© cc-foto: European Council
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
https://www.groene.nl/artikel/nettobetalers-netto-ontvangers Voor wie wil weten hoe het echt zit. Nederland ontvangt per jaar gemiddeld 85 miljard euro uit de interne markt. Italië 30 miljard. Dat komt omdat Nederland heel veel exporteert en Italië grotendeels zelfvoorzienend is. De euro is voor een sterke economie als de Nederlandse veel te goedkoop en voor zwakkere economieën zoals in zuid Europa veel te duur. Dat maakt dat de Italianen zich uit een kuil moeten graven waar Nederland steeds zand in terug gooit. Het heeft niets te maken met cultuur of andere racistische oordelen maar met de organisatie en de structuur van de onderliggende economie. Wij zijn rijk - en konden daarom bezuinigen - omdat we de Italianen arm hebben gehouden. De euro maakte de zuid Europese landen de economische slaven van het noorden.
Martin, die Euro is een weeffout in dat hele EU gebeuren. Daarom had dit nooit zo moeten gebeuren. Zwaar betaalde lieden hebben zich hierover nooit druk gemaakt. Terugdraaien.
@Frans, we hebben stelselmatig de Italianen, Grieken, Spanjaarden enz. door de jaren arm gemaakt en het geld steeds naar onze banken toe gezogen, daarom zouden we nu de koffers met geld moeten pakken en uit de EU snel wegwezen? Het lijkt wel een schemaatje, zeg.
@Martinvanderlinde: "we" zijn helemaal niet rijk. De Nederlandse burger heeft het Nederlandse bedrijfsleven haar koopkracht gegeven (de gulden en D mark ingeruild voor een lire en peseta) zodat bij het Nederlands bedrijfsleven het geld tegen het plafond klotst. De belofte was dat na het zuur het zoet komt, en trickle down: de rijkdom van het bedrijfsleven vloeit vanzelf terug met loonsverhogingen, ruim boven de inflatie, en degelijke CAO's waarbij de rechten van de werknemer nog beter zouden worden. Het is de extreme vorm van exportsubsidie voor het bedrijfsleven geweest, en Zuid Europa is er nooit rijk van geworden en de DDR ook niet. Wel de bovenlaag in die landen.
Libertaire - heb je enig bewijs voor jouw stelling dat wij, Nederland, de Italianen, Grieken , Spanjaarden arm gemaakt hebben? Nee geen enkel, dacht ik al. Wat wel gebeurd is is de trek van vooral vakantiegangers naar die landen. Heerlijk op vakantie naar de zon maar mijn landgenoten namen daar wel wat stuivers voor mee hoor. Andersom een stuk minder. Het zal best zo zijn dat we handel gedreven hebben met die landen. Of ons land daarmee die landen arm heeft gemaakt is zeer twijfelachtig. Wat zeker wel zo is is dat Nederland spaarzamer is dan de genoemde landen en zich ook beter aan die EU normen hield. Verwijtbaar in jouw ogen denk ik maar dat houdt zeker niet in dat wij hun gebrek aan discipline nu moeten belonen met giften.
Frans, de euro is inderdaad niet de meest optimale oplossing om valutarisico's af te dekken maar wel de minst slechte. Vroeger draaiden bedrijven voor dat risico op. De knip met de oude valuta was natuurlijk heel arbitrair en bedoeld om de zuidelijke staten te helpen op te boksen tegen het geweld van de noordelingen. In de praktijk pakte dat heel anders uit. In feite is de EU altijd al een transferunie geweest, er is een constante geldstroom van arm naar rijk, van zuid naar noord. En in tijden van tegenspoed werkt de transferunie zoals hij zou moeten werken van rijk naar arm. Het is opmerkelijk hoe de politiek de burger voor zijn karretje spant. Rutte neemt niet eens de moeite om de burger die uiteindelijk betaalt te vertellen hoe de vork in de steel zit. Het is geen wonder dat 60% van de Nederlanders achter zijn beleid staat. Ze worden voor de gek gehouden. Italië heeft recht op dat geld. Om de euro nu nog af te schieten is te laat. We hebben genoeg instrumenten om de onregelmatigheden bij te stellen. Als de motor van je auto niet lekker loopt, gooi je die ook niet weg maar laat je de bougies vervangen. Dat is niet
@MartinvanderLinde: Je zei: "De knip met de oude valuta was natuurlijk heel arbitrair en bedoeld om de zuidelijke staten te helpen op te boksen tegen het geweld van de noordelingen." Integendeel: het Noordelijke bedrijfsleven was eindelijk van de sterke gulden en D mark af en kon kunstmatig veel expoteren naar Zuid Europa in de zin dat het voor de Euro niet mogelijk was, op kosten van de bevolking in Noord Europa die jij nu gewoon nog een keer wilt laten betalen. Of mag de bedrijfsbelasting omhoog van jou om het arme Italie te helpen?
Martin, wat jij zegt is dat wij maar moeten gaan leven als de zuidelijke landen. Gods water over Gods akkers laten lopen. Ik ben daar tegen, heb altijd gespaard en geniet nu van mijn oude dag in relatieve rust. Ik zou toch liever als de Zweden of Denen. In die EU zitten, of nog liever als de Noren ernaast. Daarom zou ik toch graag zien dat het volk nog een keertje geraadpleegd wordt. Ik heb niet zoveel vertrouwen in de lieden die nu over ons beslissen.
Vóórdat er een verenigd Europa was, of zelfs een vrije handelszone, redden de Z-Europese landen het ook.Meestal als ze in de problemen kwamen zorgden ze voor een devaluatie van hun munt, iedereen ging daar op vakantie, en een jaartje later was alles weer opgelost. Niets mis mee, en naar die situatie moeten we ook terug. Weg met de Euro, gaat nooit werken. Alleen tussen gelijken , die ook nog grotendeels hetzelfde denken, zoals Duitsland, Nederland, Scandinavië , en eventueel Polen en/of Latvia Oostenrijk. Zelfs over de Engelsen heb ik bij een munteenheid mijn twijfels.Dus ,nee, het cultuurverschil tussen N- en Z- Europa is mijn inziens te groot en onoverkomelijk.
Nederland voelt in Europa de kracht van het moment niet . De kracht van het moment in de EMU ligt bij de Duitsers die wachten op het antwoord van de ECB vanaf 15 mei tot drie maanden verder heden 16 juli. "De ECB heeft drie maanden om zich te verantwoorden. Lukt dat niet, dan zal het Duitse Hof de Bundesbank verzoeken te stoppen met het opkopen van obligaties" Rutte moet helemaal geen haast maken. Hij moet wachten op de Duitse Hof...
Het Duitse Hof heeft niks over de ECB te zeggen. Wel over de Duitse centrale bank, maar dat is niet de grote opkoper van staatsobligaties. Je maakt er een potje van.
Pater 17 juli 2020 at 06:59 Het Duitse Constitutioneel Hof, de hoogste rechtbank van Duitsland die regels en besluiten toetst aan de grondwet, oordeelde dat de Europese Centrale Bank (ECB) met haar ‘Quantitative Easing-beleid’ opereert buiten haar mandaat: het bewaken van de prijsstabiliteit.
Nederland voelt in Europa de kracht van het moment niet Vandaag is te lezen in Trouw dat in hun exclusief interview met Eurocommissaris Johan Hahn het pleit tot vetorecht van lidstaten over de toekomstige verdeling van van geld uit het zogenoemde coronafonds, is het antwoord: Dat vetovoorstel gaat niet vliegen, maakt Hahn korte metten mee. Voor andere lidstaten is dit uitgesloten, we moeten de scheiding der machten respecteren. het parlement en de raad zijn de wetgevende machten, de uitvoerende macht ligt bij de Europese commissie. Dit standpunt geeft ondubbelzinnig aan dat Nederland in hoge mate de kracht van het Europese moment aanvoelt. Dit is het moment dat wij met de EU moeten breken om onze soevereiniteit te behouden.
De inhoud van dat interview wordt me uit je relaas niet duidelijk. Dat vetovoorstel gaat niet vliegen ? Overigens is het heel zinvol als de EU erin slaagt een afspraak voor de hele EU te maken om te voorkomen dat landen de winstbelasting verder laten dalen en om landen als NL die belastingontwijking van de grote bedrijven mogelijk maken bij de les te halen.
Pater 17 juli 2020 at 06:59 Het Duitse Constitutioneel Hof, de hoogste rechtbank van Duitsland die regels en besluiten toetst aan de grondwet, oordeelde dat de Europese Centrale Bank (ECB) met haar ‘Quantitative Easing-beleid’ opereert buiten haar mandaat: het bewaken van de prijsstabiliteit.
Pater 17 juli 2020 at 07:03 Dat is de woordkeus van Eurocommissaris Johan Hahn. Wat betekent die vlieger gaat niet op. Je wil dat iedereen dezelfde belasting betaalt in de EU. Dit voornemen had de EU al 15 jaar geleden. Voor mij was toen de lakmoesproef wel of geen EU. Welnu de jaren verstreken en in pogingen dit te bereiken bleek nota bene onze regering met ambtenaren uit alle macht dit te dwarsbomen. Ik begreep dat het er niet kwam en dat er nooit zou komen. Die vlieger ging ook hier niet op.
@Uitgekleed "Je wil dat iedereen dezelfde belasting betaalt in de EU." Nee. Ik wil dat er een ondergrens aan de winstbelasting voor bedrijven komt, zodat de EU-landen elkaar niet de markt uit concurreren door de bedrijven te faciliteren.
