Kolonialisme is een grote zwarte schandvlek. Hoe je ook wast, je blazoen zal altijd goor en grauw blijven.
Het Suriname-beleid van de Nederlandse regering is als een zompige zwabber. Sinds mensenheugenis zo geweest. Bij het oude ministerie van Koloniën wisten ze bij God niet wat ze met die geldverslindende zwamp aan de overkant van het grote water moesten doen. Later, allemaal 5- en 10-jarenplannen. Grijpstuivers, gegrondvest op Amerikaanse tekentafel-theorieën van Walt Rostow (1959). In de praktijk totaal onwerkbaar.
Begin jaren 70. Jan Pronk en Bas de Gaay Fortman met hun ideeën dat je een dekolonisatieproces moet begeleiden met een enorme zak geld. De Surinaamse regering wilde het land ontwikkelen met grote projecten en Pronk wilde vooral kleinschalige nijverheid. De Surinaamse regering bleef volhouden. En dus wilde de Nederlandse regering af van die recalcitrante regering-Arron. De sergeantencoup gesouffleerd door de Nederlandse militair Hans Valk, zou helpen. Tenminste, zo dacht men in Den Haag over de machtsovername van 25 februari 1980. Den Haag geloofde kennelijk in het Romeinse idee dat een dictator orde op zaken stelt en daarna vertrekt.
Maar ook nadat de militairen er diverse decreten afkondigden die de burgerrechten en vrijheden drastisch inperkten bleef men geloven dat de sergeanten een wonder zouden verrichten. De decreten, zei Andre Haakmat droogjes in de Nederlandse kranten, hadden tot doel de corruptie te bestrijden. Nederland keek met gesloten ogen toe hoe diverse ministers en parlementariërs van de weggeschoten regering-Arron in het najaar van 1981, zonder enige vorm van proces werden opgesloten, mishandeld en gemarteld. Frank Essed kwam pas vrij na persoonlijke interventie van Amnesty London. Hij zou anders niet vrijgekomen zijn. Eva Essed-Fruin, zijn weduwe, schreef een gedichtenbundel over de gruwelijkheden die haar man tijdens zijn gevangenschap werden aangedaan. Zij legde mij de volgende hypothese voor: als mensen in 1981 niet weggekeken hadden en iets ondernomen hadden tegen de terreur, dan was 8 december 1982 mogelijk niet gebeurd. Waarom werd er weggekeken? Waarom kon de zaak zo escaleren?
Decembermoorden
Veel mensen die over 8 december 1982 vertellen, hebben het meestal alleen over die ene dag - die woensdag, toen het allemaal gebeurde. Ze praten niet over de massale begrafenissen daarna toen er gericht en met scherp op mensen werd geschoten. Ze weten ook niet dat de militairen van zins waren de lijken allemaal in zee te gooien en dat dit door tussenkomst van de Bisschop van Paramaribo, Monseigneur Zichem, werd voorkomen. De meeste mensen die aan het woord komen hebben die periode kennelijk niet van dichtbij meegemaakt. Ze demonstreerden niet tegen de militairen. Ze hebben geen klappen met bullenpezen gekregen. Ze zijn niet over het asfalt gesleept door de militairen en de politie. Zij hebben geen bezoek gehad van de legerkapelaan die kwam zeggen dat hun zoon, vader en broer was overleden door een zonnesteek. Zij vragen zich ook niet af waar hun geliefde die sinds 1981 wordt vermist is gebleven.
Mensen die moesten vluchten na bedreiging of mishandeling door de militairen kwamen amper het land uit. Het was vrijwel onmogelijk om naar Nederland te vluchten. Notabene de enige vluchtroute. De meeste ambassades in Suriname hielden zich aan de afspraken gemaakt met de Nederlandse regering dat de vertegenwoordiging te Paramaribo asielzoekers zou opvangen. (Tenminste dat was wat Franse ambassadeur mij liet weten toen ik hulp nodig had. Uiteindelijk waren het de Russen die een studiebeurs verstrekten). Ondertussen bleef de Nederlandse regering onder leiding van Ruud Lubbers maar kwelen over “de bijzondere historische banden”, “dat vluchtelingen uit Suriname altijd geholpen zullen worden”.
De studentenpas uit Rusland van Natascha Adama
Een van de weinige onderzoeken naar Surinaamse vluchtelingen werd gedaan door dr. Sedoc-Dahlberg (1984). De conclusies van dit onderzoek zijn ontluisterend. “Surinamers worden niet beschouwd als vluchtelingen maar als vreemdelingen”. Minder dan 1% van de aanvragers kreeg uiteindelijk een verblijfstatus. Ook kinderen en naaste familieleden van de slachtoffers van 8 december 1982 werd jarenlang een visum geweigerd (vanwege de privacy kan ik niet dieper op deze situaties ingaan).
Het probleem was dat men in Den Haag kennelijk niet alleen ruzie had met Desi Bouterse en zijn matties. Ze hadden kennelijk ruzie met alle 350.000 inwoners van Surinamers. Alsof alle Surinamers hadden meegedaan aan de moordpartij van 8 december.
