wat we deden was illegaal. Het werk, de taallessen, de verdiensten. Ze leerde snel, was intelligent en meer en meer leerde ze haar eigen persoonlijke vrijheid te claime . In kleine stapjes wellicht en ver uit het zicht van haar broer. Op een dag liepen we samen over markt, ze had wat verse groenten nodig en ik bood aan samen te gaan. We hadden behoorlijk bekijks. Een stralende, zeer aantrekkelijke, jonge Afghaanse vrouw met een bijna twintig jaar oudere man die zeer op hun gemak en tamelijk vertrouwelijk boodschappen deden op de markt. Eenmaal weer in de auto stopte ze een kleine paprika in mijn mond waar ze net zelf de eerste hap van had genomen. Proef, is lekker, zei ze. Ik was perplex. Voor haar zelf was dit een enorme stap, voor mij een teken dat zij zojuist een mijlpaal had geslagen voor haar persoonlijke vrijheid. Vanaf dat moment ging het snel. Vlak daarna kreeg ze na bijna 3 jaar haar verblijfsvergunning. Ze volgde onderwijs, ging naar de lerarenopleiding en is nu onderwijzeres. Nog steeds overtuigd moslim, nog steeds even mooi en nog steeds een goede vriendin. En ik ben blij en dankbaar dat ik daar een klein beetje aan heb mogen bijdragen.

1 Reactie
Eid
Eid28 aug. 2021 - 15:41

Top verhaal, Martin. Mooie bijdrage.

DaanOuwens
DaanOuwens28 aug. 2021 - 11:26

Het is allemaal te laat. Dit soort rituelen zouden geloofwaardig zijn voor de extreem rechtse protesten. De mensen die zich nu inspannen zouden geloofwaardig zijn als ze iets gedaan hadden tijdens de protesten. Achteraf tot de conclusie komen dat dit niet de bedoeling was maakt weinig indruk. Extremisme, en dat is al het extremisme, ontstaat op het moment dat in de omgeving geen weerwoord is, geen afkeuring, geen uitsluiting, geen consequenties. Je kan niet het standpunt hebben dat je buurman, broer of vader een goede vent is maar hij houdt nu eenmaal niet van moslims of homo's. Naast de extreem rechtse daders zijn ook mensen die dit wegkijk gedrag vertonen schuldig. En dan maakt het weinig uit als je alsnog een paar vuilniszakken vol gooit met kleding. Daarmee wordt je geen goed mens. Wat deze zakkenvullers zouden moeten doen is hun extreem rechtse dorpsgenoten aanspreken. Hen vertellen dat zij het fascistische gedachtegoed niet tolereren in het dorp. Dat de excuses aangeboden moeten worden en dat ze het nooit meer moeten flikken. Dan wordt er een zinnige bijdrage geleverd.

5 Reacties
Eid
Eid28 aug. 2021 - 15:46

Je kan ook stellen, dat blijkbaar dingen ook ten goede kunnen keren. Dat is toch mooi? Ik heb bij grote vernielingen bv destijds in Hamburg door die zgn extreem rode vrienden, nog nooit een deel uit die 'bevolking' de dag daarop de boel zien opruimen en getroffenen geholpen zien worden. Altijd dat zure gedoe...

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2021 - 6:52

Een vraag; Hoe weten wij dat ze dat niet gedaan hebben? Ook stond daar niet het hele dorp zo te zien. Als wij denken dat dit soort mensen, jeugd, niet overal te vinden is, dan denk ik dat we allemaal onze ogen willekeurig sluiten.

