Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland zucht onder Rutte

  •  
08-08-2022
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
5435 keer bekeken
  •  
ANP-451714174

Een open brief aan u, de langstzittende premier van Nederland. Voor een keer niet geschreven door een buitenparlementaire actiegroep die vraagt om verandering. Een open brief geschreven door een gewone burgers die niet op u stemde en dat waarschijnlijk ook nooit zal doen. Maar u hebt mijn stem niet nodig. 

Sinds maandag 1 augustus 2022 bent u de langstzittende premier van Nederland. 

Een persoonlijk mijlpaal voor u, aldus Henk Kamp, de mastodont van de VVD. Hij kwam bij #svenop1 ijverig vertellen wat voor bescheiden man u wel niet bent. “(Hij) geeft niet om rijkdom, hij koopt niets voor zichzelf. Hij geeft niets om persoonlijk bezit.” Meneer Kamp vergat gemakshalve te vertellen dat Ruud Lubbers, de op één na langst zittende premier, ook niets gaf om uiterlijk vertoon. Net als Wim Kok. Joop Den Uyl. Willem Drees en alle anderen die dit land leidden. Nederland wordt volgens de politicoloog Arend Lijphart geregeerd door politici die altijd het nationale belang vooropstellen. Zelfs Dries van Agt was, voor internationale begrippen, een bescheiden premier. 

Henk Kamp prees u de hemel in. Superlatieven kwamen te kort om te vertellen wat voor goed mens Mark Rutte wel niet is. Maar meneer Kamp miste de kans om u te positioneren als een effectief en gedegen bestuurder. Toen de presentator vervelende vragen begon te stellen over bijvoorbeeld de #toeslagenaffaire, reageerde de heer Kamp besmuikt. Meesmuilend. Alsof er slechts sprake is geweest van enkele, kleine slippartij.

Meneer Kamp vergat – gemakshalve– dat de slachtoffers van de #toeslagenfraude ook naar de radio luisteren en dat zij deze idyllische visie zeker niet zullen delen. Net als de andere slachtoffers van het harde en onmenselijke economische beleid. Die mensen vinden u hardvochtig. Meneer Kamp zei dat u de langstzittende premier bent omdat velen uw beleid ondersteunen. Ik zeg: U bent inderdaad de langstzittende premier, omdat u een goede politieke koorddanser bent. U laat de coalitiepartners de vieze klusjes laat opknappen. En die willen maar al te graag als Gekke Henkie de geschiedenis ingaan. Jeroen Dijsselbloem, Jetta Klijnsma,  Diederik Samsom. PvdA’ers die omwille van macht de eigen basis – typisch de minder draagkrachtigen – verloochenden.

U weet wel beter. Uw eigen basis - de beter gesitueerden van Nederland - in de steek laten? Never-nooit! Bureaucratische gedrochten zoals de participatiewet, dat onzalige plan om de jeugdzorg onder het beheer van gemeenten te plaatsen zonder behoorlijk budget en technische expertise, het sluiten van verzorgingshuizen, die treffen uw kiezers niet. Niet de mensen met een goed gevulde portemonnee.

Het CDA dacht dat zij, anders dan de regenteske PvdA, niet leeggegeten zou worden. De Boeren. De Christelijke kleine luiden. Massaal keren ze het CDA nu de rug toe. Mevrouw Kaag begaat dezelfde fout. Al dansend op een tafel rekende ze zich na de laatste verkiezingen rijk. Jammer dat Hans van Mierlo, die über-realo niet meer leeft. Want hij had haar vast verteld dat arrogantie in de politiek immer genadeloos wordt afgestraft.

Niemand kan zeggen dat u arrogant bent. U bent goedlachs. Benaderbaar zelfs. En soms, als u zijdelings een camera ontwaart, zeer gedienstig (weet u nog dat perfecte pr-moment met die schoonmakers van de Tweede Kamer?) Blijmoedig treedt u de wereld tegemoet. Henk Kamp zei daarover (geparafraseerd): Mark is volkomen zichzelf. Hij is in dienst van de BV Nederland, en that’s it.  Hij ambieert geen topfunctie in het buitenland. Hij wil hier blijven, en al zijn krachten geven aan Nederland”. 

En ik dacht vanuit mijn bescheiden plekje in wachtkamer van de derde klasse: …wat!? Wonen we nu in de Efteling? Sinds wanneer dan? De duidingen van Henk Kamp voerde mij terug naar een mediaoptreden aan het begin van uw carrière. Een vraag over armoede en uitkeerders. U lachte. Breeduit. Geamuseerd. Nederland beleefde de grootste kredietcrisis sinds 1933.  Een crisis veroorzaakt door gierigheid en hebzucht van de banken, notabene! En dat vond u uitermate vermakelijk dat de allerzwaksten de hoofdprijs zouden betalen? Het laaghangende fruit…de electorale non valeurs. De mensen van wie u electoraal niets te vrezen had.  Dát bedoelde u met laaghangend fruit.

