Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Nederland wil arme EU-burgers zo min mogelijk compenseren voor klimaatmaatregelen

  •  
30-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2440 keer bekeken
  •  
robjetten

Onder druk van Nederland gaat de Europese Unie veel minder geld vrijmaken om burgers met lage inkomens te compenseren voor klimaatmaatregelen. In plaats van 72 miljard euro, zoals de Europese Commissie voorstelde, komt er nu 59 miljard euro beschikbaar.

Als het aan Rob Jetten had gelegen was het sociale klimaatfonds nog kleiner geworden, meldt NRC. “Het kleinere fonds was een eis van onder meer Nederland, dat het graag nog veel kleiner had gezien. In een reactie stelt minister Rob Jetten (Klimaat, D66) dat hij „gezien de totale ambitie van het klimaatpakket en de beperktere omvang van het fonds” met de uitkomst „kan leven”.

Ook Finland en Denemarken wilden zo min mogelijk financiële compensatie voor armen. De Baltische staten en Polen pleitten juist voor een ruimhartige compensatie voor burgers die te maken krijgen met bijvoorbeeld hogere energieprijzen. Welvarende EU-lidstaten moeten een hogere bijdrage leveren aan het sociale klimaatfonds dan lidstaten met een kleinere economie.

De Europese klimaatministers zijn overeengekomen dat de broeikasgasuitstoot over acht jaar 55 procent lager moet zijn dan in 1990. In 2035 mogen er geen auto’s meer geproduceerd worden die op fossiele brandstoffen rijden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Greendutch
Greendutch1 jul. 2022 - 1:52

behalve in de paar decennia na WOII hebben solidariteit en loyaliteit hier nooit voet aan de grond gekregen, neo-liberalisme wel. de Oost-Europese landen hebben dat langer, intenser, beter gekend en herinneren zich hoe dat werkt. armoede sterkt die waarden en normen beter dan dat ‘ zg welvaart’ dat doet walgelijk om Rutte cs steeds te horen zeggen dat we zo’n rijk land zijn, maar willen delen, ho maar. we zijn geen voorbeeldland.

Déjà vu
Déjà vu1 jul. 2022 - 0:23

'In 2035 mogen er geen auto’s meer geproduceerd worden die op fossiele brandstoffen rijden.' Daarmee ga je de aarde niet redden: ten opzichte van de benzine auto levert de elektrische auto (slechts) een reductie van 50% CO2 op.

RaymondenJoop
RaymondenJoop30 jun. 2022 - 19:54

Dat willen deze landen omdat dit indirect nog meer EU belasting betekent voor de burgers in deze landen. Het houdt een keer op. We kunnen hier bijv niet én een hogere hypotheekrente aftrek bekostigen en een hoge rente om de inflatie te beteugelen. Het systeem is failliet

PGS
PGS30 jun. 2022 - 17:31

Dit hele klimaatbeleid gaat over lijken om de aarde te redden.

TheBigLebowski
TheBigLebowski30 jun. 2022 - 16:37

Vrij dom, want dat zijn toch de meeste mensen. Straks helemaal.

Wie o Wie
Wie o Wie30 jun. 2022 - 15:40

De EU heeft in ieder geval mooie afspraken bereikt. Geen fossiele stinkwagens meer in de verkoop over een aantal jaar. Heerlijk.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert30 jun. 2022 - 15:19

Zo, seigneur Jetten "kan leven met de uitkomst" die er ligt - dat treft dan niet. Het geval wil namelijk dat drs. H.C. Queyncken Tollaert niet kan leven met meneer Rob Jetten als minister van klimaat. Wat te doen? Omdat ik zelf heel graag door wil leven is het dienstig om dhr. Jetten nauwkeurig te blijven volgen, en zijn modus operandi aan de kaak te stellen als de sociale rechtvaardigheid hierom roept. Helaas verkeert die rechtvaardigheid al decennia lang in de grootste benauwenis. Dit komt door een onheilige kongsie van malafide economen, malafide politici, en malafide CEO's. Dit totalitaire systeem is in wezen niets meer dan een opgezwollen "mutual backslapping society", die nogal wat overeenkomsten vertoont met de Cosa Nostra. Als een van deze lieden eens last krijgt van zijn geweten, en dat kenbaar maakt, dan vindt die persoon één dag later een nog bloedend paardehoofd op zijn hoofdkussen. En dat was geen kadootje van een terreurboer. Neen, het kwam van zijn dierbaarste vrinden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2022 - 4:56

