Joop

Nederland verbruikt minder stroom

  •  
23-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
meter.jpg
Wij letten beter op onze portemonnee en gaan daarom zuiniger om met energie
Al tientallen jaren gebruiken huishoudens structureel minder gas. Het stroomverbruik daarentegen leek te zijn gestabiliseerd. Althans, tot nu. Uit de conclusies van het rapport van de brancheorganisaties ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland, blijkt dat het stroomverbruik iets afneemt.
Het gasverbruik is vergeleken met 30 jaar geleden meer dan gehalveerd. Dat komt voornamelijk doordat woningen steeds beter zijn geïsoleerd en verwarmingsketels efficiënter worden.
Het elektriciteitsverbruik per huishouden daalde vorig jaar licht, tot 3312 kilowattuur (kWh). In 2010 was dit nog 3480 kWh. In het jaar 2000 verbruikten we overigens per huishouden maar 3230 kWh.
Het elektriciteitsverbruik is onder meer gedaald doordat huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken bij vervanging worden ingeruild voor apparaten die zuiniger zijn. Ook zijn we beter op de meterstand gaan letten, om de elektriciteitsrekening zo laag mogelijk te houden. Daar tegenover staat wel dat we steeds meer nieuwe stroomverslinders aantrekken, zoals grote platte televisies, smartphones en tablets. Toch blijven de koelkast, de vriezer, de tv, de wasdroger en de wasmachine de grootste elektriciteitsverbruikers.
Vier procent van onze energie en tien procent van onze elektriciteit is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld Duitsland en Denemarken. Nederland investeert per hoofd van de bevolking zelfs minder in hernieuwbare energie, dan China of Brazilië, aldus ECN. In 2020 wil de regering dat 16 procent van alle energie verbruikt in Nederland hernieuwbaar is.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

lembeck
lembeck23 nov. 2012 - 11:38

Zal wel moeten. Jaarafrekening is binnen en als ik kijk naar wat de transportkosten zijn en nog erger: de belasting die erover betaald moet worden, dan zit je wel met 18º in een dikke fleece met 's avonds nog een deken om je heen en dan ben je wel zuinig met stroom, gas en water... Je moet wel. Daarnaast is het fijn om te weten dat er dan ook minder CO2 de lucht in gaat. Hier dan... maar reken er niet op dat mensen met voldoende geld rekening houden met hun energierekening.

Nico de Mus
Nico de Mus23 nov. 2012 - 11:38

Oh jee,dus de staat krijgt minder binnen via de energieheffing,dus wat je door zuinig te zijn minder gebruikt wordt teniet gedaan door de hogere energieheffing.

vriest
vriest23 nov. 2012 - 11:38

Eigenlijk indien je minder verbruikt ,wat je op het eind van het gebruiks jaar ziet op de eindafrekening .Zou je indien je verbruik verminderd is ,toch ook recht hebben om het te veel energiebelasting te recupureren .Maar heb dat nooit terug kunnen vinden op de eindafrekening.

Hazmat Guy
Hazmat Guy23 nov. 2012 - 11:38

Waar hebbben we dan die verouderde kerncentrale voor nodig? 1 april 1969 De dag nadat de PZEM officieel bekend maakt een 450MW PWR te bouwen in het Sloegebied (Borssele) voor de productie van elektriciteit voor de aluminiumfabriek van Pechiney later Zalco nu failliet en gesloten. Zie ook www.kernenergieinnederland.nl http://nos.nl/artikel/442961-thermphos-failliet-verklaard.html http://nos.nl/artikel/442764-overheid-wacht-thermphosstrop.html Het twintig jaar langer in bedrijf zijn van een afgeschreven kerncentrale zal de urgentie om te investeren in duurzaam vermogen wegnemen en de transitie vertragen. Stichting Laka heeft een voorbeeld zienswijze gemaakt, die je naar believen kunt aanpassen. De zienswijzen moeten voor 5 december bij het ministerie ingediend zijn. Meer info op: www.laka.org/nieuws/2012/11-zienswijze_KCB.doc

Wobbel2
Wobbel223 nov. 2012 - 11:38

Wat heeft een gasmeter met stroomverbruik te maken ?

MichelReiziger
MichelReiziger23 nov. 2012 - 11:38

minder verbruik zal er toe leiden dat de komende jaren energiebedrijven de prijzen gaan verhogen door gebruikmaking van de excuses: investeren in 'groene' technologie en stijging van inkkop en transportkosten.

vriest
vriest23 nov. 2012 - 11:38

Ik denk dat de coalitie van rutte hier lering uit kan trekken .Het blijkt dat de nederlandse burger wel in eigen vlees snijd ,het kan ook niet anders ,omdat er geen verhoging van inkomsten tegenover staat . Dat dit een tegenvaller voor de energie leveranciers is ,jammer dan en dat de staat inkomsten misloopt eigen schuld ,alleen dat hierdoor bedrijfen sluiten er mensen werkeloos raken is bedroefend ,Zolang dit kabinet strak in de leer blijft met de door hun ingeslagen weg ,zal de neergaande spiraal niet stoppen .

