Joop

Nederland wil geen gratis coronatests

  •  
15-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
reizenschipholrolkoffer
De markt en eigen – ook financiële – verantwoordelijkheid zijn nu eenmaal het Allah Akhbar van het huidige kabinet.
We staan oog in oog met een ontwrichtende pandemie waarvan we hopen dat hij zal wijken voor massale inentingscampagnes. De nadruk ligt hierbij op hopen. Het Covid19-virus muteert als een bezetene. Er zijn aanwijzingen dat straks nieuwe varianten dwars door de bescherming van de nu bekende vaccins heen breken.
Daarom is het van wezenlijk belang de gezondheidstoestand van de bevolking precies in de gaten te houden. Tests zijn een wezenlijk hulpmiddel. Zeker als ze worden afgenomen bij mensen die grote reizen binnen het continent willen ondernemen. Dat zijn immers potentiële superspreaders. Ook brengen zij juist nieuwe varianten naar plekken waar ze zich nog nooit hadden vertoond zoals blijkt uit het recente beginnend succes van het Indiase virus. Daarom wil de Europese Commissie testen voor reiscertificaten gratis maken. Er mag geen financiële drempel zijn om je te laten controleren voor je de trein, auto of vliegtuig pakt. Nooit en nergens. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn noch immunoloog, noch viroloog, noch minister van Gezondheidszorg om de noodzaak hiervan in te zien.
Toch zijn er blijkbaar twee ministers van Gezondheidszorg in Europa die dat niet begrijpen. Hun namen zijn Tamara van Ark en Hugo de Jonge. En er functioneert op ons werelddeel één premier, die hun standpunt volledig deelt. Zijn naam is Mark Rutte.
In de Raad van Ministers – het machtigste orgaan binnen de Europese Unie – ligt Nederland dwars. Trots wordt met het rood wit blauw gezwaaid. Niet langer is het motto Je Maintiendrai, maar voor niets gaat de zon op.
Hier schuilt een ongeschokt, fundamentalistisch geloof in de zegeningen van de  markt achter. Het testen moet zoveel mogelijk aan private partijen worden overgelaten. Dat die gemiddeld 100 euro per test vragen, is dan jammer. Anders verdienen die bedrijven er zeker te weinig aan. Binnen de grenzen van het vaderland genieten zij al bescherming. De GGD test burgers op grote schaal maar ze verstrekt nooit een certificaat van gezondheid dat je bij reisdocumenten mag voegen. Anders zou dit maar marktverstorend werken. Wie naar het buitenland wil, moet zich uitleveren aan commerciële testbedrijven. De markt en eigen – ook financiële – verantwoordelijkheid zijn nu eenmaal het Allah Akhbar van het kabinet. De huidige steunmaatregelen zijn alleen maar bedoeld om het bedrijfsleven over het dode punt van de lockdowns heen te helpen waarna het weer wordt overgelaten aan de zogenaamde tucht van de markt. De negatieve houding van Nederland tegenover gratis coronatests is daarvan een voorbode.
Dit is een nieuw bewijs voor de stelling dat in Nederland de komende jaren niets zal veranderen. We worden opgescheept met een kabinet Rutte IV. VVD, D66 en het CDA zullen zeker toetreden. Men zoekt nog één bijwagen. Het zal nog wel een paar maanden duren voor die bijwagen zich laat aanhaken. Voor het uiteindelijk resultaat zal dat niet veel uitmaken. Het bestaande beleid wordt gewoon voortgezet met enige kosmetische aanpassingen die zullen worden gepresenteerd als wonderen van transparantie, nieuw bestuur en progressiviteit.
Hoe dat eruit zal zien, blijkt nu al uit de houding ten opzichte van het gratis testen op corona. We krijgen een prolongatie van de fuck you-maatschappij, die tijdens de afgelopen drie kabinetten Rutte al zo aardig in de steigers is gezet. Zijn er nu werkelijk drie maanden kutkammen nodig (mooi woord uit de Van Dale, moet vaker gebruikt worden) voor men met Zijne Majesteit op het bordes van Huis Ten Bosch kan verschijnen?
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en die rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