Als je niets om mensen geeft, anders dan wanneer je ze kunt gebruiken, dan maakt het niet uit waar ze wonen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert30 jun. 2022 - 15:02

Rob Jetten is mediageniek - een beau garçon op de foto hier. Hij oogt warempel als een kordate aanklager in een Amerikaanse film. Die net voor een beslissende rede in de rechtszaal staat. Hij zoekt in zijn binnenzak naar een briefje met wat trefwoorden en een USB-stick met vernietigend bewijsmateriaal. Was dit maar waar. Dan zou hij in onze politiek niet doen wat hij nu doet. Verheffend is het niet, dat wat hij uitspookt. Neen, het is asociaal. Misschien dat hij zelf onder de indruk is van zijn uiterlijk, en meent dat hij alles kan maken. Net als Camiel Eurlings indertijd. D66 is in de praktijk nooit links geweest. Ze had het in de jaren zestig van de vorige eeuw alleen over "andere politiek", suggererend dat ze "meer echte democratie" wilde. In werkelijkheid is deze club een containerpartij voor alle reactionaire kiezers die niet voor hun geaardheid uit durven te komen. In hun hart VVD'ers, maar in hun gezin, op het werk, en bij de recreatie acteren ze. Het sociale, het hulpvaardige, en het inlevend vermogen zijn geveinsd. Maar het staat zo goed. Speciaal in het hoger onderwijs kan dit zeer bevorderlijk werken. Mogelijk denkt onze overheid over de bouw van zeer grote extra gevangenissen voor alle armen tot zeer armen. Die dragen te weinig bij aan de maatschappij. Ze infecteren actieve mensen met het virus van de armoede. Hun armoede is erfelijk. Dus mogen ze zich niet meer voortplanten. Gedwongen sterilisatie. Ze gaan in de nor ook eerder dood. We willen van ze af.

2 Reacties
Jantje Beton2
Jantje Beton230 jun. 2022 - 17:17

Mee eens. D66 is eng en gemeen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2022 - 5:09

Waarom denk jij dat Pechtold destijds een ellenlange interruptie-speech afstak tegen de heer Wilders en zijn ideeën. Dat was pure 'marketing'. Waarbij ik niet wil zeggen dat hij zijn mond had moeten houden, dat is wat anders. Anderen hadden er minder woorden voor nodig om van hun ;afkeuren' blijk te geven. Wilders, laat het hem niet horen, heeft Pechtold groot gemaakt en Pechtold wist dat. Het standpunt over vluchtelingen voorkwam niet dat ze Afghanen bewust hebben achtergelaten door een heel vliegtuig leeg terug te roepen. Alsof dat geen vluchtelingen waren.

agnar123
agnar12330 jun. 2022 - 13:46

Oxfam Novib: 21 september 2020 De CO2-uitstoot van de rijkste 1 procent van de wereldbevolking is meer dan het dubbele van de CO2-uitstoot van de 3 miljard armste mensen. Bron: https://www.oxfamnovib.nl/nieuws/de-rijksten-vervuilen-de-armsten-betalen-de-prijs-dit-is-c02-ongelijkheid Ik kan er goed mee leven, dat van miljonairs 10% van hun bezit wordt geconfiskeerd voor het klimaat dat van mensen met een vermogen van meer dan 100 miljoen 20% van hun bezit wordt geconfiskeerd en dat van biljonairs 40% van hun bezit wordt geconfiskeerd. Er zijn extreem rijken die de politici SMEKEN om meer belasting te mogen betalen. En de politiek zegt: Neen! Dat doen we lekker niet. En dan vinden ze het gek dat de mensen steeds radicaler worden.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop30 jun. 2022 - 19:55

Verschil in welvaart wereldwijd is de kern vh probleem. Dan vind ik die 10% nog billijk

Van Tax
Van Tax30 jun. 2022 - 13:40

Dan blijft er meer over voor de Nederlandse armen, die in de ogen van Bulgaren weer de rijken zijn.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 jun. 2022 - 13:39

Is natuurlijk net hoe je het bekijkt. Ben een voorstander van Europese solidariteit alleen moet deze wel wederzijds zijn. Ik erger me er aan dat Oost en Zuid-Europa constant geld willen van het Noorden terwijl uit fiscaal populisme ze weigeren hun eigen middenklassen te belasten. Estland heeft een vlaktaks op inkomen van slechts 20% en in Polen is het hoogste tarief 32%. Natuurlijk verdienen de meeste mensen minder in die landen, maar er zijn ook legio mensen daar die wel gewoon goed verdienen. Waarom hoeven zij nauwelijks bij te dragen?