Steun vind ik prima, al was het alleen al vanuit welbegrepen eigenbelang als handelsland. Zo becijferde de Bertelsmann Stiftung dat de Europese interne markt de Nederlandse burger per jaar gemiddeld zo’n 1500 euro oplevert, tegenover 600 euro voor de Spanjaard en 300 euro per Griek. En vergeet niet de miljarden die we andere landen onthouden met onze belastingrulings. Wel ontgaat het me waarom we daar geen voorwaarden aan zouden mogen verbinden. En dan bedoel ik niet voorwaarden in de neoliberale sfeer zoals lagere sociale uitgaven en privatiseringen zoals Dijsselbloem c.s. oplegden aan Griekenland & Spanje. Een evenwichtiger begroting wordt in het neoliberale beleid alleen door dat soort maatregelen bereikt, niet door belastingverhoging of juist nutsbedrijven ipv privatisering. Integendeel: op weg naar een sociale EU, niet een EU die zich vooral richt op het bedrijfsbelang. Opbouw van een efficiënte en progressieve belastinginning, stoppen met onderlinge concurrentie wie de laagste winstbelasting heeft, uitvoering Parijse klimaatakkoord, tegengaan versnippering spoorwegen, stoppen met subsidies grote bedrijven. Natuurlijk moet dan NL wel het goede voorbeeld geven.
Wat ik niet begrijp, sommigen hier veroordelen Nederland om ons gebrek aan solidariteit. Maar mogen we dei solidariteit dan ook eens omgekeerd verwachten? Laten we Italië eens nemen. Een land met een staatsschuld van 130%, twee keer het afgesproken bedrag. Het land heeft een vergelijkbare pensioenleeftijd als de Nederlandse (al stoppen veel meer Italianen eerder met werken) maar de levensverwachting is een aantal jaren hoger waardoor de Italiaan dus langer van zijn pensioen kan genieten. De hoogste Belastingschijf ligt maar liefst bijna 7% lager dan bij ons. Italië kent ook geen vermogensbelasting dus de rijken zijn er een stuk beter af. Daarnaast heeft het land een bloeiende zwarte economie waardoor zelfs dat beetje belasting wat ze heffen maar voor een deel binnenkomt. En daar moeten wij dan solidair mee zij en gaan geven zonder voorwaarden? Wat dacht u er van dat zij eens solidair met ons zouden worden en zelf eens wat meer belasting gingen ophalen zodat ze hun eigen broek kunnen ophouden. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ook dat we de zuidelijke landen moeten helpen maar we mogen er wel voorwaarden aan verbinden.
Jan. Hebt u even tijd , om precies te zijn 51 minuten ? Dan bekijk dit even. https://www.youtube.com/watch?v=nYFhXm3ETcY Dit gaat over het onderliggende probleem waar het zuiden mee kampt. Ewald Engelen legt het heel goed uit. Het probleem Euro.
Het rare is dat Polen, een land dat minder last heeft gehad van de Corona, dan wij, ook een flinke hap geld krijgt uit dit fonds. Dit is een excuus om die transferunie er eindelijk door heen te drukken en politieke lijkenpikkerij.
@Jan, ("Wat dacht u er van dat zij eens solidair met ons zouden worden ...") Natuurlijk weer het eenrichtinsverkeer, ons kant op, selectieve neoliberale solidariteit gevraagd. Gaat u in plaats ervan 's vergelijken hoeveel vluchtelingen heeft Italië door de jaren heen binnengehaald waar wij steeds stampvoetend geweigerd hebben om mee te werken. Italië heeft het in dit opzicht erg zwaar gehad, maar dit raakt ons niet aan, he? Niet ons probleem. Het mag heel erg duidelijk zijn dat u de gebruikelijke eenrichting solidariteit verzoekt. Het werkt zeker niet op die manier in modern Europa.
@Rode druppel: waarom hadden devalueerden Zuid Europa vroeger haar peseta's en lires en drachmes? Daardoor werden ze goedkoper voor andere landen. Waarom doet dan niet elk land dat? Omdat de bevolking de devaluatie 'betaalt' met hogere importprijzen (nogal wiedes). Denk aan de olieprijzen aan de pomp, maar het geld voor alles. Waarom waren exporterende bedrijven in Nederland en Duitsland blij met de Euro? Omdat ze daardoor eindelijke van die (in hun ogen) veel te sterke D-mark en gulden afwaren. Konden ze lekker exporteren op kosten van o.a. de Nederlandse bevolking.
@Jansen - ooit was ik best wel voor die Euro. Maar inmiddels is het mij wel duidelijk geworden dat het een onding is. Mensen die daarvoor gestudeerd hebben, economen, hadden ons moeten waarschuwen dat dit de verkeerde weg is. Een moeilijke maar mi.i. Begaanbare weg is de splitsing waarbij een kernproef de Euro voert en de landen buiten die groep naast hun nationale valuta nog de Euro kunnen gebruiken, alleen zonder vaste wisselkoers. Zoals de USdollar in grote delen van de wereld. De eigen valuta kunnen ze desgewenst devalueren om hun land meer competitief te maken. De idioterie van negatieve rente kan dan de wereld uit en het wordt voor spaarzame mensen weer interessant om te sparen.
@Rode druppel Niemand heeft de Z-Europese landen verplicht om mee te doen aan de euro.
@ Frans Kwakman: [.....economen, hadden ons moeten waarschuwen dat dit de verkeerde weg is.] Dat heeft een aantal economen dan ook gedaan. In Nederland ondertekende een groep van 70 economen in 1997 een verklaring tegen de euro. En Joseph Stiglitz moet de euro in een nieuw boek "een tragische mislukking". (https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2016/07/de-euro-een-tragische-mislukking-observaties-van-econoom-joseph-stiglitz-334048/)
@OlavM Stiglitz roept wel van alles, maar voorlopig legt hij niet uit waarom de Z-Europese landen helemaal niet uit de euro willen. Kennelijk zien ze daar toch voordeel in, niemand die we weerhoudt er uit te stappen. Eerder verwacht ik een heel langzame groei van de instrumenten om de uitvoering van een gezamenlijke financiële en economische koers te faciliteren. We kunnen bijv. wel roepen dat de EU bij de Griekse crisis vooral de westerse banken overeind hebben gehouden, wat ook waar is, maar die banken hebben wel tegelijk forse delen van de schulden geschrapt, en de EU heeft een faillissement van Griekenland voorkomen.
@Pater: zo de banken hebben volgens jou zelf verantwoordelijkheid VOOR EEN DEEL genomen voor hun oninbare leningen. Mijn respect voor banken is nog verder toegenomen.
Olavm - dank voor jouw verwijzingen. Ik voel mij iets minder stom dan Joop mij regelmatig doet voelen.
Nederland barst van de voedselbanken ook op dit moment , hoezo moet Nederland de voedselbank worden van Europees landen die hun zaken niet kunnen regelen ?! Geld lenen lijkt mij logisch maar geen cadeautjes geven.
Ik vraag mij oprecht hoeveel landgenoten, even los van onder welke restricties dit gebeurt, überhaupt voorstander zijn van het verstrekken van ruimhartige giften aan mediterrane grootverspillers. Mijn inschatting is dat slechts een zeer marginaal deel van de Nederlanders dit een warm hart toedraagt. De geringe steun op dit linkse forum vind ik een veeg teken. Politieke partijen als de VVD, het CDA nemen een enorm electoraal risico en je moet niet raar opkijken indien alleen van vanwege deze reden een groot aantal stemmers bij de aanstaande TK-verkiezingen noodgedwongen een toevlucht zoekt bij ultrarechts. Je kunt middenpartijen simpelweg niet meer vertrouwen als het om Brussels aangelegenheden gaat. Het is een optelsom van het structureel negeren van de wens van het volk als het om de macht en de koers van de EU gaat. In mijn omgeving [géén "Tokkies", overwegend academici veelal van linksige origine] bespeur ik groeiende onvrede over de ongebreidelde expansie- en centralisatiezucht en de democratische deficieten van dit bestuurlijke "Rupsje Nooitgenoeg".
("Mijn inschatting is dat slechts een zeer marginaal deel van de Nederlanders dit een warm hart toedraagt.") Helemaal correct. Het draaispil van het neoliberalisme is - iedereen voor zichzelf! Zo wordt elke burger ermee opgevoed. Waarvan acte.
"...dit linkse forum.." Gezien de toon van het merendeel van de reacties hier zo ik dit forum meer als een rechts forum waarop ook nog enkele linkse stemmen klinken willen betitelen.
Haha nu wordt 'ie mooi. Als je geen miljarden weggeeft (onvoorwaardelijk) ben je nationalistisch. We worden gechanteerd waar we bijstaan, want: "een gezond Europa is in ieders voordeel". Ja dan hoef je nooit je economie uit het slop te trekken, want Noord-Europa komt toch wel over de brug.
[Nederland ging meteen in de contramine, net als eerder in de discussie over een nieuwe Europese meerjarenbegroting......Nederland onderschatte daarmee de Europese dynamiek. Dat gebeurde al eerder met Nederland: na de val van de Muur]. Klopt. Het was gênant hoe Lubbers zich bezwaren opwierp tegen de historisch onvermijdelijk geworden hereniging van de beide Duitslanden. (Al lang vóór de val van de muur was ik overigens van mening dat hereniging zou gaan gebeuren, en eigenlijk onvermijdelijk was. Het Duits zijn (geschiedenis, cultuur en taal) zou uiteindelijk zwaarder wegen dan politieke verschillen. De Nederlandse neoliberale kabinetten hechten alleen belang aan eigen commercieel gewin, maar ontberen ten enen male een duidelijke visie, ook op Europa.