De eigen-schuld- dikke- bult mentaliteit werd geboren tijdens Rutte I en kwam tot volledige wasdom tijdens Rutte II. “Er is niet zoiets als gratis geld. Iedereen zwak of ziek moet wat doen voor de kost”, grauwde Den Haag. Willem Drees, de politicus die u zo bewondert, draaide zich om in zijn graf. Want de verzorgingsstaat was niet opgetuigd om luiwammesen te kweken, zoals u beweerde! De verzorgingsstaat was ooit opgetuigd om de sociaal zwakkeren te beschermen tegen horigheid, willekeur en uitbuiting.

En na 2010 moesten mensen opnieuw hun hand ophouden voor een aalmoes. Er werd rücksichtslos gesloopt en afgebroken. Bibliotheken gesloten. Sociale werkplaatsen dicht. Verzorgingstehuizen opgedoekt. Bejaardentehuizen verdwenen. Naschoolse opvang beperkt toegankelijk. En in uw jubileumjaar blijkt dus dat al dat slopen een miskleun van zo heb je mij daar is geweest. Nu roepen stemmen dat de participatiesamenleving, het geesteskind van Jan-Peter Balkenende by the way -een idee-fixe is.

Altruïsme als bezuinigingsmaatregel. Je moet het maar verzinnen. Want even eerlijk: zou ú de poepluier van een buurman die u slechts vaagjes kent willen verwisselen? Of iedere dag een potje koken voor de buurvrouw van verderop in de straat? Waar zou u de tijd vandaan halen? Of het geld om iedere dag een extra mond - van een wildvreemde - te voeden? Ja. Een bestuurlijke flop. En dan heb ik het nog niet eens over de maatschappelijke kosten. 

En toen was daar opeens die lastige Pieter Omtzigt. Met zijn onderzoek naar de Belastingdienst. Hij wilde de onderste steen boven. Lodewijk Asscher stuurde met zijn vertrek uit de Tweede Kamer uw plannen om de status quo te handhaven danig in de war. Maar u, het eeuwige zondagskind, wist precies hoe te handelen. De kiezer vragen om een nieuw mandaat. En toen daar weer problemen ontstonden omdat Sigrid Kaag zei dat ze niet met u wilde regeren? Toen was daar #Nieuwsuur: Diepe kniebuigingen. Beterschap beloven. Sorry zeggen. Dat laaghangende fruit. Dat bleek een bananenschil van formaat.  Voor meneer Omtzigt geen “een functie elders”. U zou het ALLEMAAL fixen. Het zou allemaal transparanter worden. De burger zou niet langer slachtoffer worden van computers die nee zeggen en sadistische overheidsambtenaren die burgers koeioneren. 

Er zou een frisse politieke wind gaan waaien. U vroeg om vertrouwen. Maar amper was uw mond koud, of daar kwamen Siewert van Lienden en zijn matties. #Mondkapjesschandaal. Dat was het CDA, zei u? Okay. Die #nokiaaffaire; die oude Nokia die volgens u maar net 100 sms-berichten kan opslaan. En dat u daarom besloot om “niet relevante” sms’jes te verwijderen. U herschreef effekes de geschiedenis. En nu mist de gemeenschap dus belangrijke informatie. Gelukkig zijn er andere methoden om de effectiviteit van bestuur te meten. Het feit dat bijna elke kabinet onder uw leiding de eindstreep niet haalde bijvoorbeeld. De #coronapandemie en de effecten van de maatregelen. Bestuurskundigen en politicologen hebben de sms’jes niet nodig. 

Nederland zucht. De boeren en de #stikstofcrisis. De arbeidsmarktcrisis. Arbeid was een wegwerpartikel. Slechts de belangen van werkgevers telden. De structurele onderbetaling van het onderwijs- en zorgpersoneel. Bezuinigingen bij de politie. Bij de rechterlijke macht. De almacht van zorgverzekeraars. Sickcare in plaats van healthcare. Hele klassen die niet alle dagen les kunnen krijgen, want het leerkrachten tekort is dusdanig nijpend.  De #kofferberg op #Schiphol. De problemen op Schiphol… het is niet allemaal de schuld van Dick Benschop. De problemen op de #huizenmarkt. Weet u nog? Een van uw ministers die sociale woningen als Premie A-vastgoed te koop aanbood aan buitenlandse hedgefondsen en andere vage speculanten? 

Beste meneer Rutte. Ik geef het u te doen. Zo'n grote verantwoordelijkheid dragen. Of ik het beter zou doen? Ik zit niet in het Torentje. Niet iedereen wil in de politiek. En niet alleen omdat het is een ondankbare taak is. 