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus30 jun. 2022 - 16:16

Uiteraard verdient men in die landen minder dan in het westen, daarom werkt men ook zo graag hier. Maar de kosten van levensonderhoud in die landen is natuurlijk ook goedkoper. Dat streep je dan weg tegen dat lagere inkomen Nogmaals de oost-europeanen komen hier met alle plezier werken. Zo bouwen zij een aardig kapitaal op

RaymondenJoop
RaymondenJoop30 jun. 2022 - 19:57

Het gaat om vrij besteedbaar inkomen en wat je daarmee kunt doen. Niet voor niks dat we daar nauwelijks EU-breed iets over te weten komen. NL is dan gewoon een middenmoter

Dehnus
Dehnus30 jun. 2022 - 13:11

Tja zo kennen we de Calvinisten weer ( en ook Denemarken, maar die zijn al langer van het padje af met hun twee wetten systeem. Een wet voor mensen uit de ene wijk een andere wet voor de andere wijk. En ja laten de mensen uit de wijk met de strengste wetten nu net een ander kleurtje dan roze met geel haar hebben). Zoals Mel Brooks in History of the World part 1: FUCK THE POOR!

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen30 jun. 2022 - 12:31

Vreemd he? De ontvangers van het geld willen een zo groot mogelijk fonds, de betalers zo klein mogelijk. Dat maakt van Polen nog geen land met fijne opvattingen.

Gaitj
Gaitj30 jun. 2022 - 11:24

Jetten zegt: "ik kan leven met de uitkomst". Als je 10.000 euro per maand binnenkrijgt kun je daar inderdaad mee leven.

wittecisnoot
wittecisnoot30 jun. 2022 - 10:44

Gelukkig, want de arme mensen in dit land mogen die transferunie ophoesten.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman30 jun. 2022 - 11:52

Als het aan de neolibs in dit kabinet kabinet ligt wel ja. Die vinden sowieso dat de armen voor alles op mogen draaien. Maar dat is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen. Je zou ook kunnen zeggen: er komt een fonds om lagere inkomens te compenseren en daarvoor gaan we de ultrarijken iets extra belasten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2022 - 12:10

Mark Huysman Ik weet niet hoe dat berekend wordt, maar in Spanje bijvoorbeeld maken ze een stuk minder kosten voor verwarming bijvoorbeeld dan in Nederland, gezien het klimaat. Ik weet niet of het alleen bedoeld is om werkelijk de lage inkomens daar te compenseren of dat het generiek gegeven wordt en landen het volledig zelf inrichten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2022 - 12:14

Je kunt in ieder geval niet zeggen dat ze niet consequent zijn.

Mag ik even?
Mag ik even?30 jun. 2022 - 10:41

Ik ben de laatste tijd bezig geweest met het plaatsen van een warmtepomp. Behalve dat ik veel verschillende adviezen heb gekregen, mocht ik ook zowaar enkele offertes ontvangen. De te betalen bedragen (na aftrek subsidie!) variëren van eur 13000 tot eur 18000. Let wel voor een klein huisje, goed geïsoleerd met een te verwarmen oppervlakte van 80 m2. Garanties over het comfort van de verwarming kunnen niet gegeven worden. Mijn vraag aan de politiek, hoe gaan de huishoudens dit betalen? Hoe ver sluiten de ambities aan bij de realiteit van alledag? Waar is de organisatie die de transitie centraal gaat begeleiden? Welke organisatie gaat er voor zorgen, dat de zgn slimme ondernemers en andere profiteurs geen kans krijgen? Als we weer op de markt gaan vertrouwen, dan gaat de energie transitie zeker mis. Ik heb een hoop vragen, maar nog niet één praktisch antwoord gevonden.

5 Reacties
Willem D2
Willem D230 jun. 2022 - 12:06

Nog een vraag: Hoe gaat ons electriciteitsnetwerk dit redden?

