Joop

Had Nederland met minister Schippers toch bijna een vrouw als premier

  •  
20-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
24525975129_ab7f7639bb_z
In Nederland heeft nog nooit een vrouw aan het roer gestaan. Daar waar de Britten nu hun tweede vrouwelijke premier hebben, Duitsland Bondskanselier Angela Merkel heeft, Pakistan ons voor is gegaan met Benazir Bhutto en de Verenigde Staten straks wellicht een vrouwelijke president krijgen, lukt het in Nederland maar niet om een vrouw op de premierspost te krijgen. Sterker nog: zelfs vrouwelijke lijsttrekkers zijn schaars, laat staan dat een vrouw überhaupt ooit in aanmerking is gekomen voor het premierschap.
Wel is minister Edith Schippers (VVD, Zorg) kortstondig in beeld geweest om premier te worden. Maar alleen als premier Mark Rutte naar Brussel zou vertrekken, omdat de Europese Unie in augustus 2014 opzoek was naar een nieuwe vaste voorzitter van de Europese Raad. Als Europa zou blijven aandringen, zou Rutte geen nee kunnen zeggen.
NRC.next schrijft woensdag een analyse over waarom het in Nederland maar niet wil lukken. Vrouwen hebben een minder groot ego, meent oud-minister Hanja Maij-Weggen (CDA). NRC.next:
"Gevraagd naar hun ambities voor het premierschap, zeggen alle vrouwelijke (oud-) bewindslieden net als Bussemaker dat ze een “typische vakminister” zijn of dat “anderen meer geschikt” zijn voor die baan."
Maar waarom lukt het in het buitenland dan wél? Volgens minister Jet Bussemaker komt het door kloongedrag.
"Veel benoemingen vinden plaats in vertrouwenscommissies. Daar zitten allemaal mannen in, en die kiezen voor kandidaten die op henzelf lijken. Andere mannen dus."
Oud-minister en feministe Hedy d’Ancona plaatst daar nog een reden bij. In Nederland moeten we van ver komen. Het eerste kabinet met meer dan drie vrouwelijke ministers werd pas in 1994 geïnstalleerd met Paars I. Van alle Europese landen deed Nederland er het langst over om de Europese regelgeving over gelijke behandeling van vrouwen in de sociale zekerheid door te voeren, aldus d’Ancona.
cc-foto: EU2016NL
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

tinekea2
tinekea222 jul. 2016 - 8:04

dat was zij toch doe doosjes van 50 stuks paracetamol verbood? In plaats van 2 doosjes van 50 koop ik er nu 5 van 20....pffffff

Andy Capp
Andy Capp21 jul. 2016 - 4:51

"Op de foto staat ze met een gefotoshopte engelenblik en om haar heen zie je alsof ze een laagje licht uitstraalt alsof het een soort heilige Maria is." Als ik naar die uitdrukkingsloze blauwe ogen met die kleine pupillen kijk en die treurige blik, dan roept dat onwillekeurig herinneringen bij me op aan de blik van een heroïne junk die het moet doen met methadon.

ikdus2
ikdus220 jul. 2016 - 22:56

er bestaat toch een God. ons is een ramp bespaard gebleven

Macbeth
Macbeth20 jul. 2016 - 17:38

Er zijn echt wel betere kandidaten dan deze mevrouw.

David Ekci
David Ekci20 jul. 2016 - 17:28

Onvoorstelbaar dat een platform voor arbeiders en socialisten als JOOP op deze wijze bijna zit te janken dat een VVD er als Schippers bijna premier was. Schippers die de Bilderberg bezocht en nog in het nieuws kwam vanwege het toch wel opzienbarende nieuws over de verdiensten van haar man ten koste van de Zorgsector. http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/554126/hoe-de-echtgenoot-van-minister-schippers-tonnen-verdient-aan-haar-zorgbeleid.html Je zou bijna zeggen als je de foto van Schippers zo bekijkt; dat de VVD zich geen beter propagandakanaal en PR kan wensen. Op de foto staat ze met een gefotoshopte engelenblik en om haar heen zie je alsof ze een laagje licht uitstraalt alsof het een soort heilige Maria is. De waarheid is echter dat haar motieven zeker niet tot het Licht behoren maar vanuit de diepste duistere krochten van de EU-hel komen. Een mooi staaltje van brainwashing

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore20 jul. 2016 - 21:27

Mooi staaltje van politiek correct willen zijn. De verpakking en niet de inhoud doet er toe. Leuk, Schippers is vrouw. Maar nu niet bepaald een vrouw waar je warm loopt voor haar politieke ideeën. Halsema, had gekund. Was naïef, maar vanwege haar voortschrijdend inzicht wil ik haar dat wel vergeven. We hebben nu Marianne Thieme en Ancilla van der Leest als enigste vrouwelijke lijsttrekkers van de PvdD en de PPNL. Capabel genoeg helaas zijn die 2 partijen nog geen mainstream partijen. Het maakt verder duidelijk dat de overige politieke partijen gewoon nog witte mannen bastions zijn. Jesse Klaver mag bijvoorbeeld wel schermen met zijn Marokkaanse en Indonesische roots. Het zou hem juist sieren als hij zegt dat hij nooit lijsttrekker had kunnen worden als hij niet zo verdomd op een Hollandse kaaskop leek.

