Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Nederland weet te weinig van de Arabische wereld

  •  
01-02-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De engelen vliegen met het volk van Kairo mee - wat betekent dat?
Veel mensen die in 1989 op de televisie de val van de Berlijnse muur nog hebben gezien, herkennen de beelden uit Caïro. Je gevoel zegt, dat hier wereldgeschiedenis wordt gemaakt en dat een belangrijk keerpunt bereikt is.
En dan spreken we nog maar over het begin: de Egyptische massademonstraties overschreeuwen momenteel de ontwikkelingen elders in het Midden-Oosten. Koning Abdallah van Jordanië vormt donderdag een nieuwe regering om erger te voorkomen en Syrische oppositiegroeperingen hebben een massademonstratie voor komende zaterdag aangekondigd in de hoofdstad Damascus.
Hosni Mubarak is een toonbeeld van tolerantie vergeleken met de Assad-dynastie – zoon Bashar volgde zijn vader in 2000 op – die met haar totalitaire baatpartij Syrië in een ijzeren greep houdt. Hun regime wat wreedheid en willekeur betreft alleen te vergelijken met het bewind van Saddam Hoessein. Als een volk daar tegen durft op te staan, dan is zonneklaar hoe tussen de Tigris en de Straat van Gibraltar een nieuwe tijd zich naar buiten worstelt.
Wat nu begint, zal grote gevolgen hebben voor Europa en ook voor Nederland. Dit betekent dat ons land – daarmee bedoel ik niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven en veel maatschappelijke organisaties – begrip moet krijgen voor wat er in het Midden-Oosten gebeurt, want dat zal op tal van manieren ons leven beïnvloeden.
Maar we hebben zo weinig echte deskundigheid in huis. De engelen vliegen met de demonstranten mee, hoorde ik een spreker op Al-Jazeera zeggen. Wat betekent dat? Hoe moet je die leuzen vertalen en begrijpen? Wie doen er werkelijk toe? Wat zijn de achterliggende grieven en dan de échte achterliggende grieven? Nederland heeft meer mensen nodig die de talen en de culturen van de zo diverse Arabische wereld werkelijk kénnen en begrijpen. Wij moeten de ontwikkelingen daar in hun werkelijke context kunnen interpreteren en dat is heel wat anders dan wat allerlei zogenaamde deskundigen komen beweren die zich bij nader inzien voornamelijk hebben bezig gehouden met internationale diplomatie of politiek dan wel beweren dat zij terrorisme-deskundigen zijn.
Daarom is het nu tijd voor investeren. Veel te weinig Nederlanders houden zich op een wetenschappelijke manier bezig met Arabische talen en culturen. Daarom doe ik het volgende concrete voorstel: het collegegeld voor de studie Arabisch en alle andere opleidingen die zich specifiek bezig houden met het Midden-Oosten wordt afgeschaft.
De regering gebruikt een deel van de bezuinigingsgelden om te investeren in die studierichtingen, zodat de bibliotheken  en databases – nu al van goed niveau – stevig kunnen worden uitgebreid. De overheid roept een beurzenstelsel in het leven om studenten die zich bezig houden met Arabische talen en culturen of die zich vanuit een andere studierichting specialiseren op het Midden-Oosten financieel te helpen met studie- en stageverblijven in de Arabische wereld. Ook komt er extra financiële ruimte om talentvolle jonge onderzoekers in staat te stellen op een onderwerp over de Arabische wereld te promoveren. In concreto betekent dit dat er een stevig aantal aio-plaatsen – tijdelijke onderzoeksbanen voor wie een proefschrift wil schrijven – moet worden geschapen.
Hebben we daar geen geld voor in deze barre tijden?  Met een derde van wat die politiemissie naar Kunduz ons kost, ben je al een heel eind. Het is een strategische investering en het gaat om onze veiligheid.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

KuBa612
KuBa6121 feb. 2011 - 15:46

Uw voorstel, meneer Van Der Horst, is aan dovemansoren gericht. We worden momenteel geregeerd door een stel handelsmannen en -vrouwen met louter een kortetermijnvisie op louter budgetaire zaken (VVD-yuppies en CDA-fossielen, niets anders). We kunnen dus voorlopig fluiten naar dit soort investeringen in kennis en cultuur.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 feb. 2011 - 15:46

Tja, dan ook maar voor Chinese taal en letterkunde, Russisch etc. We worden door nog al wat krachten, machten en culturen beinvloed. Het zou wijzer zijn als de media in NL zich eens wat minder met Kanaleneiland-zuid of Amsterdam-west bezig gaat houden en de luiken eens open gooit. Er zijn zoveel prachtige documentaires over de Arabische wereld. Kun je daarna altijd nog Arabisch gaan studeren.

