Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlanders denken nu positiever over de politiek dan in 1975

  •  
28-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
the-turret-1709763_640
Hoewel de constante stroom negativiteit op sociale media anders doet vermoeden, denken Nederlanders wel degelijk positiever over de politiek dan in 1975. Dit zeggen onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Met de stelling ‘Politici geven niet om wat wij denken’ was 55 procent van de respondenten het 43 jaar geleden eens. Op dit moment is dit slechts 45 procent. Ook denken minder mensen nu geen invloed te hebben op het regeringsbeleid dan in 1975.
Opvallend is de scheiding tussen de hoogst opgeleide helft en laagst opgeleide helft van Nederland. Waar de eerste groep steeds vaker content is met de koers van het land, blijft de tweede groep op hetzelfde niveau van onvrede zitten als 43 jaar geleden. Dit uit zich onder ander andere in wat men stemt: van de mensen die VVD stemden is driekwart blij met de kant die Nederland op gaat, terwijl onder PVV’ers dit juist andersom is: driekwart van hen vindt juist dat het de verkeerde kant op gaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.