Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlander bedenkt gehaktbal van mammoetvlees

  •  
28-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2352 keer bekeken
  •  
32378739865_ab4a000f59_k

© cc-foto: JLS Photography

Vow, een Australisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van zogeheten kweekvlees, heeft een gehaktbal gemaakt van mammoetvlees. Het nieuwe product dat bedacht werd door de Nederlander Bas Korsten, een van de machtigste personen in de internationale reclamewereld, wordt dinsdagavond gepresenteerd in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo.

Het project van de Australiërs moet aantonen dat er een toekomst is voor kweekvlees, oftewel vleesproducten die niet afkomstig zijn van de vee-industrie of jacht maar van vlees dat door de uitgekiende groei van cellen gekweekt wordt in een laboratorium. Vow wil met de ongewone keuze voor mammoetvlees duidelijk maken dat vlees kan worden uitgevonden. Het bedrijf ontwikkelt de techniek vanwege de almaar groeiende noodzaak de traditionele vleesconsumptie terug te dringen. Wereldwijd zorgen de astronomische aantallen dieren die gehouden worden om er consumptievlees van te maken voor het aanjagen van de klimaatcrisis.

"Ons doel is een paar miljard vleeseters te laten overstappen van dierlijke eiwitten naar dingen die geproduceerd kunnen worden in geëlektrificeerde systemen.," verklaart de CEO van het bedrijf tegenover The Guardian. Het bedrijf onderzoekt de kunstmatige productie van meer dan 50 verschillende soorten vlees en vis, van krokodil tot buffel. De eerste producten die naar verwachting dit jaar verkocht zullen worden aan restaurants in Singapore zijn stukken gekweekt kwartelvlees.

Mede-oprichter Tim Noakesmith vertelt dat nu is gekozen voor mammoetvlees omdat het dier symbool staat voor het verlies aan diversiteit en slachtoffer werd van klimaatverandering. De diersoort stierf 4000 jaar geleden uit. Het vlees wordt gefabriceerd door dna van een mammoet, gecombineerd met dat van een olifant, in te brengen in cellen van schapenvlees. 

Het oorspronkelijke idee om mammoetvlees te maken is afkomstig van Bas Korsten van reclamebureau Wunderman Thompson. "Ons doel is om een gesprek op gang te brengen over vleesconsumptie en hoe de alternatieven daarvoor in de toekomst kunnen smaken." De makers wijzen er op dat de overstap naar kweekvlees waarschijnlijk het makkelijkst is te maken door te zorgen voor perfecte imitaties van het vlees van omgebrachte dieren, zoals runderen en varkens.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.