Ewout2
Ewout21 feb. 2011 - 15:46

Ik wil meteen Arabisch studeren, als het collegegeld hiervoor wordt afgeschaft. En natuurlijk een beetje stufi, want ik moet ook nog kunnen leven. Helaas is Han van der Horst geen premier.

joão76
joão761 feb. 2011 - 15:46

Als afgestudeerd Arabist aan de Leidse Universiteit kan ik dit voorstel van de heer van der Horst natuurlijk alleen maar toejuichen, echter, er zal meer voor nodig zijn om wetenschappelijke inzichten over het Midden-Oosten en islam aan de Nederlandse man/vrouw te brengen. De kwaliteit van de opleiding, om er maar eentje te noemen. De opleiding Arabische taal & cultuur aan de Universiteit Leiden was oorspronkelijk een vijfjarige opleiding, waarin men onderwezen werd in de rijke geschiedenis, literatuur, Arabische taal en dialecten, islam en de verschillende stromingen, antropologie, islamitisch recht, ... van het Midden-Oosten en via stages en verblijf in Arabische landen de spreektaal leerde en onderzoek deed naar een onderwerp van keuze. Dat werden er uiteindelijk vier jaartjes, waarin taalverwerving en diepgang in de leerstof terrein verloren. Nu universiteiten in toenemende mate met een bedrijfscultuur worden gerund en draconische bezuinigingsrondes schering en inslag zijn, zijn opleidingen als Arabisch en andere Kleine Letteren (Slavistiek, Koreanistiek, Egyptologie, Assyriologie, Hebraïstiek ,...) de pineut. Zo heeft een Commissie onder leiding van Job Cohen (daar is ie wéér) ondermeer geadviseerd om de Kleine Letteren aan de Universiteit Leiden open te trekken en voor alle letterenstudenten zogenaamde gemeenschappelijke vakken te introduceren. Daarnaast wil men bij Midden-Oostenstudies studenten de optie geven om taalverwerving uit het vakkenpakket te houden. Zo hoopt men meer rendement uit de Kleine Letteren te halen, in de zin dat men zo meer studenten hoopt aan te trekken en -belangrijker- er meer mensen een diploma halen (kassa voor de universiteit!). Gevolg, minder broodnodige taalverwerving- en specialisatie-mogelijkheden, en in de nabije toekomst afgestudeerden in Midden-Oostenstudies die geen woord Arabisch spreken. Ter informatie, de opleiding Arabisch aan de Universiteit Leiden bestaat al sinds 1574 en heeft een hele lijst aan internationaal vermaarde arabisten en islamologen voortgebracht. Het is dan ook schrijnend te moeten zien hoe de Universiteit Leiden één van haar meest prestigieuze en internationaal gekoesterde opleidingen uitkleedt en tot de middelmatigheid reduceert, en dit vanuit een korte-termijn boekhoudkundig denken. En zij die gemotiveerd zijn en zich willen specialiseren op een bepaald terrein zullen het dankzij een (neo-)liberale staatssecretaris vanaf volgend jaar dus in zes jaar moeten zien te doen. Dus, meneer van der Horst, ik vrees dat er meer zal moeten gebeuren om meer Nederlanders een degelijke wetenschappelijke opleiding in de Arabische taal en culturen te laten volgen dan het afschaffen van het collegegeld.

mogime
mogime1 feb. 2011 - 15:46

Als je de schrijfsels van de Leidse Arabisten leest, zal een afschaffing van het collegegeld aldaar weinig bijdragen aan inzicht in de Arabische wereld in dit land. Ik vraag me af of de val van de muur voor de Oost-Europeanen net zo een grote verrassing was als voor de West-Europeanen. Met name omdat de gemiddelde westerling toch een gekleurd beeld had van het Soviet-blok. Voor de westerse media was het een verrassing dat de macht van de Soviets zo weinig voorstelde. Was het voor de inlichtingendiensten ook zo een verrassing ? De goed verkopende boeken over het Oostblok kunnen heel goed de boeken zijn geweest die aansloten op het angstgevoel voor het communisme dat onder de bevolking leefde. Dat geeft dan een vicieuze cirkel van angst, en informatieselectie die op die angst aansluit. Die selectie van informatie zie je nu heel duidelijk in de goed verkopende lectuur over het Midden-Oosten. Bovendien moet studie van het Midden-Oosten gefinancierd worden, en het geld moet wat opbrengen. Dat geeft vanzelf een politieke vertekening. Een boek als dat van Lapidus sluit gewoon goed aan bij de Amerikaanse visie op de wereld, en dat van Lewis komt de neoconservatieven en de pvv goed uit.

