Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Nederlanders bestellen massaal puppy's bij rijdende puppywinkel

  •  
18-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-02-18 om 23.04.59
Sinds de coronacrisis zijn veel mensen op zoek naar een puppy. Op de snel stijgende vraag wordt slim ingespeeld door broodfokhandelaren die te jonge, zieke en vaak getraumatiseerde hondjes importeren uit onder meer Hongaarse puppyfabrieken. Dierenbeschermers stellen die praktijken aan de kaak met een zogeheten PuppyExpress. Ze richtten en nepbedrijf op – PuppyExpress – en plaatsten sinds deze week advertenties op Marktplaats waarin beloofd puppy’s van verschillende rassen worden aangeboden en het aanbod die met een ouderwetse SRV wagen aan huis te bezorgen.
Honderden Nederlanders hadden volgens de dierenbeschermers van House of Animals niets in de gaten en bestelden in de afgelopen drie dagen een pup bij de rijdende puppywinkel. PuppyExpress trok ruim 15.000 unieke bezoekers die zochten naar een pup via Marktplaats. “Ondanks waarschuwingen kopen mensen puppy’s bij broodfokhandelaren”, zegt Karen Soeters, oprichter van House of Animals. “De verhalen die gedupeerden ons later vertellen zijn triest, zoals hondjes die doodziek zijn en zelfs overlijden. Met PuppyExpress laten we precies zien hoe broodfokhandelaren te werk gaan.”
Het nepaanbod markeert de lancering van de landelijke bewustwordingscampagne #MarktplaatsBedankt, gericht tegen illegale handel in puppy’s via de populaire advertentiesite. House of Animals stelt in een persbericht:
"Mensen die in de afgelopen dagen een pup bestelden bij PuppyExpress hoeven geen hondje aan hun voordeur te verwachten. Wel krijgen zij informatie toegestuurd over illegale puppyhandel en een wegwijzer om Nederlandse broodfokhandelaren te herkennen. Daarnaast start House of Animals vanaf vandaag een crowdfundactie voor het plaatsen van billboards langs de drukste snelwegen in Nederland. Soeters: “Met de tekst #MarktplaatsBedankt en een foto van puppy’s uit de broodfokhandel willen we Marktplaats dwingen te stoppen met het faciliteren van deze hondenhandel op hun website.”"
#MarktplaatsBedankt wordt gesteund door dierenartsenvereniging Caring Vets. “Deze actie is noodzakelijk om politiek, burgers en instanties wakker te schudden”, aldus dierenarts Servé Smeets. “Door de coronacrisis is de vraag naar puppy’s sterk toegenomen en malafide puppyverkopers wordt geen strobreed in de weg gelegd. Dierenartsen hebben hiervan al vaak melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Maar er wordt niets mee gedaan. Zelfs niet als er bewijs is dat honden niet ingeënt zijn tegen het voor mens en dier zo gevaarlijke virus hondsdolheid.”
Meer informatie over de bewustwordingscampagne #MarktplaatsBedankt vind je hier.
Foto House of Animals: Uitgeput en verwaarloosde moederhond gered uit een Hongaarse puppyfabriek

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

P Haan
P Haan21 feb. 2021 - 8:11

Goeie actie. Maar niet tegen te houden denk ik. Het zijn honden die je niet eens in het asiel hoeft op te nemen, want ook daar vandaan wil je ze niet hebben. Twijfelachtige herkomst en opgevoed in gezinnen die ook al geen kinderen hadden moeten hebben. Geen puppencursus wegens Corona, en ga maar door. Uitlaatservice kon ook wel eens groot worden de komende tijd. Ik hoop dat mijn oude Rottweiler het nog een tijdje volhoudt, want als ik nu op zoek zou gaan naar een pup weet ik ook niet waar ik die zou moeten zoeken.

JoostV52
JoostV5219 feb. 2021 - 8:22

Sprak een kennis vandaag. Had een hondje op deze wijze gekocht. Tweeduizend euro lichter. Het hondje heeft na aanschaf nog 2 dagen geleefd en ging aan Parvo ten onder. De vraag creeert dit aanbod. Mensen blijven ondanks alle waarschuwingen honden en katten op deze manier kopen. Controle is er niet en de pakkans voor dit soort fokkers is nihil.

Eric Minnens
Eric Minnens19 feb. 2021 - 0:09

Ach ja, een nieuw schandaal. Kan er nog wel bij. NVWA. Ieder bedrijf dat onder controle staat van deze club kan rustig zijn verderfelijke gang gaan. Veel te weinig personeel daar. Wegbezuinigd. Kleine overheid. Rutte. Liberalisme. Nee, laat dat neo- maar weg! Niks neo. Gewoon liberalisme hoor.

Thuiszitter
Thuiszitter18 feb. 2021 - 22:13

en zodra de pandemie over is en men weer hele dagen de deur uit moet om aan hun werk verantwoordelijkheden te voldoen , stromen de dierenasiels weer vol , zo triest.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus20 feb. 2021 - 8:40

Yuuup, en dan zitten ze daar weer voor jaren want niemand wil "zo'n oude hond" echt tragisch. Terwijl ze ook zo'n hond uit het asiel kunnen halen. Maar ja, dat is geen puppy natuurlijk :(. Net zoals die Nederlanders die emigreren naar Hongarije want "Daar kan de hondenliefhebber nog fokken! Word het niet door zo'n extreem linkse regering tegen gehouden!". Serieus die types lopen er rond :(. Dus het zijn niet eens altijd "Hongaren!". https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/woerdense-teckelfokkers-verhuizen-naar-hongarije https://www.doneeractie.nl/emigratie-project-hondenfokker/-31087 http://www.emigreren.nu/emigreren-forum-topic/emigreren-naar-hongarije/ Kan je HONDerden van vinden :(.