Nederland stuurt 'lichtgewichten' naar Brussel
• 13-05-2014
• leestijd 2 minuten
Europarlementariër zijn wordt in Nederland gezien als corvee
Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden en het Montesquieu Instituut blijkt dat de Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement amper politieke ervaring hebben. Daarmee investeert Nederland nauwelijks in Brussel, meldt Nieuwsuur dinsdag.
Verhofstadt is verbaasd over de ‘lichtgewichten’ die Nederland stuurt:
Ik heb me dat ook al verschillende malen afgevraagd waarom Wim Kok of Jan Peter Balkenende niet zegt, ja ik ga dat doen. Ik heb dat altijd spijtig gevonden. Ik heb dat trouwens ook tegen hen persoonlijk gezegd; met uw ervaring zou je hier fantastische zaken kunnen doen. Maar ze zeiden: ja het is niet de gewoonte om het te doen, het ligt blijkbaar niet in de traditie.
Volgens de leider van het onderzoek, hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans, is Nederland naïef en zien de kandidaten hun toekomstige baan als corvee:
Kijk nu hoe de kandidaatstelling er in Nederland aan toegaat voor het Europees Parlement. Dat wordt gezien als corvee. Niet iets waar belangrijke nationale politici naar uitkijken. Die strategisch inzet daar zijn wij nog heel naïef in, in vergelijking met andere landen.
De kandidaten met de meeste ervaring komen uit België, Spanje en Frankrijk. Onderaan de lijst staan Tsjechië, Denemarken en Nederland. Hoe meer ervaring, hoe meer punten en komen landen hoger op de lijst te staan. Vier Nederlandse kandidaten zijn goed voor nul punten. Jansen (PVV), Lenaers (CDA), Piri (PvdA) en Wesselius (SP) hebben allemaal geen enkele ervaring melden de onderzoekers.
‘Heel onverstandig’, vindt Voermans de inzet van onervaren politici en het is ook niet goed voor de populariteit van Europa:
Om invloed uit te oefen in dat belangrijke Europese Parlement kun je het beste je meest ervaren politici, je meest gezaghebbende politici daar naar toe sturen. Die hebben de ervaring, die weten hoe ze hun standpunten moeten verdedigen en hoe ze de besluiten hun kant op moeten krijgen. (…) Wie je afvaardigt naar het parlement is ook het beeld van het Europees Parlement. En stuur je onervaren mensen dan wordt het parlement ook niet populair bij de kiezers.
Het Europees Parlement wordt steeds belangrijker, stelt Voermans. Andere lidstaten zien dat kennelijk wel in en sturen hun oud-premiers en ministers naar Brussel.