Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Nederland wil opheldering van Turkije over geweld in Syrië

  •  
14-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25392598697_3172f41518_k
Nederland eist een verklaring van Turkije over het ‘Olijftak’-offensief in de Syrische provincie Afrin. Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) heeft zowel bij de vergadering van de anti-IS-landen in Rome als vandaag bij de NAVO-bijeenkomst van de ministers van Defensie namens Nederland haar grote zorgen uitgesproken. Turkije begon op 20 januari een militaire operatie tegen de Koerdische strijders (YPG) in de Noord-Syrische provincie. Turkse troepen werken daarbij samen met rebellen van het Vrije Syrische Leger. Turkije beschouwt de YPG als een terroristische organisatie, vanwege de samenwerking met de Turks-Koerdische beweging PKK.  Tegelijkertijd spelen de YPG een belangrijke rol in de militaire strijd tegen IS en worden zij gesteund door de Amerikanen.
Turkije wil met het geweld voorkomen dat de Koerden langs de negenhonderd kilometer lange grens met Turkije een eigen staat creëren. De Amerikaanse beslissing om een grenspolitiemacht, met een belangrijke rol voor militanten van YPG, voor het gebied te gaan trainen was dan ook de aanleiding voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan om Afrin aan te vallen. Bij het offensief zouden volgens Syrisch-Koerdische bronnen al meer dan zestig burgerslachtoffers gevallen zijn en honderden mensen gewond zijn geraakt.
De opmerkingen van Bijleveld vielen niet in goede aarde bij haar Turkse collega, die ook bij de NAVO-vergadering was. Bijleveld:
Hij begon in ieder geval steeds harder te praten om zijn argumenten kracht bij te zetten. We hebben formeel gevraagd om een toelichting en die gaan de Turken morgen geven.
Op zondag demonstreerden duizenden Koerden in Afrin tegen de oorlog:
 
Turkije heeft al meer dan 300 mensen gearresteerd omdat zij kritiek hadden op het offensief.
Cc-foto: Nato

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Victor Reijkersz
Victor Reijkersz15 feb. 2018 - 10:05

Toelichting vragen? alsof het niet duidelijk is wat er gebeurd. De Koerden hebben het tij tegen IS gekeerd en dit is dus hun beloning. Een dolk in de rug van het Westen dat indirect de Turken hun gang laat gaan. Turkije de NATO uit of Nederland de NATO uit zou ik zeggen.

Thijs Schokland
Thijs Schokland15 feb. 2018 - 10:00

Ik veroorloof de opmerking dat mevr, Bijleveld niet namens alle Nederlanders spreekt. Ik vermoed namelijk dat het overgrote deel van onze Turkse landgenoten het alleen maar toejuicht dat Turkije de Koerden belaagd. In hun ogen is er juist sprake van het meten met twee maten en is er m.b.t. de inval in Syrie louter sprake van zelfverdediging en zou Nederland niet anders reageren als zij zou worden belaagd vanuit een buurland. Zie maar eens hier: https://turksemedia.nl/ooit-ottomaanse-klap-gekregen/

1 Reactie
Dick T.
Dick T.15 feb. 2018 - 21:52

En u gelooft iemand die hoogst waarschijnlijk een autocoupe heeft uitgevoerd, de oppositie uitschakelt, de vrije media onmogelijk maakt en de halve wereld beschuldigt van fascistische praktijken? Een vrachtwagen met zout is nodig bij zijn beweringen.

Vega !
Vega !15 feb. 2018 - 7:17

Bijleveld kan dat wel eidsn, maar ik wil dan wel graag haar reactie zien als Turkye haar negeert. Is zij daadkrachtig ?

Ver Bazing
Ver Bazing15 feb. 2018 - 6:25

[Hij begon in ieder geval steeds harder te praten om zijn argumenten kracht bij te zetten]. Nu dat belooft niet veel goeds. Intimiderend gedrag past naadllos op de handelwijze van het Erdogan-regime.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis14 feb. 2018 - 22:17

Turkije neemt een groot risico. Ze vorderen maar mondjesmaat en Assad heeft zijn handen bijna vrij om stapsgewijs alle partijen die nu nog gebied in bezit hebben te elimineren. Ik denk niet dat laatstgenoemde zal accepteren dat Turkije nog een grote hap land annexeert. Misschien doet Erdogan dit alleen maar om druk op partijen te zetten. Ik zie hem nog niet een, twee, drie echt doorpakken.

2 Reacties
Audiomind
Audiomind14 feb. 2018 - 23:59

Wat de Turken "vinden" moeten ze naar de politie brengen. Dit is Syrisch grondgebied. Maar Turkije zal ondanks de kritiek gewoon doorgaan met het offensief onder het mom van "elke Koerd is er een".

Audiomind
Audiomind15 feb. 2018 - 0:01

Mijn reactie was voor dhr/mevr zwarteschaap. Excuses.

JanBakker2
JanBakker214 feb. 2018 - 20:26

Naast de aanval op Nafrin steunt Turkije rebellen groep die tegen de Koerden vechten en oorlogsmisdaden begaan.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap14 feb. 2018 - 18:39

IS is grotendeels verslagen. En volgens de Turken behoort de rol van de YPG daarmee uit te zijn gespeeld. Maar de Amerikanen hebben andere plannen.

3 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening15 feb. 2018 - 0:43

Hiermee impliceer je dus onbewust dat Koerden geen recht hebben op een eigen staat. De Koerdische gemeenschap is verdeeld over drie landen, te weten Sirie, Turkije en Irak. Geen van deze landen gunt het Koerdische volk hun eigen land. Ze worden door de drie landen te vuurven te zwaard belaagd. Men vergeet overigens dat de Koerden als gevechtseenheid de grootste steunpilaar van Turkije was in de strijd tegen IS. Zij zijn er voornamelijk verantwoordelijk voor dat de strijd tegen IS in de Sirische. streken langs Turkije gewonnen werd. Dat Westerse landen zien dat deze bevolking recht heeft op een eigen staat ontgaat je geheel.

Inspector Gadget
Inspector Gadget15 feb. 2018 - 7:34

De Amerikanen gaan ondanks dat IS bijna verslagen is nog eens ruim een half miljard euro aan de YPG/PKK/PYD geven. Bij de Taliban was dat in de jaren 90 ruim 6 miljard. WSe kunnen er dus vanuit gaan dat over ongeveer dezelfde tijd die wapens weer tegen de VS gebruikt gaan worden. Echter zal dit gevecht makkelijker zijn te winnen gezien het verschil in bedragen. Maar dat die wapens voor de zoveelste keer weer tegen de VS gebruikt gaan worden heeft de geschiedenis bewezen. Rebellen voorzien van wapens is nog nooit in welke hoedanigheid dan ook goed uitgepakt.

Zomaareenmening
Zomaareenmening15 feb. 2018 - 23:24

Gadget, Je impliceert hiermee dus dat het Koerdische volk rebellen zijn! Dat Assat en Erdogat deze term over de Koerdische bevolking in hun mond neemt is voor hun rekening maar dat jij je daar, door je commentaar aan conformeert zegt alles over jezelf met betrekking tot andere bevolkingsgroepen. Hier is maar een opmerking maar ik gebruik ze toch: Shame on you!

Aggedamarwit
Aggedamarwit14 feb. 2018 - 18:29

Heeft Kuzu al kamervragen gesteld?

Yololo
Yololo14 feb. 2018 - 18:27

Dat werd tijd. poe poe