© cc-foto: Mark Ramsay https://flic.kr/p/2djsgoN
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
In de voorlaatste alinea wordt beweerd dat een verhuizing binnen de EU gewoon een verhuizing is. Ik kan u vertellen dat de schrijver van dit stuk slecht geïnformeerd is. Ik ben 7 jaar geleden in Duitsland gaan wonen. Belastingen: je valt onder twee regimes: de Nederlandse en de Duitse en het Duitse regime is totaal anders. Huwelijk: rechtspositie van de gehuwden is anders en je moet zelf regelen welk huwelijksrecht geldt. Ons huwelijk werd tot 2017 in Duitsland niet erkend, hierna wel door de openstelling van het huwelijk. Erfrecht: in beide landen aangifteplicht met andere regels en er is geen verrekening van betaalde belastingen. Gezondheid: je komt in het Duitse ziekenfonds en betaalt premie aan Nederland. De gezondheidszorg is totaal anders georganiseerd. Geregistreerde vervoermiddelen: uitvoeren in Nederland, invoeren in Duitsland. Rijbewijs: overschrijven naar Duitsland. Verzekeringen: kun je niet meenemen en moet je opnieuw afsluiten. Dit is zomaar een greep. Ik klaag hier niet over, want ik wist wat me te wachten stond. Maar verhuizen binnen de EU is echt een emigratie.
Er is nog geen daadwerkelijke Brexit in welke vorm dan ook maar het is de onzekerheid die de direct betrokkenen parten speelt. Duidelijk is wel dat de rol van May is uitgespeeld maar ze weigert de handdoek in de ring te gooien zonder daar een legitieme reden voor te hebben. En dus houdt de impasse aan. Niemand (!) is gebaat bij een "no deal" en knalharde Brexit. Maar het zal ook niet het einde van de wereld betekenen. Die bangmakerij werkt echt niet meer zoals anderen al opmerkten. In het belang van iedereen in de EU en het VK moet er door beide partijen water bij de wijn worden gedaan in het belang van ons allemaal. Dat behelst ook Ierland ( niet eens behorend tot het VK) en Noord Ierland die op hun plek dienen te worden gezet. De angst voor het opnieuw losbranden van geweld bij een functionele grens tussen de kemphanen lijkt mij zwaar overtrokken. Dezelfde Bijbel.. heeft de tijd stilgestaan daar?
- ik herinner me nog ietwat de situatie die heerste bij de ''Millennium-bug'' in 1999 ... de wereld zou vergaan , en , opportunisten die er een dik slaatje uit sloegen , vooral in de ICT en hamster wereld ... Doem en verdommenis werd geschetst door Overheid en snel in elkaar gezette organisaties .... Vervang Milennium-bug door Brexit , en je hebt een identieke situatie .... grote groepen die hun (politieke en eigen) zakken vullen, en in maart glimlachend wakker worden ... op naar de volgende gecreëerde hype
'Vervang Milennium-bug door Brexit , en je hebt een identieke situatie' Knap dat je nu al weet hoe de Brexit gaat aflopen. Heb je een kristallen bol?
Hoe oud was je precies in 1999? Ik was in elk geval al ruim volwassen en herinner me nog dat het een vrij eenvoudig technisch probleem was dat in elk geval in het bedrijf waar ik toen werkte netjes en goedkoop met een reparatieprogrammaatje op een cd werd opgelost en hetzelfde gebeurde bij klanten en leveranciers van dat bedrijf en in de hele wereld. Afgezien van een paar digibeten en mensen met toch al een zwakke greep op de realiteit dacht niemand dat de wereld zou vergaan. De algemene opvatting was dat het een vervelend, maar technisch zeer eenvoudig probleem dat vooral qua planning lastig was. De Brexit is uiteraard totaal niet te vergelijken met de millenniumbug.
Een schip op het strand is een baken in zee. De Brexit is het ultieme voorbeeld van de verschrikkelijke gevolgen van de misleiding door populisten zonder enig verantwoordelijkheidsbesef die alleen maar aan hun eigen carrière denken, zoals Boris Johnson en Nick Farage..
Zou je niet afwachten tot het schip gestrand is voor je jouw doemverhalen de wereld in strooit?