The Apple
The Apple15 mei 2021 - 20:44

Neo-liberalen zijn de nieuwe gelovigen: ze aanbidden de markt als de hogere macht die winst en verlies mogelijk maakt. Werp je tegen dat dit leidt tot een concentratie van macht en kapitaal en een steeds groter verschil tussen arm en rijk, dan is de tegenwerping dat je alleen maar jaloers bent op degenen die succes hebben. Ben je van mening dat ook degenen die succes hebben -de welgestelden- zich gratis moeten kunnen testen (in het belang van de volksgezondheid), dan laten ze opeens hun eigen jaloersheid de vrije loop. Waarom zouden mensen die dure vliegreizen kunnen betalen niet zelf die test kunnen betalen. Feitelijk speelt die jaloersheid natuurlijk geen enkele rol. De gelovigen zullen ten koste van alles trouw blijven aan hun hogere macht -de markt- om de winstgevendheid van het bedrijfsleven te garanderen. Ook als het om de gezondheidszorg en de begrafenisondernemingen gaat. Het gaat er om, om op het goede moment in het meest winstgevende project te investeren. Wapens.... Mensen die andere prioriteiten stellen -goede woningen, gezondheidszorg, milieu, duurzaamheid- wordt al gauw het etiketje "volksvijand nr.1" opgeplakt, want willen hun politieke overtuiging opleggen aan anderen, zijn totalitair. In werkelijkheid is niemand zo autoritair als de gelovige neo-liberaal, die alles wat de mens doet, laat, voelt en denkt ondergeschikt maakt aan zijn hogere macht.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf15 mei 2021 - 17:21

Kutkammen. Tevreden knikkend noteren doet voor later gebruik.

Freddy2
Freddy215 mei 2021 - 16:08

Wat een geblaat om een luxe probleem. Het gaat niet om gratis tests, deze bestaan namelijk niet. Uiteindelijk wordt alles wat de staat doet betaald door de burger. De tests die noodzakelijk zijn, die worden ook al betaald door de burger (gratis). Nu wil men dus dat mensen die geld genoeg hebben om met vakantie gaat ook nog eens op kosten van de burger (gratis) snel getest kan worden. Dat is zogenaamd sociaal. Dus nu mag iedereen die geen vakantie betalen kunnen de gratis tests betalen van mensen die nu al wel genoeg geld hebben om met vakantie te kunnen. Wat een asociale bende is dat.

Poeha
Poeha15 mei 2021 - 15:33

Wat een bangmakerij over “wezenlijk belang” Het is maar goed dat de letters getypt zijn, anders was het door het gebibber van de auteur niet te lezen. De auteur voorspelde “ Alleen het zwarte scenario kan dit stoppen: als de witte jassen daadwerkelijk hun vierschaar spannen om onder toezicht van een jurist te bepalen, wie mag leven en wie niet.” Zoals verwacht, is het allemaal natuurlijk neem anders. Het daalt allemaal al weken en we kunnen vakantieplannen maken voor de super of love. Daar moet je een paspoort voor hebben. Ja dat kost geld. Daar heb je een pcr test voor nodig. Dat kost geld als je naar het buitenland wil. Zakenreizigers hebben het er vast voor over. Anders was de reis het vast niet waard. Bovendien is het aftrekbaar voor de belastingen, zodat Nederland dan toch een deel betaalt. Je kan gewoon op vakantie voor je oli

Joopinie
Joopinie15 mei 2021 - 12:15

Nederland is het wereldcentrum van de marktdenkers. VOC, dynamiek! Je moet hier alles verdienen. Je mag pas iets nadat je gedaan hebt wat er gezegd werd. En bij dat doen wat ze zeggen verdienen ze er aan. De woorden gunnen en geven wekken weerzin op bij Marktdenker Rutte.

ZonderNaam2
ZonderNaam215 mei 2021 - 12:08

Het heeft er inmiddels alle schijn van dat dit virus toch uit een lab ontsnapt is, het gedraagt zich totaal niet zoals we van een natuurlijk virus zouden verwachten (mutaties worden heviger ipv milder, en het is ook al vreemd dat dit virus met name ingesteld lijkt op besmettingen binnen huis maar zich in de buitenlucht nauwelijks lijkt te verspreiden). We hebben nu echt geen tijd voor allerlei politieke spelletjes om centen, dit virus gaat alleen maar erger worden. Als we dit niet bijtijds volledig weten uit te roeien dan vrees ik echt voor de toekomst.

