De hoge inflatie noopt Nederlanders tot besparingen. Dat blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van het AD. Zo gaan mensen vaker naar een goedkopere supermarkt, en probeert maar liefst 84 procent van de ondervraagden het energieverbruik te verminderen.
Ook in andere landen doen mensen zuiniger met energie. Zo zegt ongeveer 70 procent van de Britten de verwarming minder vaak te zullen aanzetten vanwege de gestegen prijzen. Maar liefst 23 procent is van plan de verwarming helemaal niet te gebruiken in de winter.
Overigens daalde de aardgasprijs maandagochtend flink, nadat de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck bekendmaakte dat de gasopslagen sneller volraken dan verwacht. Rond het middaguur waren de prijzen daardoor met 20 procent gedaald.
Energie-expert Jilles van den Beukel waarschuwt tegenover het AD dat consumenten maar weinig zullen merken van deze daling. “Waar in eerdere jaren gas rond de 15 tot 20 euro per megawattuur kostte, liggen de prijzen nu nog altijd rond de 300 euro, ruim 15 keer hoger dus, legt Van den Beukel uit. Zo lang we bij dat bedrag in de buurt blijven zal de consument de bedragen zien oplopen, ook als de prijs nog wat verder daalt, zegt hij: ,,Mensen die in oktober hun nieuwe termijnbedrag krijgen - dat zal heel pijnlijk zijn, doordat de prijzen structureel op een hoger niveau zitten.””
Nederlanders kunnen trachten energie te besparen, maar zeer velen gaan in grote problemen komen. Maandbedragen die drie of vier keer zo hoog worden. Bakkers, restaurants, allerlei kleine bedrijfjes, ze gaan allemaal omvallen als de overheid niet meteen ingrijpt. De energieprijs, die voor een flink deel uit belasting bestaat, zal fors omlaag moeten. Daar wil Marjolein Moorman in een artikel in het AD niet aan, omdat rijke mensen teveel zouden profiteren. Maar een flink lagere prijs komt de hele maatschappij ten goede.
Laten we niet vergeten dat op energie in Nederland ontzettend veel belasting, groene heffingen en ander opcenten geheven wordt. Energie in Nederland is zo'n beetje het duurst in heel Europa. De Nederlandse staat heeft als gevolg van de exploderende energieprijzen dit jaar al zo'n 10 miljard Euro meer belasting e.d. opgehaald dan begroot. Je mag toch hopen dat dit bedrag, in deze zware tijden, ook weer terugvloeit naar de consument. Helaas heb ik begrepen dat er dit jaar niks meer mogelijk zou zijn, begrijpt u het nog ?
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/30/heilig-geloof-in-de-eu-in-vrije-markt-voor-energie-lijkt-te-sneuvelen-a4140257En dan eindelijk, eindelijk na 30 jaar begint de EU te begrijpen dat mensen meer zijn dan markt. Dit zal wel tot algehele droefenis stemmen bij VVD en D66 apologeten.
Dat ze er af en toe iets over moeten zeggen betekent niet dat de princiepes gaan veranderen.
Als de vraagt daalt, zakken de prijzen. Het is koffiedik kijken op het moment, want als we morgen Putin ineens allemaal weer lief vinden donderen de prijzen zo weer in elkaar. Ondertussen hielp ik van de week iemand een grote Jacuzzi plaatsen. Die hangt een verhaal op over de zonnepanelen die hij nog gaat bestellen, maar had niet in de gaten dat de levertijd op dit moment 40 weken en meer is. Oeps?
Energie besparen is zinvol, los van de prijzen en onze relatie met Poetin. We kopen nog heel veel olie bij schattige landjes als Saoedi Arabie, Irak, Iran en anderen die dat geld voornamelijk gebruiken om hun macht uit te breiden en de (vrouwelijke) bevolking te onderdrukken. En klimaatverandering is ook zo'n dingetje, al lijkt het erop dat we op dat gebied de strijd opgeven voor deze goed en wel begonnen is.
