Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Nederland zet alles op alles om belastingontwijkers binnen te halen

  •  
14-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
taxhaven
Nederland voert al meer dan twintig jaar een ‘niet-aflatende guerrilla’ om een belastingparadijs te blijven voor belastingontwijkers. Dit blijkt uit analyse van de FD  van de aantekeningen van de EU-werkgroep Code of Conduct Group (CCG). Die is opgericht om schadelijke belastingconcurrentie binnen de EU tegen te gaan.
Volgens een bron in de CCG of Primolo groep (vernoemd naar de Britse Labour politica Dawn Primarolo) draait het binnen de werkgroep helaas té vaak om een strijd tussen grote en kleine lidstaten. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk vinden dat multinationals bij hen gevestigd moeten worden. Nederland zou daarom – als geen enkel andere staat – alles uit de kast trekken om daarmee te kunnen concurreren. Het FD meldt:
"Geen enkel land neemt volgens notities uit 2010 zo’n radicaal standpunt in als Nederland: het ontkent domweg dat deze vorm van belastingontwijking een probleem is."
Het tegenwerken van regulering doet Nederland bijvoorbeeld door wetgeving na te jagen in plaats van afspraken om te voorkomen dat bedrijven de verschillende nationale fiscale stelsels misbruiken om uiteindelijk nergens belasting te betalen. Het is moeilijker om wetten doorgevoerd te krijgen en duurt ook langer, waardoor tijd ingewonnen wordt.
In de werkgroep wordt besproken hoe te voorkomen dat multinationals te weinig belasting betalen omdat ze laag belaste winsten op een Eu-bankrekening storten. Nederland heeft samen met het VK toen tegen een aantal maatregelen gestemd, zoals de uitwisseling van informatie en een extra heffing door de EU-lidstaat waar de laag belaste winsten binnenkomen. Nederland heeft een belang omdat hier veel trust-, advocaten- en belastingadvieskantoren zijn die de geldstromen faciliteren.
Ook maakt Nederland misbruik van de positie als EU-voorzitter. Zo werd er tegen een maatregel gestemd om te voorkomen dat dividend waarover nauwelijks belasting is betaald de EU uitstroomt. En ook voorkomen dat een plan om belasting te heffen over winsten die buiten de EU laag zijn belast volledig uitgevoerd wordt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Uitgekleed
Uitgekleed16 apr. 2016 - 11:07

Hugo 14 april 2016 at 17:19 "Hoe denk je dit wereldwijde probleem aan te pakken zonder een goed werkende EU? Het is nobel om voor de troepen uit te willen lopen, maar ik denk niet dat je er veel handen voor op elkaar krijgt." Dat kan ook niet zonder een goedwerkende EU. Het probleem is dat de EU niet goed werkt. Dit artikel iut het AD van 20-11-2015 Knallende ruzie over studie naar belastingontduiking De voortzetting van het Europese onderzoek naar belasting ontduiking in vooral Nederland en Luxemburg is onverwachts getorpedeerd. De sociaal democraten in het Europese parlement geven toch geen steun aan verlenging van het onderzoek, terwijl ze daar maandag nog mee instemden. Dat leidde gisteravond tot een knallende ruzie. De Groenen en radicaal links zeggen dat de sociaaldemocraten, bij monde van Parlementsvoorzitter Schulz en fractieleider Pitella, het onderzoek nu de nek omdraaien. Links in he parlement wil een half jaar extra omdat de commissie veel moeite had om in Brussel en bij de lidstaten haar informatie los te peuteren; rechts wil dat niet. De onderzoekscommissie bekritiseert in haar rapport de medewerking van lidstaten-luxemburg en Nederland voorop- ommultinationals met brievenbusconstructies en belastingafspraken op het randje van de wet miljoenenbedragen cadeau te doen.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!15 apr. 2016 - 6:43

Zijn er al boze burger initiatieven om bv inzichtelijk te krijgen welke bedrijven we als burgers moeten gaan ontwijken omdat ze amper belasting aan Nederland betalen? Als wij hetzelfde kopen als nu bij bedrijven die wel hun eerlijke deel betalen aan Nederland scheelt dat ons uiteindelijk ook heel veel geld. Waarschijnlijk zelfs de redding voor vele MKB'ers. Blijven kopen bij de bedrijven die alles het land uit sluizen is onszelf in de voet blijven schieten.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!15 apr. 2016 - 6:37

