Joop

Nederland voor Europese Raad om koffieautomaten

  •  
05-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_koffie_300.jpg
Provincie Noord Holland mocht bij aanbesteding geen 'fair trade-keurmerk' vragen
De Europese Commissie heeft Nederland voor de Europese Raad gedaagd, omdat het de aanbestedingsregels zou hebben overtreden.
Dat meldt de NOS. De Provincie Noord Holland heeft bij de aanbesteding van de nieuwe koffieautomaten gevraagd om keurmerken van biologische of fair-trade koffie en dat mag dus kennelijk niet. Er zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie met bedrijven die die keurmerken niet hebben.
Foto: Photosan0 (Flickr CC)

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Yggdrasil
Yggdrasil5 mei 2010 - 13:56

En hier blijkt maar weer eens zonneklaar hoe verschrikkelijk belangrijk dat Europa is en wat een verschrikkelijk goed werk die Europese raad doet. Sjappo.

Hans68
Hans685 mei 2010 - 13:56

Heeft Europa momenteel geen andere prioriteiten dan wel of geen Max Havelaar????

RolandBru
RolandBru5 mei 2010 - 13:56

Ik heb soms met overheidsaanbestedingen te maken en het is lastig. We willen niet dat de overheid op subjectieve gronden opdrachten verstrekt. Want dan krijg je de bouwfraude en dergelijke. Transparant en objectief dus. Maar we willen niet dat offertes allemaal publiek worden want daar staat vaak concurrentiegevoelige informatie in. We willen ook niet een al te grote bureaucratie oprichten voor de aanschaf van 'office supplies' (al zal dit een behoorlijk contract zijn). En we willen ook niet dat Brussel bepaalt welke koffie op het provinciehuis wordt geschonken. Ik zie maar een oplossing: uit de EU!

doeidoei
doeidoei5 mei 2010 - 13:56

het wordt eens tijd dat er een besluit komt over een locatie voor de EU ipv dat heen en weer gesleep van ambtenaren. Dat telt wel aan, dit is achter een bureau verzonnen voor nog meer ambtenaren. Trouwens, waarom zouden we wel ontwikkelingshulp mogen geven aan arme planters en geen voorwaarde mogen stellen die de afzetmarkt van deze planters vergroot?

paulvr2
paulvr25 mei 2010 - 13:56

Ik zou niet weten waarom je niet naar andere aspecten dan prijs mag kijken. Wij kopen ook een relatief duur merk koffie, en doen dat vanwege de SMAAK. Regels van mededinging binnen de EU zouden uitsluitend van toepassing moeten zijn als het om volstrekt gelijke producten gaat. Anders eindig je met het product waar inferieure koffie met de meeste rotzooi in zit geproduceerd door mensen die maximaal uitgebuit worden. Als dat de uitkomst van de EU bemoeienis is dan is er duidelijk iets faliekant mis! Het wordt tijd dat we ons eens minder minutieus met de Nederlandse politiek en veel meer met de Europese gingen bemoeien. Want daar ligt onze toekomst.

HenryH
HenryH5 mei 2010 - 13:56

De nederlandse overheid kan niet eens meer zelf bepalen wat voor koffie er gedronken wordt... waar gaat dit heen? Leuk vrijheid gevierd gisteren allemaal?

robheus2
robheus25 mei 2010 - 13:56

Ging de EU ook maar eens de openbare aanbesteding voor besturings systemen voor dekstop PC's, waar 90% op Micro$oft Window$ draait eens aanpakken.......

Granosalis
Granosalis5 mei 2010 - 13:56

Van dit bericht kreeg ik kramp in de tenen. Een gigantisch duur en log apparaat dat zich uitgebreid bezighoudt met triviale zaken in een triviaal deel van een triviale deelstaat, Nederland is geen trendsetter in de EU. Hooguit uit schuldgevoel in liefdadigheidsmanifestaties. Dit soort informatie doet mij nu, op gerijpte leeftijd, terugverlangen naar Nederland vóór de intrede in de EGKS, toen had de burger nog enige invloed, niet echt veel, maar in ieder geval meer dan vandaag. Thans speuren dure horden ambtenaren van het Europarlement voorafgegaan door dappere Eurocommissarissen naar onzuivere koffie in Noord-Holland. Ene meneer Berlusconi in Italië copuleert, fraudeert, manipuleert en discrimineert breedlachend naar hartelust, all the way to the bank, maar deze maffioso wordt niets in de weg gelegd. Het Icoon van de Europese Eenheid is een tandeloze lafaard die zich met peanuts bezighoudt om dringende grote zaken maar niet te hoeven zien. Met andere woorden: hooggehonoreerde werkgelegenheid voor laaggezonken sch...laarzen, Lof der Zotheid.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2010 - 13:56

Mij dunkt dat dat de omgekeerde wereld is. De fair trade merken hebben te maken met oneerlijke concurrentie en niet andersom. En wie maakt uit welke koffie er gedronken wordt in een instelling...de EU!!????? Hallo.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs5 mei 2010 - 13:56

Het probleem is dat niet alle zuivere koffie onder het fair trade label wordt verkocht. Fair trade is een commercieel merk van Solidaridad, een kerkelijke organisatie. Er is geen enkele reden om dit keurmerk te bevoordelen ten koste van vergelijkbare keurmerken.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2010 - 13:56

Dat is weer zo'n moment dat ik denk, dat hebben we met een Verenigd Europa niet bedoeld. Met dit soort regels wordt het laatste sprankje hoop dat het Europa waarvan wij vroeger droomden er ooit zal komen.

1 Reactie
paulvr2
paulvr25 mei 2010 - 13:56

Hoi Piet, Ondanks het feit dat je laatste zin een werkwoord mist ben ik het ergens wel met je eens. Alleen vind ik dat \"laatste sprankje hoop\" wel heel erg overdreven. Wij genieten bijna dagelijks van het feit dat het niet uit maakt aan welke kant van de grens we zijn, we kunnen kopen wat we willen en hoeven niet angstig in de rij te staan om van een arrogante douanier te horen dat we onze hele auto wel even mogen slopen omdat we in dat ene plekje links achter de achterbank misschien wel een flesje Korn verstopt zouden kunnen hebben. Nee, Europa kent fouten maar op het geheel zijn het incidenten die vaak veroorzaakt zijn door mensen die zulk een geloof hebben in de vrije markteconomie dat ze vergeten dat er ook nog andere factoren dan alleen financiéle een rol kunnen spelen als je iets aankoopt. Frapperend was afgelopen zomer het geharrewar over het onvoldoende openstellen voor biedingen van schoolboeken voor middelbaar onderwijs. Alsof de methode van lesgeven er volstrekt niet meer toe doet en je alleen maar naar de kostprijs van een leerboek zou mogen kijken! Ik weet het niet helemaal zeker maar het lijkt me dat dat alles toch echt verweten kan worden aan VVD-coryfee mevrouw Neelie Kroes; zij heeft dat gedeelte van Europa beheerd en kennelijk niets gedaan om de grenzen van waar mededinging ophoudt en gerechtvaardigde persoonlijke voorkeur begint vast te stellen. Mijn vrouw is lerares en ik kan je verzekeren dat er net als bij de keuze van koffie goede maar ook heel erg slechte lesmethodes bestaan, en dat je het bij de keuze van een lesmethode dus echt niet primair alleen maar van de prijs kunt laten afhangen. Laten we hopen dat de nieuwe commissaris voor Mededinging hier meer aandacht voor heeft, want zo kan het echt niet verder gaan.