Nederland weigert hulp
Redgan van Sauers schrijft in 1987 in zijn roman Suriname, Wat de revolutie betreft over de controversiële, zeer macabere samenwerking tussen de Nederlandse ambassade en het hoofd van de militaire politie Marcel Zeeuw. Als Van Sauers weet te ontsnappen uit The Devil en bescherming zoekt bij de Nederlandse ambassade, wordt commandant Marcel Zeeuw meteen gebeld. Van Sauers wordt terug naar Devil gebracht. Het martelen gaat gewoon door. Kort voordat ze hem gaan vermoorden weet hij via Guyana naar Europa te ontsnappen.
Ook andere slachtoffers vertellen dat de Nederlandse ambassade in Paramaribo weigert te helpen, en dat de MP meteen wordt gebeld als ze staan te wachten in de Kanselarij. De meeste mensen die om bescherming vragen zijn jongeren. Dienstplichtigen. Studenten. Nabestaanden. Ze kunnen allemaal aantonen dat ze zijn bedreigd, mishandeld, verkracht of gemarteld. Medewerkers van de kanselarij maken racistische opmerkingen en spreken zich laatdunkend uit over hun situatie ("je hebt vast iets gedaan").
Ambassade-medewerkers doen alsof ze God in Paramaribo zijn. Diverse verhalen over medewerkers die zich te buiten gaan aan seks met minderjarigen zingen rond, maar niemand die iets tegen deze praktijken wil of durft te ondernemen. Er nooit iets onderzocht. Dus is er ook geen concreet bewijs. Dus zijn en blijven dit allemaal vertelsels. Pas tijdens het tikken van dit stuk komt er bewijs in de vorm van een algemeen onderzoek naar racisme bij Buitenlandse Zaken. [Racisme bij Buitenlandse Zaken is] ‘ernstig en zorgelijk’, zeggen de onderzoekers. ‘Er is sprake van diverse patronen van racisme, schrijft nu.nl. Dat roept dus bij mij de vraag op of er sprake is van een langdurige en hardnekkige trend, dus dat er sprake is van een cultuur van racisme. Is het plausibel dat medewerkers van de Ambassade te Paramaribo zich in de jaren 80 inderdaad schuldig hebben gemaakt aan racisme? Heeft de Nederlandse ambassade in Suriname mensen die moesten vluchten voor het geweld vanwege institutioneel racisme moedwillig en intentioneel in gevaar gebracht? Ze hadden toch hun eigen inlichtingen? Ze wisten toch dat de militairen buitenproportioneel geweld gebruikten tegen burgers?
Het zijn vooral jongeren en arme mensen die typische slachtoffer waren van het militaire geweld. Ook tijdens de Binnenlandse oorlog die vanuit Nederlands grondgebied werd georganiseerd blijft de Nederlandse regering weigeren om vluchtelingen uit Suriname op te nemen. De Franse regering past in 1987 zijn beleid aan en neemt meer dan 30.000 vluchtelingen op in kampen in de grensplaats St. Laurent du Maroni.
Als ik in de zoekmachine van het archief van de Tweede Kamer ( 1986- 1990) de woorden “vluchtelingen”, “Suriname”, “ Binnenlandse Oorlog” intoets, wordt duidelijk dat de Nederlandse regering de situatie in Suriname en de vluchtelingenproblematiek bleef bagatelliseren. Tijdens de Binnenlandse Oorlog kreeg slechts een handjevol mensen (waaronder de hele familie Brunswijk) een vluchtelingenstatus.
Narcostaat
De schizofrene houding van Nederland: alles wat en wie Desi Bouterse vandaag is, dankt hij aan Nederland. Een gevaarlijke moordenaar. Een despoot. Een veroordeelde drugsdealer. En ondertussen blijft Den Haag maar geloven dat Suriname nog steeds dat gezellige wingewest is onder die glooiende tropenzon. Ik mag zeggen wat Stef Blok niet mocht zeggen. Suriname IS een failed state. Hell! Ik mag zelfs van alle daken schreeuwen dat Suriname een ordinaire schurkenstaat is. Een land waar de straffeloosheid regeert en waar corruptie en nepotisme hoogtij vieren. Ik mag ook opschrijven dat Suriname een narcostaat is waar criminelen van epische proporties vrij en o zo blij navigeren tussen de onder -en bovenwereld.
Om terug te komen op de theorie dat als men eerder had ingegrepen, of minstens notitie genomen had van wat er daar precies broeide en gistte, de dingen mogelijk anders waren gelopen. Wie zal het zeggen? Amerikaanse kranten zoals Washington Post schrijven sinds de vroege jaren 80 over Bouterse en de andere leden van de Militaire Raad. Al deze gasten, mensen uit de armste milieus die opeens bakken met dollars verdienen door aan Colombiaanse drugsbendes via de luchthaven, het luchtruim, en de haven doortochten te faciliteren. In vroege jaren 80 schreef alleen ene meneer Wouter, journalist bij het Weekblad Panorama, over een mogelijke connectie tussen Lima en Paramaribo. Geen enkele misdaadjournalist die toen iets wist over de connectie tussen Pablo Escobar en Desi Bouterse.