Lood om oud ijzer die hele EU is ook Neoliberaal. Of dacht je dat het noodpakket ging om de arme sappelende Italiaan of Spanjaard? Ach welnee het gaat om de investeringen van Noord Europese en Franse banken in de economie van Italië. Als die landen door hun hoeven zakken gaan wij mee omdat het allemaal economisch is vervlochten. Daarom moeten er ook weer strenge austerity eisen verbonden worden aan het zo gulle pakket. Niet overigens dat de Italiaanse banken of multinationals de broekriem moeten aanhalen maar wel die sappelende Italiaan en Spanjaard. Ze zullen de gesel van de markt voelen. Onze Jetten wist het dan ook mooi te verwoorden vanmiddag. Als we geen steun geven dan stort ons afzetgebied in en weet u wel hoeveel we exporteren naar Italië? Kortom, de Nederlander moet die steun gaan ophoesten via natuurlijk bezuinigingen op de openbare sector om onze export te garanderen en de arme Italiaan en Spanjaard moet de broekriem gaan aanhalen om hun import te kunnen handhaven. Wat een feestje. Meneer, dit is een gekkenhuis.
@Zapata; "Onze Jetten wist het dan ook mooi te verwoorden vanmiddag. Als we geen steun geven dan stort ons afzetgebied in en weet u wel hoeveel we exporteren naar Italië?" Stel dat jij een bedrijf hebt wat nog net loopt door de coronacrisis. Een vaste klant belt, zegt dat hij deze maand in zwaar weer zit en vraagt of hij in termijnen mag betalen (wat dus neer komt op geld lenen). Dan is het zakelijk slim om, als de klant daarmee geholpen is daarmee in te stemmen. Niet alleen krijg je jouw geld, alleen wat later maar bij een faillissement ben je het zo goed als kwijt. Maar ook blijft deze klant in de toekomst klant. Veel bedrijven werken daar aan mee. Maar stel dat een klant jou opbelt en zegt dat die problemen heeft. Maar als je hem duizend euro geeft, dan wil hij best voor honderd euro spullen bestellen. Ik ga nog geen eens uitleggen dat dit niet goed is voor je bedrijf. Dan kan je beter de zaak laten klappen en geen goed geld achter slecht geld aan gooien. Geen enkel bedrijf doet daar daarom aan mee. Geld lenen om je afzetmarkt te verhouden, kan werken. Geld geven, zeker niet. Jetten weet ook dat het onzin is om geld te geven om afzetmarkten te behouden. De afzetmarkt voor BS weet Jetten prima te bespelen.
@OlavM "De Nederlandse neoliberale kabinetten hechten alleen belang aan eigen commercieel gewin, maar ontberen ten enen male een duidelijke visie, ook op Europa." Die hebben ze wel, maar bevalt u niet. Zij zien de EU in de eerste plaats als een samenwerkingsverband en niet als een opstapje naar een politieke unie, Brussel moet in dienst staan van de lidstaten. Daarnaast dienen alle landen in de muntunie hun eigen broek ophouden, dat was ook het uitgangspunt bij de introductie van de euro.
@DenFlexwerker. /Stel dat jij een bedrijf hebt wat nog net loopt door de coronacrisis. Een vaste klant belt, zegt dat hij deze maand in zwaar weer zit en vraagt of hij in termijnen mag betalen (wat dus neer komt op geld lenen). Dan is het zakelijk slim om, als de klant daarmee geholpen is daarmee in te stemmen. Niet alleen krijg je jouw geld, alleen wat later maar bij een faillissement ben je het zo goed als kwijt. Maar ook blijft deze klant in de toekomst klant. Veel bedrijven werken daar aan mee./ Allereerst maak je de denkfout door micro economie te verwarren door macro economie. Dit gaat namelijk niet over dat ene bedrijf wat probeert te overleven maar dit gaat over enorme geldstromen die via onoverzichtelijke wegen in een enorm tempo van land naar land verhuizen. Het verschil zit hem hier in: Nu ben jij dat zelfde bedrijf wat in zwaar weer zit en een vaste klant belt dat hij krap zit en daarom niet bij een ander bedrijf dingen kan kopen en dat graag wil. Ga jij die klant geld lenen of "geven" om bij dat andere bedrijf wat misschien wel een concurrent is dingen te kopen? Nee dat ga je niet doen, je zit al in zwaar weer. Maar helaas, dan komt een overheid die jou gaat dwingen om terwijl je het al zwaar hebt toch dat geld uit te gaan lenen of geven aan die klant. Want anders gaat dat andere bedrijf misschien wel failliet. Nu krijg je ook nog geen eens rente over dat geld want die rente is nihil. Je moet maar afwachten of die lening ooit terug komt... ja misschien over 150 jaar (zie Griekenland) en jouw vaste klant heeft vanwege die lening heel wat minder te besteden bij jou. Meneer, het is een gekkenhuis.
@Olav Dat wij misschien naar je mening aan nationaal belang hechten, is -in uw verblindende afkeer van Ruttecs- een geldend argument. Maar Olav, wat denk je nou, dat alle transfer ideeen niet uit nationaal belang worden gedaan? Als Italie, Frankrijk echt stonden voor een Europees belang, dan hadden ze voorheen ook de toen geldende Europese (begrotings) afspraken wel nageleefd, of op z'n minst moeite gedaan. Maar jouw afkeer van de NLse midden-rechtse regeringen is zo groot, dat je maar wat graag meegaat in de mooie praatjes van buiten.
Mijn Italiaanse vrienden zeggen mij dat Nederland geen cent aan hun regering moet geven omdat die het sowieso verkwanselen.
En stel, dat Rutte iets binnenhaalt b,v, strenge voorwaarden en gedeeltelijk een schuld die afgelost moet worden, dan zou Rutte terugkomen een succesje. Laat me niet lachen. Als die landen zich nu niet aan hun verplichtingen houden, zouden ze dit dan nu wel gaan doen? We hebben toch helemaal geen sancties. Allemaal voor de Bühne, Want als er geen geld is, dan is er ook niets te halen. Maaaar Nederland heeft zijn poot stijf kunnen houden. Nou, daar bereik je wat mee. We gaan dadelijk gewoon de boot in. Betalen zal je. Die oostblok landen weten het wel.
Rutte leidt/lijdt dit land al 10 jaar. (naar de afgrond op ieder gebeid) Zijn 'empathie' is nul komma nul. Hij glimlacht en brult al naar gelang het moment. Hij manipuleert, draait, glibbert, en trukeert. Hij offert zijn ministers en zijn coalitiegenoten. Emotiemomenten zijn zijn momentjes om de burger te bereiken met pathetisch gedoe. Deze man is het "staatsmannengedoe" onwaardig. Fout na fout en onkundig tot op het bot. Alles voor de markt en allen als consument/slaaf aan dat consumentisme. Werken tot je er bij neervalt. De EU is de markt en Nederland de BV. En Rutte de bijna totalitair die de macht naar zich toetrekt. En de Tweede kamer als farce van de 'democratie'. Die zich dat overigens laat welgevallen.
De mens is een sociale diersoort. Dat betekent: hij leeft in groepen. Dat is voordelig voor iedereen. Als een hut moet worden gebouwd, staat ie met hulp van 30 man in een dag. Moet je het allemaal alleen doen, dan kost het je meer dan een maand. Er zijn ook asociale diersoorten, die leven NIET in een groep, maar alleen. Iemand is dus niet asociaal als hij weigert te werken voor minder dan een uitkering, hooguit opportunistisch. Maar dat is Mark Rutte ook. Hij doet ook alleen maar wat hem het meeste oplevert. En het algemeen belang, daar heeft ie schijt aan. Conclusie. VVD = ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke. Maar de mens is een sociale diersoort die in groepen leeft. Binnen die groep wordt elk mens geholpen als hij problemen heeft. De asociale partijen in de tweede kamer vinden dat de groep niet voor elk persoon moet zorgen, maar dat elk persoon voor zichzelf moet zorgen. Want anders kost het de rijken te veel centjes. Alle partijen die deze mening zijn toegedaan (en dat zijn er nogal wat) hebben dus een onlogische gedachtengang. Die onlogische gedachtengang wordt veroorzaakt doordat zij zelf persoonlijk met het meeste geld aan de haal gaan. Want dáár was die politieke carriere voor bedoeld. In de randstad wordt het geld verdiend. De regering verdeelt dat geld over de rest van het land. Dat is solidariteit. Als de regering dat niet deed, zouden nog veel meer mensen vanuit het platteland naar de Randstad verhuizen, met alle nadelige gevolgen van dien. Sloppenwijken. Het is dus niet meer dan logisch dat de rijkste landen van Europa de winst die zij maken over de rug van de arme landen, ook weer verdelen. Net zoals de Verenigde Staten van Armoede dat doen. Want dat is toch de bedoeling? De Verenigde Staten van Europa? Maar dat zielig stelletje kruideniers in Den Haag wil alle geld zelf houden. Alles is voor Bassie.
In de Randstad wordt het geld verdiend? Neen het gezegde luidt: In Rotterdam wordt het geld verdiend, in Den Haag wordt het verdeeld en in Amsterdam wordt het uitgegeven.
Hoe had je dat in gedachten? Moeten de bedrijven in Nederland meer vennootschapsbelasting gaan betalen voor Zuid Europa? Moeten we in Nederland iets meer uitbundig doen met linkse hobies zodat we Zuid Europa kunnen helpen? Of verder blijven bezuiningen op verpleeghuizen en zorg?
Volgens mij is het een zeer hardnekkig misverstand dat in de Randstad al het geld wordt verdiend. In de provincie Noord-Brabant (denk aan cluster bij Eindhoven), Arnhem-Nijmegen of Zwolle wordt net zo goed geld verdiend. De Amsterdamse regio zou bijvoorbeeld ook niets zijn zonder het 'achterland', want de vele Nederlandse filialen ('XYZ Nederland BV') van buitenlandse bedrijven die er bijvoorbeeld zijn gevestigd, bedienen het hele land, niet alleen Amsterdam of de Randstad. En de Haagse regio kenmerkt zich juist door de zeer vele overheidsinstellingen en ambtenaren, die worden betaald met belastinggeld, ook opgebracht door belastingbetalers in Deventer, Terneuzen en Venlo.
