Gemiddelde drugsgebruik Nederland hoogste van Europa ... Utrecht, Amsterdam en Eindhoven meten voor vrijwel alle drugs in Top 10
Nederland heeft het weer eens gepresteerd om een Europese ranglijst aan te voeren: nergens in Europa ligt het gemiddelde drugsgebruik hoger dan hier. Uit metingen in 42 verschillende Europese steden blijkt dat Utrecht, Amsterdam en Eindhoven voor vrijwel alle soorten drugs eindigen in de Europese Top 10. Cannabis, speed, MDMA en cocaïne blijken erg in trek, zo blijkt uit een jaarlijks Europees rioolwateronderzoek van onder meer het Nederlandse wateronderzoeksinstituut KWR.
De onderzoekers namen een week lang in verschillende groepen rioolwatermonsters in zuiveringsinstallaties. Uit deze monsters konden zij afleiden hoeveel drugs er per stad worden gebruikt. Hoogleraar Pim de Voogt van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voerde namens KWR het Nederlandse gedeelte van het onderzoek uit:
De meest opvallende conclusie van dit onderzoek is dat de Nederlandse steden vrijwel altijd in de top eindigden. Bij vier van de vijf onderzochte drugsoorten blijken Nederlanders grootgebruikers. Dat is zorgwekkend te noemen.”
Volgens het onderzoek worden in Amsterdam tussen de 20- en 30 duizend lijntjes per dag gesnoven, ervan uitgaande dat een lijntje coke 100 milligram is en een zuivergraad heeft van 50 procent. Alleen in Antwerpen wordt meer cocaïne gesnoven. Eindhoven is de Europese nummer één voor wat betreft speed, gemeten over drie opeenvolgende jaren en vertaald naar drugsgebruik per duizend inwoners. Ook het gemiddelde Nederlandse cannabisgebruik is het hoogst van alle onderzochte landen. De Top 3 van steden waar het meeste MDMA (xtc) wordt gebruikt, is zelfs helemaal Nederlands, met wederom Eindhoven als koploper. Maar het drugsgebruik beperkt zich niet alleen tot grote steden, uit eerder rioolwateronderzoek kwam al naar voren dat cijfers in de gemeenten Nijkerk en Edam-Volendam vergelijkbaar zijn met die van de andere drie Nederlandse steden.
Tibor Brunt, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, heeft zo zijn twijfels over de gebruikte methode. In de Volkskrant zegt hij:
Het rioolwater wordt maar een week lang onderzocht, zonder dat wordt gekeken naar bijvoorbeeld het weer tijdens die week of de festivalagenda, terwijl dat juist factoren zijn die de uitslag kunnen vertekenen. Bij slecht weer verdunt het extra regenwater de rioolmonsters en als net een dancefeest gepland staat in de testweek, zal het drugsgebruik beduidend hoger liggen dan in andere steden. Waarschijnlijk zeggen deze cijfers vooral iets over het aantal drugstoeristen in onze steden. Wat ons betreft is het dan ook geen reden de noodklok te luiden over het groeiende drugsprobleem of om het hele beleid aan te passen.
Het Trimbos-instituut voert eigen onderzoek vooral uit met behulp van enquêtes. Zij constateren dat er in Nederland inderdaad bovengemiddeld veel xtc wordt gebruikt, maar dat het qua speed en cocaïne in vergelijking met andere Europese steden wel meevalt.
Het is het derde opeenvolgende jaar waarop het Europese drugsgebruik op deze manier geanalyseerd wordt. Pim de Voogt noemt vooral de positie van Eindhoven opvallend:
De grote hoeveelheden speed in Eindhoven zijn zeer waarschijnlijk niet enkel via consumptie in het riool terechtgekomen, maar ook via een aantal directe lozingen. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld bij een politie-inval bij een illegaal laboratorium. Zonder die directe lozingen zou Eindhoven overigens nog steeds bij de Europese topzeven horen, maar deze gegevens ondersteunen ook de vermoedens dat in die omgeving steeds meer drugslaboratoria actief zijn.