Kom op papier naar Nederland! Onze werkende bevolking betaald jullie daar graag voor, die hebben we speciaal hiervoor geen ontwijkmogelijkheden gegeven. Al die postbus firma´s zijn de redding van vele TNT banen dus daar doet de menigte niet moeilijk over. En daarnaast kan onze belastingdienst nog vele extra afspraken met jullie maken waar nooit iemand van af komt te weten. We zeggen tegen de plebs dat jullie anders niet naar Nederland meer komen en er geen werk meer is, gaat erin als koek bij ze. En bang als ze zijn dat anders de Starbuckssen en Ikea´s dan geen winkels meer openen in Nederland. Waar haal je dan je veel te dure koffie en goedkope meubelen? En desnoods verhogen we de BTW en/of de belasting op arbeid, wees gerust dat treft alleen de werkende bevolking en niet jullie.

Mick64
Mick6414 apr. 2016 - 15:37

Waarvoor de moeilijkst weg zoeken, als het makkelijk kan ? Nederland heeft boter op z'n hoofd, en burgers fiscaal uitkloppen is veel makkelijker.

1 Reactie
adriek
adriek14 apr. 2016 - 17:46

Precies. Wij, eenvoudige loonslaven betalen honderden euro's per jaar meer belasting dan nodig zou zijn als deze internationale winstmachines gewoon belasting zouden afdragen.

hugo bergveen
hugo bergveen14 apr. 2016 - 15:30

Weer een golfje van verontwaardiging, en als de dominee is uitgesproken neemt de koopman het weer over. Het doet denken aan de reactie van Liberace op kritiek op zijn kitscherige optredens: 'I cried all the way to the bank.'

Minoes2
Minoes214 apr. 2016 - 13:51

https://www.nrc.nl/next/2016/04/14/kabinet-te-slap-tegen-witwassers-1611600

Uitgekleed
Uitgekleed14 apr. 2016 - 12:09

Het wordt alsmaar duidelijker hoe we op het punt zijn beland, dat overheidsdienaren slippendragers zijn geworden van het kapitaal. Waar moet dat eindigen in ons mooie landje. Hoe krijgen we die top geschoond. Of het nu het financiële ministerie dan wel het OM is. Niets houd ons tegen met een opschoning te beginnen. Wachten op de EU is de vluchtweg.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen14 apr. 2016 - 15:19

Hoe denk je dit wereldwijde probleem aan te pakken zonder een goed werkende EU? Het is nobel om voor de troepen uit te willen lopen, maar ik denk niet dat je er veel handen voor op elkaar krijgt.

Blitskikker
Blitskikker14 apr. 2016 - 9:44

Maak gewoon van heel de EU een belastingparadijs door de belasting op winst af te schaffen. Verhoog ter compensatie daarvan de belasting op omzet (BTW). Het is immers een illusie om te denken dat winstbelasting door bedrijven wordt betaald en omzetbelasting door klanten van die bedrijven, want uiteindelijk worden al deze belastingen gewoon door de eindklant betaald.

2 Reacties
jellevwal
jellevwal14 apr. 2016 - 14:52

De geschiedenis van de 19e eeuw was ook een lang strijd om verbruiksbelastingen te vervangen door inkomstenbelastingen. Armen betalen relatief het meest door verbruiksbelastingen. BTW nog meer verhogen zal ook tot meer ontduiking leiden. Het is heel gemakkelijk belastingontwijking aan te pakken, het vrije kapitaalverkeer belemmeren. Helaas is dat strijdig met de neoliberale EU ideologie.

adriek
adriek14 apr. 2016 - 17:49

@jellevwal: het enige dat beperkt wordt in het vrije kapitaalverkeer is dat van particulieren. Van burgers wordt elke transactie vastgelegd en het gebruik van contant geld wordt op alle mogelijke manieren ontmoedigd. De burger krijgt nauwelijks de kans om belasting te ontwijken (of te ontduiken) en moet zich behelpen met een zwarte tuinman. (Zwart voor wat de rekening betreft, de huidskleur doet minder ter zake.)

johannn2
johannn214 apr. 2016 - 9:43

De enige partij diedie hele periode regeerde was de VVD. Verbaast je deze situatie dan nog ? .

msj_meijerink
msj_meijerink14 apr. 2016 - 9:36

De Hollandsche Koopmansgeest is sinds de VOC-tijden mondiaal befaamd (helaas).