Ik hoop dat u deze regeringsperiode keurig netjes afmaakt. Want Nederland staat voor enorme uitdagingen. De oorlog in Oekraïne. De gierende inflatie. Ik maak me veel zorgen, weet u. Want Rutte IV? De liefde spat er niet bepaald vanaf.…. Voorthobbelen met Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra en die mensen van de ChristenUnie. In de reeks van zesjes-kabinetten, zitten er dit keer opnieuw geen hemelbestormers tussen.

Nederland kiest sinds 2010 voor stabiliteit. Rechts van het midden. Tegen de flankenpolitiek van avonturiers als Geert Wilders en Thierry Baudet. En dat, mijn waarde, is beslist geen verdienste.

Hoogachtend,

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

VerwardeMan
VerwardeMan9 aug. 2022 - 11:32

PvdA, CDA en D66 hebben evenveel schuld als de VVD aan het beleid dat we decennia over ons heen hebben gekregen. Ons establishment heeft schijt aan kiezers. Huichelarij en narcisme is de norm en de media beschikt niet over de kunde/ de wil om de focus op de belangen van de kiezer te houden. Een deel v.d. inwoners in NL heeft door dat ze van alle kanten gemanipuleerd worden, maar zijn niet in staat een passend antwoord te vinden en komen terecht in de fuik van nep nieuws en krijgen het label “complotdenker”. Het andere deel zijn de “goed geïnformeerde burgers”. Helaas zorgt conditionering daar o.a. voor een slecht politiek geheugen, selectieve empathie en een (moreel) superioriteitsgevoel. Zij maken liever hun medemens belachelijk voor de wijze waarop hun onvrede tot uiting komt, dan te erkennen dat we echt aan alle kanten gepakt worden en daar samen wat aan te gaan doen. Velen realiseren zich niet dat ook zij tot het lagere volk behoren en niet bij de eigenaren van het land. Hoop, conditionering en misplaatst vertrouwen in een slecht systeem zullen ervoor zorgen dat de status quo gehandhaaft blijft zoals al decennia het geval is. De eigenaren van Nederland krijgen steeds meer, en de kiezer steeds minder. Op een gegeven moment zal de situatie onhoudbaar worden. Komt er dan revolutie, of hebben we t.z.t. zoveel afstand gedaan van privacy en vrijheden dat die niet meer kan plaats vinden en iedereen is overgeleverd aan een leven van dienstbaarheid aan de oligarchie?

2 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 aug. 2022 - 16:49

Meer eigenrichting, denk ik. Hieronder verwijs ik naar prof. Bas van Bavel die in een zonder meer elegant betoog wijst op de gevaren voor de representatieve democratie die ik ''streetwise'' graag even afwissel met ... nee, niet met de eigenrichting van boeren; uiteindelijk is dat op mijn schaal van Richter qua verstoring een paar piekjes ... een Bratwurst-variant op 'Breaking Bad' op Netflix: ''Buba.'' Een heerlijk groezelig filmpje over verwarde mensen waar u gezien uw redelijk constructieve reactie niet bij hoort.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2022 - 8:14

"PvdA, CDA en D66 hebben evenveel schuld als de VVD aan het beleid dat we decennia over ons heen hebben gekregen. " Zij hebben er een deel van de afgelopen 12 jaar Rutte aan bijgedragen. Er was 1 partij de constante factor in die 12 jaar: de VVD. Dus 'evenveel' ??

Phil58
Phil589 aug. 2022 - 8:02

Er zijn oprechte zorgen of dit kabinet de capaciteit, zelfreflectie en voortschrijdend inzicht bezit om toekomst bestendige beslissingen te nemen. Het lijkt erop dat het kabinet gaat voor kortstondige politieke successen (dansen op tafels enz) om nog al eens onplezierig verrast te worden door de realiteit .

oproerkraaier
oproerkraaier8 aug. 2022 - 22:39

ik heb nooit gestemt op de racisten van De VVD, de PVV, FvD oid. Ik moet leren te leven met het feit dat ik een minderheid ben.

Beisser
Beisser8 aug. 2022 - 20:55

Dit keer ben ik het grotendeels met mevrouw Adama eens, alleen vraag ik mijaf of Rutte niet eigenlijk de vlag op de modderschuit die VVD heet is en het dekzeil dat de hypocriete machtswellust van het CDA camoufleert inplaats van een zelfstandig functionerend politicus.