Adriek, Dat doet geen recht aan de inspanningen en resultaten van de afgelopen decennia. Dat we de bevolkingsgroei niet als oorzaak willen duiden wel, want minder per hoofd heeft weinig zin als er steeds meer hoofden komen. Het is alleen altijd reactief, we lossen problemen pas op als ze te groot worden. Kan je je de zure regen nog heugen?
kan de regering niet ingrijpen in de huidige manier van contracten vastleggen? wat als -over ’n 1/2 jaar - de prijzen zakken dan wil toch iedereen meteen van dat contract af? waarom voeren bedrijven dat zelf niet in, nu zijn ze zo oppermachtig tegenover de mensen totaal onmachtig.
Je denkt toch niet dat Rutte die extra belastinginkomsten door zn neus laat boren ? De belastingdruk is al zo laag hier. De overheid is er namelijk niet voor de burger.
Nee, het is de vrije markt, pas als de multinationals verlies gaan maken kun je Rutte vragen om in te grijpen. Met winst bemoeit hij zich niet: VVD weet je wel.
Op een gegeven moment zullen de prive energie bedrijven gewoon het vaste lasten deel relatief met de gemeterde prijs van de elektriciteits rekening opschroeven. Om alle schommelingen van gas en aanschaffingen van zonnepanelen en batterijen in te rekenen. Want de regering die is er alleen om zo veel mogenlijk in absentia te zijn, behalve voor de grote jongens.
Daarom hebben we toch ook massaal op Rutte gestemd? Dan weet je dat (grote) bedrijven en het grootkapitaal vooropgaan. Vroeger was het spreekwoord van de baas: als het met het bedrijf goed gaat, profiteren de werknemers mee. Tegenwoordig geldt: als het met het bedrijf goed gaat, gaan we kosten besparen en reorganiseren. Dat alles gesteund door de (neo) liberalen. Als je wilt dat de Regering het volk gaat steunen zul je socialistisch moeten stemmen. (Socialistisch is iets anders dan communistisch, laat je niet in de war brengen door Facebook)
In de tijd van Louis XIV waren er ook parlementen. Heb je nooit gehoort van de gezegde ad als stemmen eits zou kunnen veranderen, het dan verboden zou zijn? Nederland is geen directe democratie en er wordt niet per beleid door de burger beslist. Het stikt er van de lagen en alibis. Het systeem wat we hebben resulteerd in een bepaalt regiem. Dat je elke paar jaar een vinkje mag zetten is niet veel meer als bidden vroeger.
dwz, als een rechtvaardige regereing niet gebeurt is het zgn de schuld van de burger want ze bidden niet hard genoeg of geloven niet standvastig genoeg.
dwz, als een rechtvaardige regereing niet gebeurt is het zgn de schuld van de burger want ze bidden niet hard genoeg of geloven niet standvastig genoeg.
Is er nu al zoiets als een campagne om de crisis het hoofd te kunnen bieden? Van de overheid of van het particulier initiatief ? Folders, tv-spots, websites, enz. waar je kunt lezen hoe je je energieverbruik naar beneden kan brengen of op welke uitgaven je kunt bezuinigen. Vroeger had je de vrekkenkrant en dat soort initiatieven. Heel nuttig in de tijd dat ik niks te makken had. Ik weet wel dat de tering naar de nering zetten politiek niet correct is in sommige kringen maar dat soort opvattingen is ideologie waar je de mensen niet mee door de winter helpt.
Mensen zijn toch niet dom zeg. Gewoontes moeten eruit. Daarvoor helpen campagnes inderdaad wel denk ik
Nee, die overheidscampagne is pas na de winter klaar. Maar je kunt zelf ook wat doen: Verwarming optimaliseren - thermostaatkranen in ongebruikte kamers omlaag, waterzijdig inregelen(!), de HR ketel goed inregelen (standje zuinig is anders dan standje 'comfort'), de thermostaat een graadje lager, gerichter ventileren, een minuutje korter douchen, onnodige stanby apparaten uit... Het gaspedaal niet meer altijd onderin trappen en opschakelen naar een hogere versnelling als dat lampje op je dashboard gaat branden, een beetje minder hard remmen (dus eerder je gas los). Je hebt er serieus geen HBO opleiding energiebeheer voor nodig om tien tot vijfentwintig procent energie te besparen zonder echt in de kou te zitten. Je energieverbruik halveren kost meer moeite, en dan zul je serieus comfort inleveren, maar is in veel gevallen ook nog wel haalbaar.