DaanOuwens
DaanOuwens29 aug. 2021 - 9:12

@ Eid Jij schrijft: Altijd dat zure gedoe… Altijd dat wegkijken en ontkennen van extreem rechts wangedrag. Jouw reactie is exact dezelfde als die van de mensen in het dorp. Daarom kan extreem rechts gewoon doen wat ze willen. @ Minoes&tuin Jij schrijft: Een vraag; Hoe weten wij dat ze dat niet gedaan hebben? Ook stond daar niet het hele dorp zo te zien. Omdat het extreem rechtse protest gewoon plaatsvond. Dus de rest van het dorp heeft er niets tegen gedaan. En je schrijft: Als wij denken dat dit soort mensen, jeugd, niet overal te vinden is, dan denk ik dat we allemaal onze ogen willekeurig sluiten. Exact en daarom moeten mensen die extreem rechts niet tolereren hun mond open doen. En in Harskamp doen men dat blijkbaar niet. Overigens had je kunnen weten dat deze actie van jongeren daar plaatsvond met instemming van ouderen. Wijsheid komt niet met de jaren. En er zijn genoeg jongeren die niets van extreem rechts moeten hebben. Jouw zinnetje wekt de indruk dat jij denkt dat ouderen per definitie weldenkende mensen zijn die nooit extreem rechts zijn. De site laat zien dat het met weldenkendheid van ouderen erg tegenvalt en dat ouder worden velen alleen maar rechtser maakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2021 - 10:21

Mij doen de goede gaven in het algemeen veel teveel denken aan spullen die anders naar de kringloop gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2021 - 11:39

Jongeren doen dingen die hun ouders niet (meer) doen maar dat wil niet zeggen dat hun ouders dat gedrag niet proberen te vergoelijken. Voor vele jongeren (en hun ouders) is het zich losmaken van het gedachtengoed van het ouderlijk milieu ook niet vanzelfsprekend.

JoepJos
JoepJos28 aug. 2021 - 10:15

Dit zijn goede acties, maar mijn ervaring in de praktijk zegt dat vluchtelingen veel meer gebaat zijn bij een langdurig buddysysteem waarbij de buddy de nieuwkomer helpt bij het in de breedste zin wegwijs maken in de Nederlandse maatschappij.

Thuiszitter
Thuiszitter28 aug. 2021 - 9:45

Zijn de spullen nu welkom of niet ? vraag ik mij af .

Satya
Satya28 aug. 2021 - 9:06

Nederland heeft fantastische mensen onder zijn bewoners.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman228 aug. 2021 - 11:39

Nederland had fantastische poltici. in de partijen. Maar dat is verl;den tijd. Neem de PvdA, vroeger voor de verheffing met mensen met gezag, als Joop den Uijl en later Woputer Bos, Diederik Samson en Jeroen Dijsselbloem. Allemaal vertrokken. Wat rest is de leegte en de wanhoop. Brussel was vroeger een bruisende stad, net als de PvdA. Nu bruist de PvdA zoals een fles Exota. Toen kwam Marcel van Dam, en weg was de limonade fabriek. De PvdA gaat nu de reden raadplegen on der meer over de vraag: Moeten de TK21 verkiezingen over? Dezelfde wens zie je bij de populistische PVV. Een fusie wellicht, mevrouw Ploumen, meneer Kaver? Het socialisme is stervende, enkel de SP vecht nog voor het socialistisch ideaal. Dat is te prijzen, dat is moedig.. Nou, mevrouw Marijnissen, ze zien u nog niet staan met uw tomatensoepstand. Is dat eerlijk, rechtvaadig soms ? .

frankie48
frankie4828 aug. 2021 - 8:17

Mooi initiatief, nou nog een doneeractie via crowdfunding, zodat er geld ingezameld kan worden voor de aanschaf van een behoorlijk aantal koopwoningen in wijken/buurten/dorpen/steden voor deze oorlogsvluchtelingen. En dan vooral daar waar normaliter statushouders nooit kans maken om te kunnen gaan wonen, omdat ze door een gebrek aan sociale huurwoningen daar nooit één van jouw buurtjes kunnen gaan worden, en wij het toch niet langer kunnen gaan maken om het overgrote deel van deze statushouders een sociale huurwoning te gaan lopen aanbieden in één van onze probleembuurten! https://www.parool.nl/nieuws/woningcorporaties-verloedering-arme-wijken-neemt-toe-politiek-moet-ingrijpen~ba66024b8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F https://www.aedes.nl/artikelen/klant-en-wonen/wijkaanpak-en-leefbaarheid/leefbaarheid/platform31-%E2%80%98werken-aan-gemengde-wijken-staat-onder-druk%E2%80%99.html https://www.platform31.nl/publicaties/kwetsbare-wijken-in-beeld

