Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Nederland stuurt 'lichtgewichten' naar Brussel

  •  
13-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nederland-Europa300.jpg
Europarlementariër zijn wordt in Nederland gezien als corvee
Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden en het Montesquieu Instituut blijkt dat de Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement amper politieke ervaring hebben. Daarmee investeert Nederland nauwelijks in Brussel, meldt Nieuwsuur dinsdag.
VerhofstadtNieuwsuur300
Verhofstadt is verbaasd over de ‘lichtgewichten’ die Nederland stuurt:
Ik heb me dat ook al verschillende malen afgevraagd waarom Wim Kok of Jan Peter Balkenende niet zegt, ja ik ga dat doen. Ik heb dat altijd spijtig gevonden. Ik heb dat trouwens ook tegen hen persoonlijk gezegd; met uw ervaring zou je hier fantastische zaken kunnen doen. Maar ze zeiden: ja het is niet de gewoonte om het te doen, het ligt blijkbaar niet in de traditie.
Volgens de leider van het onderzoek, hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans, is Nederland naïef en zien de kandidaten hun toekomstige baan als corvee:
Kijk nu hoe de kandidaatstelling er in Nederland aan toegaat voor het Europees Parlement. Dat wordt gezien als corvee. Niet iets waar belangrijke nationale politici naar uitkijken. Die strategisch inzet daar zijn wij nog heel naïef in, in vergelijking met andere landen.
De kandidaten met de meeste ervaring komen uit België, Spanje en Frankrijk. Onderaan de lijst staan Tsjechië, Denemarken en Nederland. Hoe meer ervaring, hoe meer punten en komen landen hoger op de lijst te staan. Vier Nederlandse kandidaten zijn goed voor nul punten. Jansen (PVV), Lenaers (CDA), Piri (PvdA) en Wesselius (SP) hebben allemaal geen enkele ervaring melden de onderzoekers.
‘Heel onverstandig’, vindt Voermans de inzet van onervaren politici en het is ook niet goed voor de populariteit van Europa:
Om invloed uit te oefen in dat belangrijke Europese Parlement kun je het beste je meest ervaren politici, je meest gezaghebbende politici daar naar toe sturen. Die hebben de ervaring, die weten hoe ze hun standpunten moeten verdedigen en hoe ze de besluiten hun kant op moeten krijgen. (…) Wie je afvaardigt naar het parlement is ook het beeld van het Europees Parlement. En stuur je onervaren mensen dan wordt het parlement ook niet populair bij de kiezers.
Het Europees Parlement wordt steeds belangrijker, stelt Voermans. Andere lidstaten zien dat kennelijk wel in en sturen hun oud-premiers en ministers naar Brussel.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

msj_meijerink
msj_meijerink13 mei 2014 - 21:24

Helaas verwart Guy Verhofstadt 'terdege kennis van zaken' met 'lange aanwezigheid in de politiek'. Dijsselbloem en Timmermans zijn goede voorbeelden van een slimme vent op de juiste plek, die ook nog eens verfrissend de bedden kunnen/zullen opschudden. Verhofstadt is daarentegen nogal 'old school' in zijn mindset: 'de oudsten in het dorp zijn terecht de leiding'. Alsof Nestorix automatisch het meeste weet!

MichelReiziger
MichelReiziger13 mei 2014 - 21:24

Nu ook weer tegenover me, 2 heren ook op weg naar de residentiestad in typische rijksambtenaren outfit die al ruim 10 minuten zitten te klagen over EUropa...met name het simpele verhaal van mevr. In het Veld wat ze recent ergens scheen te hebben gehouden. Als ik zo hun commentaar hoor kun je misschien beter spreken over leeggewichten. Pijnlijk dat het kleine beetje invloed wat je als Nederland hebr ook nog niet iets voorsteld...de vraag is zou het wel anders kunnen, nu we weten dat een groot gedeelte van Brussel niet bestaat uit mensen die het vanuit een bepaalde roeping doen. Zou je daarnee geassocieerd willen worden als je (politiek) werkelijk iets voorsteld en iets inhoudelijks voor elkaar wil krijgen Kennis zit niet in Brussel, de kennis beinvloed Brussel hoogstens.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201413 mei 2014 - 21:24

Derk Jan Eppink.: 'Afgelopen zondag zei Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, in het programma Buitenhof dat in Brussel niets wordt besloten zonder lidstaten. Hij vergat er aan toe te voegen dat zowel Commissie als Parlement vaak zichzelf mandateren om tal van 'goedbedoelde' wetgeving door de strot van de Raad te rammen. Dat is, gestut door bureaucratieën, een institutionele zelfkroning. De Raad probeert de (financiële) schade van de verlanglijstjes te beperken.' 'Vereisen hervormingen een verdragswijziging? De meeste lidstaten zijn huiverig uit vrees voor mogelijke referenda.' Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3654877/2014/05/14/Machtsstrijd-in-Brussel-draait-om-de-vraag-welk-Europa-willen-we.dhtml

JoopSchouten2014
JoopSchouten201413 mei 2014 - 21:24

'Om invloed uit te oefen in dat belangrijke Europese Parlement...' 'Invloed' binnen kaders van dit een voorgekauwd neoliberaal systeem ? Sodemieter op!

