Joop

Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen via eten

  •  
06-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1897 keer bekeken
  •  
kapiteiniglovissticks

Nederlanders krijgen gemiddeld te veel PFAS binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Voedsel blijkt de belangrijkste boosdoener. Met name vis kan grote hoeveelheden poly- en perfluoralkylstoffen bevatten, waarschuwt het instituut. Kabeljauw blijkt de meeste PFAS te bevatten, gevolgd door zalm uit blik en vissticks, meldt RTL Nieuws.

De laatste jaren zijn de zorgen over PFAS flink toegenomen. De chemicaliën zijn nauwelijks afbreekbaar en blijken flinke gezondheidseffecten te kunnen hebben. Zo neemt de kans op kanker en andere gezondheidsschade toe. Het RIVM stelt dat ook de kans op infecties toeneemt. “Maar of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van meerdere factoren, zoals leefstijl.”

Koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten bevatten eveneens PFAS volgens het RIVM – net zoals drinkwater. Drinkwater dat afkomstig is van oppervlaktewater bevat meer gevaarlijke stoffen dan drinkwater uit grondwater.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Pindaklaas
Pindaklaas6 jul. 2023 - 19:20

Niet alleen de mens, ook zijn huisdier, en al het andere leven op aarde. We hebben de boel goed verziekt met z'n allen.

JoepJos
JoepJos6 jul. 2023 - 16:51

Gelukkig worden bedrijven zoals Chemours geen enkel strobreed in de weg gelegd zodat zij door kunnen blijven gaan met vervuilen en wordt de burger lastiggevallen met een tax op verpakkingsmiddelen.

Heerlijke mening
Heerlijke mening6 jul. 2023 - 16:47

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Tjebbes
Tjebbes6 jul. 2023 - 16:06

Alsof men dat al niet wist.

Mathijsco
Mathijsco6 jul. 2023 - 16:04

Genoeg redenen om het spul voorlopig te verbieden. Zou je zeggen. Maar de $ gaat voor de mens, en dus zullen industrie en lobby -net als bij asbest- wel weer met allerlei contra-onderzoeken komen. En vlak de regering ook vooral niet uit. Geef het nog gerust 30 jaar.

KM2
KM26 jul. 2023 - 12:54

Gaat alleen maar meer worden nu Nederland vol zit met zonnepanelen. Op elk dak een pfas bak, asbest eraf, asbest erop zoals mn oud werkgever zei.

3 Reacties
Adaestuo
Adaestuo6 jul. 2023 - 15:37

@KM2 6 jul. 2023 - 14:54 Er zijn ook zonnepanelen zonder pfas. Je bent gewoon vanzelfsprekend te lui om dat op te zoeken.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jul. 2023 - 7:31

@Adaestuo, 80% van wat nu wordt geproduceerd bevat pfas, van wat er al ligt is het percentage waarschijnlijk een stuk hoger. Dus wat KM zegt klopt eigenlijk wel.

KM2
KM27 jul. 2023 - 16:46

Er zijn ook zonnepanelen zonder pfas. Je bent gewoon vanzelfsprekend te lui om dat op te zoeken. Ik heb 2 jaar lang die bende voor goed geld geplaatst, die 2% waar jij het over hebt is verwaarloosbaar. Moe dat je zo zelf ingenomen bent met je eigen denkbeelden.

Andorimax
Andorimax6 jul. 2023 - 12:50

Vreemd hoor, waar zou dat vandaan komen? Want de producenten houden zich strikt aan de regels. Zo bleek althans gisteren tijdens de hoorzitting hierover...

1 Reactie
Alfred E. Neuman
Alfred E. Neuman7 jul. 2023 - 9:50

Het probleem is dat men opereert binnen de regels die door de politiek worden gesteld, zolang de politiek de andere kant op kijkt gaat een bedrijf veelal door op dezelfde weg. Of het nu gaat om PFAS, of de giflozingen in de jaren 80 en 90, de politiek wist het en stond het ook allemaal toe. Voor wie het interessant vind kan ik de documentaire "Beerput Nederland" aanraden, inmiddels weer een jaar of 10 oud maar legt wel mooi bloot hoe ongelofelijk smerig en corrupt het allemaal is. En wat betreft Chemours, die hebben de laatste paar jaar 75 miljoen geïnvesteerd in een reinigings-installatie wat de PFAS uitstoot met ruim 99% moet verminderen. Wel erg laat maar beter laat dan nooit.