De essentie van de Brexit stem is dat buitenlanders niet welkom zijn in het VK. Logisch dus dat ook Nederlandse expats daarmee worden geconfronteerd en redenen hebben om terug te keren naar Nederland. Zo zullen tienduizenden mensen het VK gaan verlaten. Bij een harde Brexit nog meer. Wat dat betreft is dit verhaal een voorbeeld van duizenden verhalen. Zoals wel vaker verbazen de reacties hier mij meer. Mensen die voorstander zijn van de Brexit vinden het gedrag van deze Nederlanders in het VK overdreven. Terwijl die mensen niets anders doen dan verwoorden en zich gedragen volgens de opvatting van de pro Brexit beweging. Ik blijf het merkwaardig vinden dat mensen de concrete gevolgen van hun eigen opvattingen niet herkennen. Dan heb je een flink bord voor je kop. Voor buitenlanders wordt het VK onaantrekkelijk, en dat is de bedoeling, die buitenlanders gaan dus weg, lijkt mij nogal logisch.
De Brexit wordt een ramp vergelijkbaar met de millenniumwisseling. Wie herinnert zich niet die verschrikking, het volledige leven kwam tot stilstand, vliegtuigen vielen uit de lucht en dat terwijl er net als nu zo voor gewaarschuwd was!
Ja, Abel, ik zie me nog zitten in die computerruimte wachtend tot er een bit omviel.
@Klaas Nou, die avond gewoon gefeest. Maar herinner me zeker het jaar ervoor waar wel degelijk heel veel uurtjes besteed is aan het aanpassen van programmatuur. @Abel Ik vermoed dat er niet zo grondig wordt voorbereid als toen, kan ook niet... daarvoor is de brexit veel minder geïsoleerd en terug te brengen tot tijdsintensieve maar in principe makkelijke oplossingen.
wat binnen de EU gewoon een verhuizing is, is nu plots ontaardt in een complete emigratie waar ze niet op gerekend hadden. —— Emigreren is een verhuizing naar een ander land of dat nu binnen de EU is of daar buiten. De spelregels worden anders daar ga je mee akkoord of je komt terug. Ik heb kennissen die blijven maar zagen hun verhuizing gelijk als een complete emigratie . Zij zijn tegen een Brexit dat wel.
De villaprijzen dalen, de Brexit is nu al een succes. Stel je voor dat alle EU profiteurs opzouten en dat de woonlasten voor arbeiders in het VK weer op een betaalbaar niveau komen.
@ Schaap Jij schrijft: Stel je voor dat alle EU profiteurs opzouten en dat de woonlasten voor arbeiders in het VK weer op een betaalbaar niveau komen. Terwijl de huizenprijzen in Londen dalen als gevolg van de Brexit, slapen de arbeiders in Manchester en Liverpool onder een brug in plaats van in een huis. Allemaal dankzij de Brexit. Maar misschien ga jij ze wel erwtensoep brengen, als voorvechter van de arbeiders moet je toch iets nuttigs doen.
Beetje overdreven verhaal. Het gaat om één gezin en de reden waarom ze vertrekken is dat ze een 'settled status’ moeten aanvragen. Uit het verhaal maak ik niet op dat ze denken dat dat geweigerd gaat worden. Het gaat de vader van het gezin om het principe. Vergelijk dat eens met de behandeling van mensen buiten de EU die -om politieke dan wel economische redenen- gevlucht zijn. Een andere reden die aangehaald wordt vind ik helemaal bizar: de manier waarop mensen in het Britse parlement en in de media met elkaar omgaan. Alsof dat in Nederland zo heel veel beter is. Hoeveel mensen worden hier niet met de dood bedreigd? Hoe vaak heeft Wilders zich niet in het parlement denigrerend over medeparlementariërs uitgelaten? Hoe vaak worden in de media niet hele bevolkingsgroepen geschoffeerd? En dan wonen ze ook nog in Schotland: het deel van het VK waar een flinke meerderheid voor remain heeft gestemd. Ik kan me niet voorstellen dat de Schotten hen plotseling als ongewenste aliens gaan behandelen. Joop spreekt van een ‘triest relaas’ maar eerlijk gezegd vind ik het nogal meevallen.