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort13 mei 2014 - 21:24

Nuttige bijdrage. Mee doen is de mogelijkheid krijgen om dingen te veranderen. Als je verwacht dat het systeem voor je verandert zodat je mee kunt doen: dan sta je inderdaad aan de zijlijn. Wie immer.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mei 2014 - 21:24

En waarom zou Nederland geen lichtgewichten sturen? De echte banen met invloed in Brussel worden toch niet via een democratisch systeem vergeven. Sterker nog, in de hele Brusselse carousel worden beslissingen in achterafkamertjes genomen door niet-gekozen eurocraten. Dat hele EU-parlement is niet veel meer dan het "applaus congres" van de voormalige Sovjet Unie.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg213 mei 2014 - 21:24

"En waarom zou Nederland geen lichtgewichten sturen? De echte banen met invloed in Brussel worden toch niet via een democratisch systeem vergeven." Je hebt weinig van politiek begrepen. De enige manier om ervoor te zorgen dat die invloed wel bij het Europarlement komt te liggen, is die macht veroveren op de nationalisten die die macht graag in de achterkamertjes houden. En dat krijg je nooit voor elkaar door dat Europarlement zelf niet serieus te nemen en wat nitwits op de lijst te zetten. Het Europarlement wordt steeds belangrijker (de achterkamertjes verliezen dus al macht) en Verhofstadt heeft groot gelijk dat je om daar invloed te hebben er juist je meest ervaren politici naartoe moet sturen. Dan zitten er meteen mensen die het Europarlement gewicht geven en die zo kunnen manoeuvreren dat er nog meer macht op de achterkamertjes wordt veroverd. "in de hele Brusselse carousel worden beslissingen in achterafkamertjes genomen door niet-gekozen eurocraten." Wil je daar wat aan veranderen of wil je dat zo houden? Het probleem met eurofoben is dat ze enerzijds mekkeren over het democratische gehalte van de EU en dat ze er tegelijkertijd alles aan doen om de macht in de achterkamertjes te houden. En dan zijn ze nog niet eens in staat om te snappen dat het niet de achterkamertjes zijn waar hun belangen worden behartigd. "Dat hele EU-parlement is niet veel meer dan het "applaus congres" van de voormalige Sovjet Unie." Kennelijk nog nooit een debat in het Europarlement gevolgd. Maar laat dat je vooral niet weerhouden van een stevige mening. Fact free kan ook in 2014 nog prima mee.

JensM
JensM13 mei 2014 - 21:24

"in de hele Brusselse carousel worden beslissingen in achterafkamertjes genomen door niet-gekozen eurocraten" Een systeem dat steeds meer afgebroken is sinds de eerste Europesese verkiezingen in 1979 als gevolg van dat steeds meer landen belangrijkere figuren naar het Europees Parlement begonnen te sturen en meer macht voor het EP begon af te dwingen. Neem bijvoorbeeld de benoeming van de President van de Commissie. Voorheen was dat inderdaad een achterkamertjesbedoeling. Dit jaar probeert men het al af te beelden als een gevolg van de verkiezingen - dat is het niet, maar dat zal wel komen. Maar nee: blijf maar lekker mokken in een hoekje. Dát is pas een oplossing.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mei 2014 - 21:24

Bevestiging dat Nederland het hele EU-gedrocht niet serieus neemt en dat is correct. EU is voor sukkels zonder zelfbewustzijn, zelfrespect en eigenwaarde. Nederland uit EU.

1 Reactie
rbakels
rbakels13 mei 2014 - 21:24

Wat je ook van de EU vindt, die heeft wel macht. Als de politiek "Brussel" niet eens serieus neemt, wie dan wel? Gaat het de politieke partijen die de afgevaardigden selecteren puur om de show? Om in het Europees parlement iets klaar te maken heb je wel handige politici nodig. Meer nog dan in Den Haag moet een politicus in Brussel de vaardigheid beheersen om coalities te smeden. Als dat lukt kan de invloed trouwens groter zijn dan strikt uit het aantal zetels voortvloeit. Vooral de zgn. "rapporteurs" zijn machtig. De nadruk ligt veel minder op debat dan in Den Haag, en er is geen dualisme met een regering - zoals in Den Haag. Enfin meneer Van Delft, u droomt maar lekker door over een soeverein ministaatje in de 21-ste eeuw, met de herinvoering van peperdure grenscontroles en douanekantoren, en herinvoering van een gulden die meteen kapot zal worden gespeculeerd. De Zwitsers voelen nu al de nadelen van de vreselijk dure frank. Sommige mensen dromen van de voordelen van een eigen monetaire politiek en vergeten dat wisselkoersen in principe op de vrije markt worden bepaald. Nationale banken kunnen hoogstens bijsturen met steunaankopen. Als een overheid een valuta werkelijk beheerst (zoals dat bijv. her en der in het Oostblok het geval was) ontstaat er een zwarte markt die je ook met veel politiegeweld niet uitbant. De EU is trouwens helemaal niet bureaucratisch. De EU heeft eigenlijk zelfs te weinig ambtenaren, wat er toe leidt dankbaar gebruik wordt gemaakt van hulp bij het schrijven van wetsvoorstellen, niet zelden van organisaties die allerminst onpartijdig zijn. Maar slimme parlementariërs prikken daar doorheen. Als die er zitten tenminste. Een EU van multinationals is al lang een feit. De vraag is niet of je een EU wilt, want die is er dus al. De vraag is wat je daar als publieke organisatie tegenover stelt.