@Martin007: Hoe had je dat in gedachten? Moet zijn: Moeten de bedrijven in Nederland meer vennootschapsbelasting gaan betalen voor Zuid Europa? Moeten we in Nederland iets minder uitbundig doen met linkse hobies zodat we Zuid Europa kunnen helpen? Of verder blijven bezuiningen op verpleeghuizen en zorg?
Lees net dat Rutte noodleningen wil omzetten in giften. In ruil voor hervormingen https://www.nu.nl/coronavirus/6064381/rutte-bij-eu-top-toch-bereid-noodleningen-om-te-zetten-in-giften.html#coral_talk_wrapper
Nederland heeft groot gelijk. Aleen geld via lening en met voorwaarden. Zuid europese landen zullen zelf ook qua bezuinigen flink aan de bak moeten. Liever het geld zelf binnen Nederland zelf besteden, daar heeft de burger wat aan. Niet om het via eurobonds over de balk te smijten.
Wat iedereen vergeet: het gaat hier om een principiële kwestie waar de kiezer in gekend moet worden. Of je nu voor of tegen bent, de kiezer heeft op geen enkele wijze mandaat verstrekt om een transferunie op te zetten. Heeft dus niks met politiek momentum te maken. Het gaat er om of je de democratie respecteert. En als het dan allemaal zo logisch en goed is, dan kan je het dus met vertrouwen aan de kiezer vragen, tenzij...... Ik neem aan dat den haag (en Brussel) wel geleerd heeft van de div referenda inzake brussel. Het gebrek aan draagvlak blijft ze tot op heden achtervolgen.
En ik maar denken dat kolonisatie en slavernij ons land rijk hebben gemaakt. Maar even zonder gekheid. Nederland was al rijk voordat er een EU was. Met name te danken aan onze gasvoorraad.
De EU heeft Nederland rijk gemaakt en welvaart gebracht. Zonder de EU waren we nu nergens geweest, veel minder export gehad een veel lager BNP gehad en waarschijnlijk nu met een zeer zwakke gulden gezeten. Veel mensen willen het voordeel dat Nederland bij de EU heeft om een of andere reden niet zien. Hoewel duizenden economen dit onweerlegbaar bewezen hebben. Misschien zijn deze mensen te dom om het te begrijpen of willen ze niet solidair zijn met anderen en samen met anderen sterk worden, nee ze willen lekker alleen blijven en geisoleerd van anderen. Rutte lijkt hier helaas in mee te gaan alhoewel ik goede hoop heb dat hij overstag zal gaan, Rutte ziet namelijk (in tegenstelling tot vele Nederlanders) wel het voordeel van de EU en wel het gigantische belang van de EU voor Nederland.
Die welvaart was er met een EEG ook gekomen. Er verandert niets aan de interne markt als we nog meer centjes aan Brussel gaan overmaken. Een land als Canada krijgt zelfs nota bene gratis toegang tot deze markt.
sorry maar frankrijk, spanje en italie zijn dit schuld. Als sinds de oprichting voldoen zij niet aan de criteria m.b.t de begroting. Keer op keer op keer, negeren ze alle regels, en nu zijn wij krenten en star?? Advies voor het kabinet. trek de staatsschuld op naar 130% verdeel dit onder de burger. Valt bij ons ook niets meer te halen.
Leontrosky - wat een onzin , zonder de EU hadden we nu nog in de EEG gezeten wat D Lefty ook aanhaalt .
https://www.groene.nl/artikel/eigenbelang (maar het zal al die verketteraars van de zuidelijke eu-landen wel ver boven de pet gaan, want gekanker is veel gemakkelijker).
Leon - ik meld mij aan als dom. Alle welvaartsvoordelen hadden/hebben we met de EEG ook bereikt zonder met 27 o, nee 26 landen, de kleinste gemene veelvoud te delen. Ik denk dat er evenveel economen jouw verhaal zullen ontkennen.
@Deplorable Lefty 14 juli 2020 at 15:13 !!Die welvaart was er met een EEG ook gekomen!! Die welvaart was er al met de EEG.,
@ LaBou: Zo is dat. Auteur: Dirk Bezemer, hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Saillante citaten uit deze column: -"Het Nederlandse handelsoverschot is sindsdien gestegen van 6,6 procent van het bbp tot 10,7 procent – dat is tientallen miljarden euro’s, ieder jaar weer. Alleen al aan de export naar Italië verdienen we 13,3 miljard euro per jaar, berekende het CBS – meer dan bijvoorbeeld ons hele defensiebudget van elf miljard in 2019." -"Nederland en Duitsland hebben groot handelsvoordeel bij de euro gehad." -"We helpen onszelf, als handelsoverschotland, door de tekortlanden bij te staan in de coronaramp." -"Er zijn twee mogelijkheden: ofwel Rutte en Hoekstra snappen dit allemaal en verzetten zich tegen het plan van de Commissie om binnenslands de rechtse, onwetende kiezer aan te spreken. Ze moeten zich dan diep gaan schamen. Ofwel ze snappen het niet. Ze moeten zich dan opnieuw diep gaan schamen."
@OlavM "Alleen al aan de export naar Italië verdienen we 13,3 miljard euro per jaar," Dat is volgens mij de totale bruto waarde aan exportgoederen, geen winst. Dat is slechts een fractie van dit bedrag.
Aanvulling: Dat "verdienen" is geen goede omschrijving. Zorgt natuurlijk wel voor werkgelegenheid en bijdragen aan de "schatkist" door belastingen.
OlavM. Klopt helemaal. Maar men ziet toch een belangrijk aspect over het hoofd. We gingen polderen en zo loonmatiging toepassen waardoor wij de concurrentie met voorsprong konden beginnen. Dat voordeel heeft de arbeider betaalt. Maar nu moet het zuiden geholpen worden en raad eens wie dat mag betalen, juist de arbeider die loonmatiging heeft ondergaan. De Nederlandse arbeider betaalt 2x het gelag. Bovendien zegt Zapata in een reactie nog iets belangrijks. Deutsche bank zit in moeilijkheden en veel met zijn financien in Italiaanse banken ( ook Franse banken overigens ). We gaan weer banken redden. Heeft de draai van Duitsland soms iets te maken met dit feitje ?
@Leontrotsky: "De EU heeft Nederland rijk gemaakt en welvaart gebracht." Ik weet dat alle kwaliteitsmedia dit beweren (en vooral hoger opgeleiden praten dit na), maar dan mag u uitleggen waarom niet elk land automatisch rijk wordt van de wereldhandel. Want het gaat om het concurrerend vermogen (van Nederland). Een bokswedstrijd win je ook niet automatisch door alleen maar mee te doen.
@Zapata @Rode druppel Zeer goed gezien! De Nederlandse arbeider zal echter 4x het gelag betalen en niet 2x. 1) decennia lang loonmatiging, met de valse belofte: na het zuur komt het zoet. 2) Euro in plaats van sterke gulden, waardoor alles duurder werd, kijk naar de pomp (brandstofprijzen worden niet altijd meegenomen in de inflatie ! ) 3) omdat het Nederlands bedrijfsleven Zuid Europa heeft kapot geconcurreerd met de NL loonmatiging en de Euro-truuk mag je 3x raden wie mag gaan betalen voor het herstelfonds van Zuid Europa.... (de bedrijven of zal er verder bezuinigd worden?) 4) door de Euro met de lage rente voor Zuid Europa wordt LBNL ook de pensioenen uitgehold. De bovenste helft van Nederland kan dit ontlopen door met de lage rente te investeren in villa's en studentenhuizen voor zoonlief en dochterlief, de onderste helft van Nederland moet aanhoren van Wouter Koolmees, (maar het had elke voormalige sociale partij kunnen zijn!), dat de pensioenwaardes niet gegarandeerd zijn.
We staan op een kantelpunt als het om de positie van de EU gaat, en dat heeft Rutte gelukkig dondergoed in de smiezen. Macron heeft Merkel om gekregen om stappen te zetten richting een transferunie, dit brengt een onwenselijke "politieke unie" met rasse schreden dichterbij. Macron wil de "verstandige vier" laten opdraaien voor de kosten van al het achterstallige onderhoud, in casu ingrijpende hervormingen. Zijn belangrijkste troef is "Rassemblement National", trekken Duitsland c.s. niet de beurs dan komen de nationalisten aan de macht. Ironisch trouwens dat Delors begint over nationalisme, Fransen zijn het meest chauvinistische en nationalistische volkje binnen de unie. Al moeten we de Polen ook niet uitvlakken. Zou er daarom zoveel geld in het steunfonds voor de Polen worden geoormerkt? Ziet u het grotere plaatje?
Deplorable Lefty: Fransen zijn het meest chauvinistische en nationalistische volkje binnen de Uni. Fransen zijn zeeeer bekwaam in het onderhandelen. Heel bekend is Charles - Maurice de Talleyrand-Perigord (de kreupele zeer voorname Fransman en "diplomaat" ) werd door Napoleon omschreven als "een stuk stront in een zijden kous"(of iets netter: een hoopje vuil in een zijden kous). Hij wist van alles voor Frankrijk te bereiken.
Eerst in Italië even de superrijke belastingontduikers en vermogenden aanpakken, daarna de maffia onteigenen, vervolgens de immense goudvoorraad liquide maken, de belastinginning op orde brengen en het zwartgeldcircuit aanpakken. En daarmee de staatschuld wegpoetsen naar een overschot.
volgens mij gaat iedereen evenredig naar vermogen meedoen aan het fonds. De bewering "de “verstandige vier” laten opdraaien voor de kosten van al het achterstallige onderhoud" is onjuist en tendentieus.