Freeman2
Freeman220 jul. 2016 - 13:08

Anders ziet ze als een glorierijke pokemon uit.

2 Reacties
D'Holbach
D'Holbach20 jul. 2016 - 14:56

U wordt ook graag op uw uiterlijk beoordeeld?

Freeman2
Freeman221 jul. 2016 - 7:04

Neemaar, doen we dit stelselmatig en institutioneel in ons land. Bent U zeker bekend met de institutionele werkwijze van ethnische/raciale profilering en werkeloosheid in Nederland gebaseerd enkel op het uiterlijk van een persoon. Misschien moet u 's een keertje het realiteit van ons land gaan accepteren.

Uitgekleed
Uitgekleed20 jul. 2016 - 12:33

Misschien zijn vrouwen slimmer dan mannen.

Tom Meijer
Tom Meijer20 jul. 2016 - 11:50

Net zo min als Rutte geschikt voor deze functie is, is Schippers dat. Misschien is Schippers als lobbyist voor foute sectoren van het bedrijfsleven toch nog een graadje erger. Ik denk dat Nederland van zover is moeten komen door de christelijke/calvinistische historische achtergrond. En de christenen hebben tot eindelijk Paars dit heeft doorbroken altijd de Nederlandse politiek gedomineerd. Daarnaast is de calvinische levenshouding ook in niet-confessionele partijen doorgedrongen. Er zijn zat geschikte vrouwen in Nederland voor deze functie.

1 Reactie
D'Holbach
D'Holbach20 jul. 2016 - 17:25

Mijn waarde Voorne, sinds wannneer is mevr. Simons de lijstrekker van Denk? Als ze (zoals overal te lezen valt) enkel op de lijst komt en dan niet eens bij de eerse drie, dan is ze een van de velen en doen de meeste andere partijen het beter. Die hebben vaak wel 1 a 2 vrouwen bij de eerste drie. Denk voor u schrijft graag.

D'Holbach
D'Holbach20 jul. 2016 - 11:08

Bizar dat er geen/amper vrouwelijke lijsttrekkers zijn (geweest). Waarschijnlijk heeft dat te maken met al dat deeltijdwerk waar veel vrouwen dol op zijn. Maar aan de andere kant hebben we al wel drie generaties koninginnen gehad en komt er straks weer (minimaal) eentje aan.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew20 jul. 2016 - 20:06

Máxima is ook koningin. De vierde generatie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2016 - 18:39

deeltijdwerk is typisch Nederlands

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2016 - 8:56

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Acid Prune
Acid Prune20 jul. 2016 - 13:49

Thatcher

RU486
RU48621 jul. 2016 - 8:45

Als Joop ze allemaal had vermeld, was er geen ruimte overgebleven voor reacties.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2016 - 18:36

Gro Harlem Brundtland , Erna Solberg beiden Noorwegen

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2016 - 18:43

Kim Campbell, Canada; Julia Gillard, Australie etc vermoed ik.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder20 jul. 2016 - 8:42

Een vrouw als premier is heel goed, maar dan niet Schippers. Dat dit onder de tag feminisme staat is toch vreemd. Als er een vrouw in beeld is dan wil dat nog niet zeggen dat het iets met feminisme te maken heeft. Vrouwen zijn toch niet zo wanhopig dat ze maar alles accepteren wat vrouwen in mannenberoepen doen.

4 Reacties
Dave2
Dave220 jul. 2016 - 9:01

Wat is dan de toegevoegde waarde van een feminist als premier?

Albert Einstein
Albert Einstein20 jul. 2016 - 11:04

Edith heeft de feministische fase gewoon overgeslagen.

Tom Meijer
Tom Meijer20 jul. 2016 - 11:53

Begrijpend lezen helpt! Jonas denkt bij de naam Schippers niet in de eerste plaats aan feminisme. En ik geloof dat hij daar gelijk in heeft. Hij schrijft nergens dat hij een feminist als premier wil. Al zou dat voor de verandering wel eens aardig zijn.