1 Reactie
Joera
Joera1 feb. 2011 - 15:46

geheel me eens (al geef ik toe niet bekend te zijn met twee auteurs) Dit keer is het echter mijn beurt om te beargumenteren dat we aan cynisme voorbij moeten gaan. Geld voor studie moet er komen. maar niet in Leiden, Utrecht of Amsterdam. Bouw van dat missiegeld $@!?()&! een landbouwuniversiteit in Afghanistan. Geef Cairo ook een dependance van Wageningen. Help die regio alternatieven te vinden voor groeiende prijzen in Internationale voedselhandel, of te wel eigen middelen voor produceren van voedsel. Egypte produceert al enige tijd 2% minder olie per jaar. Van die opbrengsten worden voedselprijzen voor eigen beveling gesubsidieerd. Dat wordt dus steeds minder en dan gaan de mensen nadenken over verdeling van rijkdom en corrupt van elite. In andere woorden: Het maakt straks niet zo veel uit of de macht straks in handen komt van islamisten of seculieren. Als een mens hongerig krijgt, gaat die mens op zoek naar eten, desnoods met geweld. Maar afijn, we kunnen natuurlijk ook vanavond even fijn een broodje mensenrechten twitteren naar de lieve mensen in Egypte.

[verwijderd]
[verwijderd]1 feb. 2011 - 15:46

Volgens mij hebben we meer dan voldoende mensen in Nederland die het Arabisch machtig zijn dus daarin hoeven we niet te investeren. De basisvraag is echter: "waarom zouden we Arabische leuzen moeten kunnen begrijpen?"

1 Reactie
arieroos
arieroos1 feb. 2011 - 15:46

[Volgens mij hebben we meer dan voldoende mensen in Nederland die het Arabisch machtig zijn dus daarin hoeven we niet te investeren.] Ja, idd, ik heb het niet het idee dat Arabische Talen en Culturen zo ondergesneeuwd zijn in Nederland. Er zijn toch een aantal universiteiten die daar veel aan doen. Maar het is mijn vakgebied niet ... [De basisvraag is echter: "waarom zouden we Arabische leuzen moeten kunnen begrijpen?" ] Well, we hebben nogal wat belangen in die regio. En niet alleen rechtstreekse handelsbelangen met de landen zelf; er is ook nog zoiets als het Suez kanaal. Daarnaast zijn enkele Arabische landen olieproducerende landen, en die hebben voorlopig nog gewoon nodig.

[verwijderd]
[verwijderd]1 feb. 2011 - 15:46

Kijk Han, dit is nou een voorstel dat hout snijdt! Geweldig. Ik leer de laatste dagen meer arabisch dan ik voor mogelijk had gehouden. En maak vrienden in Egypte as we speak.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje1 feb. 2011 - 15:46

Eén zwaluw maakt nog geen lente ...

Ginerted
Ginerted1 feb. 2011 - 15:46

Sympathiek maar studie van landen en culturen is geen garantie voor een helderder beeld als je je eigen preoccupaties er niet buiten weet te houden. In 1968 zaten de universiteiten vol mensen die het levende socialisme beleden en er dagelijkse studie van maakten. Toch begrepen velen van hen niets van de "Fluwelen Revolutie " in het Tsechoslowakije en eerder in andere landen. Veel kennis maakt nog niet wijs. Veel mensen geloven nu dat in de Arabische landen een wind van vrijheid waait maar vrijheid voor wie? De vrijheid om de Islam als leidraad in te voeren? Inderdaad Han wat betekenen die engelen? De Moslimbroederschap e.a. in andere landen in de regio zijn misschien wel te vergelijken met de PVV in Nederland. Gedreven door een populistisch eigen volk eerst sentiment. Moet je daar blij mee zijn? Dat de regimes in deze landen onverteerbaar zijn, vooral nu er een economische wereldmalaise heerst die zaken nog scherper maakt, zijn de grenzen voor deze volken bereikt, en gaan ze de straat op. Alleen de volken zelf zullen de wijsheid moeten bezitten verstandige keuzen te maken. Dat doen ze soms maar soms ook niet. De Tsjechisch-Slowaakse bevolking had die wijsheid ongetwijfeld wel maar mochten van "wijzeren" in het Kremlin, maar ook in Nederland, niet zelf kiezen. Later is dat gelukkig toch nog goedgekomen. In de Arabische wereld zullen we zien waar wiens wijsheid toe leidt. Wij kunnen hooguit anticiperen. Ook een discipline die wijsheid behoeft. Pragmatisme is daarbij een kern. Romantisch revolutie vieren en denken dat er een geweldige dageraad gloort is voorbarig. Dat soort revolutionaire sentimenten hebben juist een land als Tsecho-Slowakije ooit in een staat van onderdrukking gebracht. Dat riep pas veel later een wijzere revolutie op.

1 Reactie
Ginerted
Ginerted1 feb. 2011 - 15:46

Excuses, het was natuurlijk de Praagse Lente in 1968. De Fluwelen Revolutie kwam pas in 1989.