@ Cave Canem: [En daarmee de staatschuld wegpoetsen naar een overschot.] Dat gaat niet. Twee dingen moeten uit elkaar worden gehaald. Een (jaarlijkse) begroting kan een overschot opleveren, en dat kan (gedeeltelijk) worden aangewend om de staatsschuld te verlagen. Dat heeft Nederlad een aantal jaren gedaan, mede door middel van afbraak van diverse sociale voorzieningen. De staatsschuld kan dus weliswaar worden teruggedrongen (norm van "Maastricht": maximaal 60 % van het Bruto Binnenlands Product) -door bezuinigignen dan wel belastingverhogingen, wat politiek wordt bepaald-, maar reduceren tot 0 (laat staan een "overschot") is ondenkbaar, omdat de overheid voor onvermijdelijk grote projecten die enorm grote investeringen vergen altijd geld zal moeten lenen.
@ oxtan oxtan Welke landen naast Duitsland en "de "verstandige 4", volgens mij horen Finland en de Baltische Staten hier eigenlijk ook bij, zijn volgens u netto-vullers van deze geldpot?
@Deplorable Lefty, de vullers van de pot zijn alle lidstaten. Dat u niet weet/begrijpt hoe de begroting van de EU werkt, betekent niet dat het niet klopt.
Nederland voelt misschien wel juist heel goed hoe sommige landen in Europa gebruik maken van de 'kracht' (of zwakte) van het moment om allerlei lang gewenste stokpaardjes erdoor te drukken zoals Eurobonds, gezamenlijke schulden, los van Corona...… Dat heet gebruik (mis-) maken van de emotie vh moment....
En denk je dat de situatie anders is over 5 jaar? Of kunnen we dan weer bijspringen?
zegt de Leidse hoogleraar Europese Unie Luuk van Middelaar.. hoogleraar Europese Unie. Ik verzin het niet.
Want een hoogleraar anorganische chemie zou het beter weten? Fijn toch, iemand die zich verdiept heeft in het verschijnsel Europese Unie?
Het laat het opportunisme van Nederland zien, dat nergens aan gelooft behalve aan de waarde van geld en het eigen belang. Al het andere zoals solidariteit, politieke overtuiging is versiering. Iets dat je gebruikt alleen als het je uit komt. Het is Rutte en Nederland ten voeten uit, je nergens aan verplichten als het je geld kost. Het is een mentaliteit, geen overtuiging. Het is een karakterfout, geen misstap.
Heeft het niet uw voorkeur om die tientallen miljarden te besteden aan zaken als een substantiële salarisverhoging van het zorgpersoneel, bouwen van sociale huurwoningen en verbeteren van de zorg en inkomenspositie van ouderen? Nu gaan we daar Franse hervormingen en mediterrane basisinkomens en vakantievouchers mee financieren.
!!Het is Rutte en Nederland ten voeten uit, je nergens aan verplichten als het je geld kost.!! Om jarenlang wanbeleid van bep.landen te repareren met geldinjecties....Nou, daar zou ik ook voor passen
italie verkoopt zijn goud maar. Top 3 meeste goudreserves van de wereld. 25% van de economie is zwart. Frankrijk krijgt het niet eens voor elkaar om in de ambtenaren en pensionen te snijden. liggen daar met 55 lekker aan de riveria. Spanje is erg hier moet een economisch herstel plan voor komen. de euro is te hoog gegrepen voor deze landen twee munten systeem zou misschien helpen.
MartinvanderLinde, "Het is Rutte en Nederland ten voeten uit, je nergens aan verplichten als het je geld kost. Het is een mentaliteit, geen overtuiging. Het is een karakterfout, geen misstap." Een bijzondere inkijk in je beweegredenen, beste Martin. Als ik je mening verwissel om het iets dichter bij de realiteit van vandaag (en komend weekend) te brengen: 'Het is Italie, Spanje en Portugal ten voeten uit, je nergens aan hoeven verplichten als het je geld krijgt. Het is een mentaliteit, geen overtuiging. Het is een karakterfout, geen misstap '. Wat zou je standpunt dan zijn, beste Martin?
Nederlandse particulieren hebben een veel hogere schuld dan burgers in andere EU-landen, zoals Italië. Zie de Correspondent: https://decorrespondent.nl/2421/factcheck-nederland-heeft-evenveel-schulden-als-italie/267616436967-a21b7130 Dus als solidariteit belangrijk is, dan moeten er ook gelden van Italiaanse (etc) burgers naar Nederlandse.
Als ik dit allemaal lees, word ik toch maar geen lid van de AfD. Mij veel te druk.
Waar is dan die solidariteit als wij ons wel aan begrotingsdiscipline houden en anderen niet. Je spreekt met zijn allen af dat je zuinig aan doet zodat je een buffertje hebt als het nodig. Daar hou je je vervolgens niet aan. En als de nood aan de man is en je je buffertje dat je niet hebt opgebouwd nodig hebt ga je dat eisen bij degene die zich wel aan de regels hebben gehouden en wel een buffertje hebben. Ik zou zo graag voor Europa en Europese samenwerking zijn, maar de enige nationalisten zijn degenen die de regels aan hun laars hebben gelapt en nu ze daarvoor op de blaren moeten zitten om solidariteit lopen te roepen.
De transferunie is de beste manier om de EU kapot te maken. Je kan het mensen niet uitleggen dat zij moeten gaan betalen voor slecht beleid (geen buffer opbouwen) en het niet nakomen van afspraken (stabiliteitspact). Dat Europa heeft geen toekomst. Een Nederlands veto is dus de blessing in disguise, die de EU nodig heeft. Ook het versleten valse dilemma die hier genoemd wordt, gaat het niet doen. Het alternatief voor de EU is geen nieuwe tweede wereldoorlog. Zonder EU slaan we elkaar niet meer de hersens in, dat hebben we in ww2 al afgeleerd. Met dat argument, overtuig je nauwelijks mensen meer.
Wat een onzin verkondigt u hier. Italië en Spanje hebben juist alles gedaan om hun begrotingen en uitgaven op orde te krijgen en dat weet u ook donders goed. Corona kwam (of is corona de schuld volgens u van Italië en Spanje?) en gooide roet in het eten van deze landen en dat geheel buiten hun schuld. Het is de plicht van Nederland om te helpen met alles wat we hebben (en misschien zelfs met meer dan we hebben) op deze wijze kunnen we een sterke EU bouwen waarin eensgezindheid en solidariteit een lichtend voorbeeld voor de wereld zullen zijn.
@ leontrotski Bent u bekend met het fenomeen van een "parallelle werkelijkheid"?
'Italië en Spanje hebben juist alles gedaan om hun begrotingen en uitgaven op orde te krijgen en dat weet u ook donders goed. Corona kwam (of is corona de schuld volgens u van Italië en Spanje?) en gooide roet in het eten van deze landen en dat geheel buiten hun schuld.' Beide landen hebben enorme zwarte economieën, daarom komen nu heel veel Italiaanse en Spaanse burgers in de problemen met geld. Want wie zwart werkt krijgt natuurlijk geen WW.
@Leontrotsky: voor dit half jaartje corona, waren er jaren hoogconjunctuur. Toen had men die buffer prima kunnen opbouwen. Wij hebben toen juist de vinger op de knip gehouden. Het is juist onze plicht om te veto'en. Een EU die wanbeleid gaat belonen, gaat over de kop en is ten dode opgeschreven. Dat wordt inderdaad een lichtend voorbeeld... van hoe het niet moet.
@Trotsky "{Wat een onzin verkondigt u hier. Italië en Spanje hebben juist alles gedaan om hun begrotingen en uitgaven op orde te krijgen en dat weet u ook donders goed. " Spanje heeft wel een beetje gedaan, alhoewel niet veel meer dan het broodnodige. Italie heeft totaal helemaal niets gedaan, sterker, ze gooiden de EU het land uit toen die suggereerde dat ze financieel orde op zake moesten stellen. De Italianen bepaalden wel zelf of dat ze zich verder in de schuld zouden steken om leuke cadeautjes uit te delen aan hun kiezers.
Er is geen stabiliteitspact. Wél een "Stabiliteits- en Groeipact" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stabiliteits-_en_Groeipact). De meeste mensen hier vergeten dat tweede gedeelte van het pact, want daar zit de kern van het probleem.
@ Leontrotsky Wellicht nog even de feiten checken: van de 20 miljoen werkenden in Spanje is 3,8 miljoen ambtenaar (die kunnen niet ontslagen worden); van de net afgestudeerde academici wil 70+% het liefst ambtenaar worden, want dan hoeven ze niet te werken; er zijn dorpen van 100 inwoners met complete eigen gemeenteraad, politie, brandweer etc.; in totaal heeft Spanje 5000 gemeentes bij 42 miljoen inwoners; tot aan de Koning aan toe (laatst gepakt op 78 miljoen giften) is het hele machts-syteem gebouwd op corruptie, waardoor er bij zowat elke stad groter dan 100.000 inwoners een eigen vliegveld is, meestal zonder gebruikers, vóór de crisis was de staatsschuld al boven de 100% van het BBP, etc. etc. En daar moeten we nu 74 miljard (!) aan doneren? Sorry, knettergek.
Wellicht heeft Conte wel beloofd om te hervormen met Italië, nadat daar vanzelfsprekend een warm gevoel is ontstaan door de Noord-Europese contributies. Probleem is echter dat Conte daar niet meer zit over een paar jaar, de kans op populistische winnaars bij de volgende Italiaanse verkiezingen is namelijk zeer groot. Wat maar weer eens uitwijst dat je de Italiaanse overheid en burger beter het effect van het mismanagement kan laten voelen, opdat ze zelf eens de noodzaak van hervormingen inzien. Ook in Griekenland is het hierdoor het loze beloftes makende Syriza door de stemmers vervangen door een realistische middenpartij.