Jozias2
Jozias28 aug. 2022 - 13:57

Ik vraag me af wat de schrijfster van dit artikel nu precies wil zeggen. Ze zegt zelf: "Een open brief geschreven door een gewone burgers die niet op u stemde en dat waarschijnlijk ook nooit zal doen." Tsja denk dat je zo ook wel wat brieven kunt schrijven van PVV'ers of FVD'ers aan Kaag, Simons of Marijnissen. Het doet er allemaal niet zoveel toe. We leven gelukkig in een democratie en bij de vorige verkiezingen heeft Mark Rutte als lijsttrekker van de VVD de meeste stemmen van iedereen op het stembiljet gekregen. Als je na de volgende verkiezingen een andere premier wil dan moet er een beter alternatief zijn en moet diegene meer stemmen trekken. Dit soort beschouwingen vanaf de zijlijn zijn wat gratuit en nietszeggend. Kennelijk snappen al die mensen die wisten van de toeslag affaire, de corona pandemie en Rutte 1, 2 en 3 het niet.

13 Reacties
TeeJee2
TeeJee28 aug. 2022 - 15:31

Dat het niet zo best gaat, en dat ze graag verbetering ziet? Zoals wij allemaal, neem ik aan.

Volrin
Volrin8 aug. 2022 - 16:56

"Ik vraag me af wat de schrijfster van dit artikel nu precies wil zeggen. Ze zegt zelf: "Een open brief geschreven door een gewone burgers die niet op u stemde en dat waarschijnlijk ook nooit zal doen." Tsja denk dat je zo ook wel wat brieven kunt schrijven van PVV'ers of FVD'ers aan Kaag, Simons of Marijnissen. Het doet er allemaal niet zoveel toe. " Misschien zou je de brief dan eens moeten lezen en op de inhoud reageren, in plaats van het weg te wuiven gebaseerd op moedwillige onwetendheid.

Jozias2
Jozias28 aug. 2022 - 18:10

@Volrin Ik reageer op de inhoud: Ik lees een opsomming van wat er allemaal mis zou zijn met Rutte. Vanuit een hoek waarbij het vreemd zou zijn als die opsomming positief zou zijn. Ik geef aan dat je zo altijd wel een opsomming kan maken met wat er mis is met iemand aan de andere kant van het politieke spectrum. Daarbij gaat de brief voorbij dat vrijwel al die verwijten bekend waren bij de kiezer tijdens de laatste kamerverkiezing en dat Rutte desondanks de meeste stemmen heeft gekregen. Op basis daarvan vraag ik mij af wat nu precies de bedoeling is. Of gaat het er alleen om dat gelijkgestemde anti-Rutte personen elkaar bevestigen in hun gezamenlijke standpunt?

Sonic2
Sonic28 aug. 2022 - 22:02

Nederland is niet een 100 procent democratie. Een volledige democratie heb je namelijk nooit. Dan zou je over elk wetsvoorstel een referendum moeten houden. Je hebt nu ook vaak regeringen die hun meerderheid al verliezen na de verkiezingen. Virtueel dan, maar toch. De VVD is overigens een minderheid. Die door andere partijen aan een meerderheid geholpen wordt. Voor de partijen die dat doen loopt het nooit goed af. Rutte is het afvalputje geworden. De pispaal waar je eindeloos over heen kan kotsen. En dat wordt ook gedaan. Links heeft de afgelopen tien jaar niets voor elkaar gekregen. PvdA en Groenlinks hebben gefaald. Vooral in 2012. Het Kunduz akkoord was vreselijk. En ook het regeerakkoord in 2012. En de uitvoering daarvan. De ultra rechtse oppositie kan alleen ruzie maken. Voor de rest kunnen ze helemaal niets. Het bespelen van de "rechtse" onderbuik heeft geleid tot het uit huis zetten van kinderen. Bedankt voor de "fraudebestrijding". En voor de rest krijgt Rutte de schuld van dingen die ook al onder Lubbers en Kok speelde. Maar alle frustratie moet er uit. En dan is Rutte de kwaaie pier. En een makkelijk doelwit. Het zit hier ook vol met mensen die te laf zijn om ultra rechts aan te pakken. Dus dan is Rutte de sigaar.

oproerkraaier
oproerkraaier8 aug. 2022 - 22:43

u beweert hier dat velen wisten van het toeslagen schandaal en desondanks op de VVD hebben gestemd. Bewijst dat niet de stelling van dit artikel? Maw, de Nederlanders zijn intrinsiek slecht?

oproerkraaier
oproerkraaier8 aug. 2022 - 22:45

teejee: thanks for kicking in an open door.

oproerkraaier
oproerkraaier8 aug. 2022 - 22:46

jozuas, ik kan u goed volgen maar wat precies is er niet slecht aan?

