Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen.

Nederlander gooit 74 kilo voedsel per jaar weg

25-01-2013
leestijd 1 minuten
149 keer bekeken
Trash_300.jpg
In twee jaar tijd is het percentage bruikbaar voedsel in huisvuil 68 procent gestegen
Nederlanders verspillen veel meer voedsel dan gedacht. Per jaar gooien we niet 44 kilo, maar 74 kilo eetbaar voedsel in de prullenbak. Het percentage van bruikbaar voedsel in huisvuil is de afgelopen twee jaar gestegen van 7 naar 11 procent. Dat is een toename van 68 procent.
De cijfers zijn de uitkomsten van een onderzoek van CREM, een bureau voor duurzame ontwikkeling op basis van sorteeranalyses van het huishoudelijk afval in 19 grotere en kleinere gemeentes.
CREM merkt op dat voedselverspilling vaak ongemerkt plaatsvindt. Een oude appel, rijstresten, een paar overgebleven vleeswaren. De kleine beetjes stapelen zich op.
Milieu Centraal berekende al eerder dat alle Nederlanders samen dagelijks 400.000 broden weggooien. Ongeveer 14 procent van het voedsel dat mensen kopen, wordt weggegooid. In de meeste gevallen gaat het om goed eetbaar voedsel waar mensen de hoeveelheden niet goed van kunnen inschatten, zoals rijst (38% wordt weggegooid), pasta (23%), aardappelen (23%) en brood (21%).
cc-foto: Ed Yourdon
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

Al 100 jaar voor