Gimli1955
Gimli195530 jun. 2022 - 12:57

Het is makkelijk om iets via wetgeving op te leggen als je uitvoering en invoering aan anderen overlaat. De bekende verdeel en heers tactiek van je verschuilen achter anderen als het mislukt. Na ons de zondvloed is de opstelling van Rutte 1 tm 4 geweest. Vrijwel alle beleid was op deze leest geschoeid, het verschuiven van de verantwoordelijkheid richting gemeente, provincie, de burger zelf, de belastingdienst, jeugdzorg, onderwijs, politie, RvS, marktwerking en zorgverzekeraars. Ik ben vast nog een paar vergeten.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 jun. 2022 - 13:43

Dat is een flinke smak geld. Gezien de hoge inkomensbelasting, woonlasten en andere kosten en uitgaven moet de gemiddelde Nederlander lang sparen om dat op te hoesten.

MG1968-2
MG1968-230 jun. 2022 - 17:33

@RechtDoorZee Als de inverdieneffecten hoger zijn dan de financieringslasten is het sowieso een goed idee om dit te doen. In de verwachting dat energie niet goedkoper wordt, worden deze inverdieneffecten alleen maar groter. En in de meeste gevallen zijn ze nu al positief. De financieringslasten zijn laag te houden door als overheid dit te voorfinancieren (lagere rentekosten, inverdieneffecten door inflatie). Voor een individu is het risico van het niet kunnen aflossen van de financiering wellicht een redelijke reden om er van af te zien, maar voor de overheid kan dit gespreid en berekend worden (dat kunnen verzekeraars ook heel goed, het berekenen van het risico en welke 'opslag' zal moeten gelden). Enig voorbehoud toch: nu investeren is waarschijnlijk suboptimaal ten opzichte van de markt en zijn producten over een paar jaar en geld de wet van de remmende voorsprong. Maar als er nu niet op grotere schaal gestart wordt is er ook op dat manier geen verbetering te financieren. Dus ergens zullen we moeten starten. En nee, dat financieren kan niet iedereen, en ook met behulp van commerciële partijen als financier is maar de vraag of dat voor iedereen verstandig is. De overheid zal het voortouw moeten nemen. En die norm van lenen ten opzichte van het bbp los moeten laten. Omdat dat zinnig is én we als geheel het risico beter kunnen dragen als individu.

Jan vd Akker
Jan vd Akker1 jul. 2022 - 7:03

In de toekomst komt er misschien nog wel een subsidieregeling op warme wintertruien, kleedjes voor op de bank. Ik wacht dat nog wel even af. In de tussentijd maar de houtkachel aan, niet te lang douchen

vdbemt
vdbemt30 jun. 2022 - 10:22

Zo kennen we Nederland.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2022 - 12:11

vdBemt Zo kennen we D66, doen in Nederland hetzelfde!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa30 jun. 2022 - 9:48

Maar waarom zegt iedereen altijd dat D66 'heel links' is? Wanneer hebben ze iets links gedaan?

4 Reacties
EUpiet
EUpiet30 jun. 2022 - 11:04

Die vraag stel ik al 20 jaar maar toch schijnen D66 luitjes zichzelf links te vinden. Of liever gezegd progressief. Wat er dan weer zo progressief is en wat dat dan weer met links te maken heeft daar volgt nooit een heel helder antwoord op.

r v b
r v b30 jun. 2022 - 11:19

Dat zegt alleen extreem rechts, die noemen zelfs de VVD links.

Mark Huysman
Mark Huysman30 jun. 2022 - 11:56

D66 is een neoliberale partij die een belangrijke aanjagende rol heeft gespeeld in het doorvoeren van de contrahervormingen van de laatste decennia. Dat sommige mensen deze partij als ‘links’ of ‘progressief’ opvatten zegt enkel iets over die mensen. Die zijn zo ver naar rechts doorgeschoten dat ze zelfs een partij die puur de belangen van de ultrarijken behartigt als ‘links’ of ‘progressief’ opvatten.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa30 jun. 2022 - 18:43

Ik ben het met jullie eens haha D66 is 'progressief'. Maar dat kan letterlijk alles betekenen haha VVD66 Ik vind D66 eigenlijk erger dan de VVD. De VVD is tenminste eerlijk over haar rechtse programma. D66 is een VVD, die zogenaamd heel links is, want 'progressief', maar niemand weet dus wat 'progressief' is haha