Heb inmiddels de vloer laten isoleren voor een kleine duizend Euro. Maar even afwachten hoe dat in de winter gaat uitpakken…
@ Ejoth Daarvoor heb ik niet genoeg zonnepanelen op het dak want die is zo goed als volledig benut. En ik heb wel een boot maar zo’n tweedehands opblaasbootje levert misschien nog € 5,- op bij een rommelmarkt…
Ach zodadelijk zit Europa propvol gas en de kans op een koude winter na een lente en zomer die veel te warm was is superklein. Verder krijgen we compensatie rijk. Verder ligt al jaren mijn gebruik rond de 300 kuub gas en 1300 stroom. Dus ik overleef het wel en 18 a 19 graden vind ik warm zat. Ik kom nog uit de tijd dat de kamertemperatuur 18 graden was. De vraag is krijgen we een echte oorlog als Rusland gaat mobiliseren en hoeveel verzet komt er dan in Rusland want het aantal sabotages en brandstichtingen in Rusland is enorm.
Als straks het griep- en corona seizoen beginnen, en je wordt ziek maar kunt geen verwarming betalen, gaan we echt nog meer enorme problemen zien in dit land. Ook zorg gaat een pak duurder worden door de gestegen energieprijzen. Na de kerst krijgen we wereldwijd met een enorme recessie te maken.
2/2 Campaigners are concerned that seeds and agricultural chemicals are similarly controlled by a handful of companies, with just three multinationals – Bayer-Monsanto, Dupont-Dow and Chem-China Syngenta – controlling 60% of the trade. Among retailers there has also been consolidation, with only 10 grocery businesses accounting for half of all food sales in the EU. Consumers are not the only victims: farmers, too, struggle to make a living when big companies abuse their dominance. Maitland said: “The people who produce and buy food are the ones who suffer from a system that puts shareholder profits over people. Half of the world’s undernourished are smallholder farmers and their families. The poorest spend far more of their income on food than the richest. *) *) Europe has little option but to rescue consumers from the energy crisis https://www.theguardian.com/business/2022/aug/28/europe-little-option-rescue-consumers-energy-crisis-ukraine-war *) “Jaarfacturen zijn maandfacturen geworden, dit is een tijdbom”: wat kunnen Europese leiders nog doen tegen dolgedraaide gasprijs? https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220828_94135158 (gratis te lezen bij inschrijven) *) Food price rises around the world are result of ‘broken’ system, say experts https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/24/food-price-rises-around-the-world-are-result-of-broken-system-say-experts?CMP=share_btn_tw Ayn Rand: Ben ik mijn broeders hoeder? Zo is dat, vindt Mark Rutte.
Yep, the system is rigged. Ik begrijp echt niet dat zo weinig mensen dat inzien. En dat we hebben toegestaan dat er patent op gewassen genomen wordt! Je moet wel doof, stom en blind zijn als je niet snapt waar dat toe leidt - nou dit dus, en het wordt vast nog veel erger voor er ingegrepen wordt
@Karingin Binnenkort in Nederland? Honest Government Ad | UK https://theanalysis.news/honest-government-ad-uk/
U heeft niet door (doof, stom, blind?) dat juist het kwekers-en octrooirecht zorgt voor een productietoename van land-en tuinbouwgewassen.
Voor Frans Akkermans3 is het geen probleem dat mensen bijkans verhongeren voor aandeelhoudersbelang.
1/2 Zoals gebruikelijk weer regeerders die denken ''aan de goede kant van de oorlog'' te staan door gemiddeld een modaal netto maandsalaris extra aan energieleveranciers te betalen. The Guardian: = According to the consultancy Capital Economics, if gas prices stay at current levels Vladimir Putin could keep exports to Europe at 20% of normal levels for the next two to three years, and could cut off supplies entirely for a year without adverse effects on the Russian economy. = *) En dat ondanks het feit dat Nederlandse gezinnen in 2022 al 25% hebben bespaard op hun energieverbruik. *) The Guardian over voedselprijzen: The war in Ukraine has caused massive price volatility and disruption of food supplies globally, but this is just the latest blow facing a global food system that was already broken. Global food chains are dominated by a small number of multinational corporations. It’s unsurprising that these corporations can squeeze such massive profits.” The Guardian revealed this week that the ABCD companies (Archer-Daniels-Midland, Bunge, Cargill and Louis Dreyfus) – which control 70-90% of the global grain trade – have been making a record bonanza as food prices have soared in the wake of the Ukraine war. It appears that some have also been increasing their profit margins, further putting the squeeze on consumers.