Acid Prune
Acid Prune20 jul. 2016 - 15:15

dat gedoe over vrouwen die premier worden net zo belangrijk als mensen met een moedervlek op de bil die premier worden of postzegelverzamelaars die dat doen vrouwen doen het niet beter of slechter dan mannen in de politiek - er zijn verschrikkelijke monsters bij zoals thatcher en redelijke normale .

Hugh Jizzler
Hugh Jizzler20 jul. 2016 - 8:37

Wat mij betreft mag ze premier worden. Mijn stem heeft ze.

pietje5
pietje520 jul. 2016 - 8:26

Laat ik t zo zeggen: Ik ken zorgverleners die altogether met hun praktijk zijn gestopt ivm de absurde bureaucratie-eisen en verder zijn er zorgverleners die doorgaan maar weigeren met verzekeraars contracten af te sluiten. Deze minister haalt het in haar hoofd om de laatste groep professionals te diskwalificeren als "cowboys". Welke geestesgesteldheid heeft iemand die professionals (die zich bij voorkeur op hun vak richten itt bureaucratie er omheen) "cowboys" noemt omdat ze zeer gemotiveerd niet doen wat het geval per ongeluk wil. Afgezien van het feit dat het 1) respectloos is 2) ze aangeeft dat ze niet doorheeft wat er speelt 3) duidelijk maakt dat politici zichzelf hopeloos overschatten, vind ik dat ze zich hiermee heeft bewezen als een niet-ethisch figuur en hoort ze niet op een positie als ministerpresident. Ik ga er van uit dat ze op dit terrein nog wel meer tenenkrommende stommiteiten begaat maar dat is slechts een hypothese.

rbakels
rbakels20 jul. 2016 - 8:21

Grondwettelijk bestaat de functie van "premier" niet in Nederland. We hebben hier alleen een Minister-President, en die is (slechts) voorzitter van de Ministerraad (art. 45 lid 2 Grondwet). Dat is wezenlijk anders dan de Britse Prime Minister of de Bundeskanzler(in). In Nederland zijn de vakministers eindverantwoordelijk voor hun beleidsterrein, en kunnen ze niet door de Minister-President worden ontslagen, wat de Bundeskanzler(in) wel kan. Tot enkele decennia geleden verscheen de Minister-President ook maar zelden in de Kamer. Het past niet in het Nederlandse systeem om een aangelegenheid tot "Chefsache" te verklaren en zo op het bord van de Minister-President te leggen. De functie van Minister-President is wel belangrijker geworden door de EU, want hij/zij is wel onze vertegenwoordiger in de Europese Raad van Regeringsleiders - een van de organen die de democratie in de EU waarborgt (anders dan veel zuurpruimen op deze website beweren). We mogen blij zijn dat Edith Schippers het niet is geworden, want zij is rabiaat rechts. Ze vindt het maar flauwekul dat ons land af en toe wordt aangesproken op de naleving van grondrechten, en ze durft zelfs te beweren dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (uit 1950) langzamerhand uit de tijd is - wat aantoont dat ze dit Verdrag nog nooit heeft gezien. Verder is Schippers aanhanger van misverstand van "het primaat van de politiek", dat heel logisch klinkt maar wel de zin van de rechtsstaat (in de klassieke zin van een staat met geschieden machten) ontkent. Het is wel dringend gewenst dat een keer een vrouw Minister-President wordt. In Nederland lopen we ernstig achter. In de VS worden grote bedrijven (zoals IBM) door een vrouw geleid, en binnenkort waarschijnlijk het hele land. Hier zouden de aandeelhouders zich doodschrikken als Philips, Unilever, Shell of AKZO plotseling door een vrouw geleid zou worden. Persoonlijk zou ik nog het liefst een vrouw met een hoofddoekje willen zien, puur om Wilders te treiteren. Maar ik denk dat het Fleur Agema wordt. Want als de PVV de grootste partij wordt mag die de Minister-President leveren, en ik denk dat Wilders zelf in de Kamer blijft, volgens de Bolkestein-doctrine. Hij wil kunnen blijven schoppen.

2 Reacties
Martin007
Martin00720 jul. 2016 - 8:57

Dat is al de tweede keer dat ik iemand die onzin zie verkopen. Als de PVV de grootste partij wordt, geeft dat NIET automatisch recht op het premierschap. Als er niet voldoende partijen te vinden zijn, die samen met de PVV in een kabinet plaats willen nemen, zal de PVV buiten de coalitie blijven. Van de partijen die WEL samen in een coalitie willen plaatsnemen, zal de grootste de premier leveren. Als we de diverse peilingen van de afgelopen tijd moeten geloven, zal de volgende coalitie bestaan uit 5 of zelfs 6 partijen, vooropgesteld dat PVV niet wordt geaccepteerd door PvdA en CDA.

