Nederland weer financieel 'gezond' verklaard
• 30-05-2014
• leestijd 2 minuten
Begrotingstekort daalt sneller dan verwacht … Nederland niet langer in Europese strafbankje
Nederland hoort niet langer bij de lijst eurozondaars die onder verscherpt toezicht staan van Brussel vanwege hun te grote begrotingstekort. Dat laat de Europese Commissie maandag weten bij de presentatie van de voortgang van de hervorming en bezuinigingen van alle EU-landen.
Het feit dat Nederland niet langer in de ‘excessieve tekorttprocedure’ zit, is vooral van politiek belang, schrijft
de Volkskrant vrijdag. Het betekent dat Nederland niet meer hoort bij de landen die onvoldoende presteren. Gevolg hiervan is dat minister Dijsselbloem van financiën zijn besluiten minder vaak aan de Europese Commissie hoeft te verantwoorden.
In 2009 kwam Nederland in de tekortprocedure terecht toen het begrotingstekort op vijf procent lag. Dat was twee procent meer dan EU-landen mogen hebben. Zodra een land in de tekortprocedure zit, gaat Brussel zich met de begroting bemoeien. Op dit moment zitten zeventien landen in deze procedure vanwege een te hoog financieringstekort. Griekenland, Groot-Brittannie, Portugal, Spanje en Frankrijk zitten hier ook bij.
De verwachting is dat tekort in 2015 weer op 1,8 procent is, wat betekent datde Nederlandse begroting weer structureel gezond is. Naast Nederland overweegt de Commissie volgens nauw betrokkenen ook Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken en Slowakije weer financieel gezond te verklaren.
Volgens ingewijden krijgt Frankrijk maandag een lange lijst aanbevelingen om de begroting weer op orde te krijgen omdat het niet genoeg opschiet met de beloofde sanering van de begroting en de hervorming van de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel. Dat komt voor Frankrijk, waar de anti-Europese Front National afgelopen week de grootste partij is geworden, op een gevoelig moment. President Hollande zal de aanbevelingen over moeten nemen terwijl de publieke opinie daar grotendeels tegen is.