Het gezin ondervindt de grootste schade door het besluit nu terug te keren naar de EU. Bovendien bestaat er een redelijke kans dat Schotland de leende van de Brexit niet verder afwacht en zich als nieuwe lidstaat meldt bij de EU. Daarvoor moeten de Schotten zich eerst afscheiden van het VK, dat is een wens die al langer bestaat in Schotland. Een mooie gelegenheid de onafhankelijkheid nu uit te roepen.
Mark, Je kunt wel alles weg-relativeren, bagatelliseren, maar dat is op deze - jou en mijn - afstand gratuite. Het lijkt me tenminste duidelijk uit je reactie, dat jij daar niet woont. En dat het je dan nogal meevalt is om dezelfde reden zacht gezegd erg makkelijk. Als een stuurman aan de wal. Dat je het je niet kunt voorstellen illustreert dat. En het zegt vooral iets over jou. Denk je werkelijk, dat die mensen om niets terugkeren, terwijl het hun harte-keuze was en ze er tienduizenden euro's bij inschieten? .
@Hiltermann 24 december 2018 at 18:03 Inderdaad willen de Schotten dat. Maar om lid te worden van de EU moeten de overige lidstaten daarmee instemmen. En er zijn toch een aantal landen die dat zullen blokkeren om te voorkomen dat er een extra reden ontstaat om zelf uiteen te vallen. Spanje met Catalonië bijvoorbeeld. Bovendien zal er ook een referendum aan te pas moeten komen om Schotland onafhankelijk te laten worden. Maar daarvoor is wel de toestemming van Westminster nodig. En zolang Mw. May premier is, is dat niet erg waarschijnlijk. Bovendien zijn is de Schotse economie nog veel meer verweven met die van de rest van de UK, dan die van de UK met de EU. Brextit levert al een drama op, dus dat is eerder een argument tegen onafhankelijkheid dan voor. En gezien de problematiek rondom de grens tussen Noord-Ierland en de rest van het eiland, kan je gerust stellen dat een grens tussen Engeland en Schotland ook zo'n zijn issues. Als ex-Schot ben ik voor onafhankelijkheid, maar of het ook gaat gebeuren?
De koers van het Engelse pond keldert -- een definitieve onwaarheid. De koers is lager dan een jaar terug maar over een langere termijn niet meer volatiel dan bijv. de Amerikaanse dollar. Wat wel keldert zijn sommige aandelen en ook de cryptomunten doen het slecht. Dus 2019 wordt een spannend jaar, ook voor de EU met verkiezingen voor de deur....
De koers van het Engelse pond is structureel gedaald. Voor zover er sprake is van volatiliteit is dat een beweging richting nog lagere koers. Er is geen enkel reden om te verwachten dat de koers van het pond weer aantrekt. De vooruitzichten voor de Britse economie zijn slecht, het landsbestuur is in zwakke handen van een premier die uit angst de stemming over haar akkoord met de EU blijft uitstellen. Het land is niet in staat maatregelen te nemen die een soepel overgang naar de status buiten de EU mogelijk te maken. Onvoorstelbaar hoe klungelig het land omgaat met de belangrijkste politieke beslissing van deze eeuw. Ze hebben het onheil over zichzelf afgeroepen, laat ze dat een troost zijn. Een schrale.
Hiltermann - ik deel uw pessimistische visie niet. Maar waar het om gaat is wat de Engelsen doen. En ik ben ervan overtuigd dat als ze eenmaal bevrijd zijn van de knellende banden van die EU, dat bolwerk dat niet van wijken weet, als die banden eenmaal doorgesneden zijn dat kunnen zij de maatregelen nemen die in belang zijn van eigen land en trachten tot vergelijk te komen met de buurlanden.E.e.al betekent dus de status quo herstellen van omstreeks de jaarwisseling, voordat ze net als ons land in die EU gerommeld zijn, een gebeurtenis waarvan niemand de consequenties geheel doorzien heeft of tenminste nooit uitgelegd heeft aan de bevolking. Maar nu kunnen we tenminste de gezamenlijke beslissing van vele jaren voor die EU terugdraaien, de beslissing om zomertijd in te voeren en zodoende de meerderheid van de bevolking meer zonlicht te gunnen wat zeker de gezondheid ten goede zal komen. Tel uit je winst!