Joop

Nederlander bedenkt gehaktbal van mammoetvlees

  •    •  
28-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2136 keer bekeken
  •  
32378739865_ab4a000f59_k

© cc-foto: JLS Photography

Vow, een Australisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van zogeheten kweekvlees, heeft een gehaktbal gemaakt van mammoetvlees. Het nieuwe product dat bedacht werd door de Nederlander Bas Korsten, een van de machtigste personen in de internationale reclamewereld, wordt dinsdagavond gepresenteerd in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo.

Het project van de Australiërs moet aantonen dat er een toekomst is voor kweekvlees, oftewel vleesproducten die niet afkomstig zijn van de vee-industrie of jacht maar van vlees dat door de uitgekiende groei van cellen gekweekt wordt in een laboratorium. Vow wil met de ongewone keuze voor mammoetvlees duidelijk maken dat vlees kan worden uitgevonden. Het bedrijf ontwikkelt de techniek vanwege de almaar groeiende noodzaak de traditionele vleesconsumptie terug te dringen. Wereldwijd zorgen de astronomische aantallen dieren die gehouden worden om er consumptievlees van te maken voor het aanjagen van de klimaatcrisis.

"Ons doel is een paar miljard vleeseters te laten overstappen van dierlijke eiwitten naar dingen die geproduceerd kunnen worden in geëlektrificeerde systemen.," verklaart de CEO van het bedrijf tegenover The Guardian. Het bedrijf onderzoekt de kunstmatige productie van meer dan 50 verschillende soorten vlees en vis, van krokodil tot buffel. De eerste producten die naar verwachting dit jaar verkocht zullen worden aan restaurants in Singapore zijn stukken gekweekt kwartelvlees.

Mede-oprichter Tim Noakesmith vertelt dat nu is gekozen voor mammoetvlees omdat het dier symbool staat voor het verlies aan diversiteit en slachtoffer werd van klimaatverandering. De diersoort stierf 4000 jaar geleden uit. Het vlees wordt gefabriceerd door dna van een mammoet, gecombineerd met dat van een olifant, in te brengen in cellen van schapenvlees. 

Het oorspronkelijke idee om mammoetvlees te maken is afkomstig van Bas Korsten van reclamebureau Wunderman Thompson. "Ons doel is om een gesprek op gang te brengen over vleesconsumptie en hoe de alternatieven daarvoor in de toekomst kunnen smaken." De makers wijzen er op dat de overstap naar kweekvlees waarschijnlijk het makkelijkst is te maken door te zorgen voor perfecte imitaties van het vlees van omgebrachte dieren, zoals runderen en varkens.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Huub53
Huub5329 mrt. 2023 - 0:36

Nu al claimen dat kweekvlees klimaat- en milieuvriendelijker is dan normaal vlees vind ik voorbarig. Elk product, ook kweekvlees, zal zijn eigen setje voor - en nadelen. Eerst maar eens innoveren, testen en perfectioneren op kleine schaal . Dat kan met een klein clubje bevlogen biotechnologen. Er zullen wereldwijd, best wel, al meer van die clubjes actief zijn. Bij succes op kleine schaal komt het succes op grotere schaal vanzelf. Maar dat is natuurlijk niet de handelwijze van een machtige marketingman. Die wil alle belangstelling voor kweekvlees naar zich toetrekken om zoveel mogelijk investeringskapitaal binnen te harken. Ik heb Bas Korsten niet nodig bij een gesprek over mijn vleesconsumptie. De riedel/hype dat de veehouderij de hoofdschuldige van alle klimaatellende is ken ik al. Voor mijn voeding vind ik de website van het voedingscentrum een betere bron. Met een beetje googlen kun je de ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees beter volgen. Of de mammoet door klimaatverandering is uitgestorven betwijfel ik. Ik acht het waarschijnlijker dat onze vroege voorouders, net als de wolf nu, iets te moordlustig zijn geweest.

GeenProbleem
GeenProbleem28 mrt. 2023 - 17:54

Mensen... het is weer bijna die ene dag van de maand...

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk28 mrt. 2023 - 22:26

Het is nog geen Pasen.

∆
28 mrt. 2023 - 17:38

Mammoetballen. Bon Appétit.

Gio Servas
Gio Servas28 mrt. 2023 - 13:03

Ik weet het niet hoor, elke keer als de mens iets probeert na te maken blijkt het achteraf alleen maar slecht(er) te zijn voor je gezondheid dan het origineel. Zoals boter (denk aan transvetten om plantaardig vet gestold te krijgen) en de huidige vleesvervangers die zo bewerkt zijn dat de honden er geen brood van lusten. Ik ben bang dat we na een paar descennia erachter komen dat ook dit eigenlijk helemaal niet zo gezond zal zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens28 mrt. 2023 - 10:40

ChatGPT, FaceGPT, MusicGPT, VoiceGPT, ArtGPT, MeatGPT, ---GPT... Welke Generative Pre-trained Transformers staan ons nog te wachten?

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens28 mrt. 2023 - 11:21

● Cause we're living in a transformationial world. And I am a transformatonial girl. You know that we are living in a transformationial world. And I am a transformationial girl. ------------ Living in a transformationial world (transformationial!). Living in a transformationial world. Living in a transformationial world (transformationial!). Living in a transformationial world ● (Madonna?)

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk28 mrt. 2023 - 12:13

Ik dacht eerder aan de speld.

EricDonkaew
EricDonkaew28 mrt. 2023 - 13:20

@Eric Minnens ---------------------- Toch zie ik in het verhaal geen impliciete verwijzing naar scherts of iets dergelijks. En dan vind ik het een mooie ontwikkeling. Ga ermee door, zou ik zeggen. Zoek een plaatsvervanger voor traditioneel dierlijk vlees, want mensen willen gewoon lekker eten en puur vegetarische maaltijden zijn het allemaal nèt niet, zo lijkt het.