@JasDon: iedere regering in de EU, zette zijn handtekening onder het stabiliteitspact. Dat pact was gemaakt om te hoge staatsschulden te voorkomen. Maar dat pact is een papieren tijger. Verwacht dat andere beloftes hetzelfde lot zullen ondergaan.
@Jasdon Opmerkelijk toch steeds hoe links NL zich opwerpt om vooral te 'investeren' in het overdragen van belastinggeld naar Z-Europa, zonder enige (!) voorwaarde of mate van terugbetaling. En straks wel weer huilen dat de burger er financieel door al die lasten niet op vooruit gaat, lees: koopkracht daalt met x-%…. Voor wie zijn ze eigenlijk, of geloven ze echt in gratis geld tbv De Internationale……. ?
JasDon, "Wellicht heeft Conte wel beloofd om te hervormen met Italië, nadat daar vanzelfsprekend een warm gevoel is ontstaan door de Noord-Europese contributies." Het is mij niet duidelijk of dit wensdenken is of dat je het sarcastisch bedoelt. De realiteit heeft de discussie in ieder geval ingehaald, het debat in de TK is net klaar. Rutte is meer dan duidelijk geweest wat de insteek is van Conte/Italie (en ook Spanje en Portugal). De leningen zijn van tafel, die willen deze landen niet meer. Het draait alleen nog om giften (subsidies). En deze moeten ( ja, moeten) dan ook nog zonder voorwaarden verstrekt worden. Het warme gevoel waar je het over hebt is een echte maffa-deal geworden: Conte made an offer Rutte cannot refuse.
Vroeger vochten Frankrijk en Duitsland om de macht in Europa. Dat leverde 3 oorlogen op in 75 jaar. Nu delen Frankrijk en Duitsland al weer 75 jaar de macht. Okay, voor ons in de kleine landjes is dat een voordeel. Maar daarom hoeven we toch niet ieder dictaat te slikken welke voortkomt uit de as Berlijn-Parijs met Brussel als uitvoerende macht? Anders kunnen we ons beter aan melden als 17e bundesländer. Dan hebben we nog wat in te brengen.
Het is denk ik altijd goed om kritisch te zijn. Een zwart-wit beeld van nationalisme = slecht, EU = goed is veel te simpel. Democratieën werken bijvoorbeeld bijna altijd beter in kleine gebieden dan in grote gebieden. Ik begrijp zeker dat iemand die de tweede wereldoorlog heeft meegemaakt daar zijn/haar beeldvorming uit haalt. Zelf zie ik weinig slechts of gevaarlijk in een klein beetje nationalisme. Ik zie bijvoorbeeld meer gevaar in imperialisme en de EU komt nog wel eens over als een 'empire' dat alleen maar uit is op macht en dominantie. Altijd als er een crisis is dan probeert men in de EU dingen er doorheen te halen die op normale momenten nooit geaccepteerd zouden worden. Dit is een sluwe, valse en tevens ondemocratische tactiek. Het is niet rechtvaardig dat de lichtgetroffen Oost-Europese landen de grootste ontvangers zijn in het voorstel. Het is ook niet rechtvaardig dat Nederland per capita ongeveer het dubbele netto zou afdragen in dit voorstel als de Fransen. Nederlanders zijn misschien iets rijker dan Fransen, echter zeer zeker niet met een factor 2x. Frankrijk weet altijd heel erg goed te zorgen voor Frankrijk. Ze worden hierin gesteund door Merkel die een soort onduits beleid voert. De EU was bedoelt als middel voor Europese landen om samen te werken. Het is echter helaas een middel geworden waarmee Frankrijk en Duitsland de rest domineren. Dit is nog meer versneld nadat de Engelse 'dwarsliggers' vertrokken. Netto betalers zijn in de minderheid. De facto hebben landjes als Nederland, Denemarken, Zweden, Finland en Oostenrijk niks te zeggen. Gezien zijn verleden kan ik het voorstellen dat Delors nationalisme als bacil ziet. Zou hij het echter ook kunnen begrijpen dat ik het Frans-Duitse imperialisme als virus beschouw.
@Recht Idd eens kijken of Frankrijk ook de huidige positie in zou nemen als ze NL zouden zijn: Frankrijk denkt Europees = Frankrijk, en zo zetten ze Duitsland ook onder druk, altijd het WO2 trauma in Du bespelend… Zo doorzichtig.
Of Nederland voelt juist heel goed aan dat een paar belabberde overheden proberen om over de rug van de slachtoffers van deze ziekte hun eigen falen door de Noordelijke landen op te laten lossen. Het komt sommige overheden blijkbaar wel goed uit deze crisis. En het is ook frapant dat de driecteur van de Italiaanse bank 2 weken terug zelf verklaarde dat Italianen een heel rijk volk zijn, maar dat dit geld bij de Italiaanse particulieren zelf op de bank staat. Laat ze daar eerst maar eens een belasting op prive vermogen introduceren, het land staat in de top 10 van landen ter werled met het meest aantal miljonairs per hoofd van de bevolking. En zo zijn er nog tal van belastingvoordelen in Italie voor de allerrijksten. De Zuiderlijke landen gooien het nu op propaganda dat Nederland een belastingparadijs is voor brievenbus firma's en ik merk dat dit er als zoete koek in gaat bij veel populistische linkse media in Nedelrand, maar ik hoor niets, maar dan ook niets over dat in de Zuiderlijke landen naar verhouding heel veel stinkend rijke mensen wonen die nog niet de helft aan belasting afdragen aan de staat als wat in Nederland wordt opgehoest door de 10% rijkste Nedelranders. (en helaas behoor ik niet tot die groep) Zo lang Italie, Spanje, Frankrijk, en Griekenland maar blijven volharden in hun rijken te beschermen voor belastingafdracht zullen die landen nooit en te nimmer een sluitende begroting rond krijgen. En dan zouden de Nederlanders de vrekken zijn!!!! Kom op socialisten, kijk eens verder dan neus lang is en dan zie je wat de werkelijke misstanden zijn in Zuid-Europa en dat via propaganda nu weer van weggekeken wordt.
@ Rick Hofland: [De Zuiderlijke landen gooien het nu op propaganda dat Nederland een belastingparadijs is voor brievenbus firma’s en ik merk dat dit er als zoete koek in gaat bij veel populistische linkse media in Nedelrand.....] O, en waaruit verklaar je anders de enorme popularitei van Nederland bij buitenlandse brievenbusfirma's? Omdat dat nadelig voor hem is? Zie b.v.: https://nos.nl/artikel/2277661-nederland-is-een-belastingparadijs.html Citaat: "Nederland is een belastingparadijs. Dat heeft het Europees Parlement bevestigd door in te stemmen met een resolutie met die boodschap van PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Het is voor het eerst dat het parlement een EU-land als belastingparadijs aanmerkt."
Herstel tweede blokje: O, en waaruit verklaar je anders de enorme populariteit van Nederland bij buitenlandse brievenbusfirma’s? Omdat dat nadelig voor hen is?
Nederland heeft ook oog voorde wereld buiten Europa. Als (vroegere) zeevarende natie is het meer naar buiten gericht dan bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. Gezien onze geografische ligging blijft het VK zeer belangrijk voor ons, binnen of buiten de EU. En goede betrekkingen met de VS zijn ook van cruciaal belang. Nederland denkt meer Transatlantisch en kan daardoor als schakel dienen tussen het VK aan de ene kant en Duitsland en Frankrijk aan de andere kant. Het is goed dat Nederland als "grootste van de kleine landen" deze organiseert zodat ze een tegenwicht kunnen bieden tegen (te) machtige landen als Duitsland en Frankrijk. De euro in de huidige vorm was geen goede keuze omdat het landen met zeer verschillende financiële systemen en economische modellen in een keurslijf perst. De Zuidelijke landen zijn nu eenmaal economisch minder sterk dan de Noordelijke. Vroeger losten ze dat op door van tijd tot tijd hun munt te devalueren, maar dat kan nu niet meer. De oplossing is eigen munten voor Noord en Zuid, die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen binnen een zekere bandbreedte. De samenwerking kan gewoon blijven bestaan, net als met landen als Zweden, Polen en Denemarken.
“Toen besloten bondskanselier Helmut Kohl, president François Mitterrand en Jacques Delors een gezamenlijke munt op te richten’’. Zo zat het niet: Mitterrand wilde alleen toestemmen in de Duitse hereniging als Duitsland (Kohl) de Duitse Mark zou opgeven. Dit om als wisselgeld de Duitse dominantie in de financiele wereld te breken. Zonder Franse steun zou de Duitse hereniging er niet komen en Kohl ging door de knieen. Tegen beter weten in, want Duitsland wist best dat Europa niet rijp was voor een gemeenschappelijke munt, maar het was zijn beste kans om als groot staatsman de herinnering in te gaan. (Ten onrechte, want Kohl was bij vrijwel elke stap in de ‘’Wende’’ opvallend afwezig.) Het gevolg was een snel opgetuigde en slecht doordachte Euro, waar de perikelen van deze week een gevolg zijn.
Zodra er in landen als Frankrijk een gelijke belastingmoraal, werkdruk, werktijden en pensioenregeling hanteren als de noordelijke EU-landen kunnen we beginnen met praten. In de tussentijd heb ik weinig behoefte om de relatief rijke burgers van de zuidelijke landen te financieren omdat ze zelf niet aan hun publieke schulden willen werken.
@JasDon, kunt u precies, met data en bronvermelding, opgeven wat u precies bedoelt? Want anders is dit natuurlijk gezwets in de ruimte van uw kant. Dat zou zeer spijtig zijn, dat we zouden moeten constateren dat u lult.
