Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Nederland steunt Palestijnse voetballer Mahmoud Sarsak

  •  
20-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vanagt300.jpg
[Video] Mahmoud Sarsak werd drie jaar geleden opgepakt en vastgezet in Israël ... Na 93 dagen van hongerstaking komt hij 10 juli vrij
De 25-jarige Palestijnse Mahmoud Sarsak, voetballer en student, werd drie jaar geleden opgepakt toen hij onderweg was naar een voetbalwedstrijd in het vluchtelingenkamp Balata, op de Westelijke Jordaanoever. Iedere zes maanden werd zijn detentie, zonder enige vorm van aanklacht of verdenking, verlengd.
Sarsak is in hongerstaking gegaan om zijn vrijlating af te dwingen. 93 dagen lang heeft hij voedsel geweigerd, waarmee zijn actie de geschiedenis in zal gaan als de langdurigste hongerstaking ooit. Op 18 juni heeft zijn advocaat een overeenkomst kunnen bereiken: op tien juli wordt Sarsak door de Israëlische autoriteiten toch vrijgelaten. Mits hij zijn hongerstaking stopt. 
Het feit dat Mahmoud Sarsak in staat bleek een akkoord voor zijn vrijlating af te dwingen, heeft filmmaker en Joop-opiniemaker Abdelkarim El Fassi er niet van weerhouden alsnog zijn video te publiceren.
Het verhaal van Mahmoud Sarsak illustreert de situatie van zoveel andere Palestijnen, die soms jaren achtereen worden vastgehouden zonder een eerlijk proces. Geen mens zou zo een lange hongerstaking moeten hoeven voeren voor zijn of haar vrijheid, vooral als de opsluiting zelf al onrechtvaardig is. Ik ben opgelucht dat Sarsak die deal heeft kunnen bewerkstelligen, maar dat vrijwaart Israël niet van gegronde kritiek over voortgaande onmenselijke praktijken.
Naast El-Fassi verschijnen ook voormalig premier Dries van Agt en parlementariërs Harry van Bommel (SP) en Tofik Dibi (GroenLinks) in de film.
Meer info? Kijk hier.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

kijk nou, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

rgeurtsen
rgeurtsen20 jun. 2012 - 10:48

Het is triest en moemakend dat dit soort zaken gebeuren, en dat in toenemende mate gewone doorsnee burgers dit soort machtsmisbruik in hun hoofden goedpraten - met opmerkingen als 'waar rook is, is vuur' of 'Tja die Palestijnen zijn een gevaar voor Israël'. Heel triest, de vitaliteit vloeit weg uit de maatschappij.

JongLinks
JongLinks20 jun. 2012 - 10:48

Israel moet nu zelf beginnen met de echte oplossing voor dit probleem, als ze langer wachten zullen ze niet meer serieus genomen worden.

BakkerGerard
BakkerGerard20 jun. 2012 - 10:48

Hoe kan het dat iemand drie jaar zonder proces gevangen zit? Vindt men dit in Israël ook geen vreemde zaak? Gelden er andere mensenrechtennormen in Isaël?

nautica
nautica20 jun. 2012 - 10:48

Ik ben tijdens de bezetting geboren en ben tegen elke bezetting. Het is triest dat er landgenoten zijn die de bezetting van Palestina verdedigen en actief ondersteunen maar ik heb ermee te leven.

nautica
nautica20 jun. 2012 - 10:48

@Truus Beek - "afgelopen week 50 raketten op Israel afgeschoten..." Beste Truus heb je ook een referentie voor deze bewering? Ik weet wel dat 4 mensen gedood zijn door Israelische terreur in bezet gebied maar heb over raketten niets gezien. Moet een heel vuurwerk geweest zijn. Maar eerlijk gezegd geloof ik er geen barst van.

leeuwenvanj
leeuwenvanj20 jun. 2012 - 10:48

Truus, rondom Hebron hebben de laatste twee weken, dorpen te horen gekregen dat zij hun huizen moeten vernietigen. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2012/06/israel-kondigt-voor-de-tweede-keer-in.html In sommige dorpen ben ik geweest, heb gezien wat voor ellende het is en wat men heeft. Hutten, tenten, zonnenpanelen geschonken door NGO's en een windmolentje. Ze krijgen geen energie en hun waterputten zijn onklaar gemaakt. In 1 waterput lag gewoon een halve auto en op de andere lag een rotsblok.Kolonisten die met scherp schieten als Palestijnen hun land willen redden als de kolonisten het in de fik hebben gestoken. Kinderen met hun Hello Kitty tas die door militairen met mitrailleurs dagelijks worden gecontroleerd.Wil je een keer met mij mee, dan laat ik je het echte Israel zien. Je zult versteld staan.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2012 - 10:48

Waar rook is is vuur Afgelopen week weer ca 50 raketten vanuit Gaza geschoten

3 Reacties
dino_radja
dino_radja20 jun. 2012 - 10:48

en geen woord over de palestijnse doden zijn gevallen door israelische terroristische aanslagen? Het aantal israelische bommen? Afsluiting van Gaza? niet erkennen van een democratisch gekozen regering? verdrijving van palestijnen uit hun huizen? kolonisatie van met geweld veroverd gebied?

rgeurtsen
rgeurtsen20 jun. 2012 - 10:48

Truus, geef effe je bron aan...

karelkoning
karelkoning20 jun. 2012 - 10:48

Zo is het maar net Truus, waar rook is is vuur... Naar verluid dachten veel Nederlanders daar in de laatste oorlog -en niet alleen toen- net als jij over...