Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlander worden wordt nóg moeilijker

  •  
28-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
2403391749_1b59f05f93_b
De Tweede Kamer heeft besloten naturalisatie moeilijker te maken. Nieuwkomers krijgen voortaan niet na vijf jaar, maar pas na zeven jaar rechtmatig verblijf in Nederland het Nederlanderschap. Coalitiepartijen VVD en PvdA kregen het plan met behulp van het CDA en de PVV erdoor.
Waarom de verlenging wordt ingevoerd is compleet onduidelijk. De Raad van State bekritiseerde het plan twee jaar geleden al in een advies, vanwege de “summiere onderbouwing” van het wetsvoorstel. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma begrijpt dan ook niet welk probleem met de nieuwe wet zou moeten worden opgelost.
Het voorstel komt uit de koker van de VVD, de PvdA gaf eerder al toe dat instemming een concessie aan de regeringspartner is. Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani is een langere termijn nodig om nieuwskomers genoeg tijd te geven “om aan de Nederlandse samenleving deel te nemen en daaraan bij te dragen”. Het mag geen verassing heten dat de PVV eigenlijk een nog veel langere termijn ziet. In oorlogstaal laat Kamerlid Machiel de Graaf weten dat het Nederlander worden een ambitie moet worden: “iets van bloed, zweet en tranen.”
Nieuwkomers die nu al drie jaar in Nederland zijn, vallen niet onder de nieuwe regels. Een amendement van Sjoerdsma hierover werd dinsdag ook door een meerderheid aangenomen. Het wetsvoorstel moet overigens nog door de Eerste Kamer.
cc-foto: B10m

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.