"Zoals gebruikelijk weer regeerders die denken ''aan de goede kant van de oorlog'' te staan door gemiddeld een modaal netto maandsalaris extra aan energieleveranciers te betalen." Dat lijkt me niet. Kijk naar de titel en naar de reacties. Mensen willen vooral minder energie verbruiken, dus willen ze dat zo veel mogelijk van dat extra geld in hun zak blijft zitten.
Regeren is vooruit zien. Het lijkt mij dat de EU niet goed vooruit heeft gekeken. Poetin wordt niet armer. Amerika en de golfstaten worden rijker, veel rijker. Europa in recessie. Prutsers.
Als ik zie hoeveel bier ze consumeren en hoeveel wijntjes, dan valt dat nogal mee. De terrassen hebben nog nooit zo vol gezeten. Of dachten ze dat dat geen energie kost.
Wij gaan voor comfort en zien af van vakantie voor drie weken en hebben de stookkosten er al weer uit, jammer voor de vakantie industrie, het volgende slachtoffer wordt de horeca. Ieder heeft zijn eigen prioriteiten.
Oudere mensen hebben het vaak kouder en de situatie van de ene verschilt weer van de ander dus ik ga niet zo arrogant doen dat ik wel even de oplossing heb. Wel wat nuttige tips misschien. Verwarm alleen de kamer waar je/jullie zitten. (doe alleen zo nu en dan alles verwarmen omdat het water in de radiatoren moet kunnen circuleren op zijn tijd) Trek inderdaad warme kleding aan zodat het niet warmer hoeft dan 19 graden. Maak een wandeling of ga fietsen zodat je bloedcirculatie goed is. Daarmee heb je het sneller warm. Zoek de sluipstroom vreters op in je woning. Apparaten die je niet gebruikt? Haal de stekker er uit. Schaf eventueel een infrarood kachel aan voor de ruimte waar je zit. Dan kan de CV lager. Hou je voeten warm, dan kan de rest veel meer aan. En voor de rest heel veel sterkte en wijsheid toegewenst beste mensen.
Logisch en terecht. We moeten allemaal een stukje welvaart inleveren volgens Kaag. Maar dan sta je wel aan de goede kant van de oorlog. Dat mag ook wat kosten.
Mhhh, een 15 keer hogere prijs van gas. Ik weet niet of iedereen het daar zo mee eens is dat "aan de goede kant van de oorlog" staan zoveel mag kosten. Nu gaat het nog met een lekker zonnetje buiten, maar zo meteen, als het vriest dat het kraakt en de energiemaatschappij vraagt om het voorschot te verhogen naar E500,= (of zo), dan zal toch voor veel mensen "Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.” (moeten) gaan gelden.
Dat is leuk voor de mensen die welvaart hebben, maar er zijn genoeg mensen die dat niet hebben, voor hen dus ook logisch en terecht? Dat alleen maar omdat wij het onredelijk vinden dat een land zoals Rusland hetzelfde doet als dat wij van de Navo al descennia doen?
hetzelfde doet als dat wij van de Navo al descennia doen? Precies Een vijftien hogere prijs van gas, kan je ook zien als een soort oorlog. Een oorlog tegen de eigen bevolking.
Principes kosten (inderdaad) geld. Het is natuurlijk wel een beetje jammer dat we dat niet eerder bedacht hebben. We weten al veertig jaar dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit schurkenstaten ons duur kan komen te staan. De club van Rome heeft ons in 1972 al gewaarschuwd, maar dat waren geitenwollensokkenfiguren. In 1979 draaiden de OPEC landen de kraan dicht, en ook daar hebben we weinig van geleerd. Het IPCC bestaat sinds 1988 en tot voor een paar jaar was hun roepen aan dovemansoren gericht. We kunnen natuurlijk ook Poetin steunen en hem helpen Oekraine snel te veroveren. Dan gaat Nordstream weer open. Voorlopig.