Kipzonderkop1
Kipzonderkop130 jun. 2022 - 9:47

''Als het aan Rob Jetten had gelegen was het sociale klimaatfonds nog kleiner geworden.'' Logisch, het is ook staand D66 beleid dat in Nederland subsidies vooral naar de rijken gaan en de rekening daarvoor naar (arme) arbeiders. In de praktijk betekent dat vooral miljarden subsidies geven op zaken die praktisch nooit in handen zijn van arme arbeiders. Zoals villa's die allemaal stijf staan van subsidie. Zoals Tesla's die stijf staan van subsidie en waar de rijken vervuilend op biomassa/kolenstroom onbeperkt goedkoop in rondtoeren. Zoals zonnepanelen die stijf staan van de subsidie. Zoals warmtepompen e.d. die stijf staan van de subsidie. En de rekening wordt betaald door arbeiders die duur moeten huren van de rijken, dure benzine moeten kopen voor vervoer, duur gas moeten kopen voor hun slecht geïsoleerde huurwoning, dure elektriciteit moeten kopen omdat ze geen zonnepanelen kunnen betalen laat staan dat ze een villa met subsidie kunnen kopen om die zonnepanelen op te leggen. etc.

Mokker
Mokker30 jun. 2022 - 9:13

Naar analogie met de stikstofcrisis kan het niet anders dan dat we stoppen met de grootschalige menshouderij in dit land.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037130 jun. 2022 - 10:43

Zou fijn zijn als je de daad bij het woord voegt en gaat emigreren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2022 - 14:09

Paul250371 Daar is de stikstof niet mee uit de lucht! Voor het klimaat zal het niet helpen.

Mokker
Mokker1 jul. 2022 - 6:25

@Paul toch, wat een haat, iedereen die een andere mening dan jij heeft moet weg?

Ranonkel2
Ranonkel230 jun. 2022 - 9:02

Toevallig weer, De Baltische staten en Polen willen dat er meer geld naar armere eu burgers gaat. Dat ze zelf aan de ontvangende kant staan speelt natuurlijk niet mee. Dit hadden ze vast ook gewild als ze zelf de genen waren enkel voor anderen mogen betalen.... Dit is nou een van de dingen die mis zijn met de eu. Als je als land er voor kiest om wel moeilijke keuzes te maken. Om wel te bezuinigen om je kasboek op orde te krijgen word je keer op keer gestraft. Keer op keer zijn dat de landen die het meeste mogen betalen.

5 Reacties
Paul250371
Paul25037130 jun. 2022 - 10:45

Wat een onzin. kasboek op orde. Hou toch op. We (De slager Dijsselbloem) hebben Griekenland draconische maatregelen opgelegd die het hele land ontwricht heeft en mensen tot zelfmoord hebben gedreven alleen maar om de Nederlandse, Franse en Duitse banken terug te betalen. Om maar een klein voorbeeldje te noemen.

Ranonkel2
Ranonkel230 jun. 2022 - 11:14

Paul, Klopt. Griekenland heeft zich bewust de euro in gelogen. Terwijl ze dondersgoed wisten dat ze er zonder die leugens nooit in waren gekomen. De bevolking heeft daar een heel hoge prijs voor betaald.

Mark Huysman
Mark Huysman30 jun. 2022 - 12:16

Met medeweten van Brussel en met hulp van financiële instellingen uit Noord-Europa en Wall Street. Men wilde dolgraag Griekenland erbij hebben want dat betekende extra afzet voor Noord-Europese producten en extra mogelijkheden voor kredietverschaffing en nam de risico’s voor lief. Toen het mis ging werden de banken gespaard en werd de bevolking kapot gemaakt. Met idd een hoofdrol voor slager Dijsselbloem.

Ranonkel2
Ranonkel230 jun. 2022 - 12:59

Mark, Nog een reden om geen neto ontvangers meer toe te laten. Gaat het goed zijn het de burgers in de rijke landen die betalen en als het fout gaat zijn de burgers in de ontvangende landen de dupe. De uitbreidings drang van de EU heeft nogal wat nadelen. En om welke reden em met mede weten van wie dan ook, het is uiteindelijk de gekozen Griekse regering geweest die gelogen heeft. Mijlen ver boven hun stand heeft geleeft. En dus uiteindelijk ook zelf verantwoordelijk is geweest voor de (bijna) ondergang van Griekenland. Hoewel er genoeg op de hulp pakket aan te merken is geweest zijn het wel die pakketen geweest die er voor gezorgd hebben dat de rest van Europa niet hebben mee gezogen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2022 - 14:12

Mark ik drukte poer ongeluk ook het verkeerde knopje, sorry. Wat ik wilde zeggen is, vergeet vooral de DB niet, die moest gered worden.