Joop

Nederlanders raken een beetje van hun vleesverslaving af, verkoop daalt

  •    •  
03-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2017 keer bekeken
  •  
11906603913_9fdae862cb_k

© cc-foto: daspunkt

Supermarkten verkochten in 2022 zeven procent minder vlees dan in het jaar ervoor. De verkoop van recent gedood - 'vers' - vlees daalde met negen procent en die van verwerkte vleeswaren met vier procent. Dat stelt Wakker Dier, de rechtenorganisatie voor industriedieren, na onderzoek van kassascan-gegevens. De dalende trend is van belang omdat supermarkten verreweg het grootste afzetgebied zijn voor gedode dieren die opgegeten worden. Het is "bij uitstek de partij die de vleesconsumptie omlaag kan brengen."

Consumenten halen nog steeds een minderheid van de dagelijks benodigde eiwitten uit plantaardig voedsel. Zestig procent komt van dieren, veelal planteneters. Doordat de eiwitten eerst van de plant in de de dieren moeten belanden voordat mensen bereid zijn ze te consumeren gaat dat gepaard met veel energieverspilling en milieubelasting. Het aandeel moet teruggebracht worden tot 40 procent om de schade aan de planeet enigszins te beperken. Dat hebben de supermarkten ook afgesproken via het Centraal Bureau Levensmiddelen. Maar de vermindering gaat te langzaam.  “Supermarkten zijn een kei in het sturen waar hun klanten mee naar buiten lopen. Op dit moment promoten ze vlees nog uitbundig en dat zal moeten stoppen,” aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

Wakker Dier vindt dat supermarkten als grootste vleesverkoper hun verantwoordelijkheid moeten nemen en start een langlopende campagne gericht op vleesverkoop bij supermarkten. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat supermarkten hun dierlijke producten voor een groot deel vervangen door plantaardige alternatieven zoals groenten en peulvruchten. En dat in 2030 minimaal zestig procent van de eiwitverkoop bij supermarkten plantaardig is.

cc-foto: daspunkt 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

Rick Hofland
Rick Hofland3 mei 2023 - 16:30

Zo lang iedere arts je tijdens de zwangerschap nog aanraadt om weldegelijk dierlijke voeding tot je te nemen blijf ik met mate vlees eten.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt4 mei 2023 - 9:25

Dat is al 'met mate'. Als iedereen dat zou doen, zou dat al een stuk winst zijn. Verder kun je er mogelijk voor kiezen de bio-industrie links (of liever gezegd: rechts) te laten liggen. En in de toekomst voor kweekvlees te kiezen. Ook keuzes die extra helpen.

Valkz
Valkz3 mei 2023 - 13:02

Dit heeft te maken met inflatie en sommige mensen lopen dit te bejubelen terwijl de armste mensen hier slachtoffer van worden.

5 Reacties
Panthera
Panthera3 mei 2023 - 14:37

Beste Valkz, Ongetwijfeld zal dit meespelen, maar wordt er ons een rad van jewelste voor de ogen gedraaid als ze dit verkondigen als een overwinning naar minder consumptie van vlees in ons land. Want aan de andere kant kan het niet anders dat door de massatoerisme in ons land bij de groothandel steeds meer vlees zal worden afgenomen door horecaondernemers. En laten nou ook steeds meer Nederlanders in eigen land dagjes weggaan of op vakantie gaan, dat de behaalde winst in de supermarkten naar minder vleesconsumptie in ons land helaas minder zal blijken te zijn.

Satya
Satya3 mei 2023 - 15:47

Voor de kinderen in die omgeving is een stukje vlees van goede kwaliteit nu juist zo belangrijk is. Ik geloof niet dat het goed is geen vlees te eten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2023 - 17:52

Jongeheer Defoe kreeg alleen melk eieren en wat vis. Later schrapte hij zelf de vis. Hij is recent gepromoveerd tot doctor in de biomedische wetenschappen aan de Uni van Stockholm.

Satya
Satya3 mei 2023 - 19:49

Danielle Gefeliciteerd, je zult trots zijn en terecht. Je hebt trouwens gelijk, veganisme lijkt wat problemen te geven bij kinderen in ontwikkeling, vegetarisch is niet zo'n probleem lijkt het.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2023 - 20:39

Satya Dank!

Rob12342
Rob123423 mei 2023 - 11:55

Vertekend beeld om alleen supermarkten te meten. Ik koop mijn vlees rechtstreeks van de boer (en ja, die is lid van Farmers defense force). Verser kan het niet.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt3 mei 2023 - 12:56

Ach, natuurlijk. Omdat jij je vlees rechtstreeks van de boer afneemt, ook nog een van FdF (En? Hangt de vlag nog ondersteboven? ) zijn de supermarkten gesamenlijk niet de grootste vleesverkoper.

oproerkraaier
oproerkraaier3 mei 2023 - 17:45

je bent gewoon trots op het feit dat je bij een fascist koopt?

