Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlanders nu nog 'rijk en gelukkig', toekomstige generaties hebben pech

  •  
15-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
31586 keer bekeken
  •  
ANP-371334559

Mensen in Nederland zijn gemiddeld genomen tevreden met hun leven en relatief rijk. At blijkt uit het jaarlijkse rapport van Centraal Bureau voor de Statistiek over de zogenoemde brede welvaart. Die welvaart heeft wel keerzijde: voor toekomstige generaties, te beginnen met de mensen die nu jonger dan 35 jaar zijn, gloort er weinig hoop aan de horizon voor een even rijk en gelukkig leven.

De NOS schrijft daarover:

De druk op de natuur en het klimaat blijft hoog, ondanks de geleidelijke verduurzaming van de economie. Zo hoorde Nederland vijf jaar geleden al bij de EU-landen met de hoogste fosfor- en stikstofoverschotten en is er geen dalende trend. Fosfor en stikstof hebben negatieve gevolgen voor oppervlaktewater en natuur zoals heide, bos en duinen. Uiteindelijk is dit ook een bedreiging voor de economie, zegt het CBS.

Hoewel de meeste Nederlanders dus zeggen ruim tevreden te zijn over de kwaliteit van hun leven, blijkt ook dat mensen steeds minder goed te spreken zijn ‘over de kwaliteit van overheidsregelgeving, de effectiviteit van de overheid, de rechtsorde en de mate waarin de publieke sector als vrij van corruptie beschouwd wordt.’

Andere punten van zorg, met name voor toekomstige generaties, zijn de zorg, het onderwijs, de woningmarkt en het pensioenstelsel: ‘Er zijn personeelstekorten, de huren en huizenprijzen stijgen en de doorstroming op de woningmarkt stokt.’

Meer over:

actueel, cbs, welvaart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.