Bouwman2
Bouwman228 aug. 2021 - 7:36

De zorg en de veiligheid van aselzoekers is de taak van de Overheid. Wie zich daarmee hetzij negatief hetzij in positieve zin bemoeit geeft hetzelfde signaal af: skepsis.is verworden tot misplaatst wantrouwen en zelfs verzet tegen de democratische Overheid.. Dat jongerenafdelingen van partijen jeudpuisten vertonen is voorstelbaar en te herleiden tot maturiteit, maar dat hun moederpartijen gebrek aan volwassenheid demonstreren is emites stellen bover de rede. De TK21 verkiezingen waren nochtans duidelijk voor iedereen. Dat ze legitiem waren en democratisch staat buiten kijf. Nochtand worden ze niet aanvaard. Als PvdA en GL nu zeggen samen op te trekken dan is dat te laat. Ze hadden dat voor de TK21 verkiezingene moeten doen, dan had de kiezer daarover kunnen oordelen. Nu dat er na gebeurt en besloten separate congressen worden gehouden getuigt dat van gebrek aan democratisch gehalte en zou van misleiding van de kiezer kunen worden gesproken. De morie "nooit meer Rutte" kwam niet voort uit overweging maar eechtsstreeks uit de onderbuik. Het was een faux pas, van mevrouw Kaag maar het is gezien, het is niet onopgmerkt gebeven. Nederland is een goed land, maar wel buiten prpotioneel emotioneel. Wie de vluchtelingen wil helpen heeft andere mogelijkheden, je kunt vaste donatuer worden van organisatie als bivoorbeeld het Nederlandse Rode Kruis of de stichting Vluchteling van Tineke Ceelen Telkens vragen ze om een bijdrage. Dat ze dat doen geeft aan dat Nederland wel una bella figura wil saal, maar niet ten koste van zichzelf.

4 Reacties
LaBou
LaBou 28 aug. 2021 - 10:20

Er is wel meer een taak van de overheid. Maar die veegt daar zijn reet mee af. En bouwman staat daarbij en ziet dat hij dat goed vindt. Wat hebben tweede kamer verkiezingen trouwens met vluchtelingenhulp van doen heeft is iets dat alleen bouwman weet.

RaRa17
RaRa1728 aug. 2021 - 20:54

Labou: weet je al het verband tussen COVID en giro555. Je dacht dat ook dat verband alleen bij Bouman bekend was. Weet jij het inmiddels al?

Freddy2
Freddy229 aug. 2021 - 4:33

Gesproken als een echt linksmens. Geen eigen verantwoordelijkheid, we hoeven zelf niet meer sociaal te zijn, daar hebben we de overheid voor.

DaanOuwens
DaanOuwens30 aug. 2021 - 6:17

@ Freddy Jij schrijft: Geen eigen verantwoordelijkheid, we hoeven zelf niet meer sociaal te zijn, daar hebben we de overheid voor. Dat is correct. Sociaal doen kan alleen als iedereen dat zou doen. Duidelijk is dat sociaal doen geen rechtse activiteit is. Dus moet sociaal doen afgedwongen worden door de overheid Zoals veel bij problemen zit de oorzaak op rechts.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2021 - 19:05

Je hebt schreeuwers en je hebt doeners En de doeners helpen in dit geval en de schreeuwers krijgen de aandacht van de politiek

2 Reacties
Karingin
Karingin27 aug. 2021 - 23:19

Dat zie je verkeerd, de politici die nu in de regering zitten zijn het gewoon eens met de schreeuwers, het zijn net zulke aso's. Als je een boodschap schreeuwt die ze niet aanstaat gebeurt er helemaal nix hoor, vraag maar aan de artiesten. Of milieuactivisten