1 Reactie
Neill Page
Neill Page14 apr. 2016 - 13:36

Lekker generaliserend weer.

Spelchecker2
Spelchecker214 apr. 2016 - 9:23

Voeg daarbij een volkomen van de werkelijkheid los gezongen vermogensrendementsheffing en het beeld ontstaat van een land dat geregeerd wordt door dorknopers die de belangen van het grote geld behartigen ten koste van de kleine luiden.

L.Brusselman
L.Brusselman14 apr. 2016 - 9:17

Hoor je het ook eens van een ander

ljhbouwman
ljhbouwman14 apr. 2016 - 9:17

De trap moet van bovenaf schoongeveegd, maar of het onderaan daardoor schoner wordt valt zeer te betwijfelen.

Noort2
Noort214 apr. 2016 - 8:33

Ik denk dat dit ook wel eens een verklaring kan zijn waarom de oude middenpartijen (VVD, PvdA,CDA) in Nederland steeds minder geloofd worden en kiezers hun toevlucht zoeken bij partijen die niet door lobbyisten worden gestalkt. Want het is het politieke midden dat het economische voordeel - want dat zal ongetwijfeld de reden zijn van de belastingconstructies - boven het morele oordeel stellen. Ik denk dat het goed is als de (oppositie)partijen eens laten zien wat dit ons nu precies oplevert. Dan kunnen we een afgewogen oordeel geven of we dit willen of niet. Daarnaast moeten het IMF en de EU keihard ingrijpen. Nederland is bij de behandeling van alle wetten die in Europa zijn voorgelegd om dit soort constructies te verbieden altijd de enige dwarsligger geweest.

Meta Foor
Meta Foor14 apr. 2016 - 8:29

het is niet voor niets dat de budgets voor ambassades staatsgeheim numero uno is. Je denkt toch zeker niet dat die giga gebouwen met zware staf er alleen is voor wat verdwaalde touristen ? of dat WA en aaaanhang er komt voor familiebezoek ? duhhh

Nick Ros
Nick Ros14 apr. 2016 - 8:29

Als wij stoppen met dit paradijs, dan komt er elders wel weer een paradijs. Dat zal alleen leiden naar lagere staatsinkomsten en lagere bijstandsuitkeringen in NL.

3 Reacties
MVtikt
MVtikt14 apr. 2016 - 10:20

Dit dus. Er wordt wel geld afgedragen door deze bedrijven, alleen minder dan elders. Min of meer gratis geld voor de Nederlandse staat dus. Waarom dan opeens heel principieel doen, wetende dat een INTERNATIONAL die opeens (tientallen?) miljoenen meer moet afdragen gewoon zijn virtuele toko zal sluiten en elders verder gaat?? Daarom heet het internationaal, zíj trekken zich niets aan van lands- of contingents-grenzen, hebben geen enkele morele, historische of anderszins band met de plek waar hun financiële hoofdkwartier virtueel zit. En dan gaat zo'n bedrijf naar, zeg een land in Afrika of het Midden Oosten. Betalen ze daar belasting aan regimes die enkel zichzelf verrijken of zelfs terrorisme steunen. Een enorme vooruitgang! Dat zal die bedrijven leren! Nee, Den Haag heeft dan schone handen voor de morele bühne, gaat harder roeptoeteren dat men in het MO of Afrika liever moet zijn voor haar bevolking (hier, nog wat ontwikkelingshulp (of een associatieverdrag) om dat proces te steunen!) Ow...... en Den Haag mist opeens inkomsten om de eigen mensen van NL te ondersteunen. Onverwacht en vreemd... Om de heilige 3% norm van (daar is ie weer) de EU te halen moet vervolgens weer bezuinigd worden (dat leidde de vorige keer ook tot zulke prachtresultaten) EN de dobbers waar de NLse economie op drijft extra worden belast; MKB, industrie en consument (=burgers). Maar het morele kompas en het respect van mede-EU-parlementariërs is opgepoetst. (of niet helemaal, nu er ook op de zorg bezuinigd moet worden)

Arie Roos
Arie Roos14 apr. 2016 - 12:11

[Als wij stoppen met dit paradijs, dan komt er elders wel weer een paradijs.] Hoezo ? Dat hoeft helemaal niet; we kunnen gewoon wetgeving invoeren waardoor dat onmogelijk wordt. En, ja, dat soort wetgeving kunnen we gewoon invoeren. Maar ik begrijp, dat jij deze ontwijkingsmogelijkheden eigenlijk toejuicht ?

