Wij letten beter op onze portemonnee en gaan daarom zuiniger om met energie
Al tientallen jaren gebruiken huishoudens structureel minder gas. Het stroomverbruik daarentegen leek te zijn gestabiliseerd. Althans, tot nu. Uit de conclusies van het rapport van de brancheorganisaties ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland, blijkt dat het stroomverbruik iets afneemt.
Het gasverbruik is vergeleken met 30 jaar geleden meer dan gehalveerd. Dat komt voornamelijk doordat woningen steeds beter zijn geïsoleerd en verwarmingsketels efficiënter worden.
Het elektriciteitsverbruik per huishouden daalde vorig jaar licht, tot 3312 kilowattuur (kWh). In 2010 was dit nog 3480 kWh. In het jaar 2000 verbruikten we overigens per huishouden maar 3230 kWh.
Het elektriciteitsverbruik is onder meer gedaald doordat huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken bij vervanging worden ingeruild voor apparaten die zuiniger zijn. Ook zijn we beter op de meterstand gaan letten, om de elektriciteitsrekening zo laag mogelijk te houden. Daar tegenover staat wel dat we steeds meer nieuwe stroomverslinders aantrekken, zoals grote platte televisies, smartphones en tablets. Toch blijven de koelkast, de vriezer, de tv, de wasdroger en de wasmachine de grootste elektriciteitsverbruikers.
Vier procent van onze energie en tien procent van onze elektriciteit is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld Duitsland en Denemarken. Nederland investeert per hoofd van de bevolking zelfs minder in hernieuwbare energie, dan China of Brazilië, aldus ECN. In 2020 wil de regering dat 16 procent van alle energie verbruikt in Nederland hernieuwbaar is.