insignia
insignia20 jul. 2016 - 10:27

@Martin997 - nou dat niet accepteren kon wel eens een misverstand van je zijn : het CDA heeft een geschiedenis met Wilders en de PvvdA, ach, als je nu nog denkt dat er ook maar 1 ding niet acceptabel is voor die groep dan ben je erg naief.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen20 jul. 2016 - 8:00

"Had Nederland met minister Schippers toch bijna een vrouw als premier" Doe maar niet. Dat mens kijkt af en toe zo verwilderd uit haar ogen dat ik er bij voorbaat niet in geloof. In een interview met Eva Jinek kun je dat goed terug zien. Buiten dat vraag ik mij sowieso af waarom er perse een vrouw aan het roer moet staan. Moge de beste het doen zonder de voorkeur voor een vrouw. Dat is pas gelijke behandeling.

1 Reactie
insignia
insignia20 jul. 2016 - 10:28

Mark dat is enige juiste politiek.

Stroompie
Stroompie20 jul. 2016 - 7:50

Nederland heeft regelmatig geschikte vrouwen voor premierschap. Op rechts Neelie Kroes. Op links Femke Halsema. Beiden ontzettend scherp, maar helaas gestopt. Sap was een specialist en geen politicus. Rita Verdonk zou het hebben gekunt hebben, maar de partij koos voor Rutte en vervolgens werd ze helaas een parodie van haarzelf. Van Schippers en Bussemaker heb ik ook meer het idee dat het veredelde ambtenaren zijn en geen politici. Ambtenaren die deelnemen aan afbraak politiek nog wel. Maar goed, er is een troost. Ik denk dat het Koningschap in het vervolg weer naar een vrouw zal gaan.

1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp20 jul. 2016 - 16:33

Yep, daar hoef je niets voor te doen, maar daar wordt je voor geboren en het heeft voornamelijk een decoratieve functie: Dat past bij de vrouw, als het toppunt van emancipatie dus, -niet

pietje5
pietje520 jul. 2016 - 7:46

Ik denk dat Nederland heel blij moet zijn dat dit geval een beetje aan de kant blijft. Dat is gewoon een gevoel hoor, zo van onderbuik en zo.

Eindbaas3
Eindbaas320 jul. 2016 - 7:42

Je bent pas echt geslaagd als feminist als geslacht er niet meer toe doet. Dat je gewoon kijkt naar de beste mens voor een plek ipv vrouw of pigmentaal beter bedeeld mens. Die quota werken alleen maar averechts.

Bernie2
Bernie220 jul. 2016 - 7:34

De duivelzijdank. De vrouw die zoveel kapot heeft gemaakt in de (gezondheids)zorg, en als lobbyiste in opdracht van de tabaksindustrie jongeren aan het roken wil krijgen (om van onderaf de kreperende en gesneuvelde rokers te vervangen) hoort geen leidinggevende functie te hebben. Hooguit als leidster van de ploeg rolstoelduwers van een centrum voor terminale COPD'ers. Frauderende, weglakkende, arrogante, liegende, vergeetachtige, omstreden of weglachende VVD'ers? Weg ermee. Femke Halsema daarentegen had wat mij betreft heel goed een eerste vrouwelijke premier kunnen worden. De PvdA'er Gerdi Verbeet trouwens ook.

spagaat
spagaat20 jul. 2016 - 7:33

Mijn eerste reactie was NEE! Maar na enig nadenken concludeer ik toch dat ik haar liever als premier zie dan Rutte en dat er ook verder binnen haar partij geen betere kandidaten zijn.

GeachteLezer
GeachteLezer20 jul. 2016 - 7:23

Misschien heeft het ook een heel klein beetje te maken met de Nederlandse deeltijdcultuur? Verreweg de meeste vrouwen hebben een baan voor 3-4 dagen in de week, daar kweek je gewoon te weinig kandidaat minister-presidenten mee.

1 Reactie
Henriette3
Henriette320 jul. 2016 - 17:26

Verreweg de meeste vrouwen werken in deeltijd omdat de man zijn carrièremogelijkheden niet op het spel wil zetten en fulltime wil blijven werken als er kinderen komen. Het feit dat veel vrouwen in deeltijd werken ligt toch ook voor een groot deel aan de man!

Freeman2
Freeman220 jul. 2016 - 7:21

Zijn we dus gelukkig op het nippertje van een onbeschrijfelijke ramp ontsnapt. Laat ze maar lekker poen beuren met de gebruikelijke voor deze elitaire kringen lucratieve commissariaat.

2 Reacties
pietje5
pietje520 jul. 2016 - 8:39

haha, inderdaad, dat dekt deze lading wel zo'n beetje

Minoes2
Minoes221 jul. 2016 - 17:06

Inderdaad!