Deense journalisten van Weekendavisen schreven in 2016 over de witwas-activiteiten van diverse Europese banken. Naast Danske Bank en Deutsche Bank werden toen ook de ING en ABN AMRO genoemd. Er is door de Deense journalisten uitgebreid onderzoek naar Suriname als drugsland gedaan. (Het onderzoek is nog steeds gaande).
De onderwereld is een internationale organisatie. Met vertakkingen en samenwerkingsverbanden die bureaucratisch beter georganiseerd zijn dat de NATO of de EU. En Suriname speelt volgens de Braziliaanse krant O’ Globo een prominente rol in dat netwerk. Ondertussen blijft de Nederlandse regering maar geloven dat Suriname een gezellige njan-dringi-prisiri (eet-drink-gezelligheid) land is. En terwijl ze dromen wordt het Nederlandse overheidsapparaat geïnfiltreerd door mensen die betaald worden door de drugsmaffia in Suriname.
Begin jaren 90. Eric Sinester. Hij wordt ontslagen bij de Nederlandse politie vanwege zijn mogelijke connectie met het Suricartel. Hij werkte tussen 2010- 2020 als adviseur op het kabinet van de ex-president Bouterse. In diezelfde periode verschenen er berichten in de kranten dat mensen van de Surinaamse Veiligheidsdienst (BVD) hadden gesolliciteerd bij de Nederlandse politie.
Nog zo een raar verhaal: de Nederlandse Spoorwegen die hun klantenbestanden met daarin gevoelige informatie hebben ondergebracht bij een callcenter in Suriname. Twee belletjes en ik wist van wie die toko was en dat er bovendien een linkje met de NDP bestond. De NS zegt desgevraagd via Twitter dat zij zich houden aan Europese privacywetgeving. Maar is dat wel zo? Of is dat net zoiets als die obscure Chinese politiebureaus waar we opeens met zijn allen niets meer over horen? Reken maar van yes dat alle personen die kritiek op Bouterse en friends leveren via dergelijke kanalen in de gaten worden gehouden (ook de huidige regering werkt met veiligheidsmensen van Desi Bouterse).
Excuses als afstotingsbeleid
De Nederlandse regering, Buitenlandse Zaken, wil af van de bilaterale relaties. Dat geldt ook voor de relatie met Suriname. Excuses aanbieden voor dat Slavernijverleden is onderdeel van dat afstotingsbeleid. Ik ben alleen bang dat excuses voor het slavernijverleden slechts het begin zijn van een lange, lange weg van excuses maken en sorry zeggen. Want weet u: kolonialisme is een grote zwarte schandvlek. Hoe je ook wast, je blazoen zal altijd goor en grauw blijven.
De Nederlandse regering heeft de mensen die voor, tijdens én na 8 december 1982 werden gemarteld en mishandeld en vermoord laten stikken. En nu ieder jaar op 8 december even mee komen huilen is ook zoiets. Toen André Haakmat met zijn decretenmachine de Surinaamse democratie de laatste doodschop verkocht, toen, tóen had de Nederlandse regering de burgers die op straat protesteerden moeten ondersteunen. Men had als Nederlandse regering moeten eisen van de militairen om de gevangenen vrij te laten.
De ironie is dat Bouterse eens als een godsgeschenk door de Nederlandse regering werd beschouwd. Ze hadden genoeg van die geld vragende regering-Arron. Maar Arron, zo leert ons de archieven, heeft 0 cent ontwikkelingshulp gekregen. Desi Bouterse, dat was de bofkont. De man die 1, 4 miljard gulden in zijn schoot geworpen kreeg en als Houdini het geld liet verdwijnen.
Dus ja. De hypothese van dr. Essed-Fruin klopt. Als een dikke vette, zwerende middelvinger.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Het racisme is in Suriname tussen de verschillende bevolkingsgroepen behoorlijk hoog aangewakkerd door de huidige corrupte machthebbers die de verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten en uit spelen. Vraag me af waar we die excuses moeten neerleggen. Marons, Indianen, Creolen, Hindoestanen of Javanen? En of Suriname wat heeft aan die excuses! Het lijkt me verstandiger niet meer achterom te kijken maar vooruit en daarvoor heb je helemaal niets aan wel of niet gemeende excuses. Weg met corruptie en het racisme, bouw het land op! Het barst van de grondstoffen en heeft ontelbare toeristische mogelijkheden. Die slachtoffer-rol houd de voortgang van dit prachtige land tegen.