Naar mijn mening is de EU een Duits-Frans feestje zo blijkt maar weer. Macron en Merkel die het voor de EC gaan bepalen wat er moet gebeuren. Het lukte Napoleon niet. Het lukte Hitler niet. Maar samen gaat het ze wellicht wel lukken. Lekker de baas spelen over heel Europa.
Ik denk dat de volgende stappen heel belangrijk zijn te nemen, willen we uit de problemen komen. -De pensioenleeftijd moet omlaag naar 55. -Belastingen moeten omlaag. - 's middags alle bedrijvigheid stoppen. -Politie moet je mee kunnen onderhandelen. Boete met bon of een kleiner bedrag in het handje. -Politici moeten omkoopbaar(der) worden. Dan kunnen wij ook gewoon net als het grootste deel van de EU ons handje ophouden en voldoen wij ook aan de standaard.
@Fredje, kunt u mij laten zien waar deze data onderbouwd wordt? Ik ben zeker benieuwd naar de bronvermeldingen. Dit klinkt fantastisch, waar is het precies?
@Oxtan oxtan, toch wel vreemd bij sommige mensen. Als ik cijfers wil weten, dan check ik altijd even google en zoek naar betrouwbare bronnen voordat ik anderen laat zien hoe dom ik ben door alles maar op een presenteerblaadje te gepresenteerd dient te worden. Vooral als de vraag duidelijk maakt dat zo iemand descennia onder een steen heeft liggen slapen.
@Fredje, toch wel vreemd date mensen verwachten dat beschuldigingen onderbouwd moeten worden. Heel raar is dat, zouden ze ook in rechtbanken niet moeten doen, zonde van de tijd. Dat is uiteraard sarcastisch bedoeld, maar ik was juist benieuwd naar uw 'betrouwbare bronnen", en of die hetzelfde verhaal vertellen als wat u doet.
"Het moment voelen" is een eufemisme om tientallen tot honderden miljarden over te maken, Uiteraard omdat de EU een debat op inhoud NOOIT zal winnen. [noodhulp bieden is wat anders dan een blanco cheque of iemand hypotheek overnemen] Plus intimiderend taalgebruik zoals bacterie of bacil door officials (anders dan krakers etc.). Ik was nooit voor de Nexit maar observeer en vraag me af of het goed is om met landen en politici van dit soort slag door te gaan.
Het gaat niet zo zeer om het moment als om de lange termijn van Calvinistisch denken., dat zo haaks staat op .doe wel en zie niet om. uit de Bijbel. Je zou zeggen, kijkend naar Nederland als ongelovig land dat opvattingen voortkomend uit de hervormer Calvijn ( en een beetje uit Luther, die niet geheel vrij was van anti-semitisme) wel minder pregnant zouden zijn. Niets is minder waar. Help je zelf, zo helpe u de Heer is nog alom aanwezig. Als haast iedereen gewassen is in dat sop, wie kan dan Mark Rutte of Hoekstra kwalijk nemen dat ze in dezelfde tobbe zitten? Mark Rutte zit daar immers niet permanent. Hij droogt zich af, met zo'n grote ruwe handdoek, kamt zijn kuif en gaat weer er tegenaan. En dat allemaal voor een beperkt bedrag top kwaliteit. Ik snap daar dus niks van, hoe dat allemaal maar kan. Wat een land, wat een land..... Terzijde, in de EU hanteert men het harmoniemodel van overleg en compromis. Begonnen met hoog in te zetten doe je dan een concessie en daarna komt de blijdschap en de troost. Je zult dat ook in Polen zien. Polen hangt van vrees aan elkaar, ze vrezen de BRD al net zo als Rusland. Dus nu de verkiezingen vrijwel onbeslist zijn geëindigd komt er nog een vrees bij, die van een verdeeld Polen.En dat levert zeker en vast matiging op. Nog is Polen niet verloren.
En stel, dat Rutte iets binnenhaalt b,v, strenge voorwaarden en gedeeltelijk een schuld die afgelost moet worden, dan zou Rutte terugkomen een succesje. Laat me niet lachen. Als die landen zich nu niet aan hun verplichtingen houden, zouden ze dit dan nu wel gaan doen? We hebben toch helemaal geen sancties. Allemaal voor de Bühne, Want als er geen geld is, dan is er ook niets te halen. Maaaar Nederland heeft zijn poot stijf kunnen houden. Nou, daar bereik je wat mee. We gaan dadelijk gewoon de boot in. Betalen zal je. Die oostblok landen weten het wel.
Den Haag is tegen schenkingen. Het is alleen bereid leningen te geven en onder strenge voorwaarden. Lijkt me verstandig, een land als Italië heeft helemaal geen gratis geld nodig.
Geld zat in Italië, alleen zit een groot gedeelte zwarte economie.
Als iedereen nou ook eens tegen schenken zou zijn, zoals jij, Hans.Wat zou het dan rustig zijn bij de voedselbank. En wat zou het ontspannen toegaan zijn aan de bar tijdens het Happy Hour.
@Bouwman 14 juli 2020 at 13:26 Wat een rare opmerking geachte Bouwman, verklaar u nader? Er is wel een verschil tussen een schenking doen als b.v. voor ontwikkelingswerk of een goed doel. Maar het principe daarvan is dat je geld of goederen doneert aan een persoon of land waar het beduidend slechter gaat. In het geval van Italië is dat niet het geval. Zoiets als een op straat levende zwerver geld doneert aan laten we zeggen iemand van de top 100 rijksten van ons land. Natuurlijk ik chargeer, maar dat is waar ik het over heb. De Nederlandse belastingbetaler moet geld schenken aan een land wat het financieel beslist niet slechter heeft er enkel een rotzooitje van heeft gemaakt..
Hypocrisie is een Frans woord en wanneer er één hypocriet is, dan is het wel de Fransman Jacques Delors Frankrijk ziet Europa als een wingewest voor Frankrijk. De voortgang na de verloren veldslag van Waterloo. Frankrijk is bezig om heel Europa leeg te roven en via de door Fransen overheerste Europese Commissie onder Frans bestuur te brengen. Bijna alle poppetjes in de Europese Commissie, ECB of Europese Raad zijn Frans of vazallen van Parijs (Von der Leyen, Michel). Alles moet zoveel mogelijk worden gecentraliseerd in Frankrijk of vanuit Frankrijk geregeld worden. Het is niet alleen de KLM. ook Elektrabel, GDF, etc. worden vanuit Parijs bestuurd. Het Herstelfonds is alleen maar om Nederland en Duitsland te knechten.
Door de Fransen overheerste EC? Werkelijk? Frankrijk heeft, net als elk ander EU land, maar 1 lid in de EC.
Ik ben het overigens wel met uw sentiment eens. Nederland wordt mijns inziens gezien als melkkoe. Gelukkug hebben we nog wat inspraak. Daar hebben ze in Brussel spijt van denk ik.
Weet je het zeker? De hele wetgeving komt hier uit Frankrijk, net als het éclair. Zelfs je naam komt uit Frankrijk, want dat moest ooit van Parijs. Zeg nou meteen dat je de pest hebt aan die arrogante Fransen en meer houdt van je eigen erf, met een schutting erom en de hond die er losloopt. Zeg gewoon maar, ik ben een nationalist. Net als de helft van Polen dat helemaal niet erg vindt. Nationalisme loont, wordt uitbetaald,, gekocht in de vorm van kindergeld of in vergunningen je egen rechter te benoemen. . Hier hebben we vrijheid, gelijkheid, broederschap overgenomen uit Frankrijk. Hoewel het met de broederschap erg tegenvalt, wordt er aan de twee andere principes hard gewerkt. Daar merk je vaak weinig van, maar pas maar op. Het is net als je vriendin die er de brui aangeeft. Pas als ze weg is merk je hoe geweldig ze was.
@Bouwman 'Zeg nou meteen dat je de pest hebt aan die arrogante Fransen en meer houdt van je eigen erf, met een schutting erom en de hond die er losloopt. Zeg gewoon maar, ik ben een nationalist.' Is dit een argument?
Beste bouwman. Mocht u het in uw reaktie tegen mij hebben, ik heb de pest hebt aan die arrogante Fransen en meer houdt van m'n eigen erf, met een schutting erom. Ik ben in een Frans woord een patriot. ????
Ik heb inderdaad een pesthekel aan die arrogante Fransen en ook aan de nog arrogantere Walen. In de gemeente waar ik woon is meer dan 34% van Franse origine. En dat is te merken. Ze gedragen zich alsof ze Belgie alweer gekonoliseerd hebben.
“Europa hoort bij de identiteit van de bondsrepubliek en van de Franse republiek." Voor Duitsland gaat dat misschien nog enigszins op. Ik denk dat eigenlijk alleen opgaat voor het westelijk deel van Duitsland. In het oud DDR gebied lopen de hazen echt anders. Frankrijk heeft zich nog nooit iets aan Europa gelegen laten liggen. Alleen als er iets te halen is staan ze vooraan. Frankrijk is zo protectionistisch als de pest. Landbouwhervormingen, niet voor Frankrijk. Visserijhervormingen, niet voor Frankrijk. Begrotingsdiscipline, niet voor Frankrijk. Hoezo Europese identiteit, niet voor Frankrijk in elk geval.
Raak. Sinds 1871 bestaat de Franse politiek er vooral uit om Duitsland in toom te houden. Want Frankrijk was toen niet meer de grootste continentale macht meer.
hervormingen, mooi eufemisme voor bezuinigingen. We hebben gezien hoe goed dat heeft hier uitgepakt met de zorg en huisvesting. Het klinkt goed, hervormen, wie wil dat niet? Bezuinigen, daarentegen ...
