Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland uit top vijf meest concurrerende economieën

  •  
04-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nederland300_01.jpg
Premier Rutte prees in H.J. Schoolezing nog Nederlands vijfde positie ... Luttele dagen later zakt Nederland naar nummer acht
Na slechts één jaar in de top vijf van meest concurrerende economieën ter wereld te hebben gestaan, is Nederland er nu weer uit. Dit jaar staan we op nummer acht op de jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum (WEF). De totale lijst bestaat uit 144 landen.
In de top-3 staan Zwitserland, Singapore en Finland. Duitsland en de Verenigde Staten staan er nu ook in. Naast Nederland is ook Zweden uit de top vijf.
Rutte zei maandag in zijn H.J. Schoolezing nog dat hij trots is op de vijfde positie van Nederland, boven Duitsland en de Verenigde Staten. Twee dagen later is dit dus al achterhaald.
De Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda wijt de daling dit jaar onder meer aan de slecht functionerende financiële markt in Nederland. Volberda:
De gebrekkige kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren remt de Nederlandse economie af.
Ook de slecht functionerende arbeidsmarkt en het gebrek aan investeringen in onderwijs en innovatie remmen de Nederlandse economie volgens Volberda af.
RTEmagicC_toptien.jpg
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is niet gelukkig met de daling van Nederland. “Nederland is liever nummer vijf dan nummer acht”, aldus Kamp tegenover persbureau Novum. Toch is hij niet van mening dat Nederland te weinig doet aan onderwijs en innovatie.
Ook VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes laat in een reactie weten het jammer te vinden dan Nederland uit de top-vijf is. Wel zegt hij dat het begrijpelijk is dat Duitsland en de VS Nederland voorbij zijn gestreven. De economie is daar veel veerkrachtiger, aldus Wientjes.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

omaoeverloos
omaoeverloos4 sep. 2013 - 11:24

Zweden ook, en die hebben geeneens Euro's !

Wobbel2
Wobbel24 sep. 2013 - 11:24

"Twee dagen later is dit dus al achterhaald. " Onzin dit was maandag ook al bekend alleen Rutte las het (bewust) verkeerd. De cijfertjes van meneer Rutte zijn meestal fout dus wat hij allemaal zegt gewoon met korrel zout nemen. Niet al te serieus nemen deze man.

rbakels
rbakels4 sep. 2013 - 11:24

Als een voetbalclub almaar verliest wordt de trainer ontslagen, ook al is het niet direct aanwijsbaar zijn eigen schuld. Nu de nieuwe beoordeling van de concurrentiekracht van Nederland bekend is geworden zou minister Kamp de eer aan zichzelf moeten houden, of anders een motie van wantrouwen aan zijn broek moeten krijgen. In zijn geval denk ik trouwens dat hij het WEL zelf kan helpen (anders dan menige onfortuinlijke voetbaltrainer). Kamp is een fossiele VVD apparatisjik die het bedrijfsleven vooral wil controleren en liefst wil bestraffen. Toen scheidend MKB voorzitter Biesheuvel zich in (toen nog) Jinek op Zondag beklaagde over de enorme problemen die het MKB heeft om aan krediet te komen begon Kamp op dubbele snelheid te roepen dat dat helemaal niet waar was, zo luid dat Biesheuvel er helemaal niet meer overheen kwam. Misschien kunnen ze Weijers terughalen, nu die klaar is met zijn klus bij AKZO. Die heeft wel affiniteit met de top van het bedrijfsleven. Kamp heeft nog nooit een boardroom van binnen gezien.

Rode druppel
Rode druppel4 sep. 2013 - 11:24

Dit heeft een eenvoudige verklaring. Rutte heeft ernaar gekeken voor zijn toespraak. Alles waar hij naar kijkt gaat achteruit.

Nadiana
Nadiana4 sep. 2013 - 11:24

Wel verdraaid, worden we ALWEER door die Finnen verslagen!

adriek
adriek4 sep. 2013 - 11:24

"Toch is hij niet van mening dat ..." Nee, je zult als politicus toch eens toe moeten geven dat je verkeerde keuzes gemaakt hebt... Nee hoor gewoon doorploeteren en hopen dat het weer goed komt.

boswachter2
boswachter24 sep. 2013 - 11:24

Lang leve de nivellering. Spekman heeft zijn feest.

1 Reactie
rbakels
rbakels4 sep. 2013 - 11:24

Heeft er NIETS mee te maken!

GingerTed
GingerTed4 sep. 2013 - 11:24

Domme negatieve berichtgeving. Dat Nederland niet meer in de top vijf staat betekent niet dat ze qua niveau gezakt zijn maar qua plaats. Dat we door oprukkende nieuwe economieën, vooral in Azië, bij- en dus zelfs ingehaald worden is een teken dat de wereldhandel zich meer spreidt maar niet zozeer dat Nederlands concurrentiekracht minder is geworden. En al is dat wel zo, dan kan het nog steeds zo zijn dat deze nog steeds relatief minder gezakt is in vergelijking met andere landen waar Nederland eerder mee in de top verkeerde. Wat in ieder geval zeker is dat Nederland in de wereld een toppositie heeft qua concurrentiekracht waar zij zeer trots op kan zijn. Wel moet Nederland blijven streven tot de top te behoren, en dus ook met meer andere nieuwe toppers nu, zich zoveel mogelijk te handhaven. Zwartkijkers zal dit in alle gevallen zeer goede nieuws niet bevallen. Dat bevalt mij zeer.

