Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland tegen homohatende christenextremist: Blijf weg

  •  
24-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
14340412520_e0be5fe208_b
Als het aan LHBTQI-belangenorganisatie COC Nederland ligt, wordt de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson de toegang tot Nederland ontzegd. Anderson, die van plan is volgende maand in Amsterdam te spreken, pleit onder meer voor de doodstraf voor homoseksuelen en lesbiennes. Het COC doet voor het inreisverbod een beroep op staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, ook zijn er inmiddels Kamervragen gesteld.
Als Nederland Anderson inderdaad de toegang ontzegd, volgt het daarmee het voorbeeld van onder andere het Verenigd Koninkrijk, Canada, Jamaica en Botswana. In dat laatste land riep hij in een interview de overheid op de LHBTQI-gemeenschap uit te moorden en een voorstander te zijn van slavernij. Anders was ook lovend over de terreuraanslag op homonachtclub Pulse in het Amerikaanse Orlando, drie jaar geleden, omdat volgens hem de wereld daarmee verlost was van vijftig ‘pedoseksuelen’. Ook is Anderson fel anti-abortus, bedreigde oud-president Barack Obama daarom met de dood, en is een notoire Holocaust-ontkenner.
Behalve staatssecretaris Harbers, heeft het COC ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ingelicht over het geplande bezoek. Waar Anderson precies zal spreken is vooralsnog niet bekend. Een woordvoerder van Halsema laat aan NRC weten dat de gemeente Amsterdam laat uitzoeken waarom Anderson naar Amsterdam wil komen en op welke locatie hij van plan is zijn haatdragende boodschap te verspreiden.
De fractieleiders van de Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hebben al laten weten dat de haatprediker wat hun betreft de stad niet in komt. PvdA-fractievoorzitter Sofyan: ‘In Amsterdam mag je zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Ik zal me blijven uitspreken tegen iedereen die tegen deze waarden in gaat.’
D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig sluit zich daarbij aan: ‘Deze man zegt verschrikkelijke dingen en voor zulke haat en onverdraagzaamheid is geen plek in Amsterdam. In onze open en tolerante stad, maakt het namelijk niet uit waar je wieg stond of op wie je verliefd bent.’
Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA) en Dilan Yesilgöz (VVD) hebben Kamervragen gesteld. ‘Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland,’ aldus Yesilgöz.
cc-foto: torbakhopper
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.