Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mogelijk strafzaak tegen tabaksindustrie in Nederland

  •  
27-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
1600368741_675bd63e02_o
Duizend kankerpatiënten, COPD-patiënten en rookverslaafden willen de tabaksindustrie voor de rechter dagen. Het initiatief komt van longkankerpatiënt Annemarie van Veen die in mei bekendmaakte een rechtszaak te willen starten. Inmiddels hebben zich zo’n 1066 anderen gemeld bij de stichting Sick of Smoking, die bijgestaan zal worden door strafrechtadvocate Bénédicte Ficq.
Opmerkelijk is dat het hier niet gaat om een civiele procedure, maar om een strafzaak. De nadrukkelijke inzet is vervolging in plaats van een schadevergoeding, in de hoop dat de tabaksindustrie zich anders gaat gedragen. Het uiteindelijk doel is voorkomen dat kinderen – en anderen – ooit nog beginnen met roken.
Tabaksfabrikanten brengen volgens Ficq en Van Veen willens en wetens schade toe aan de gezondheid van rokers. Het is immers alom bekend dat er verslavende en kanker verwekkende stoffen in sigaretten zitten. De klacht, die gericht is tegen fabrikanten die hun sigaretten en tabak in Nederland aanbieden, luidt dan ook: “het opzettelijk benadelen van iemand anders gezondheid”.
Mocht het Openbaar Ministerie niet tot vervolging over willen gaan, dan zal Ficq een artikel-12-procedure starten.
cc-foto: …smm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.