Kort na de coup in 1980 werd al de ironische opmerking gemaakt dat Suriname nu ook een bananenrepubliek was geworden. De problemen zijn al voor 1975 begonnen. Joop de Uijl wilde dat Nederland niet langer een koloniale mogendheid zou zijn, dat paste niet bij de sociaaldemocratie. Daarom is de onafhankelijkheid er door de Nederlandse regering doorgedrukt. Veel mensen waren bang dat een bepaalde groep de overhand zou krijgen en vertrokken daarom naar Nederland. Nederland reserveerde voor Suriname een bedrag van 3,5 miljard gulden. Met dat geld zou Suriname via het MOP 15 jaar gesteund worden. Een deel daarvan is bij Boutserse terecht gekomen. Zoals de auteur al aangeeft is Suriname een failed state. Een groot aantal Surinamers is zoals gezegd, na de onafhankelijkheid naar Nederland vertrokken en doet het daar goed. Zij zouden ook een rol kunnen spelen bij het oplossen van de problemen, waarschijnlijk wordt dat van hen eerder geaccepteerd dan van betweterige witte mensen. Mensen een slachtofferrol aanpraten heeft nog nooit iemand verder gebracht. Pas als je die laat varen, is verbetering mogelijk.
Joop de Uijl = Joop den Uijl KOZP is een goed voorbeeld van mensen die niet in een slachtofferrol zijn blijven hangen, maar zélf actie hebben ondernomen. En ons daarmee een spiegel voorhouden. Ze zijn daar tot nu toe zeer succesvol mee geweest. Als zij problemen hebben met ZP, getuigt het van beschaving dat wij daar rekening mee houden. Je kun je afvragen of er bij KOZP niet teveel white helpeys zitten, die de mensen waar het echt om gaat, dreigen te overvleugelen.
@ EenMening3: [Je kun je afvragen of er bij KOZP niet teveel white helpeys zitten, die de mensen waar het echt om gaat, dreigen te overvleugelen.] Je bent kennelijk slecht op de hoogte van deze organisatie.
Natuurlijk was het ministerie van BuZa van NL ook in de jaren '70 racistisch. Verder lijkt het me een hoop complotideeën. De rol van de Nederlandse ambassade bij de Bouterse-coup is vaak genoemd maar bij mijn weten nooit bewezen. Dat Surinaamse leiders diep in de drugshandel zaten is alom bekend, maar het ontgaat me waarom dat een bewijs is dat NL van Suriname af wil.
Ferrier heeft het over een gedeelde toekomst. Daar kan ik mij maar weinig bij voorstellen.
Ik zou het eigenlijk wel een goeie ontwikkeling vinden, zo'n gedeelde toekomst, zonder paternalisme, zonder zelfbeklag, zonder verwijten. Ik zie het ook niet meteen gebeuren.
Een m.i. interessant en pakkend geschreven artikel. Met veel informatie. Degenen die beweren dat het een zeer eenzijdig artikel is, laten achterwege dat de schrijfster zich ook duidelijk scherp uitlaat over de machthebbers in Suriname en hun praktijken. De kritische houding ten opzichte van het Nederlandse doen en laten in deze is volkomen terecht.
Het ironische is dat met alle verwijten naar NL, Suriname zelf niet van NL af wil, want diezelfde excuses zijn een bodemloze put van schuld aanwrijven en proberen NL eindeloos (moreel) te laten bloeden voor t verleden. Want de echte olifant in de kamer is: Wat Suriname zelf nou eindelijk eens -zelfstandig- van het eigen land gaat maken ipv altijd naar anderen te wijzen.
Wie in het verleden blijft hangen, zal nooit een toekomst hebben. Ik moet in dat kader de laatste tijd steeds vaker denken aan de wijze worden van wijlen Nelson Mandela: "Laten we het vreselijke verleden dat achter ons ligt, nooit vergeten, maar niet als een manier om ons op een negatieve wijze aan het verleden geketend te houden, maar eerder als een gelukkige herinnering aan hoever we zijn gekomen en hoeveel we hebben bereikt". Kennelijk hebben de werknemers uit de excuussector nog nooit van deze wijze man gehoord.
"Het ironische is dat met alle verwijten naar NL, Suriname zelf niet van NL af wil, want diezelfde excuses zijn een bodemloze put van schuld aanwrijven en proberen NL eindeloos (moreel) te laten bloeden voor t verleden. Want de echte olifant in de kamer is: Wat Suriname zelf nou eindelijk eens -zelfstandig- van het eigen land gaat maken ipv altijd naar anderen te wijzen. " Dit is ook de reden waarom de eilanden van de Nederlandse antillen niet geheel onafhankelijk van Nederland willen worden. Deze overzeese gebieden hebben gezien hoe het met Suriname is afgelopen en willen dat scenario niet meemaken. Grote autonomie is dan het hoogst haalbare.
"Kennelijk hebben de werknemers uit de excuussector nog nooit van deze wijze man gehoord." En zo kun je lekker om feiten heen draaien en het gesprek uit de weg gaan.
"Grote autonomie is dan het hoogst haalbare." Dat soort alt right gelul slaat echt helemaal nergens op. Bestudeer de geschiedenis van Nederland en misschien heb je dan de kans een keer iets zinvols bij te dragen.