1 Reactie
The Apple
The Apple15 mei 2021 - 19:38

Het virus gedraagt zich precies zoals je van een virus kunt verwachten - https://www.youtube.com/watch?v=yISdMLbO0Wc Dus "containment" is de enig juiste weg.

Bouwman2
Bouwman215 mei 2021 - 12:06

Ik kan je het sterker verstellen, 31 procent van de burgers ziet op tegen la piqure. heeft prikangst. Net zo als ze solidariteit, fuckoff vinden. , Dat is iets voor anderen. Geven is goed, maar ontvangen is stukken en stukken beter. . Nou maak ik me ook wel zorgen, over heel andere zaken dan geprikt te worden. Want daar kan ik best tegen. Ik ben ervaringsdeskundige zo langzamerhand. Hele spuiten tegen de gele koorts, de cholera, de waterpokken en de bof zijn er bij me ingespoten. En het werkt prima, ik ben nog steeds wit, en ben nog nooit door de bof bezocht. En de kleren krijgen hoeft ook niet, die koop ik zelf ook wel. Gewoon bij ons in de PC. Laatst kon ik daar lid worden, voor een fancy bedragje. Nou je begrijpt dat ik nooit zegeltjes wil of korting, maar gewoon de prijs betaal. . Ik ben me wel een de pokken geschrokken, maar dat went inmiddels ook. Je kunt wel zeggen dat ik voor een groot deel immuun ben geworden. Dank zij onder andere de naad Ik kan niet wachten om aan de beurt te komen. Ik denk ergens in augustus, als alle anderen al hoog en breed geweest zijn. Maar dan ben ik er toch bijtijds bij als al die anderen weer opnieuw aan de beurt zijn.. Want reken maar, dat prikken een handeling wordt als sinterklaas , elk jaar opnieuw een .feest. .

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman15 mei 2021 - 11:58

Correctie het totale sterftecijfer is nu 3,373,504, blijft dat het meevalt op ruim 7.000.000.000 mensen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman15 mei 2021 - 11:55

Corona-uitbraak staat nu in dit rijtje van pandemieën: Spaanse griep (1918-1920), naar schatting 20 tot 100 miljoen doden Aziatische griep (1957), naar schatting 1 miljoen doden Hongkong griep (1968), naar schatting 700.000 doden Mexicaanse griep (2009-2010), 13.763 doden Covid-19 (2020), tot 11 maart 4373 doden (Met dank aan de NOS) Waarom zulke draconische ontwrichtende maatregelen gezien de geringe kans op overlijden. Ik verwacht dat de nevenschade groter is dan wat er bereikt wordt. Of mag je dat niet denken/vragen?

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog19 mei 2021 - 9:17

[Covid-19 (2020), tot 11 maart 4373 doden Waarom zulke draconische ontwrichtende maatregelen gezien de geringe kans op overlijden.] Is dit een misplaatste grap? Of is het proces waarmee jij tot jouw 'ook een' mening komt echt zo krakkemikkig dat je niet naar de datum van het artikel (11 maart 2020) kijkt en er klakkeloos van uitgaat dat dit wel een recent cijfer zal zijn? Of mag ik dat niet denken/vragen?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -15 mei 2021 - 11:16

Ik ben ervan overtuigd (ik ben 1 vd 17 miljoen experts) dat als er vanaf het begin voorgeschreven was dat er medische mondkapjes gedragen moesten worden (+ handen wassen) dat de pandemie heden ten dage gemakkelijk binnen de perken was gehouden. Daar had dan de motivatie van overheid bij gemoeten en juist dat gedeelte is ver onder peil. (Testen heeft nog steeds een betrouwbaarheid van max 85 % , dus totaal overbodig om daar je beleid aan te toetsen)

3 Reacties
Joopinie
Joopinie15 mei 2021 - 12:10

En de vliegvelden dicht vanaf december 2019. En testen vanaf die tijd. Dat had veel slachtoffers en aangetaste patiënten gescheeld.