Gimli1955
Gimli19559 aug. 2022 - 7:28

@Sonic2 Extreem rechts is een gevolg van een falende overheid, ooit was dat links. Maar die zijn vakkundig overgelopen naar de falende overheid of ze zijn zich met andere zaken bezig gaan houden als woke. Nu "extreem rechts" de enige oppositie zijn, moeten die natuurlijk uitgeschakeld worden, zowel oud links als neoliberaal zal alles inzetten om ze te sensibiliseren. Lost het iets op? Neen, dat blijkt wel uit het onrecht en machtsmisbruik waar de neoliberalen zich aan bezondigen. Macht corrumpeert en absolute en voortdurende macht corrumpeert absoluut en bij voortduring. Daar zijn de affaires en schandalen de getuige van. Het ligt aan het niet te ontsnappen TINA systeem, dat geen verbetering en verandering biedt voor de burger. Rutte is daar met zijn doctrine het grote voorbeeld van, zijn aanhangers blijven roepen dat er geen alternatief is, zodat de vernietigende macht verder uit gebouwd kan worden. Lost het ook maar iets op aan de fundamentele problemen? Nee, want dat is niet het plan. Het plan is het behoud van macht en behoud van de status quo. Het neoliberale systeem is heilig en moet coute que coute in stand worden gehouden.

Olav Meijer
Olav Meijer9 aug. 2022 - 7:46

@ Jozias2: Volrin heeft gelijk. Je reageert voortdurend voornamelijk op een formele wijze zonder op de inhoudelijke punten waarom het eigenlijk gaat in het artikel in te gaan. De inhoud van dit artikel onderschrijf ik en het heeft wel degelijk zin zo' n stuk op dit weblog te plaatsen. Het zal ook jou niet zijn ontgaan dat hier ook veel rechts tot zeer rechts politiek georiënteerden reageren. Nu zullen die niet snel worden "omgeturnd" , maar het blijven leveren van materiële input met onderbouwde argumenten kan wel degelijk invloed hebben. Dat is ook het beste wat je op een site als dit kan doen. Jouw vormelijke reacties geven geen aanleiding tot een inhoudelijke discussie. Denk daar eens over na.

Jozias2
Jozias29 aug. 2022 - 10:11

@Olav Ik wil best inhoudelijk reageren op het punt wat in het artikel wordt gemaakt. Maar welk punt is dat dan? Ik lees vooral een opsomming over wat er allemaal mis is aan de huidige premier, geschreven door iemand die niet op hem heeft gestemd en dat ook nooit zal doen. Er zit geen enkel nieuw punt of inzicht in dus vandaar mijn vraag wat het doel daarvan is. Herbevestigen hoe slecht Rutte wel niet is? En een politicus hoeft niet weg omdat hij er in de ogen van de oppositie niets van bakt. Daarmee misken je de democratische principes. Hij heeft 2 miljoen stemmen gekregen en zijn partij werd daarmee de grootste. Er van alles over roepen hoe slecht het allemaal is is daarom zoals ik zei gratuit en nietszeggend. Als je echt een alternatief wil, wat ik steun, moet men zorgen voor een beter alternatief en zorgen dat diegene meer stemmen dan Rutte krijgt.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 aug. 2022 - 11:44

Ingaan op het geringe inlevingsvermogen van Jozias2 is als water naar de zee dragen, maar wat ik wel kan doen is iets toevoegen aan dit prima stuk van Natascha Adama door te verwijzen naar een interview met prof. Bas van Bavel getiteld: Vermogensongelijkheid en markteconomie. Van Bavel verwijst naar een onderzoek in de VS naar de invloed die vier bevolkingsgroepen hebben op de besluitvorming in de politiek: 1 gewone kiezers 2 georganiseerde gewone kiezers (vakbewegingen, coöperaties, religieuze organisaties) 3 georganiseerde bedrijfsleven 4 private vermogenden Uit het onderzoek blijkt dat het standpunt van groep 1 eigenlijk nooit tot uitdrukking kwam in de besluitvorming... dat gebeurde alleen als hun standpunt overeenkwam met dat van de groep 2 en vooral van de groepen 3 of 4. https://www.youtube.com/watch?v=Yi1Fm5eFx34&t=1345s Vooral de VVD is een fel tegenstander van directe democratie en onder het promoten van representatieve democratie doemt het spook van een geleide democratie op, vooral door de grote vermogensongelijkheid in Nederland.

Sonic2
Sonic29 aug. 2022 - 21:25

@ Gimli1955 Extreemrechts is een gevolg van dat we in dit land gewoon 15 a 20% van de kiezers hebben die nationalistisch denken. Uw betoog slaat nergens op, want u blijft maar door drammen dat je PVV en Forum stemmers in SP en GL kan omtoveren en andersom. Forum kon in 2019 een opmars maken door het falen van de PVV. En de vermeende linksheid van VVD en CDA. https://nos.nl/artikel/2277050-dit-is-de-forum-kiezer-en-zo-ziet-de-rest-van-de-stemmers-eruit Net als de LPF profiteerde van de zogenaamde linkse koers van Dijkstal. En BBB( zondag werd dat weer gepeild) profiteert zeer sterk van het afwezig zijn van Omtzigt. Als Omtzigt zijn eigen lijst begint kan van der Plas een aantal talkshows cancellen. Dat hele WOKE links gebrabbel en de enorme "arbeider" verschuiving naar nationalistisch rechts is op geen enkele manier te staven door echte feiten. Door inhoud waar u zogenaamd zo van bent.

oproerkraaier
oproerkraaier9 aug. 2022 - 23:53

Gimli: "Extreem rechts is een gevolg van een falende overheid". Dus "Ik haat de falende overheid en daarom stem ik op rechts". Niet echt slim! Ik geloof het ook niet. Dat zou aantonen dat Nederlanders enorm stom zijn.