Neill Page
Neill Page14 apr. 2016 - 13:38

@Arie Roos Niet zo hypocriet, zelf profiteer je er ook van, hoe denk je anders dat jou uitkering betaald wordt?

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 8:10

De miljardairs zijn al bezig met plannen de door hun geplunderde aarde achter zich te laten ipv te zorgen dat met hun geld de aarde weer een leefbare planeet wordt voor iedereen https://tinyurl.com/hqcusok

1 Reactie
Anja Lodewijks
Anja Lodewijks14 apr. 2016 - 8:28

Letterlijk en figuurlijk een goede oplossing. Het is toch wel een One way ticket.

CJJelle
CJJelle14 apr. 2016 - 7:52

Multinationals in je land is natuurlijk van grote waarde die we niet mogen onderschatten. Die zorgen voor werkgelegenheid, betalen salaris en zorgen voor welvaart in je land. Dat daar een laag belastingpercentage voor betaald wordt so be it. Personen die willens en wetens belasting ontduiken, maar wel geld van de staat krijgen in de vorm van fiscale meevallers tot aan subsidie dienen aangepakt te worden. Als allereerste en niet slap als het even kan.

2 Reacties
johannn2
johannn214 apr. 2016 - 9:40

CJJelle, Niks werkgelegenheid. Dat zijn brievenbusfirma's. .

CJJelle
CJJelle14 apr. 2016 - 11:19

die zijn er inderdaad ook. Slechte zaak. Ik heb het over een scheidslijn tussen bedrijven die hier werkgelegenheid creëren en ga ervan uit dat brievenbusfirma's binnenkort verleden tijd zijn. Die werkgelegenheid verschaffen zorgen voor belastinginkomsten van de staat.

Demotje
Demotje14 apr. 2016 - 7:49

We moeten snel gaan afdwingen dat we met vervroegd pensioen kunnen gaan.Want het is zeer schrijnend dat mijn geld naar zulke oplichters gaat.

Sol Invictus
Sol Invictus14 apr. 2016 - 7:33

Nederland is een zorgvuldig opgetuigd en onderhouden piratennest, en iedereen weet dat. Het wordt alleen ontkent omdat ontkennen makkelijker is dan het te verdedigen. De vraag voor ons is dus of we dit piratennest handhaven, of niet.

Buzzer
Buzzer14 apr. 2016 - 7:33

Het hypocriete beleid van de Nederlandse regering spat er vanaf, aan de ene kant Wiebes die zich zogenaamd verheugd op de extra belastinginkomsten uit de Panama papers en aan de andere kant de Nederlandse regering die actief belastingontwijking propageert. Dit soort praktijken moet direct beëindigd worden.

cormol
cormol14 apr. 2016 - 7:22

De min-parlementaire enquête kan dus achterwege blijven. Gewoon even de notulen van EU-werkgroep Code of Conduct Group opvragen bij de Nederlandse vertegenwoordiger en de minister van Financiën grillen in een Kamerdebat. Hierbij krijgen VDD, PvdA en CDA minder spreektijd die weten al lang hoe het zit en belazeren het Nederlandse volk toch alleen maar.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events14 apr. 2016 - 7:15

Het is een schande! Het is werkelijk bij de wilde spinnen af! Alle niet-vermogenden, alle niet-miljonairs, alle loonslaven, alle Henk en Ingrids, worden elk jaar volledig gepakt door de roofridders van de fiscus. Terwijl de rente op spaarrekeningen de 0% nadert, er al af en toe een balletje wordt opgegooid om een 'negatieve' rente in rekening te brengen (de omgekeerde wereld. Dan moet je dus de bank gaan betalen om op jouw centjes te passen. Hoe gek wil je het hebben), blijft de fiscus maar uitgaan van een 'fictief' rendement van, ik meen, 4%. Maar voor multinationals, miljardairs, en schimmige postbusfirma's is de fiscus poeslief. Ik mag hopen dat eea leidt tot een gigantische 'bankrun', waarbij het gedoe in Griekenland afgelopen zomer en najaar kinderspel is.

jellevwal
jellevwal14 apr. 2016 - 7:14

Vrij kapitaalverkeer heeft gevolgen.