Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Had Nederland met minister Schippers toch bijna een vrouw als premier

  •  
20-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
24525975129_ab7f7639bb_z
In Nederland heeft nog nooit een vrouw aan het roer gestaan. Daar waar de Britten nu hun tweede vrouwelijke premier hebben, Duitsland Bondskanselier Angela Merkel heeft, Pakistan ons voor is gegaan met Benazir Bhutto en de Verenigde Staten straks wellicht een vrouwelijke president krijgen, lukt het in Nederland maar niet om een vrouw op de premierspost te krijgen. Sterker nog: zelfs vrouwelijke lijsttrekkers zijn schaars, laat staan dat een vrouw überhaupt ooit in aanmerking is gekomen voor het premierschap.
Wel is minister Edith Schippers (VVD, Zorg) kortstondig in beeld geweest om premier te worden. Maar alleen als premier Mark Rutte naar Brussel zou vertrekken, omdat de Europese Unie in augustus 2014 opzoek was naar een nieuwe vaste voorzitter van de Europese Raad. Als Europa zou blijven aandringen, zou Rutte geen nee kunnen zeggen.
NRC.next schrijft woensdag een analyse over waarom het in Nederland maar niet wil lukken. Vrouwen hebben een minder groot ego, meent oud-minister Hanja Maij-Weggen (CDA). NRC.next:
"Gevraagd naar hun ambities voor het premierschap, zeggen alle vrouwelijke (oud-) bewindslieden net als Bussemaker dat ze een “typische vakminister” zijn of dat “anderen meer geschikt” zijn voor die baan."
Maar waarom lukt het in het buitenland dan wél? Volgens minister Jet Bussemaker komt het door kloongedrag.
"Veel benoemingen vinden plaats in vertrouwenscommissies. Daar zitten allemaal mannen in, en die kiezen voor kandidaten die op henzelf lijken. Andere mannen dus."
Oud-minister en feministe Hedy d’Ancona plaatst daar nog een reden bij. In Nederland moeten we van ver komen. Het eerste kabinet met meer dan drie vrouwelijke ministers werd pas in 1994 geïnstalleerd met Paars I. Van alle Europese landen deed Nederland er het langst over om de Europese regelgeving over gelijke behandeling van vrouwen in de sociale zekerheid door te voeren, aldus d’Ancona.
cc-foto: EU2016NL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.