Pietje Puk139
Pietje Puk1398 aug. 2022 - 13:41

Wat een fouter dan fout artikel. De minister president is het uithangbord van het kabinet. Niet meer dan dat. De minister president is niet het probleem. Het probleem is het hoge percentage liberale kamerleden. Die liberale kamerleden hebben een fylosofie. En die luidt: "you can't please everyone, so you got to please yourself." De fundering van de liberale ideologie bestaat uit de mening dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met het bedrijfsleven en in principe alleen voor politie en leger moet zorgen. Onze geweldige landsbestuurders overdrijven dat een beetje. Zij verarmen het minder verdienende deel van de burgers, ten voordele van het rijke deel der natie. Dat al die VVD, PVV, CDA, PvdA stemmende gepensioneerden dat nog steeds niet door hebben, zegt iets over hun verstandelijke vermogens.

10 Reacties
TeeJee2
TeeJee28 aug. 2022 - 15:29

U verwart consistent liberalisme en libertarisme, zelfs nadat u meerdere keren hierop bent aangesproken. U beschrijft namelijk elke keer libertarisme, terwijl de ideologie van het liberalisme juist stelt dat de overheid zorg moet dragen voor alle zaken die onmogelijk door het individu behartigd kunnen worden. Daaronder valt inderdaad defensie, maar ook openbare werken, zorg en onderwijs. Deze informatie, over het ideologisch verschil, is ruimschoots te vinden via dezelfde verbinding waarmee u consistent uw onjuiste reacties plaatst. Wellicht moet u niet te hoog van de toren blazen over andermans verstandelijk vermogen.

Volrin
Volrin8 aug. 2022 - 16:57

"Wat een fouter dan fout artikel. De minister president is het uithangbord van het kabinet. Niet meer dan dat. " Wat een fouter dan foute reeks beweringen. De premiers is de leider en dus hoofdverantwoordelijke voor het kabinet en de regering.

Jozias2
Jozias28 aug. 2022 - 18:12

@Volrin Ik zou nog een lesje staatsrecht nemen. De premier is zogenaamd de 'eerste onder gelijken' de premier kan ook geen ministers ontslaan of aansturen op hun beleidsterrein hij kan hoogstens zaken coördineren als er meerdere departementen bij een onderwerp betrokken zijn. De macht van de premier is in Nederland zeer beperkt.

Gimli1955
Gimli19559 aug. 2022 - 7:36

@Jozias2 Het is weer het bekende downsizen van de dader. Hij bedoelt het goed, het slachtoffer had wel een erg kort rokje aan en wat deed ze daar zo laat. Het zijn de woorden van een advocaat, die op inhoudelijke gronden zijn dader natuurlijk niet vrij krijgt. Dus zoekt hij omstandigheden, zondebokken, beschuldigingen, verwijten en goedpraterij om de dader een menselijke kant te geven. Bij een jury rechtspraak helpt dat, zodat er vrijspraken mogelijk zijn, die hier bij een inhoudelijke behandeling niet mogelijk zijn. De media en aanhangers gebruiken hetzelfde principe: wegkijken, bagatelliseren, ontwijken en zondebokken. Zelfs de overheid regeert op vakkundige wijze volgens deze werkwijzen. Lost het iets op? Nee, natuurlijk niet.

vdbemt
vdbemt9 aug. 2022 - 8:45

@Jozias. "de premier kan ook geen ministers ontslaan". Rutte heeft Mona Keijzer ontslagen. ..........!!! ...???

Jozias2
Jozias29 aug. 2022 - 9:16

@Gimli Ik reageer op de feitelijke onjuistheden die Volrin roept. Je kunt nog steeds vinden dat Rutte een slechte premier is zonder staatsrechtelijke onzin te verkondigen. Of is de consequentie van het weerleggen van onzin dat je gelijk het onderwerp waar de onzin tegen gericht is steunt? Dat is toch een rare redenatie?