"En zo kun je lekker om feiten heen draaien en het gesprek uit de weg gaan". Wordt een aardig eenzijdig gesprek als je gesprekspartner de gespreksstof van boven af oplegt en daar voorwaarden aan verbindt. Dat is natuurlijk het grote probleem van deze discussie, dat het eenrichtingsverkeer betreft waardoor er helemaal geen sprake is van een discussie.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Draagvlak in Nederland voor heel dat excuusverhaal en compensatie is to NUL gedaald. Terwijl met wat fantasie en wil er een mooi gedenkfeest van gemaakt had kunnen worden. Niet dus. En geen draagvlak.
"Draagvlak in Nederland voor heel dat excuusverhaal en compensatie is to NUL gedaald". Niet uitsluitend in Nederland. https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/kabinet-moet-afzien-van-slavernij-excuses/
En wat dan te doen? Dat mis ik in deze hele opsomming Niets doen kan niet wan tdan kijken we niet om naar de mensen die we in Suriname hebben gebracht, doet Nederland wel wat, dan is het Neo kolonialisme. Daarbij wordt wel heel gemakkelijk voorbij gegaan aan de eigen verantwoordelijkheid van Suriname en haar bevolking. Na bijna 50 jaar zou er toch enige structuur moeten zijn, maar helaas. Ik ken niet alles checken wat er aangehaald wordt, maar ik woonde in de periode 82-83 in Paramaribo en wat daar over verteld wordt klopt in ieder geval niet.
Dit is wel een behoorlijk eenzijdig verhaal. Dat de coup van '82 ons in de schoenen wordt geschoven, is al dubieus, maar alles wat daarna (en de onafhankelijkheid) volgt, zou ook uitsluitend de schuld van Nederland zijn. Alsof Bouterse niet een dictator was die onafhankelijk en in ieder geval zonder steun van ons land regeerde? Mijn oom was onder Arron ambassadeur, heeft op een onderduik locatie in NL gezeten na de coup en hij had heel andere verhalen. Een moordcommando van Bouterse heeft pogingen gedaan om ook in het buitenland nog tegenstanders te elimineren, waaronder hij. De schuld van het gebakel dat Suriname heet, onder Bouterse heeft alles te maken met de drugseconomie en de kleptocratie die hij op poten zette. Maar het is vreemd om nu te lezen dat alles dus de schuld is van Nederland.
"Maar het is vreemd om nu te lezen dat alles dus de schuld is van Nederland". "Niets in de wereld is gevaarlijker dan oprechte onwetendheid of gewetensvolle domheid". Ds. Martin Luther King jr.
Financieel heeft Suriname zich al laten afkopen in 79. Inclusief een steunpakket voor meerdere jaren. Dan gaat het alleen om de terechte/oprechte excuses voor de slavernij.
Volgens mij een compleet en helder verhaal. Wat ik niet snap is wat de schrijfster wil bereiken. Ik denk dat na lezing van Nederland maar één reactie verwacht kan worden en dat is excuses maken, wegwezend en niet meer terug komen. Zorgen dat de Nederlanders met hun roots in Suriname hier hun plaats hebben en contact kunnen houden met hun familie in Suriname en meer ook niet. Nederland heeft verschrikkelijker fouten gemaakt. Maar oplossen of achteraf compenseren kan niet. En daar zijn ook geen goede redenen voor te bedenken. Ook iedere inwoner van Surinamer heeft meegewerkt aan die fouten. Bouterse is jarenlang door de burgers gekozen. Samenwerking op basis van gelijkwaardigheid kan een optie zijn maar ik denk dat Nederland Suriname betrekkelijk weinig te bieden heeft. Nederland is geen wereldrijk. En andersom ook eigenlijk niet.
"Maar oplossen of achteraf compenseren kan niet. En daar zijn ook geen goede redenen voor te bedenken." Natuurlijk wel. Door er transparant over te zijn, met al zijn nuances. Zoiets brengt toenadering, het hebben over een minister die niet blank is of Groningse arbeiders draagt daar niets aan bij. De staat biedt zijn excuses aan voor zijn rol.
Ook voor de rest van tropisch Nederland zal een goede oplossing moeten worden gezocht.
"Nederland heeft verschrikkelijker fouten gemaakt" Dat zijn geen fouten maar gebeurtenissen waar we heden ten dagen anders tegen aan kijken dan toen omdat we inmiddels honderden jaren verder zijn in beschaving. Het heeft alles te maken met beschaving en die staat niet stil, maar vordert gestaag verder en voorziet ons van tijd tot tijd van nieuwe voortschrijdende inzichten die ons anders doen aankijken tegen gewoonten en meningen die we aanvankelijk acceptabel vonden. Wat het zelfde blijft, is dat er altijd mensen blijven aan wie de beschaving lijkt te zijn voorbij gegaan.