Rob12342
Rob123424 mei 2023 - 14:15

Ja de vlag hangt ondersteboven (dat heet vrijheid) en hij heeft fantastisch vlees tegen betaalbare prijzen. Alle tussenhandel is eruit. Dat scheelt enorm.

oproerkraaier
oproerkraaier4 mei 2023 - 17:16

Dat is een mooi staaltje VOC mentaliteit Rob!

vdbemt
vdbemt5 mei 2023 - 8:44

@Rob. 'Dat scheelt enorm' . Niet voor de koeien, varkens, of kippen. Wist je dat je het er ook gratis kunt laten bbq-en? Regelmatig brandt er een stal met duizenden dieren af.

Rob12342
Rob123426 mei 2023 - 9:25

Ja Kraaier, daar ben ik, en zeker na je opmerking, enorm trots op.

Rob12342
Rob123426 mei 2023 - 9:25

Fascist Kraaier? en wat maakt jou dat dan dat je dat roept? Niet echt serieus te nemen in iedere geval.

Martin van der Linde
Martin van der Linde3 mei 2023 - 10:56

Je moet milieu schade door belasten in de prijs van vlees. Zoals de enorme uitgaven die nodig zijn om stikstof twrug te dringen incl. de landbouwsubsidies en de miljarden die boeren bij uitkoop krijgen. Dat kan de consument tenminste een eerlijke keuze maken.

2 Reacties
Hann63
Hann633 mei 2023 - 12:45

Dat kan. Maar... Dan zul je dit Europees moeten regelen. Nu stap ik in de auto en rij naar Duitsland om daar te winkelen. Dus als je het vlees duurder maakt, prima, maar er zijn alternatieven. Bijv. online bestellen van vlees.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mei 2023 - 13:28

@Hann Online bestellingen zouden toch ook onderworpen zijn aan de NL van kracht zijnde vleestax?

Thuiszitter
Thuiszitter3 mei 2023 - 10:14

De portemonnee is behoorlijk aangetast dat zal de reden zijn ,

korheiden
korheiden3 mei 2023 - 9:50

Het gaat om 7 procent daling bij de supermarkten. Het zou best zo kunnen zijn dat er meer bij de slager gehaald wordt. In de grensstreken doen steeds meer mensen boodschappen in Duitsland en België, waar ook de benzine goedkoper is. En tenslotte zullen mensen zuiniger met hun geld omspringen. Enkelen minderen bewust met vlees. Maar de zaak ligt genuanceerder dan Wakker Dier stelt.

7 Reacties
itsme3
itsme33 mei 2023 - 11:10

In het weekend moet je haast smeken voor een plekje in een restaurant. Goede kans een groot deel van de vleesverkoop zich gewoon verplaatst heeft van supermarkt naar restaurant.

vdbemt
vdbemt3 mei 2023 - 13:04

Het ligt helemaal niet genuanceerder dan Wakker Dier stelt. Wakker Dier nuanceert het zelf al. Ze hebben het alleen over de supermarkten. DAAR is een daling van 7%. Waar de supermarkten hebben afgesproken het aandeel eiwitten uit vlees van 60% naar 40% terug te brengen. En dat gaat over hun. Zij kunnen dat niet afspreken voor slagers.

korheiden
korheiden3 mei 2023 - 13:40

vdbemt : Wakker Dier spreekt inderdaad over supermarkten, de kop van joop niet :' Nederlanders raken een beetje van hun vleesverslaving af, verkoop daalt'.

Panthera
Panthera3 mei 2023 - 14:50

Beste itsme3, Natuurlijk wordt er bij de groothandel veel meer vlees, vis & gevogelte afgenomen dan in 2005. https://files.wakkerdier.nl/app/uploads/2022/10/12090906/WUR_2022-Vleesconsumptie-per-hoofd-van-de-bevolking-2005-2021.pdf?_ga=2.133317577.690741272.1683125178-731486318.1683125177

itsme3
itsme33 mei 2023 - 17:14

@Panthera Interessante cijfers. Dit laat zien dat vleesverkopen buiten de supermarkten in 2020 en 2021 door corona ontzettend ingezakt zijn. Gezien de drukte in de restaurants, zou het me niet verbazen als er afgelopen jaar zelfs meer vlees verkocht is via de groothandel dan in 2019 en dat dit de daling in de supermarkten (ruimschoots) compenseert.