JoostdeV
JoostdeV15 mei 2021 - 12:19

Waar haal je vandaan dat PCR testen maar 85% betrouwbaar zijn? Zolang veel mensen zich helemaal niet laten testen en maatregelen als quarantaine niet worden gehandhaaft is de betrouwbaarheid van de testen bijzaak. Het kabinet stelt zich in de eerste plaats ten doel om de rol van de overheid te minimaliseren. De 60.000 chronisch zieken, 25.000 doden en verdere maatschappelijke ellende komen op de tweede plaats.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -15 mei 2021 - 13:07

betrouwbaarheid van 85% voor corona testen is nogal vaagen heeft een grote bandbreedte; hangt ervan af Hoe er getest wordt Hoe de persoon zich voelt en Hoe de lab testen uitgevoerd worden. In literatuur kom je op 90 %, in praktijk op 75% ... geen enkele zekerheid (en zolang je je prima gezond optimaal voelt, is de test 98%, en dus overbodig). Het is een heilige graal geworden dat testen... en daarom (hier spreekt weer de ''expert'') zal de Covid-19 (en hoger) nog langer voortwoekeren dan nodigis (nietnodig voor de winstmodellen, wel nodig voor het welzijn en de volksgezondheid)

Woeki Hypo
Woeki Hypo15 mei 2021 - 10:56

Nederland wil geen gratis coronatests "De markt en eigen – ook financiële – verantwoordelijkheid zijn nu eenmaal het Allah Akhbar van het huidige kabinet." Zou die zelfde Globale neoliberale markt met zijn (maximale) verdien modellen ook leiden tot vaccinatie dwang (direct of indirect) m.b.t. o.a. het actuele infectie type? Is er daarom ook vaccinatie TINA en zijn er daarom zogenaamd ook geen (goedkope) medicijn alternatieven (met vroeg behandeling)? En is er daarom ook censuur met repressie? M.a.w.: Leidt neoliberalisme met Globalisme en zogenaamde eigen verantwoordelijkheid (economisch) uiteindelijk tot Niet liberale verhoudingen en situaties (rechtsstatelijk)? En tot bijvoorbeeld: “Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en die rond het Groninger aardgas evenmin”? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr15 mei 2021 - 11:28

Woeki, Sinds mijn vorig jaar doorgemaakte coronabesmetting heb ik mij afgevraagd hoeveel er is geblunderd door continue arrogantie van de politici en onbereikbaar zijnde specialisten door de wegbezuinigde ogen en oren van diverse uitvoeringsinstanties. Alle vanaf vorig jaar gegeven adviezen en de stelligheid waarmee alles werd gepresenteerd vanuit het RIVM hebben geleid tot duizenden thuis uitziekende jonge mensen, die niet meer in staat zijn te werken en medische begeleiding nodig hebben. Dit gaan we allemaal merken in de premies. Deze week kwam de triomfantelijke boodschap van de medische onderzoekers in Amsterdam over de auto immuunsysteemreactie. Dit is naar mijn mening precies zo gebeurd bij degenen die de zgn. Milde symptomen thuis moesten doormaken! De huisarts reageerde niet, want de symptomen klopten niet met wat het RIVM beweerde. Specialisten krijgen meldingen niet door, je krijgt automatisch gegenereerde antwoorden en verwijzingen naar websites. Iedereen blijft met de rug naar de patiënten gekeerd, de eigen mantra’s rondstrooien…. Vaccineren zo snel mogelijk en zoveel mogelijk is van het allergrootste belang. De roep om vrijheid en het weigeren van vaccinatie door antivaxers helpt vooral de vaccinontwikkelaars. De pandemie wordt endemisch en de nieuwe mutaties zorgen voor een gegarandeerde afzetmarkt in de toekomst. Nederland zette in op groepsimmuniteit en geld voor de farmaceutische industrie. En daar mogen we allemaal weer aan gaan meebetalen. De zogenaamde vrijheid maakt het virus blij plus de gezondheidsindustrie.

Björn Borg
Björn Borg15 mei 2021 - 10:42

"We staan oog in oog met een ontwrichtende pandemie waarvan we hopen dat hij zal wijken voor massale inentingscampagnes. De nadruk ligt hierbij op hopen. Het Covid19-virus muteert als een bezetene. Er zijn aanwijzingen dat straks nieuwe varianten dwars door de bescherming van de nu bekende vaccins heen breken." Maar AstraZenica (Pfizer, Johnson, etc) biedt de oplossing! Wij van wc eend bevelen onze supereffectieve vaccins aan die IEDEREEN immuun maken voor dit vreselijke virus, ook de mensen die helemaal niets te vrezen hebben want je laat je niet vaccineren voor jezelf, dat doe je voor je medemens, die oudere medemens die een veel groter risico loopt en die ook al dit supereffectieve vaccin heeft gehad.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 mei 2021 - 11:20

Heel veel mensen gaan niet voor de luxe op reis in Europa. Dat is punt een. Ook vind je blijkbaar dat er bij de reisbureaus niet genoeg banen op de tocht staan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 mei 2021 - 11:21

Deze reactie staat verkeerd en is aan het adres van poeslief.

