Joop

Nederland stookt nog altijd bloedkolen

  •    •  
04-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Kolen_Colombia_WorldBankPhotoCollection_300.jpg
Steenkoolindustrie veroorzaakt sociale en ecologische ramp in Colombia
De steenkolen die de Nederlandse huishoudens van energie voorzien, veroorzaken nog steeds grote sociale en ecologische problemen in Colombia, waar ze grotendeels vandaan komen. Critici van de kolenmijnen worden met de dood bedreigd, meldt de Volkskrant dinsdag. Inspanningen van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel om de misstanden aan te pakken, hebben geen merkbaar resultaat.
Het debat dat hierover deze week in de Tweede Kamer zou worden gevoerd, is uitgesteld, zo schrijft de Volkskrant. De krant bezocht Cesar, een departement in het noorden van Colombia dat ruim de helft van zijn kolen exporteert naar Nederland:
De steenkoolindustrie maakt landbouw daar onmogelijk en veroorzaakt longziekten onder de lokale bevolking. Kinderprostitutie en geslachtsziekten zijn exponentieel toegenomen sinds de komst van de mijnen.
Vakbondsleden, journalisten en andere critici van steenkoolbedrijven worden met de dood bedreigd. Voormalige paramilitairen hebben onder ede verklaard betaald te zijn door bedrijven als Drummond en Prodeco (eigendom van Glencore) om vakbondsleden te vermoorden en land te onteigenen.
Flickr_Kolen_Colombia_WorldBankPhotoCollection_620
Mensenreechtenorganisatie PAX onderzocht het geweld in Cesar en vond sterke aanwijzingen dat Drummond en Glencore de paramilitaire groepen financieren. Marianne Moor van PAZ:
Nederland zou de handel met deze bedrijven moeten stopzetten totdat zij de slachtoffers compenseren
De discussie in Nederland over bloedkolen wordt al jaren gevoerd. De energiebedrijven geven nog altijd geen inzicht in hun inkoopbeleid, maar hebben intussen de organisatie Bettercoal opgericht om de omstandigheden rond mijnen in Zuid-Amerika en elders te verbeteren.
Aan de hand van een nieuwe mijncode beoordeelt Bettercoal of mijnbedrijven zich ethisch gedragen. Mensenrechtenschendingen uit het verleden vormen echter geen onderdeel van het onderzoek. Bettercoal voelt zich ook niet verantwoordelijk voor herhuisvesting van mensen die door de vervuiling gedwongen worden te verhuizen.
Minister Ploumen erkent dat “de situatie in een aantal mijnbouwgebieden vreselijk is”. Maar de eerste stappen voor verbetering van arbeidsomstandigheden en leefklimaat zijn volgens haar gezet.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

MichelReiziger
MichelReiziger4 mrt. 2014 - 7:22

Als je de verhalen op internet en nu weer in het VK leest. Dan zie je maar weer eens hoe vreselijk hypocriet we zijn als het westen. Aan de ene kant pakt een minister (uit persoonlijke pr overwegingen) selectief de smerige kledingindustrie aan in Bangladesh. Maar zodra het om energie gaat is het een heel ander verhaal, in Nederland maar zeker in EUropa heel stil...bloedkolen, megalomaan gas en fundamentalistische olie En dan in de VK het 2 pagina grote artikel afsluiten met de bekende excuus reactie van Marga Edens, RWE.

HenkDaalder2
HenkDaalder24 mrt. 2014 - 7:22

In Nederland vermoorden houtkachel stokers hun buren met giftige rook Jaarlijks sterven 18.000 Nederlanders gemiddeld 10 jaar te vroeg Dankzij houtkachel stokende buren en het verkeer

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2014 - 7:22

Let wel dat zijn de zelfde kolen die electrische auto's van energie voorzoen!!

2 Reacties
eeweew
eeweew4 mrt. 2014 - 7:22

Wat wil je daarmee zeggen?

CorvusCorone
CorvusCorone4 mrt. 2014 - 7:22

En zelfs dan is het nog nog efficienter dan het gebruik van benzine. De verliezen bij elektrische overbrengen zijn dusdanig veel lager dat de co2 uitstoot, zelfs bij op steenkolen gestookte energie, dramatisch minder is. Dit pop-science argument van klimaatonkenners snijd al sinds het begin van het debat al geen hout. Daar komt nog bij dat onze stroomvoorziening niet alleen uit steenkolen bestaat, wat nog weer meer bijdraagt aan efficiency van de elektrische auto. Elektrische auto's zijn nou eenmaal schoner. Zelfs wanneer je de accuproductie ook meeneemt in de afweging. We zouden er goed aan doen om er voor personenvervoer op over te stappen zodra het prijskaartje voor de moderne consument haalbaar is. Kijk naar Tesla, elektrisch rijden kan stijlvol, modern en zelfs betrouwbaarder dan op benzine met nog minder onderhoud. De vrije markt laat het duidelijk zien met een stijging van het aandeel van tesla van 635% over 14 maanden. Elektrisch rijden heeft hele goede kansen in onze toekomst.

joop69amsterdam
joop69amsterdam4 mrt. 2014 - 7:22

Al deze berichten over misstanden in de wereld zijn zeer verontrustend. Ik ben ook milieubewust. Afval gescheiden aanbieden zoals plastic. Natuurlijk glas apart en netjes bij de afvalinzameling de juiste containers zoeken voor hout, papier, metalen enz.. Deze bewustwording is er dus. We willen natuurlijk dat onze beleidsmakers zich ook sterk maken voor een betere wereld en dat doen ze ook. Wereldwijd is er een taak weggelegd voor actiegroepen zoals bijvoorbeeld Greenpeace. Het is dan ook frustrerend om maar constant te moeten lezen dat die arme landen zich niet houden aan de voor ons zo vanzelfsprekende milieunormen. Is het onwil of heeft het te maken met een proces die wij in Nederland al hebben doorlopen vanaf de 60 er jaren tot nu waarbij wij ook onverantwoord om zijn gegaan met het milieu.

1 Reactie
CorvusCorone
CorvusCorone4 mrt. 2014 - 7:22

Economische ontwikkeling is nou eenmaal belangrijker voor landen dan milieubescherming. Dat is hier in Nederland net zo als daar in Colombia. We gaan hier in Nederland proeven houden met schaliegasboringen. In de VS heeft de bevolking hier al kennis mee kunnen maken, met het methaan dat daarbij word uitgestoten en het zwijggeld dat met gezondheidsklachten gepaard gaat.