@ Satya Jij schrijft: Natuurlijk wel. Door er transparant over te zijn, Wel nee. Lees Dolor Asinum hieronder. Denk je nou echt dat de Nederlandse bevolking of de Nederlandse politiek in volle breedte transparant gaat zijn over de misdaad slavernij? En denk je echt dat dit toenadering brengt? Zie nogmaals Dolor Asinum en vele anderen. Ik ben al blij als de grootste leugens frequent weerlegd worden. Want het racisme zal toch echt blijven.
@ Dolor Asinum Jij schrijft: voorziet ons van tijd tot tijd van nieuwe voortschrijdende inzichten die ons anders doen Dat gebeurt omdat het inzicht ontstaat dat we iets fout doen. En dat was fot voordat het inzicht ontstond en er na. Tijd maakt fouten niet acceptabel. Er mankeert veel aan jouw manier van denken.
"Dat gebeurt omdat het inzicht ontstaat dat we iets fout doen". Voortschrijdend inzicht ontstaat door op een andere manier naar iets te kijken en daarvoor hoeft je niet perse eerst iets fout te hebben gedaan. In deze kwestie zijn de mensen en organisaties die iets hebben gedaan dat we tegenwoordig "fout" vinden al eeuwen dood of opgeheven. De huidige generatie mensen heeft grondwetswijzigingen doorgevoerd waarmee dat in de toekomst kan worden voorkomen. Zeg maar uit voortschrijdend inzicht. Hen kan niets verweten worden, zij worden tot zondebok gemaakt omdat men een zondebok nodig heeft om de schuld te kunnen geven omdat de mensen en organisaties die daadwerkelijk schuldig zijn niet meer ter verantwoording kunnen worden geroepen. Het gaat niet tot herstelbetalingen komen omdat daar een kabinetsbesluit voor nodig dat door het parlement moet worden goedgekeurd en daar geen meerderheid voor is. En dat is maar goed ook, omdat de meeste van onze voorouders loonslaven waren die net zo hard en door dezelfde mensen zijn uitgebuit als de overzeese slaven. Het zou volslagen krankzinnig zijn als hun nazaten financieel zouden moeten bloeden, dat heeft met rechtvaardigheid helemaal niets te maken. Het zou sowieso al potsierlijk zijn als mensen die nooit slaven hebben gehouden of erin hebben gehandeld mensen zouden moeten betalen die nooit slaaf zijn geweest. Bovendien betaalt al sinds 1949 ontwikkelingshulp, vorig jaar was dat bijna 5 miljard. En heeft al meer dan genoeg gedaan.
"Ik vind asinum in de categorie die ik benoem als niets bijdragen". Ik had niets anders verwacht, in een eenzijdige en nutteloze discussie die wordt gevoerd en gevoed vanuit de onderbuik kan je alleen iets bijdragen door mee te huilen met de wolven in het bos. En dat doe ik inderdaad niet. Dat heb je goed gezien.
@ Dolor Asinum Jij schrijft: Voortschrijdend inzicht ontstaat door op een andere manier naar iets te kijken en daarvoor hoeft je niet perse eerst iets fout te hebben gedaan. Voortschrijdend inzicht ontstaat alleen als er iets fout is gedaan. Bij jou gaat dat inzicht nooit ontstaan. Van rechtvaardigheid op nationaal niveau heb je ook weinig begrepen. Duitsland heeft een regeling voor joden en nabestaanden van joden. Daar betalen ook de Duitsers aan mee die niet op Hitler hadden gestemd. Een zelfde claim zal Oekraïne bij Rusland indienen. Als de oorlog daar goed afloopt. Zo moet dat in de beschaafde wereld. Maar jij hebt kennelijk andere waarden.
Het verhaal rond de excuses wordt steeds complexer. Eerst zeiden sommigen dat de Nederlandse regering excuses zou aanbieden aan de nabestaanden van tot slaaf gemaakten. Dat bleek al snel niet te kloppen, want een Nederlandse minister bleek dat te moeten doen en die had de verkeerde roots. Het werd dus ‘de regering biedt excuses aan namens de Nederlandse burgers aan de tot slaafgemaakten’ . Nee, lees ik nu op nos.nl. De Nederlandse regering biedt excuses aan aan het land Suriname, aldus de Surinaamse minister die daarover de pers sprak. En volgens de schrijver van dit stuk is Suriname een failed state met veel corruptie. En Nederland krijgt er van haar nog een verwijt bij: we hebben het land laten stikken toen Bouterse de macht greep. Ik geloof dat Nederland het nooit meer goed kan doen. Zie van die hele excuses af, in elk geval tot de mist is opgetrokken. Bemoei jezelf ook niet meer met het buitenland zolang we geen ministerie hebben dat zelf normale normen en waarden hanteert.