Starter2
Starter215 mei 2021 - 12:05

Dat heel veel mensen uit noodzaak op reis gaan kan van der Horst vast staven met een mooi onderzoek daar naar.

Bouwman2
Bouwman215 mei 2021 - 12:32

Daar heb je dus weer een punt, VanderHorst. Mensen gaat niet voor de luxe op reis Als ik zie hoe dringen het is op die campings de vieze toiletten en dan met een rol grauw papier den volke tonen dat .je een bijdrage daaraan gaat leveren.....dat is toch verre van luxe. Ik vertoon me nooit op een camping, dan maar even geen solidariteit. En in een reisbureau kom ik ook nooit. Dat heeft dan weer het voordeel dat mij nooit nagedragen kan worden dat ze zonder werk zitten door mij. Weet je wat wij doen? Wij gaan van de zomer lekker nerregens naar toe, niet meer over tobbe, dobbe dobbe dobbe, dobbe, dobbe doe. En naar het songfestival gaan we ook niet.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 mei 2021 - 13:49

Hier een link naar zakenreizen in Europa https://www.etiasvisa.com/etias-news/business-travel-europe In dit artikel vindt je gegevens over seizoensarbeiders. Beetje doorvlooien maar dat heb je er wel voor over. Verder kun je denk ik bij eurostat wel het een en ander vinden.

poeslief
poeslief15 mei 2021 - 10:05

NL wil best gratis testen alleen niet voor luxe als op vakantiereis gaan; dan mag je de test zelf bekostigen.

3 Reacties
JoostdeV
JoostdeV15 mei 2021 - 12:22

Mensen zouden geld toe moeten krijgen als ze zich hebben laten testen en blijkt dat ze besmet zijn.

Karingin
Karingin15 mei 2021 - 14:07

Ja wat maakt 't uit dat mensen dan ongetest de auto in stappen; veel Nederlanders zijn niet alleen krenterig maar ook onverschillig genoeg om het risico te nemen, maar hé, dan kunnen ze het virus hier tenminste een tijdje niet verspreiden

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf15 mei 2021 - 17:08

Zo werkt dat niet. In Nederland dragen we ziektekosten en aanverwante gezamenlijk , ongeacht oorzaak en achtergrond. Of bent u het ook eens met de stelling dat ik best wil betalen voor oncologie, maar niet bij rokers?

Dehnus
Dehnus15 mei 2021 - 9:51

Allah ackbar? Nee hoor, geen geloof is zo ongenadig hard als je Tulpen Calvinisme. Dit is toch echt "Jezus Leeft (alleen voor mij)".

3 Reacties
LaBou
LaBou 15 mei 2021 - 10:54

Het is trouwens "allahu akbar". Met een ietse pietsie googelen is dat wel te vinden.

Bouwman2
Bouwman215 mei 2021 - 12:47

Bij ons op het dorp is een kerk met daarnaast een snackbar, van een moslimstel, de Ben Allah's Hele aardige mensen, ze komen nooit bij mij in de kerk, en ik dus nooit in hun negotie. Maar af en toe knikken we vriendelijk tegen elkaar. Je hoeft niet bij elkaar de deur plat te lopen om toch aardig te zijn?

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf15 mei 2021 - 17:19

@ Bouwman Ze komen nooit bij ons in de kerk en ik DUS ook nooit in hun negotie. Zegt u nu dat u alleen in uw eigen bubbel koopt? Is niet bepaald inclusief, zo komen we nooit in een volwaardige multiculturele samenleving. Bovendien , wat heeft hun geloof eigenlijk met hun handel te maken? Vrede sluit je met je vijanden, niet met je vrienden. Jezus voelde zich nooit te goed om te verkeren met de farizeeërs, de tollenaren en de hoeren. Maar de Ben Allahs komen er bij Bouwman niet in. Ik wens u morgen een goede dienst. Ik hoop van harte dat Gods liefde ook in uw leven mag komen.