Jozias2
Jozias29 aug. 2022 - 10:14

@vd bemt Ik heb kennelijk wat gemist. Sinds wanneer was Mona Keijzer precies Minister?

vdbemt
vdbemt10 aug. 2022 - 8:17

@Jozias. Goh. Het is je opgevallen. Maar leg staatsrechterlijk even uit, waarom hij niet een minister en wel een staatssecretaris kan ontslaan.

Jozias2
Jozias210 aug. 2022 - 13:46

@vd bemt Ik heb niet gezegd dat een minister nooit ontslagen kan worden ik heb gezegd dat Rutte niet zelf een minister zomaar kan ontslaan. In de grondwet is opgenomen dat staatssecretarissen bij Koninklijk besluit op voordracht van de ministerraad ontslagen worden. Bij ministers vraagt dat een besluit van de ministerraad conform het reglement van orde. In de praktijk is dat overigens breder. Vogelaar werd ontslagen nadat ze het vertrouwen van haar eigen partij de PvdA kwijt was. Het ontslag van keijzer was ook met instemming van haar minister en de politiek leider van het cda en de drie vice premiers. Daarnaast was het ontslag van Keijzer niet zozeer naar wens van Rutte maar omdat zij zelf had gezondigd tegen de eenheid van het kabinetsbeleid. Haar positie heeft ze dus zelf staatsrechtelijk onhoudbaar gemaakt. Staatsecretarissen en ministers hebben wel echt een andere positie. Zo treed de staatsecretaris ook af als de minister moet aftreden en is andersom niet het geval. Maar het werkt in Nederland dus niet zoals in de vs met een presidentieel stelsel.

vdbemt
vdbemt10 aug. 2022 - 17:34

@Jozias. Ik wist waar ik aan begon. Wat doe jij weer op je geheel unieke wijze verschrikkelijk, en uitgebreid, veel moeite om Rutte te verdedigen. Hij is de premier van osn land, maar volgens jou niet veranwtoordelijk voor wat er 12 jaar lang onder hem gebeurd is. Allemaal de schuld van zijn (!!) ministers, uit zijn (!!) kabinetten. Daar kon hij toch niets aan doen. "Haar positie heeft ze dus zelf staatsrechtelijk onhoudbaar gemaakt. " Dat heeft ze zeker. Maar ze verdomde zelf om op te stappen. En dus heeft Rutte (die niets te vertellen heeft, toch?) haar ontslagen. Het is wel weer genoeg geweest.

Armoedegrens
Armoedegrens8 aug. 2022 - 13:20

Mooie opvoering in de rij van opvoeringen van de verdiensten van Marky Mark and his funky bunch. Maar hoezo toch ineens voorzichtig "hopen dat ie deze regeringsperiode netjes afmaakt?". Daar begrijp ik helemaal niets van.

4 Reacties
EUpiet
EUpiet8 aug. 2022 - 13:54

Dat is de angst voor extreem rechts. Dat die clubjes nog groter worden als dit kabinet valt. Nu valt dat altijd weer mee tijdens verkiezingen maar ik kan het me voorstellen. Nederland is een rechts land. En zal eerder nog verder naar rechts opschuiven dan naar links te zwenken.

Armoedegrens
Armoedegrens8 aug. 2022 - 17:00

@ EUP Die angst voor extreemrechts is er al twintig jaar. Dat is de morele legitimatie die minimaal 50% van de VVD-stemmers nodig heeft om toch op de VVD te stemmen. De paradox is dat juist de VVD heel omfloerst de xenofobie voedt. Met jouw argumentatie zit je dus in een vicieuze cirkel, en kom je vanzelf uit bij onze Amerikaanse toekomst, van één keer in de 4 jaar de neolibs, de andere 4 de fascisten - totdat de democratie is afgeschaft. Ik denk dus dat we dat gevaar in de ogen moeten kijken, en nu het risico moeten nemen, ook omdat nu de weerstand in de samenleving en instituties nog groter is dan die over 10 jaar zal zijn. Dit is meelopen naar het graf zonder weerstand.

EUpiet
EUpiet8 aug. 2022 - 19:29

@Armoedegrens, De VVD wordt beschouwd als het redelijke midden net zoals CDA en D66. Tenminste als ik de heren Meeus en Kockelmans mag geloven. En nog een hele rits andere opiniemakers. PvdA wordt al als stevig links gezien, GL uiterst links en de SP o horror als extreem links. Dat redelijke midden wat een ongelooflijke rotzooi van ons land heeft gemaakt de afgelopen 12 jaar. Dus verandering? Daarvoor hebben we de MSM niet mee. Het is spijtig genoeg rechts of nog veel rechtser in dit landje. Hoeveel je ook argumenteert. Ik kan het ook niet mooier maken.

