Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland stimuleert onopzettelijk kinderarbeid in India

  •  
01-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
indiamijn.jpg
Arbeiders bouwprojecten die gestimuleerd worden door Nederlands hulpgeld de pineut
Nederlands ontwikkelingsgeld komt in India niet helemaal op de juiste plaats terecht. Het geld wordt besteed aan bouwprojecten waarbij arbeiders onder zeer slechte omstandigheden werken. Dat meldt NRC op basis van onderzoek van lokale vakbonden, ondersteund door vakcentrale FNV en de internationale Global Unions Federation.
Er vindt vaak geen overleg plaats met de lokale bevolking. Ook wordt zij soms blootgesteld aan schadelijke stoffen. Hierbij gaat het overigens om projecten die worden gefinancierd door de Asian Development Bank (ADB), waarvan Nederland donor en aandeelhouder is.
NRC Handelsblad schrijft:
Aannemers en onderaannemers zouden moedwillig de strikte Indiase arbeidswetten schenden. Volgens de vakbonden worden arbeiders onderbetaald en moeten ze leven en werken in gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden. Onderzoekers zeggen dat ze op enkele bouwplaatsen kinderen aantroffen van niet ouder dan 14 jaar. In een reactie meldt de ADB dat de verantwoordelijkheid voor het naleven van arbeidswetten ligt bij de lener, en niet bij de bank zelf.
Eén van de projecten waarbij de omstandigheden voor de werknemers schrijnend zijn is de aanleg van de metro in de Zuid-Indiase stad Bangalore. Vrijwel elke Indiase arbeidswet wordt daar overtreden. Sinds 2008 kwamen bij de aanleg bovendien vijf bouwvakkers om het leven.
De ADB probeert in Azië armoede te bestrijden middels leningen aan overheden en bedrijven. Nederland is één van de 67 landen die eigenaar zijn van de bank en heeft iets meer dan 1 procent van de aandelen.
Donderdag woont minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken Liliane Ploumen in Delhi de aandeelhoudersvergadering bij. Vakcentrale FNV luidt de noodklok en roept Ploumen op te pleiten voor een ‘labour desk’; een afdeling voor het behandelen van klachten en het monitoren van door de ADB gefinancierde projecten. De bank heeft voor zo’n 27 miljard dollar aan leningen uitstaan in India. Nederland heeft sinds oprichting ruim 2,3 miljard euro bijgedragen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

JoopSchouten
JoopSchouten1 mei 2013 - 12:29

Waarom werd en wordt dit niet gecontroleerd?

leeuwenvanj
leeuwenvanj1 mei 2013 - 12:29

Omdat het goedkoper is voor India en onze stempel staat erop, hebben we toch iets goeds gedaan. controle is iets wat na de ellende komt en dan hebben wij er iets van geleerd. Lessen trekken uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

lembeck
lembeck1 mei 2013 - 12:29

Ik vraag me af, of het onopzettelijk is....