Europees arrestatiebevel maakt uitlevering routinezaak, ook bij dubieuze kwesties
Nederlanders zijn niet meer veilig in eigen land als ze door de Poolse justitie gezocht worden. Ook al is de vervolging dubieus en ingegeven door corrupte praktijken. Met tie wraps om hun polsen worden Nederlanders in een vrachtvliegtuig opgesloten dat heel Europa doorvliegt om in verschillende landen prooien voor de Poolse justitie in te laden.
zo, Disselkoen is vrij. Ik heb het europees aanhoudingsbevel in werking gezien. En da’s geen pretje.
…
De handel in verdachten wordt mogelijk gemaakt door het Europees Arrestatie Bevel. Een simpele verdenking in Polen, een land dat het op de corruptie-index aflegt tegen pakweg Botswana, is voldoende om hier van bed gelicht en op transport gesteld te worden.
Vrij Nederland haalt het voorbeeld aan van de 64-jarige fruithandelaar Cor Disselkoen. De man had eind vorige eeuw een bedrijf in Polen en is daar – volgens hem bij wijze van afpersing – beschuldigd van belastingfraude. Het opinieweekblad maakt duidelijk dat de zaak twijfelachtig is. Op de video is te zien hoe hij niettemin in de buik van het arrestantenvliegtuig verdwijnt. Niemand weet hoe lang het zal duren eer hij Nederland weer terugziet.
Vrij Nederland schrijft:
Het zijn zaken als die van Disselkoen en van Robert Hörchner (een Nederlander die op grond van valse beschuldigingen lange tijd onder vreselijke omstandigheden in een Poolse cel zat), die tot vragen hebben geleid in het Europees Parlement. GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini zou het EAB het liefst meteen opdoeken. ‘Als dat niet lukt, dan moet de wet worden aangepast. Ik ben eurofiel pur sang, maar er zijn grote verschillen tussen de rechtsstelsels van de Europese landen. Daar moet je rekening mee houden. Dan moeten er op zijn minst minimumeisen komen voor de lengte van procedures en de detentieomstandigheden.’