"Zie van die hele excuses af, in elk geval tot de mist is opgetrokken". Die excuses kunnen gewoon worden uitgesproken zolang de spijtbetuigers daar maar nadrukkelijk bij vertellen dat ze niet namens het (hele) Nederlandse volk spreken omdat ze daar het mandaat niet voor hebben om dat meer dan de helft van de bevolking daartegen is. Van het autochtone deel is zelfs meer dan twee derde tegen. Daarom is het een slecht idee om de koning daarmee te belasten omdat die namens zijn volk spreekt en je het hem niet kan laten doen terwijl het grootste deel van dat volk dat niet wil. Het is ook niet logisch om hem dat te laten doen omdat NL tijdens het koloniale tijdperk een republiek was en het koninkrijk pas in 1805 is opgericht of uitgeroepen.
Goede genade hier worden nogal een aantal zaken op één hoop gegooid (en een tikkie eenzijdig belicht wellicht). De excuses gaan bij mijn weten over slavernij, een schandvlek, die inmiddels ook wel wat vervaagd is, en waarvoor de huidige Nederlander zijn blazoen niet in de biotex hoeft te laten weken.
Ik liep maandag nog langs het monument, er lag een zee van bloemen. Het is afschuwelijk hoe onze regering is omgegaan met de koloniën, en hoe het racisme nog steeds diep in onze cultuur zit
@Karingin, dat eerste ok, maar hoezo zit het racisme nog steeds diep in jullie cultuur? Waarin onderscheid jullie je cultuur dan daarin met andere culturen? Ik woon nu zelf ongeveer 40 jaar in jullie cultuur, maar op een aantal vervelende mensen na nog eigenlijk geen cultuur racisme mee gemaakt, eerder nog andersom. Veel minder racisme als waar ik daarvoor ben geweest in de reis naar Nederland toe.
In Nederland hebben we vooral veel medeleven met mensen die van racisme beschuldigt worden, want die zijn heel erg zielig. En als je het bespreekbaar maakt dan zeur je. Ik denk dat we in Nederland in dit tempo het racisme probleem rond 2300 hebben opgelost. En het klimaatprobleem rond 3000.
Suriname voelt zich vooral slachtoffer en gedraagt zich ook als slachtoffer, het land is al bijna 50 jaar onafhankelijk, een halve eeuw, er is in die tijd heel weinig vooruitgang geboekt, terwijl er bodemschatten liggen, of toerisme, waarmee een heel welvarend land had kunnen ontstaan, dat is niet gebeurd door de fouten keuzes die Suriname zelf heeft gemaakt, je kan je niet eeuwig slachtoffer blijven voelen en de schuld van je eigen falen bij een ander neer blijven leggen.
Karin, als er toch ‘een zee van bloemen ligt bij het monument ‘ en je trekt de conclusie dat ‘racisme diep in onze cultuur zit’ hoe verhouden die twee opmerkingen zich dan tot elkaar? Erger je je aan die bloemenzee? Waren die bloemen alleen van zwarte mensen (en stond dat erbij)? Ik kan de redenering niet volgen.
Y-Line, de wet handhaven, vervolgen en straffen. Simpel! Discriminatie is verboden hier ten lande, vraag maar aan Rutte en Wilders, allebei veroordeelde racisten.
"Waarin onderscheid jullie je cultuur dan daarin met andere culturen?" Niet van belang of spring jij ook in de sloot als een ander het doet? "maar op een aantal vervelende mensen na nog eigenlijk geen cultuur racisme mee gemaakt, eerder nog andersom." Het toeslagenaffaire, discriminatie op naam (met een wetenschappelijk methode aangetoond), veel mensen die andere ervaringen hebben. Dat jij daar genoegen mee neemt is prima, ik niet. "Veel minder racisme als waar ik daarvoor ben geweest in de reis naar Nederland toe." Dus dat beschouw jij als argument om racist te zijn?
Over zo'n 50 jaar zal de meerderheid vermoedellijk beige zijn ipv blank. Tot dan zijn er culturele strubbelingen te verwachten.
@oproepkraaier 'Y-Line, de wet handhaven, vervolgen en straffen.' Dat doen we met drugshandel ook, die is er ook nog gewoon.
@ Y-Line Om te beginnen moet je mensen steunen die racisme veroordelen. En mensen veroordelen die dat niet (genoeg) doen. Precies het tegenovergestelde van wat u doet. En voor de rest zal racisme op een gegeven moment net zo iets worden als slavernij. Door "rechts" wordt er hevig tekeer gegaan tegen Simons. Als u begrijpt dat Sylvana een symptoom is van een breder probleem en zij slechts een reactie is, zijn we al wat verder. Ik heb niet het idee dat u dat begrijpt.
"Over zo'n 50 jaar zal de meerderheid vermoedellijk beige zijn ipv blank. Tot dan zijn er culturele strubbelingen te verwachten." Dat werd jaren geleden ook al gezegd. Zo makkelijk is dat denk ik niet, want wanneer men die identiteiten blijft cultiveren, groeien ze alleen maar in belang. Kijk bijvoorbeeld naar de VS. Het herhaalt zich op verschillende manieren. Als ras (hoe je de benoemde gecultiveerde vorm ook wil noemen) belangrijker word tov van klasse of burgerschap als maatstaf of vaandel is elke kleur haar eigen land. Bij1 bewijst het. Deze kwesties nu bewijzen het. Die waren er 20 jaar geleden zo niet en niet zo veel harder dan toen. Dus die slavernij en apartheid reconstrueerd zich nog wel een tijdje door. In een geliberaliseerde maatschappij zijn ras, gender, etc een beetje wat vroeger klassen of zuilen waren.