vdbemt
vdbemt4 mei 2023 - 9:30

@korheiden. Het is gebruikelijk dat redacties de titel van columns bepalen. Die geven dan niet altijd goed weer wat de auteur bedoelt. Overigens mag je gerust aannemen dat, wanneer bij de supermarkten zichtbaar minder vlees wordt afgenomen, er in totaliteit minder vlees wordt afgenomen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat al die mensen naar de slager gaan, waar het vlees duurder is.

vdbemt
vdbemt4 mei 2023 - 9:37

@itsme. Dat is wel een heel grove en makkelijk, goed uitkomende, bewering van je. Vooral als je hoort dat zoveel mensen zo moeilijk rondkomen. Dat restaurantbezoek is dan wel weer beter. Maar zoveel beter????

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst3 mei 2023 - 9:48

Wij vliegen al tien jaar niet meer en eten alleen nog maar visofoon vegetarisch.

3 Reacties
itsme3
itsme33 mei 2023 - 11:08

Geen idee wat visofoon is, maar smakelijk klinkt het niet.

Eric Minnens
Eric Minnens3 mei 2023 - 12:52

"visifoon" 'Het klinkt als vis'. ;-) Maar het is zo'n apparaatje waarmee je in je appartement kunt zien (en communiceren met) wie er bij de hoofdingang van de flat bij je aanbelt.

Eric Minnens
Eric Minnens3 mei 2023 - 12:54

visOfoon dus.

gezell1e
gezell1e3 mei 2023 - 9:36

Dat er in 2022 een daling was, is wellicht logisch na de enorme stijging in 2021 vanwege Corona en lockdown. De supermarktdaling is wellicht kleiner dan de stijging in 2022 bij de restaurants.

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 9:29

Zou dat niet gewoon te maken hebben met de inflatie?

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr3 mei 2023 - 12:08

Inderdaad! We moeten niet alleen kijken naar de verkoopcijfers van vlees, maar van alle voedingsmiddelen. Wie weet, is de verkoop wel sowieso met 10% gedaald. Gaan we minder voedselketen weggooien. Een prijsvergelijking met vegetarische vleesvervangers levert de volgende kennis op: de vleesvervangers is duurder

Gerygrr
Gerygrr3 mei 2023 - 13:14

Corr. Voedselresten

Mathijsco
Mathijsco3 mei 2023 - 9:25

Kan het -misschien- ergens zo zijn dat het stiekem ook iets te maken heeft met de inflatie en de bizar opgelegde BTW van staatswege? €3,50 voor 2 rundervinkjes. Mijn hemel.

2 Reacties
r v b
r v b3 mei 2023 - 10:19

Die prijs wordt bepaald door de slagers en supermarkten, niet door de overheid. Spreek de juiste partij aan voor de hoge prijzen: het bedrijfsleven.

E w T
E w T3 mei 2023 - 20:55

r v b . De overheid bepaald de btw ,behoeft geen uitleg natuurlijk. Nederland 9% , Duitsland 7% België 6% . En laat de verschillen dan klein zijn voor iemand die elk duppie moet omdraaien eer ie het uitgeeft is het wel veel geld op jaarbasis.

Pietje Puk139
Pietje Puk1393 mei 2023 - 9:15

Vleesvervangers bevatten enorme hoeveelheden zout. Dat is zeer slecht voor de bloeddruk. Ook bevatten deze producten enorme hoeveelheden scherpe kruiden, die ik niet meer kan verdragen. En ik ben niet de enige. De oplossing: https://www.change.inc/agri-food/komt-s-werelds-eerste-kweekvleesboerderij-in-nederland-39498 In Thailand kun je al kipsaté kopen van kweekvlees. Maar Brussel laat op zich wachten. Er is nog geen vergunning.

4 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten3 mei 2023 - 9:55

Je hebt gelijk, vleesvervangers zijn nog verre van perfect. Maar je bent niet gebonden aan commerciële vleesvervangers. Er zijn allerlei manieren, ook vrij eenvoudige, om je dierlijke eiwitten te vervangen door plantaardige, en nog vaak lekkerder ook dan commerciele vleesvervangers. Dat kost vaak niet zozeer meer moeite, als wel wat creativiteit en je openstellen voor een iets andere manier van naar je maaltijd kijken. Het stukje vlees als centraal onderdeel van de maaltijd is cultureel bepaald, in veel culturen is vlees vooral aanvullend of bedoeld voor feestmalen. Bij ons komt een a twee keer dierlijk eiwit op tafel, ei, vis, schaaldieren of vlees. We genieten er erg van. Maar op de andere dagen missen we het niet. Laat je overigens niet dwingen tot veganisme. De wereld gaat er al een heel stuk op vooruit als de hele bevolking zijn consumptie van dierlijk eiwit beperkt tot een of twee keer per week. Dat zou onze milieubelasting aanzienlijk beperken.