freyadm
freyadm13 mei 2014 - 21:24

Het clichebeeld van de arrogante Nederlander wordt hierboven weer eens bevestigd; als ik sommige commentaren lees. Vergeet u soms de vele voordelen die de EU u nu toch al meer dan 50 jaar oplevert? In plaats van te denken dat Nederland het beter alleen afkan; en de leugens van websites als geen stijl en de bestelde rapportjes van Wilders te geloven; volgt u beter wat aandachtiger wat reilt en zeilt op het Europese niveau. Dit kan door kritisch (oei oei; het wordt nog werken ook hoor ik u al denken) verschillende binnenlandse en buitenlandse media door te nemen - of media zoals Euractiv of EuObserver - of door het van dichtbij mee te maken: loop eens een dagje mee in het Europees Parlement; ook een optie. Er wordt wel degelijk hard gewerkt, en niet iedereen zit in het Europees Parlement puur om te 'graaien'. Dus in plaats van in het wilde weg kritiek te spuien; doe het eens doordacht; en dan kunnen we misschien verder praten.

2 Reacties
spyro1005
spyro100513 mei 2014 - 21:24

Hmmm over leugens gesproken. De EU bestaat sinds 1993, daarvoor was het de EEG. Het begin van de EU was ook niet zo erg, de rampen begonnen pas toen de EU haar eigen identiteit kreeg en de stabiliteit van de EEG van zich af schudde. De EU is het slechtste wat Europa is overkomen sinds WO II. We hadden het bij de EEG moeten houden, maar de Eurofielen liegen en bedriegen en noemen iedereen die niet achter de EU staat meteen een populist en verwijt dat die partijen niet willen samen werken met andere Europese landen. Het samen werken is ook geen probleem, dat gaat prima, het samen zijn zoals in een huwelijk is alleen niet geschikt en gaat ook nooit werken.

brbrwr
brbrwr13 mei 2014 - 21:24

Laten we beginnen met het graaien bij de EU. Dan komen er vanzelf minder kopstukken en kan men selecteren op inhoud en dan worden de natte dromen over Europa minder groot. Als gevolg van de mindere betaling voor de kopstukken gaan noodgedwongen de EU ambtenaren ook minder verdienen, ook daar is bruto ongeveer netto, de laagste administratieve kracht loopt daar al weg met 2300 euro netto. Ook deze mensen moeten dan werken voor hun centjes en zullen niet op hun pluchen bureaustoel blijven plakken zoals nu het geval is. Niemand wil daar weg, iedereen wil bij de koe met de gouden horens aanschuiven. Daarom willen de meeste politieke partijen ook aanschuiven, ambities om het ene pluche op termijn te verruilen voor nog beter pluche. Ondertussen stelt de landelijke politiek behalve leugens en niet nagekomen verkiezingsbeloften bijna niks meer voor, de moeilijke dossiers zijn doorgeschoven naar de gemeenten die de onvrede van de bevolking mag zien op te lossen met veel minder geld.

eeweew
eeweew13 mei 2014 - 21:24

Politieke ervaring is niet alles natuurlijk, inhoudelijke kennis doet er ook toe. En ik weet een partij waarbij beiden goed zitten.

2 Reacties
Brauswasser
Brauswasser13 mei 2014 - 21:24

SGP ?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 mei 2014 - 21:24

Dat moet dan een partij buiten NL zijn, in NL hebben we geen inhoud, op geen enkel bestuurlijk niveau met volksvertegenwoordiging, behalve hier en daar onzichtbaar in de waterschappen.

neutralist
neutralist13 mei 2014 - 21:24

Daar ga je niet voor je lol heen, dat snap ik.

1 Reactie
adriek
adriek13 mei 2014 - 21:24

En ook niet voor het hongerloontje van rond 12000 euro per maand. Een 300 euro per 'bijgewoonde' vergadering. Waarom doen die mensen het dan toch? Misschien moet ik me ook maar een paar jaartjes opofferen voor de goede zaak?