@sonic ' Precies het tegenovergestelde van wat u doet. ' Waar blijkt dat uit? Kun je die uitspraak onderbouwen?
"Het is afschuwelijk hoe onze regering is omgegaan met de koloniën, en hoe het racisme nog steeds diep in onze cultuur zit" Niet alleen in onze cultuur, zoals blijkt uit onderstaand artikel. https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/in-de-ban-van-slavernij-zo-tolerant-is-suriname-helemaal-niet/
@ Y-Line Ik ben niet verplicht om wat dan ook naar u te onderbouwen. Of u om een reactie te geven. Ik vind u nogal kritisch reageren naar mensen die racisme en ultra rechts bestrijden. Mij dus onder meer. En u neemt nergens stelling tegen achterlijk rechts. U en velen met u op deze site denken dat ze scoren. Ze denken dat ze punten en waardering krijgen om onder meer mij aan te pakken en te schofferen In feite staan jullie aan de kant van de racisten, sekisten, homofoben en fout nationalisme.
@sonic 'Ik ben niet verplicht om wat dan ook naar u te onderbouwen. Of u om een reactie te geven. Ik vind u nogal kritisch reageren naar mensen die racisme en ultra rechts bestrijden. Mij dus onder meer. ' Je doet een stelling, dan heb je die te onderbouwen; anders praat je onzin.
Kortom: alles is de schuld van Nederland. Zelfs als een soevereine staat of individuen binnen de Staat verkeerde besluiten nemen.
Suriname is al een hele tijd zelfstandig. Bovendien zijn er grote olie- en gasvelden gevonden voor de kust. De Surinamers kunnen hun eigen broek ophouden, tenminste, als ze het anders aanpakken dan bij de bauxietwinning.
grondstoffen brengen dat soort landen alleen maar meer ellende, er komt dan een groot bedrijf de boel leegroven, de bevolking zit met de vervuiling en als er een regering komt die er wat aan wil doen dan organiseert de VS wel een staatsgreep of burgeroorlog, danwel financieren ze de 'democratische' kandidaat die vooral de status quo wil bewaren.
"Bovendien zijn er grote olie- en gasvelden gevonden voor de kust". Daar heb je straks weinig aan als de energietransitie is voltooid en fossiele brandstoffen door veel rijke landen in de ban zijn edaan. En dat gaat geen eeuwigheid meer duren.
@Dolor : 'Daar heb je straks weinig aan als de energietransitie is voltooid en fossiele brandstoffen door veel rijke landen in de ban zijn edaan. En dat gaat geen eeuwigheid meer duren.' Ik durf hier de voorspelling wel aan dat die gas- en olievelden gewoon geëxploiteerd zullen worden. De wereld zal nog decennia lang, en misschien wel altijd, fossiele brandstoffen nodig hebben. Suriname gaat hier veel geld mee verdienen, als het goed wordt aangepakt.
Wat een verschrikkelijk eenzijdig verhaal zeg. Mag ik proberen jouw verhaal in te korten? Daar komt ie: Je beschrijft Suriname als een toppunt van een bananenrepubliek en dat is allemaal de schuld van Nederland. Meer dan 45 jaar onafhankelijkheid doet daar niets aan af. Beetje gechargeerd misschien. Uiteraard ben ik het met jouw zienswijze absoluut niet eens.
Ik kan wel toegeven dat ik te weinig van de materie weet. Weet u het wel? Deze mevrouw kan best ongelijk hebben alleen weet ik niet genoeg om dat aan te tonen. Weet u het wel?
@ tinekea2: "Beetje gechargeerd misschien"? Een heel eenzijdige en gemakzuchtige reactie.
Met die 1,4 miljard heeft Bouterse toch maar even een prachtig logistiek systeem opgezet!
Afstotingsbeleid? Suriname is toch een soevereine staat?
"Afstotingsbeleid" Onder welke Nederlandse premier is Suriname verandert van overzees gebied naar een zelfstandige republiek? Diezelfde premier die hier vaak aangehaald wordt als de laatste linkse regering (ook al hebben aan latere coalities ook PvdA en/of D66 deelgenomen).
'Ambassade-medewerkers doen alsof ze God in Paramaribo zijn.' Hiermee beschrijft de auteur alle diplomaten over de hele wereld..
Precies, ga maar eens kijken in EU topsteden zoals Parijs, Londen of Rome.... en kijk waar landen hun ambassade of consulaat hebben... veelal op de duurste plekken
@ Y-Line Jij schrijft: Hiermee beschrijft de auteur alle diplomaten over de hele wereld.. Alleen de diplomaten met een rechtse signatuur.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."