Jan Man
Jan Man3 mei 2023 - 11:10

Het is een hardnekkig vooroordeel dat vleesvervangers minder gezond zijn. Uit onderzoek blijkt juist dat ze gezonder zijn dan vlees: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666833522000612#bib0085

Grozny
Grozny3 mei 2023 - 19:34

@Jan Man the author is an independent research consultant and works with alternative protein companies.

Jan Man
Jan Man3 mei 2023 - 21:24

Grozny. Het is anders wel goed onderbouwd.

Noordermeer2
Noordermeer23 mei 2023 - 8:57

Nou nog alle leeuwen en luipaarden in Afrika overtuigen, dat ze gras moeten gaan eten.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 9:56

Laten we beginnen bij de wolf die hier in opkomst is.

Mohawk2
Mohawk23 mei 2023 - 15:04

Noordermeer en Ihag doen wel alsof ze een punt hebben hier, maar het is ze zelf volstrekt niet duidelijk welk...

Martijn Tonies
Martijn Tonies3 mei 2023 - 8:43

Zit nog te wachten op een vleeskeurmerk dat "dit komt niet van een FDF-boer" kan garanderen.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 9:57

"Zit nog te wachten op een vleeskeurmerk dat "dit komt niet van een FDF-boer" kan garanderen."Prima, dan weet ik welk vlees ik niet moet eten.

Satya
Satya3 mei 2023 - 10:13

Goede Keurslager.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 mei 2023 - 7:58

Wie het vlees begeert, begrijpt zichzelf verkeerd.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 9:59

Waarom?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 mei 2023 - 10:43

Alweer een domme vraag uit guurrechtse hoek.

Eric Minnens
Eric Minnens3 mei 2023 - 11:31

@IHAG "Waarom?" Een tevreden carnivoor is een oelewapper hoor! (Vrij naar Robert-Jasper Grootveld)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 mei 2023 - 7:55

Het vlees is dan ook meer dan 7% duurder geworden het afgelopen jaar, misschien dat dit mensen ook stuurt. Verder groeit de wereldbevolking nog steeds en neemt ook de welvaart toe, de wereldwijde vleesconsumptie zal nog wel een tijdje stijgen.

PGS
PGS3 mei 2023 - 7:54

Door alleen maar naar de supermarkten te kijken krijg je toch een verkeerd beeld. Ik ga altijd naar de ambachtelijke slager en ongeacht welk tijdstip je ook ga, is het altijd druk. Of ik ga naar mijn lokale boer voor vlees of melk. Of ik ga naar Duitsland voor mijn boodschappen dus ook mijn vleesaankopen. Dus die conclusie dat mensen van hun vleesverslaving afraken, is maar een aanname. Het is gewoon verplaatsing van aankopen.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 10:01

Dat klopt, maar het frame (we MOETEN allen veganisisch worden) is in dit geval belangrijker.

Panthera
Panthera3 mei 2023 - 7:49

En dat bekend maken op het moment dat vlees onbetaalbaar is geworden voor mensen met een kleine beurs. Een goede marktanalyse zou pas aan het licht kunnen gaan brengen of mensen bewust minder vlees kopen, of dat ze door andere omstandigheden daar gedwongen door worden.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 10:03

Waarom mensen voor het frame 'minder vlees eten' niet uit. Het doel heiligt immers de middelen. Ook al lijkt het onrechtvaardig dat de happy-few nog wel vlees mogen eten omdat ze het kunnen betalen (net zoals vliegen bijvoorbeeld).

Satya
Satya3 mei 2023 - 10:48

"Ook al lijkt het onrechtvaardig dat de happy-few nog wel vlees mogen eten omdat ze het kunnen betalen (net zoals vliegen bijvoorbeeld)." Dat is nu ook al zo lid van de happy few.

Grijs gebied
Grijs gebied3 mei 2023 - 7:35

"Nederlanders raken een beetje van hun vleesverslaving af, verkoop daalt" Dat is de conclusie helemaal niet. 1) supermarkten verkopen in hoeveelheid minder vlees. Maar ook qua porties? Misschien kopen mensen iets kleinere porties vanwege de prijs? 2) Hoe zit het met de vleesverkoop bij slagers? Ik koop ook geen vlees meer bi de supermarkt, maar bij de Turkse winkel om de hoek. Daar wordt de rij elke week langer en langer...