3 Reacties
JanB2
JanB24 sep. 2013 - 11:24

Dat Nederland niet meer in de top vijf staat betekent niet dat ze qua niveau gezakt zijn maar qua plaats. De relatieve positie is wel degelijk een belangrijke indicator. Landen die in relatieve zin wegzakken tov van andere landen leveren ook absoluut gezien vaak in op termijn. Handel en productie trekken namelijk daarheen waar "het" gebeurt.

eeweew
eeweew4 sep. 2013 - 11:24

Hoe verklaar je dan dat Duitsland ons heeft ingehaalt?

JAWEH
JAWEH4 sep. 2013 - 11:24

Ik las ergens dat er in de laatste twee jaar honderden, zo niet duizenden exportbedrijven bij zijn gekomen in de afgelopen twee jaar. Dat lijkt me een goede indicatie dat deze meting nogal aan schommelingen onderhevig is en niet zaligmakend.

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2013 - 11:24

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Quadruppel
Quadruppel4 sep. 2013 - 11:24

Een algemeen uurloon van € 0,33 dan maar? En als je minimaal 5 weken goed je best doet dat dat verhoogt kan worden naar € 0,34? Ga jij dit de postbodes uitleggen? Wat hier veel te veel kost is die managementlaag en die verrekte politici. Hier een voorbeeld van iemand die wel begrijpt waar het over behoort te gaan: Uit de VK van vandaag "Dankzij de vrijgevigheid van hun baas krijgen duizenden werknemers van de Chinese computerbouwer Lenovo deze maand een extraatje van 250 euro. Topman Yang Yuanqing schenkt zijn bonus aan een deel van het personeel. Voor sommige werknemers in de Chinese fabrieken van Lenovo betekent het gebaar een jaarsalaris extra."

lembeck
lembeck4 sep. 2013 - 11:24

We hebben een wettelijk minimumloon. Dat houdt nog enigszins de vrije val verder tegen waarin veel mensen zijn terecht gekomen, tegen. Duitsland heeft geen wettelijk minimumloon meer en daar werken ze 40 uur per week voor 600 euro netto per maand. Dat ligt 280 euro netto onder de netto bijstanduitkering voor een alleenstaande. Het zijn niet de laagst betaalden die de economie tegenhouden. Het zijn de overbetaalde en onzinnige managementlagen in de bedrijven die het overgrote deel van de loonkosten opsouperen. Maar jij wil het weer weghalen bij de laagste inkomens. De werkvloer, waaraan menig directeur zijn dikke salaris te danken heeft. Hiermee diskwalificeer je je voor de zoveelste keer.

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2013 - 11:24

"Ook VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes laat in een reactie weten het jammer te vinden dan Nederland uit de top-vijf is. Wel zegt hij dat het begrijpelijk is dat Duitsland en de VS Nederland voorbij zijn gestreven. De economie is daar veel veerkrachtiger, aldus Wientjes. " De economie in Duitsland is veerkrachtiger? De Duite economie is nog logger dan een ouderwetse stoomlocomotief.

1 Reactie
lembeck
lembeck4 sep. 2013 - 11:24

Wientjes zegt wel meer dat niet 100% klopt, volgens mij. http://nieuws.thepostonline.nl/2013/06/28/duitse-economie-is-schone-schijn/

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2013 - 11:24

Links zal zijn vingers wel aflikken bij dit nieuws. Dit krijg je ervan als je de lasten verhoogd en daardoor de hand op de knip wordt gehouden. Bedrijven gaan kapot, iedereen wordt armer en alles is eerlijker verdeeld - rijke landen geven het geld aan armen landen als Griekenland. Dit zal nog erger worden als SP aan de macht komt, maar dat willen veel mensen niet geloven. Zie hier wat er gebeurd als bedrijven leeg worden geknepen.

5 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra4 sep. 2013 - 11:24

== Links zal zijn vingers wel aflikken bij dit nieuws. Dit krijg je ervan als je de lasten verhoogd en daardoor de hand op de knip wordt gehouden. Bedrijven gaan kapot, iedereen wordt armer en alles is eerlijker verdeeld - rijke landen geven het geld aan armen landen als Griekenland. == Het is VVD-beleid wat dit land kapot maakt. VVD. De partij van onze geliefde minister president, mark Rutte. De VVD dus. En daar is niks "links" aan.

JanB2
JanB24 sep. 2013 - 11:24

In de lorem?

JanB2
JanB24 sep. 2013 - 11:24

Punt is namelijk dat iedereen wordt uitgeknepen behalve de multinationals en de financiele instellingen. Die worden juist gepamperd en nat gehouden. Dat daarmee de kip met de gouden eieren geslacht wordt (de burger/consument) interesseert rechts gewoon geen zak (als ze het zich al realiseren). Ziehier rechts beleid in de praktijk. En nou wil ik geen onzinnig woord meer van je horen.

JoopSchouten
JoopSchouten4 sep. 2013 - 11:24

'Dit zal nog erger worden als SP aan de macht komt' Ik zou je graag willen geloven (...). Wil je dit statement ons uitleggen met voorbeelden s.v.p.?

JoopSchouten
JoopSchouten4 sep. 2013 - 11:24

Tja. Die lonen hè? Hoe zou dát nu komen? 'De roofkapitalisten' dwingen 'ons' in een strainjacket van neoliberale economische aannames. Wetenschappers en arbeiders moeten immers 'winst' maken. Concurrentie met lage loonlanden wordt door 'de politiek' geaccepteerd én geïmplementeerd. Idioten.