Armoedegrens
Armoedegrens8 aug. 2022 - 21:18

@ EUP Daar heb je helemaal gelijk in, in dat mijn argumentatie vastloopt. Dank voor die conclusie, dat wil ik ook. Concluderend zullen we weg moeten van het burgerlijk liberale, het normale, dat wat ons dagelijks wordt ingeprent, dat waar we van houden. Af van, ja, zelfs van (berichten typen op) Joop. "Was ich liebe, das muss sterben" (Rammstein).

Bouwman2
Bouwman28 aug. 2022 - 12:33

Weet iemand iemand anders die premier wil en kán worden?

1 Reactie
TeeJee2
TeeJee28 aug. 2022 - 15:30

Neen, die zijn allen vakkundig voor de politieke bus gegooid, zowel van de eigen partij als van andere partijen.

agnar123
agnar1238 aug. 2022 - 11:54

Citaat: “Mark is volkomen zichzelf. Hij is in dienst van de BV Nederland, en that’s it. ..." Nederland is geen BV. De BV Nederland is een elitair clubje, dat Nederland leeg rooft. En inderdaad, Mark is volkomen in dienst van deze BV. Vroeger, belde hij zijn baasjes bij Unilever en Shell om te horen, wat zij standpunt van de dag was. Maar zijn baasjes zijn naar Engeland vertrokken, en nu is hij een weeshondje zonder baasjes. Sindsdien blundert hij van de ene valkuil naar de andere. Als hij fysiek in staat zou zijn om in zeven sloten tegelijk te lopen, had hij het al lang gedaan. Goed stuk Natascha. Maar je bent het belangrijkste vergeten. Rutte heeft samen met diverse mini-sterren van Financien van Nederland een bankrovers paradijs gemaakt. Toen Wouter Bos mini-ster van financien was, heeft hij samen met de Raad voor de Rechtspraak een wetswijziging in gang gezet, om de bankrovers te beschermen tegen het woedende volk. "Om de rechtspraak te ontlasten." In 2013 werd de Algemene Wet Bestuursrecht zodanig gewijzigd, dat individuele burgers "geen belanghebbende" zijn, zelfs niet als ze slachtoffer zijn van grote bedrijven. Vraag je als burger aan de ACM, de AFM of het OM om handhaving van de wet, dan word je aanvraag niet in behandeling genomen. Voor details zie het artikel "Ja, de Haagse politiek is volkomen doorgerot" https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2825

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk1398 aug. 2022 - 14:32

Daar heeft het Nederlandse volk dan helemaal zelf om gevraagd. Sinds 1980 bestaat de tweede kamer voornamelijk uit liberale partijen. Maart 2021 stemde 79 % op een liberale partij. Het land is blijkbaar nog niet genoeg kapot gemaakt. En maar klagen.

Gerygrr
Gerygrr8 aug. 2022 - 10:36

De almacht van zorgverzekeraars. Sickcare in plaats van healthcare. Aan dit citaat zou ik willen toevoegen: De postcorona pandemie die voortduurt. Door medicijntekorten worden zieke mensen gevraagd uit te zieken. Het streven naar groepsimmuniteit…. Daar ging het ook gruwelijk fout en blijft fout gaan. Personeel ziek thuis met long covid, post corona….

EUpiet
EUpiet8 aug. 2022 - 10:08

Het is maar wat je stabiel noemt. Een heel land in crisis op talloze gebieden. Kunnen we niet gewoon een provincie van Duitsland worden, of voor mijn part van Frankrijk? Ook geen leuk vooruitzicht maar beter als de puinhoop van de afgelopen twaalf jaar.

3 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool8 aug. 2022 - 14:55

Een Bundesland van Duitsland lijkt mij een prima idee. Niet alleen zijn de culturele verschillen klein, zit Nederlands op het taalkundig spectrum van Duits (Saksische dialecten zijn vrijwel hetzelfde over de grens), we zouden niet eens het grootste bundesland zijn, onze handel is al grotendeels gericht op Duitsland, en belangrijkste: we zouden eindelijk politici van formaat hebben.

Max_Konijn
Max_Konijn8 aug. 2022 - 18:26

@EUpiet Duitsland? Zullen de mensen met uitkering blij van worden. Als ik me niet vergis is de Harz IV uitkering iets van 450 euro per maand. Nederland is zo slecht nog niet.

EenMening3
EenMening38 aug. 2022 - 18:29

@Ewout Nederland als 16e Bundesland. Dat is 82 jaar geleden ook al eens geprobeerd, maar dat is toen op een enorme ramp uitgelopen. Nederland als 16e Bundesland. Ware het niet dat het in Duitsland momenteel ook niet zo geweldig loopt. Duitsland heeft een enorm energietekort en gaat, mede dankzij het misplaatste vertrouwen in Poetin, een zeer frisse winter tegemoet. Wij kunnen onze Oosterburen mogelijk uit de brand helpen met ons aardgas, als Mark c.s. besluiten om de aardgasproductie weer tot het maximale niveau op te voeren.