BasVV
BasVV23 nov. 2012 - 11:38

Ik maak vooral gebruik van het nachtstroom tarief. Dat gaat hier om 21.00 uur in. Afwassen, wassen, drogen en douchen. Scheelt behoorlijk in de kosten.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus23 nov. 2012 - 11:38

Heb jij dat al eens goed nagerekend ? het omslagpunt ligt op 60% nacht en 40% dag. Het vastrecht is namelijk een stuk hoger,Ik heb dat ook gedaan maar ik kon met veel moeite een tientje per jaar besparen.

eeweew
eeweew23 nov. 2012 - 11:38

Ik vraag me af of er niet ook een onbewust element in zit. Sinds ik een tablet heb zijn er dagen waarop ik mijn pc niet meer aan zet. Een tijdje geleden bleek uit een grove schatting dat mijn pc verantwoordelijk is voor ongeveer 10% van ons elektriciteitsgegebruik, als was dat in eem periode dat ik toevallig veel games speelde.

1 Reactie
BasVV
BasVV23 nov. 2012 - 11:38

Ik heb geen verstand van tablets en zo. Maar ik heb wel een pc én een labtop. Voor beiden een abonnement dus. Alleen al dat extra abonnement is duurder dan de besparing op energie.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst123 nov. 2012 - 11:38

In Rotterdam verhoogt de RET de prijzen van het openbaar vervoer om ze de afname van het aantal geboekte reizigerskilometers te compenseren, meldde het AD gisteren. Dit zal de electriciteitsgiganten ongetwijfeld inspireren.

1 Reactie
lembeck
lembeck23 nov. 2012 - 11:38

Zucht - vicieuze cirkel.... en dat geldt natuurlijk ook voor de energieprijzen en de belastingen daarover. Het moet immers uit de lengte, of uit de breedte komen, nietwaar?

Gelijkhebber
Gelijkhebber23 nov. 2012 - 11:38

We gebruiken geen 'stroom' maar elektrische energie. De stroom (Amperes) vloeit na verrichte arbeid weer terug naar het punt van oorsprong.

1 Reactie
eeweew
eeweew23 nov. 2012 - 11:38

Als je dit echter als probleem ziet snap ik niet waarom je over arbeid spreekt

.2
.223 nov. 2012 - 11:38

Met wat extra moeite en oplettendheid kan er behoorlijk wat worden bespaard. 1. Koop zoveel mogelijk verse producten. Hierdoor is een grote vrieskist niet meer nodig en voldoet een klein vriesvak. 2. Veeg een keer per weeg eens de huiskamer. Het gaat super snel (geen gedoe met bedrading) en het scheelt weer een zo'n 200W aan verbruik. 3. Schone natte was drogen (liefst als het kan buiten, ruikt ook heerlijk) op een droogrek. 4. Sluit je TV/settopbox en geluidsinstallatie aan op een switch en schakel deze snachts uit. Idle verbruik van settopboxen zijn absurd hoog. 5. Zet geen halfvolle wasmachines aan, maar pas wanneer deze gevuld zijn. 6. Lees een goed boek in plaats van de gemiddeld 3 uren die we voor de TV hangen.

1 Reactie
BasVV
BasVV23 nov. 2012 - 11:38

Ik stofzuig al heel lang niet meer. Die dingen zuigen nooit wat je wilt. Gewoon even een zwabber en dweil en alles is schoon. Maar dat geldt natuurlijk niet voor vloerbedekking. Was ophangen. Klinkt leuk. Maar een wasdroger geeft zachte was af die je niet meer hoeft te strijken. Scheelt persoonlijke energie en die uit het stopcontact. Halve wasjes zijn soms nodig om kleren langer mee te laten gaan. Ook energiebesparing. Sluit snachts alles af. Behalve als je een alarminstallatie nodig hebt. Maar een goed boek lezen. Dat is nou weer zo'n lastige. Ik lees wel eens de hele nacht door. Energietechnisch helemaal fout. Misschien moet ik een rechtszaak beginnen tegen de schrijvers en uitgevers. Omdat het zo spannend is ben ik veroordeeld tot energierekeningen. Hmm. Lijkt me wel leuk. Een heel nieuw concept. NB: Grapje. Je weet het ten slotte nooit meer op deze site.