Ja, je moet het ijzer smeden als het heet is. Daar heb je geen hoogleraar voor nodig. Die EU adepten weten dat maar al te goed. Maar Nederland is binnen die EU niet van belang, alleen een wingewest zoals wij vroeger koloniën hadden. Die koloniën zijn nu zelfstandig. De vraag is: blijven wij zelfstandig? Het ziet er niet naar uit.
Rene, vraag je dit aan mij? Zowel van pvv of forum weet ik niets dus zoek een andere plaats voor meer inforrmatie.
Individualisten en narcisten begrijpen heel erg moeilijk het groepsgeest die nodig is om als een groep samen versterkt uit de crisis te willen komen. Het bepalend denkpatroon ikke, ikke, ikke, loeit nog steeds hard door hun koppen. Overigens is dit element van onbegrip ook een soort zware erfenis uit de koloniale periode toen weinigen ons konden tegenspreken. Wel de tijden zijn veranderd en dat gaan we steeds meer aanvoelen.
U zou gelijk kunnen hebben ware het niet dat de groep landen niet uit vergelijkbare entiteiten bestaat. Nederland heeft door verstandig beleid nog iets te verdelen. Het resultaat van deze ‘solidariteit’ houdt concreet in dat mensen die het nu al moeilijk hebben in Nederland gekort zullen worden op allerlei zaken. Denkt u dat een alleenstaande moeder die geen zwemles meer vergoed krijgt warm wordt van uw boodschap dat het dankzij haar offer net ietsje beter gaat in het zuiden van Italië?
Het is niet 'ikke, ikke, ikke' maar het gaat erom dat een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt. En degene die dat nalaten (zelfs na herhaaldelijk daarop te zijn gewezen) kunnen nu hulp krijgen onder voorwaarden.
@Libertain Hoe krijg je het opgeschreven. Individualisme, narcisme, nationalisme als reden dat mensen groepsgeest niet begrijpen, dat ook nog een soort zware erfenis is van het koloniale verleden. Waar heb je het over? Nederlandse politici? Europese politici van landen met een koloniaal verleden? Alle politici van landen met een koloniaal verleden? En wat betekent dat dan voor de verhouding tussen deze landen onderling? Daar gaat dit item namelijk over.
'Overigens is dit element van onbegrip ook een soort zware erfenis uit de koloniale periode toen weinigen ons konden tegenspreken. ' Nee, dat is nuchterheid. Of hebben ze in Denemarken, Zweden en Oostenrijk ook zo'n koloniale erfenis? Oh wacht!
Marco, Denemarken, Zweden en Oostenrijk hebben idd ook een koloniale erfenis. Oostenrijk ook als je de Hongaars-Oostenrijkse expansie in vorige eeuwen meerekend.
Kohl, Mitterrand en Delors hebben een grote fout gemaakt, de invoering van de gezamenlijke munt. Dat wordt de splijtzwam voor de EU als ze niet oppassen. Persoonlijk ben ik daar niet rouwig om, EEG ging voor mij ver zat. Wat men echter vergeten is, is dat een munt de waarde van de economie weergeeft. We gingen in Nederland loonmatiging toepassen om zo meer export te realiseren. ( poldermodel , CAO ). Dat gaat bv. in Italie niet zo, daar sluit men per bedrijf een CAO af. Gevolg , men devalueert de munt om zo de concurrentie aan te kunnen, dat kan in de Euro niet meer. En dus moet de Nederlandse burger doordat we loon hebben gematigd nu zuid Europa gaan helpen, we betalen als het ware twee keer het gelag. Deze Euro moet aangepast worden dan wel verdwijnen. Nu de situatie na corona in zuid Europa. Natuurlijk moeten we helpen, al is het alleen om onze export naar zuid Europa veilig te stellen. Dat doe je door niet hervormingen te eisen maar giften en leningen met een zeer lange duur bv 100 jaar ( zonder rente ). Als het aan mij ligt zelfs dat niet maar gewoon bijdrukken door de ECB.
Er is nu de Modern Money Theory afgekort MMT in opmars bij de VS. De narigheid van besmettingen met het aantal doden geeft een sterke impuls aan NMT. Die theorie onthult dat geldcreatie door een soevereine staat geen gevolgen heeft zoals schuld die terug betaald moet worden. Dus het rente spook zal ook niet optreden. Wel kan het inflatie spook toeslaan maar dat wordt enkel veroorzaakt door een rentevoet verhoging en consument belastingen. Wel kan de asset inflatie optreden maar daar heeft de reële economie niet van wakker van te liggen.Als dus de inflatie wordt bedwongen door de rente laag te houden en consumenten belastingen niet te verhogen met oog op toename van de reële economie, zal geldcreatie in evenwicht gehouden worden met die toename.hiervan.
Als bijdrukken de toekomst is, dan moeten de staten ook maar stoppen met belasting heffen. Bespaart veel geld (opheffen belastingdienst), kopzorgen (bij de belastingplichtigen) en de lonen kunnen hard omlaag, want bruto=netto, dus goed voor de concurrentiepositie van de Europese bedrijven op de mondiale markt. De ECB kan dan per hoofd van de bevolking een lidstaat toestaan geld bij te drukken, wat ze vervolgens kunnen gebruiken voor hun openbare voorzieningen. Het klinkt vrij gestoord, maar het is in feite niet anders dan alle opkoopprogramma's die nu lopen; de balansen van de centrale banken worden opgeblazen.
HJ 14 juli 2020 at 12:44 Inderdaad, belasting heffen is feitelijk een noodmaatregel van een overheid die altijd kampt met geldgebrek. Het vermeende geldgebrek komt omdat door het besturen zoals we hebben geleerd', alsof de staat een huishouden is. In huishoudens heerst over het algemeen ook geldgebrek. Alleen al het idee dat geld zonder nare consequenties vermeerderd wordt, is daarmee gelijk de reden waarom iedereen de werkwijze van overheden volledig accepteert. Nu we geen goudstandaard meer hebben is ons geld, "fiat money," wat geld zonder dekking betekent. "DE" oorzaak van de krediet crisis waarin we tot ons nek inzitten. Ik weet niet of het toevallig is dat de onthulling van de modern money theory samenvalt met de ontstane stuurloosheid van het monetaire systeem. De centrale bank stuurt altijd al op hoge rente om inflatie aan te wakkeren. dit in tegenstelling wat de centrale bank beweert. die de lage rente ziet als middel om de inflatie aan te wakkeren. De noodzaak om de rente laag te houden is het voorkomen van deflatie. De rente zou omhoog moeten maar vanwege het overspoelen met fiat geld van de financiële sector, kan de rente niet omhoog op de kapitaalmarkt. De sturing is weg. Het overlopen van surplus aan geld naar de reële economie vindt niet plaats zoals het behoort te gaan. Feitelijk is het surplus gratis geld zonder rente terwijl de financiële sector zelf altijd met alle middelen heeft voorkomen dat er schuldvrij geld naar de reële economie vloeit. Alle geldmiddelen moeten verhandeld worden op de kapitaalmarkt. Wat is nu die kapitaalmarkt? Dat zijn alle grote investeerders en ontvangers van alle geldstromen, maar geen mensen of instituten met minder dan 10 miljoen.Op de kapitaalmarkt komen daarom alle rente afdrachten welke iedereen betaalt. Groot gegroeide bedrijven en multinationals hebben die kapitaalmarkt niet meer nodig. De particuliere belegger die in staat is op de beurs te handelen met speculeren blijkt slechts 10% van de bevolking te zijn welke verdient aan beleggen. De andere 90 % betaalt het. Het toezicht op die scheiding tussen kapitaalmarkt en reële economie, heeft de autoriteit financiële markten. Ook is ook de overheid is aangewezen op die kapitaalmarkt.(als deel van de reële economie), waarvan de eigenaren. hoge rente eisen. Deswege heffen overheden belastingen.
Jacques Delors, die waarschuwde voor ‘de bacterie van het nationalisme’ die het Europese project zou kunnen ondermijnen. De bacterie van Globalisatie waart nu rond, het zou onze gezondheid kunnen ondermijnen
Wat een onzin. Het nationalisme is nooit weggeweest. Sommige landen verpakken dat alleen vaak handig in een Europese vlag. Franse roep om Europese defensie-industrie en meer ruimte voor 'Europese kampioenen'? Niks meer dan verkapte poging tot staatssteun aan Franse bedrijven, Frankrijk is zwaar oververtegenwoordigd in de Europese defensie-industrie en de aanleiding voor de herziening van het mededingingsbeleid is het afwijzen van de Siemens-Alstom fusie door de Europese Commissie. Hoezo niet nationalistisch. Frankrijk die met valse voorwendselen de veel efficiëntere en minder milieubelastende Nederlandse pulskor-visserij de nek omdraait om technologisch achtergebleven Franse vissers te beschermen. Waar was hun 'Europese gedachte' toen? Al die zuid-Europese landen die roepen om 'Europese solidariteit'? Dat doen ze alleen wanneer ze er geld uit kunnen krijgen. Oost-Europa? Vol van cohesiegeld (solidariteit), maar als het op migranten opnemen aankomt zijn ze opeens fel tegen. Iedereen is nationalistisch op de terreinen die ze belangrijk vinden
Niemand is in beginsel nationalistisch, want er is niet zoiets als een natuurlijke natie. Dat idee moet er eerst bij kinderen ingestampt worden. Mij nationalistisch noemen beschouw ik als een ernstige belediging. Zieke mensen moeten hun ziekte niet verspreiden, zij moeten behandeld worden tegen die ziekte. Nationalistische mensen zijn slachtoffers, en hebben hulp nodig.
@Rvb: de EU gaat over tot agressie. Mensen die hun miljarden niet, zonder voorwaarden, weggeven worden bestempeld tot gevaarlijk of gek.